Compact/gradski SUV do 30.000

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dustaban

#1 Compact/gradski SUV do 30.000

Post by dustaban »

Dakle tema je jasna - pronaci najbolju opciju u postavljenom okviru. Ima dosta kandidata: novi Duster, Trax, Captur, SX4, Sportage... polovni Yeti, Quasqai, RAV4...

Ja licno sam u dilemi da li je neophodno da SUV bude 4x4, moze i 4x2 jer mislim da je za terena bolji Duster 4x2 nego Golf 4x4. Pa onda motor(gorivo) pa dodatna oprema... elem sta je najbolji kompromis za 30 milja?

Ja se trenutno dvoumim izmedju Dustera i Traxa...
romeomoraprezivjeti

#2 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by romeomoraprezivjeti »

Duster je mozda sposobniji na terenu,a trax na asfaltu. Samo chevrolet se povlaci iz evrope uskoro,pa ne znam koliko je pametno kupovati traxa,mada sam procitao negdje da ce servisna podrska biti obezbjedjena i nakon povlacenja.

poslano s moga Sonija Ze:-D
johntra

#3 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by johntra »

Sačekaj novi Qashqai, mada mislim da će ti 30 milja biti malo za neku dizelsku varijantu, ako ideš na to...
Alternativa je facelift Yeti, mada su ga meni sad jako poružnili...
Sve su to novi modeli, bit će nešto skuplji...Idi na neku polovnu varijantu, moj prijedlog Chevrolet Captiva, jaaaako su im pale cijene, a solidan je SUV...
ElRe

#4 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by ElRe »

500L Trekking

Image
citroen xm

#5 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by citroen xm »

Moje mišljenje je da je glupost kupiti SUV bez 4x4 pogona bez obzira kuda voziš. Ako smatraš da ti apsolutno ne treba 4x4 onda imaš šarolik izbor novih crossover-a za taj novac i to sa bogatom opremom.
Haris.ba

#6 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by Haris.ba »

Šta god uzmeš od pobrojanih auta nećeš se zafrkati. :D
Ali dizelaše mnoge osim Dastera, Kaptura i Sx4 nećeš naći za 30 milja nove. Tako da je to malo limitirajući faktor.

I razumijem šta si napisao u naslovu, ali meni pojam "gradski suv" je pleonazam (ustvari ti ondje navedenih imaš mnogo cuv auta :) ) . A to ti pišem ne da ispravljam gramatiku, već da odabir auta zasnivaš na potrebama (idi na probne vožnje, potroši goriva), da li ti treba auto za visokih ivičnjaka, sarajevskog snijega (mislim ako živiš na jarčedolima i slično), ili redovne vožnje na vikendicu sa lošim putem. Ima li djece, gdje npr. captur i sx4 mogu biti možda mali. Ima i limuzina sa 4x4, da začinim. :)
Nemamo ti mi tu šta pametovati.

A mnogo ti je važnije kakva je servisna podrška (naročito ako ćeš novo) - za svako auto traži, servisnu knjižicu da vidiš servisne intervale, te da ti izlistaju cijene servisa.

Ako ćeš atmosferske benzince - velika potrošnja, niža cijena održavanja motora.
Turbobenzince - bolje kupit dizela. Barem kad budeš agresivnije vozio - neće se istopiti "prednost" benzinca u potrošnji.

Sve ostalo što možeš saznati preko foruma će biti čisto subjektivno - ja bih uzeo do 30 milja Kaptura, iznad 30 milja Kiu.
p206

#7 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by p206 »

ElRe wrote:500L Trekking

Image
ja uzimam ovu desno, nije važno koliko troši :mrgreen:
vama ostavljam 30 milja i ovog fiata
530i

#8 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by 530i »

Glupo je kupiti SUV bez pogona na četiri točka, u tom slučaju radije biraj klasičnu limuzinu/kompakt.

