Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naslovnica wrote: ↑20/11/2020 10:27
Hajde, fino.
Ti što "vjeruju u nauku" stavljaju zdravlje i život svog djeteta na kocku učestvujući u eksperimentalnim istraživanjima i to meni nikako nije jasno.
Uredu da ako je dijete bolesno, nema izlaza, traži se eksperimentalni lijek, nema druge nade, to razumijem.
Ali dobrovoljno davati svoje zdravo dijete da se na njemu vrše eksperimentalna istraživanja (i to pravdati time da ljudi vjeruju u nauku), za mene nije normalno, niti roditeljski.
Pretpostavljam da i ti ne bi imala nikakvih problema da daš svoje dijete da učestvuje u tim istraživanjima, pošto vjeruješ u nauku?
Ja ne kažem da ne vjerujem u nauku, daleko od toga, ali nemoj pokušavati da me ubijediš da nauka ne griješi, da testna istraživanja ne mogu poći po zlu, da se uvijek može desiti nešto neočekivano, jer se to dešavalo i dešava se.
Ja nisam spreman da moju djecu pretvaram u zamorce, a oni koji jesu za mene nisu normalni.
Zato što kada se isproba u laboratoriju, na životinjskim modelima, pa na odraslima, jednostavno je jako, jako mala šansa da će biti neki problem kod djece. Nije sada da oni na slijepo idu.
Naravno da shvatam da neko ne bi nikada to dozvolio, to je sasvim logična reakcija i to ne mislim pobijati, već samo hoću reći da nisu ta testiranja toliko "slijepa".
daddy-kool wrote: ↑20/11/2020 17:15
PFIZER AND BIONTECH TO SUBMIT EMERGENCY USE AUTHORIZATION REQUEST TODAY TO THE U.S. FDA FOR COVID-19 VACCINE
FDA ce zasjedati tek pocetkom decembra. Drago mi je da se ovo ozbiljno sprovodi bez precica cini se.
AstraZeneca najavila rezultate testiranja do Bozica, ne zuri se ni njima. Oni malo kasne jer su testirali u Brazilu i UK gdje je epidemija pocela jenjavati. Moderna i Pfizer sa testiranjima u US nisu imali taj problem.
Bitno je napomenuti da je za Pfizer BioNtech u toku i tzv "rolling review" od strane evropskih regulatora. Pristup je nesto drugaciji i omogucava da se podaci dostavljaju "malo po malo".
Naslovnica wrote: ↑20/11/2020 10:27
Hajde, fino.
Ti što "vjeruju u nauku" stavljaju zdravlje i život svog djeteta na kocku učestvujući u eksperimentalnim istraživanjima i to meni nikako nije jasno.
Uredu da ako je dijete bolesno, nema izlaza, traži se eksperimentalni lijek, nema druge nade, to razumijem.
Ali dobrovoljno davati svoje zdravo dijete da se na njemu vrše eksperimentalna istraživanja (i to pravdati time da ljudi vjeruju u nauku), za mene nije normalno, niti roditeljski.
Pretpostavljam da i ti ne bi imala nikakvih problema da daš svoje dijete da učestvuje u tim istraživanjima, pošto vjeruješ u nauku?
Ja ne kažem da ne vjerujem u nauku, daleko od toga, ali nemoj pokušavati da me ubijediš da nauka ne griješi, da testna istraživanja ne mogu poći po zlu, da se uvijek može desiti nešto neočekivano, jer se to dešavalo i dešava se.
Ja nisam spreman da moju djecu pretvaram u zamorce, a oni koji jesu za mene nisu normalni.
Zato što kada se isproba u laboratoriju, na životinjskim modelima, pa na odraslima, jednostavno je jako, jako mala šansa da će biti neki problem kod djece. Nije sada da oni na slijepo idu.
Naravno da shvatam da neko ne bi nikada to dozvolio, to je sasvim logična reakcija i to ne mislim pobijati, već samo hoću reći da nisu ta testiranja toliko "slijepa".
Ja nigdje nisam tvrdio da su testiranja "toliko" slijepa.
Bojim se da bi nuspojave mogle biti vece od koristi
Na osnovu cega? Ako ima finansijskog interesa je li znaci da postoje zle namjere ili da vakcina nece valjati?
