Cooler stalno radi :/

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Aethaercyn

#1 Cooler stalno radi :/

Post by Aethaercyn »

Imam laptop, Sony Vaio Intel i3 4x2.4 sa 4 GB rama sa instaliranim W7. U zadnje vrijeme kuler radi non stop. Ne gasi se. Otvorio ga, ocistio, i ponovo isto. Savjet?
Bloo
Globalna šefica

#2 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Bloo »

Aethaercyn wrote:Imam laptop, Sony Vaio Intel i3 4x2.4 sa 4 GB rama sa instaliranim W7. U zadnje vrijeme kuler radi non stop. Ne gasi se. Otvorio ga, ocistio, i ponovo isto. Savjet?
hmm ako nije do prasine,pokusaj nabaviti one stand alone postolja sa rupama i coolerom pa pokusaj i sa tim
Walther

#3 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Walther »

Aethaercyn wrote:Imam laptop, Sony Vaio Intel i3 4x2.4 sa 4 GB rama sa instaliranim W7. U zadnje vrijeme kuler radi non stop. Ne gasi se. Otvorio ga, ocistio, i ponovo isto. Savjet?
1. provjeri sta ti se toliko grije (cpu ili gpu fan)
2. ciscenje
3. instaliraj sve updajte
4. postavi gornju granicu u active managmentu
shandrprcSA

#4 Re: Cooler stalno radi :/

Post by shandrprcSA »

zar on ne radi uvijek?
Walther

#5 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Walther »

shandrprcSA wrote:zar on ne radi uvijek?
ne... zavisi od platforme, drivera, biosa...
Aethaercyn

#6 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Aethaercyn »

Image

ne znam zasto ovde imam pun vrag ovih otvorenih o.O
Image

Image
Walther

#7 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Walther »

Aethaercyn wrote:Image

ne znam zasto ovde imam pun vrag ovih otvorenih o.O
Image

Image
idle-uje ti na oko 60c sto je cca 20 stepeni previse... znaci ciscenje&pasta ili ogranici cpu
Aethaercyn

#8 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Aethaercyn »

kako ograniciti cpu?
moze pomoc?
Walther

#9 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Walther »

Aethaercyn wrote:kako ograniciti cpu?
moze pomoc?
pod power options...
change plan settings
change advanced power settings
processor power managment
cooling policy na active
i maximum state na 90%

Znaci cpu ce koristi 90% snage sto je performance hit ali padne temperatura. Alternativa je ciscenje & pasta sto nije isplativo kod starijih masina ako ne radis sam.
Aethaercyn

#10 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Aethaercyn »

Koliko bi kostalo cišćenje i pasta za ovaj moj latop? Da otprilike znam. Kontam ga onda odnijeti u ponedeljak u servis.
muha_sa

#11 Re: Cooler stalno radi :/

Post by muha_sa »

Bloo wrote:
hmm ako nije do prasine,pokusaj nabaviti one stand alone postolja sa rupama i coolerom pa pokusaj i sa tim
ide mu ovaj jedan na nerve ti bi da još jedan ugradi :lol:
Aethaercyn wrote:Koliko bi kostalo cišćenje i pasta za ovaj moj latop? Da otprilike znam. Kontam ga onda odnijeti u ponedeljak u servis.
isti kupio ganjc nov u ŠveCkoj--fercero mi dvije godine i ende, napenalio ga u kontejner :(

ne prepadam te vec samo kažem
Walther

#12 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Walther »

Aethaercyn wrote:Koliko bi kostalo cišćenje i pasta za ovaj moj latop? Da otprilike znam. Kontam ga onda odnijeti u ponedeljak u servis.
Vjerovatno previse ako mislis to raditi uredno na servisu. Daj P/N modela da vidim koliko je cca posla. Kod nekih trebas 10 minuta... A nekad i 3 sata nije dosta. Bolje ti je da stavis gornju granicu procesoru jer sumnjam da ces jeftnim ciscenjem dobiti -20c

Aethaercyn

#13 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Aethaercyn »

@Walther
Hvala brate na ovom klipu. Uredno skinut, stavljena nova pasta. Sada je nečujan :) :thumbup: :sax: :bih:
Njanjavi

#14 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Njanjavi »

Aethaercyn wrote:@Walther
Hvala brate na ovom klipu. Uredno skinut, stavljena nova pasta. Sada je nečujan :) :thumbup: :sax: :bih:
Pa ne kontam kako si ga cistio prvi put pobogu?
Kazes rastavio i ocistio, ja kontam da si onda skidao ventilator i ocistio sve, zamjeno termalnu pastu i ostalo.
Djaba ti i ciscenje ako nisi stavio novu termalnu pastu, osnove su to jbemga.
I nikakva usisavanja, vec skines skroz cooler i ocistis sve i jednu packu ko covjek.
I kod mene je vaio, onaj od 18,5 incha dijagonale, sasvim solidan lapash, u usporedbi sa proslim probook-om koji sam imao, vaio je izmislio planetu za njih.
Hp kolko god sam drzao cistim, kad se zagrije citava donja strana topla, a ovo cudo samo mlak coskic gore dje je cooler, nit se cuje ishta, dok je hp huktao i pored redovnog odrzavanja.
Sony tatamata, steta sto vise ne zele pravit lapashe :sad:
Aethaercyn

#15 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Aethaercyn »

Njanjavi wrote:
Aethaercyn wrote:@Walther
Pa ne kontam kako si ga cistio prvi put pobogu?
Kazes rastavio i ocistio, ja kontam da si onda skidao ventilator i ocistio sve, zamjeno termalnu pastu i ostalo.
Djaba ti i ciscenje ako nisi stavio novu termalnu pastu, osnove su to jbemga.
I nikakva usisavanja, vec skines skroz cooler i ocistis sve i jednu packu ko covjek.
I kod mene je vaio, onaj od 18,5 incha dijagonale, sasvim solidan lapash, u usporedbi sa proslim probook-om koji sam imao, vaio je izmislio planetu za njih.
Hp kolko god sam drzao cistim, kad se zagrije citava donja strana topla, a ovo cudo samo mlak coskic gore dje je cooler, nit se cuje ishta, dok je hp huktao i pored redovnog odrzavanja.
Sony tatamata, steta sto vise ne zele pravit lapashe :sad:
Pajdo, izgleda da ti se nisi jos razbudio :D
Ima klip, a ima ih jos. Ali ovaj mi je za pocetak pomogao. Ocistio kuler, novu pastu stavio. Sve sam to radio nekih cca 3 sata. Mozda vise.
Ma znam, kakav HP. Još ako je stariji, pa grafika zeza. Sa ovim sam prezadovoljan. Sony <3
Njanjavi

#16 Re: Cooler stalno radi :/

Post by Njanjavi »

Nisi ti mene skonto jaraniko, pitam te kako si ga cistio prvi put, sta si cistio bog te pito pa ti je radio i dalje kao i prije ciscenja.
Haman ti nisi ni vadio cooler prvi put vec samo propuho i razbaco prasinu po unutrasnjosti, i onda se ibretis kako radi cooler i pregrijava se i dalje.
Post Reply