Moraš se riješiti nekih dilema, da li ti je potrebna šminka a'la Captur i 2008 ili nešto što radi posao kao npr. Duster 4x4 ili SX4 4x4. Također, novo ili polovno...
ahaaha

#9 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by ahaaha »

peugeot 3008 mozda moze uci u konkurenciju???
mbenz

#10 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by mbenz »

druze ako ti je izbor samo ovo sto si naveo onda po mom misljenju rav4 mislim ja se nebih dvoumio, imas ih starih po 3-4 godine a nikad nebio dao 25-30 hiljada za daciju ili chevrloet, i ako nista toyota je provjerena marka bar sto se suvova i terenaca tice.
AEQ_77

#11 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by AEQ_77 »

p206 wrote:
ElRe wrote:500L Trekking

Image
ja uzimam ovu desno, nije važno koliko troši :mrgreen:
vama ostavljam 30 milja i ovog fiata

Ima dobru guznu sponu
romeomoraprezivjeti

#12 Re: Odg: Compact/gradski SUV do 30.000

mbenz wrote:druze ako ti je izbor samo ovo sto si naveo onda po mom misljenju rav4 mislim ja se nebih dvoumio, imas ih starih po 3-4 godine a nikad nebio dao 25-30 hiljada za daciju ili chevrloet, i ako nista toyota je provjerena marka bar sto se suvova i terenaca tice.

Ja na poslu imam toyotu land cruiser kojoj je na 60 000 km zviznuo motor. Svaka cast i toyoti i drugim polovnjacima,ali ako imas budzet za nov auto nekog drugog proizvodjaca,ne treba oklijevati pri kupovini.

jefferson

#13 Re: Odg: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by jefferson »

romeomoraprezivjeti wrote:
mbenz wrote:druze ako ti je izbor samo ovo sto si naveo onda po mom misljenju rav4 mislim ja se nebih dvoumio, imas ih starih po 3-4 godine a nikad nebio dao 25-30 hiljada za daciju ili chevrloet, i ako nista toyota je provjerena marka bar sto se suvova i terenaca tice.

Ja na poslu imam toyotu land cruiser kojoj je na 60 000 km zviznuo motor. Svaka cast i toyoti i drugim polovnjacima,ali ako imas budzet za nov auto nekog drugog proizvodjaca,ne treba oklijevati pri kupovini.

Ja sam uzeo prosle godine Tiguana 4Motion, nakon sto sam probao RAV4.
Jbg, meni je fakat bezze uzeti tako auto bez 4x4.
romeomoraprezivjeti

#14 Re: Odg: Compact/gradski SUV do 30.000

jefferson wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:

Kakav je smisao suv vozila bez 4x4 pogona?!

sema911s

#15 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by sema911s »

Tog fijata 500zaboravi bolja panda
Toyota rav4 ti je nah sira na zadnjoj klupi gepekt pomali
ti daewo,dacie I slicno macko o rep jest to fino jeftino al onaj osjecaj vozit to je beze
ganjaj stariji rav4 al Da je bio ba servisu promjena ulja u difu,I servis istog jer se Mora obavit na sto milja,. Pug citras bolje uzmi misthubushija jer je bolji od njih manje ima sminka plastike.,
to Da je bolji 2x4 od 4x4. To zavisikoji je prenos
ako to je bitno Da je awd gledam I neke limuzine
moj prijedlog Ono sto ja ganjam Subaru forester.,legacy jer ako hoces sminka avto pogon Koji je vrhunski super performance., pouzdan avtic., usvaki IDE plin boxer motor servisi Jedi skkupo al je kvaliteta na visini
Te fiate,dacije,daewouje Jeee za dorucak
dobro se zapitaj zelis Li penjaca na trotoar Koji CE Te na prvoj prasnjavoj ceati ostavot
jefferson

#16 Re: Odg: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by jefferson »

Kakav je smisao suv vozila bez 4x4 pogona?!