Ovo je samo misljenje jednog covjeka bez pokrica. On se boji. Vrlo vazno.
Na osnovu cega? Ako ima finansijskog interesa je li znaci da postoje zle namjere ili da vakcina nece valjati?
Rusija je izbacila vakcinu još prije nekoliko mjeseci i tvrde da je učinkovita. I počeli su da vakcinišu koliko znam. A opet danas čitam da imaju, ako sam dobro shvatio, rekordan broj zaraženih pa mi nije jasno...
DearJohn wrote: ↑21/11/2020 23:13
Rusija je izbacila vakcinu još prije nekoliko mjeseci i tvrde da je učinkovita. I počeli su da vakcinišu koliko znam. A opet danas čitam da imaju, ako sam dobro shvatio, rekordan broj zaraženih pa mi nije jasno...
Koliko sam upoznat Rusi nisu krenuli sa masovnom vakcinacijom.
Kao i sve ono što ti pišeš ovdje.
Isto kao i sve ono sto ti pises ovdje. S tim da ja ne trazim za uzora nekog iz manjine, iz sjene, vec kako vecina strucnjaka misli. Dakle koncenzus. Tako da mogu sebi dati za pravo da kazem VRLO VAZNO sto se neki Vrkljan boji vakcinacije bez ikakve osnove.
DearJohn wrote: ↑21/11/2020 23:13
Koliko sam upoznat Rusi nisu krenuli sa masovnom vakcinacijom.
Jebote, antivakcinaši nazor vade iz naftalina neke kvazi doktore da dokažu svoje sulude i bez pokrića teorije kako su vakcine vake nake, neke zavjere i slično. Hajde što su neodgovorni prema sebi ali sada su i prema drugima, turajući izjave nekih lijevih likova kao bitne. Nije vakcina babaroga, samo otpušteno.
Point. wrote: ↑22/11/2020 08:44
Jebote, antivakcinaši nazor vade iz naftalina neke kvazi doktore da dokažu svoje sulude i bez pokrića teorije kako su vakcine vake nake, neke zavjere i slično. Hajde što su neodgovorni prema sebi ali sada su i prema drugima, turajući izjave nekih lijevih likova kao bitne. Nije vakcina babaroga, samo otpušteno.
Neka ih bolan - pusti ih. Ja se ljetos jos vakcinisao - a ovi forumski mrgalji sto kazu da ce ih "cipovat i izmjenit im DNK" - neka ih bolan.. Kad zavrse u bolnici ili neko od njihovih, onda kukat uj aj daj vakcinu...
Majka priroda i prirodna selekcija je vakcina za takve
To su sateliti u tecnom stanju u vakcini i kad se unesu u organizam onda nas komplet analiziraju, znaci sve, i to pohrane i onda nam putem kompjutera i odredjenih porgramskih naredbi upravljaju zivotima....gahahah
Vrkljan kkriminalni doktor i lopov prica o vakcinama i sl.....i jos domaci se nekakav lik nafato na njega ko paucina u cosku
AstraZeneca said on Monday its vaccine for the novel coronavirus, developed along with the University of Oxford, could be around 90% effective under one dosing regimen.
“Today marks an important milestone in our fight against the pandemic. This vaccine’s efficacy and safety confirm that it will be highly effective against COVID-19 and will have an immediate impact on this public health emergency," AstraZeneca chief executive Pascal Soriot said in a statement.
"Furthermore, the vaccine’s simple supply chain and our no-profit pledge and commitment to broad, equitable and timely access means it will be affordable and globally available, supplying hundreds of millions of doses on approval," he added.
The British-Swedish drugmaker's preliminary trial results mark a fresh breakthrough in the fight against a pandemic that has killed nearly 1.4 million people and roiled the global economy.
"Positive high-level results from an interim analysis of clinical trials of AZD1222 in the UK and Brazil showed the vaccine was highly effective in preventing COVID-19, the primary endpoint, and no hospitalisations or severe cases of the disease were reported in participants receiving the vaccine," AstraZeneca said.