Pa to kazem. Vidim neki govore 4X2. Ma to veze nema, onda je bolje auto uzeti jer je u svemu bolje osim u klirensu.
Meni je bio potreban 4X4 radi skijanja, a ovdje gdje sam planine su extra visoke a i kolicina snijega je fakat da se zabrines ako te uhvati nevrjeme. Nabacio extra zimske gume za iskopavanja, i to je to. RAV4 ima mogucnost da zakljucas pogon na 50:50% za razliku od Tiguana koji je klasican Haldex sa elektronskom raspodjelom momenta izmedju 4 tocka. medjutim, iza sebe sam ostavio mnoge prave 4X4 vozilice jer su obicno imali lose gume, tj. previse se pouzdali u 4x4.
almir90

#17 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by almir90 »

Gledam neki dan na pik-u Captiva nova prešla samo 6000 km po cijeni od 32 000, ne znam da li je prodata. U mene komšija zamijenio staru za novu, kaže da je zadovoljan, a da nije ne bi je sigurno ponovo kupio.
jefferson

#18 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by jefferson »

sema911s wrote:Tog fijata 500zaboravi bolja panda
ti daewo,dacie I slicno macko o rep jest to fino jeftino al onaj osjecaj vozit to je beze
ganjaj stariji rav4 al Da je bio ba servisu promjena ulja u difu,I servis istog jer se Mora obavit na sto milja,. Pug citras bolje uzmi misthubushija jer je bolji od njih manje ima sminka plastike.,
moj prijedlog Ono sto ja ganjam Subaru forester.,legacy jer ako hoces sminka avto pogon Koji je vrhunski super performance., pouzdan avtic., usvaki IDE plin boxer motor servisi Jedi skkupo al je kvaliteta na visini
dobro se zapitaj zelis Li penjaca na trotoar Koji CE Te na prvoj prasnjavoj ceati ostavot
Subaru je zakon sto se tice 4x4. Ja sam kontao ga uzeti, ali za SAD trziste su poceli srati sa motorima i mjenjacima, tako da sam odustao.
Mitsubishi ima previse problema kao firma, pa da uzimam auto ne bi bas isao na to.
Za BH uslove, ja bi pucao na Skodu Octaviu Scout.
Industrialyzer

#19 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by Industrialyzer »

Moze li neko prevesti?

Cini mi se da Sema mudro zbori ali nisam 100% siguran :mrgreen:
jefferson

#20 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by jefferson »

Industrialyzer wrote:

Moze li neko prevesti?

:lol: :lol: :lol:
Subaru za BH trziste? Da ako ces ga ostaviti 10g. Ako ga kontas mjenjat, valja to prodat jaro. Odvezi ga na pijacu, ljudi ce ga gledat ko tele u sarena vrata.
Optimist

#21 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by Optimist »

almir90 wrote:Gledam neki dan na pik-u Captiva nova prešla samo 6000 km po cijeni od 32 000, ne znam da li je prodata. U mene komšija zamijenio staru za novu, kaže da je zadovoljan, a da nije ne bi je sigurno ponovo kupio.

Ta Captiva je bila od rahmetli profesora Bajre Golica i cini mi se da je prodata. Ipak je cijena bila vise nego dobra.
iceman ze

#22 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by iceman ze »

Vozim Jeepa vec 4 godine i mislim da za te pare mozes uzeti svasta i nista. Ja sam razmisljao srcem kada sam uzeo terenca.Mislim da kada bih imao toliko para kao ti ponovo uzeo isto.

O Jeepovima, nesto vise.....

https://www.facebook.com/groups/409620709065941/
Last edited by iceman ze on 13/02/2014 23:10, edited 1 time in total.
_mufljuz_

#23 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by _mufljuz_ »

jebi ti to ja bi rastego supcinu i cek'o da malo pojeftini ovaj novi Ciroki kao polovan - totalno sam puk'o na njega k'o kakva siparica....
romeomoraprezivjeti

#24 Re: Odg: Compact/gradski SUV do 30.000

Industrialyzer wrote:

Moze li neko prevesti?

Ja ne znam sta je pisac htio reci,ovo je ipak za dublju analizu,ali pod uslovom da se text prevede?!:-)

citroen xm

#25 Re: Compact/gradski SUV do 30.000

Post by citroen xm »

Pa realno glupo je uzeti kao što rekoh SUV bez 4x4, ali neki krosover je sasvim dobra stvar 4x2 ako čovjeku ne treba pogon na sva 4. Imaš povišen klirens što je dobra stvar, ali nije jedina prenost kao što neko reče. Visočije se sjedi, bolja je preglednost..... Sve ima smisla.
Post Reply