"One dosing regimen (n=2,741) showed vaccine efficacy of 90% when AZD1222 was given as a half dose, followed by a full dose at least one month apart, and another dosing regimen (n=8,895) showed 62% efficacy when given as two full doses at least one month apart. The combined analysis from both dosing regimens (n=11,636) resulted in an average efficacy of 70%. All results were statistically significant (p<=0.0001). More data will continue to accumulate and additional analysis will be conducted, refining the efficacy reading and establishing the duration of protection," it added.
Professor Andrew Pollard, Chief Investigator of the Oxford Vaccine Trial at Oxford, said: “These findings show that we have an effective vaccine that will save many lives. Excitingly, we’ve found that one of our dosing regimens may be around 90% effective and if this dosing regime is used, more people could be vaccinated with planned vaccine supply. Today’s announcement is only possible thanks to the many volunteers in our trial, and the hard working and talented team of researchers based around the world."
AstraZeneca said it is "making rapid progress in manufacturing with a capacity of up to 3 billion doses of the vaccine in 2021 on a rolling basis, pending regulatory approval. The vaccine can be stored, transported and handled at normal refrigerated conditions (2-8 degrees Celsius/ 36-46 degrees Fahrenheit) for at least six months and administered within existing healthcare settings."
Nemoze toliko malo da samo kosta jer je to nelogicno. Jer je neki dan 10 milijardi EU izdvojila za oko 300 miliona vakcina ako sam dobro zapamtio vijest. Znaci samo EU, sama.
Sto se tice naprdz*vanja hoces, neces vakcinu, kad dodze ferman od glavonja neces/nece te imat izbora. Isto vrijedi i raji s foruma na temi o Bogic Bogicevicu i raspadu Jugoslavije.
In the two different dose regimens vaccine efficacy was 90% in one and 62% in the other
Higher efficacy regimen used a halved first dose and standard second dose
Early indication that vaccine could reduce virus transmission from an observed reduction in asymptomatic infections
There were no hospitalised or severe cases in anyone who received the vaccine
Kod vakcinisanja sa polovinom pa punom dozom, efikasnost 90%, i što je najvažnije nije bilo teških slučajeva oboljenja od Covid-19 nakon vakcine (iako mislim da čekaju još podataka za to).
zašto klix nije bacio notifikaciju za ovo na app? ovo je sjajna vijest, poserem se na ovakve urednike vjerovatno ćemo ovu mi dobiti. još možeš vakcinisati više ljudi jer je efikasnije sa 1.5 dozom nego 2.
Gdje smo mi u ovoj priči o nabavci, koju od ovih vakcina možemo očekivati? Za nas bi vjerovatno Oxford/AstraZeneca imala smisla, s obzirom da su ove dvije skuplje i jako ih je teško skladištiti (zahtijevaju čuvanje na temperaturi -70C)?
Ajatolah_ wrote: ↑23/11/2020 09:04
Gdje smo mi u ovoj priči o nabavci, koju od ovih vakcina možemo očekivati? Za nas bi vjerovatno Oxford/AstraZeneca imala smisla, s obzirom da su ove dvije skuplje i jako ih je teško skladištiti (zahtijevaju čuvanje na temperaturi -70C)?
Za sad sve sto znamo da smo ukljuceni u COVAX mehanizam po cijeni od 10 dolara po dozi. Oni u portfoliju imaju AstraZenecu i Modernu. Da li ce se s Modernom dogovoriti oko cijene pitanje je. Pfizer je -70, Moderna je -20 stepeni.
AstraZeneca ce kostati od 3 do 5 dolara i imaju milijardu doza spremnu nakon odobrenja.
Valjda se oglase i ovi nasi zvanicnici. Mada ovi rezultati ni za jednu od vakcina nisu sluzbeni, ali su jako ohrabrujuci.
Mi smo fukara u srcu Evrope, nama ce neku frknuti za godinu dok je izmisle...ostali ce dobiti najbolje sto ima...tako je kod nas...samo mozda polagati nade u rusku vakcinu
vjeshalica wrote: ↑23/11/2020 09:24
Mi smo fukara u srcu Evrope, nama ce neku frknuti za godinu dok je izmisle...ostali ce dobiti najbolje sto ima...tako je kod nas...samo mozda polagati nade u rusku vakcinu
Sreca je sto AZ zaista ima ogromne proizvodne kapacitete (sa saradnicima). E sad hoce li nasi biti nesposobni cak i u takvoj prici druga je stvar...