COM portovi ... HELP ?!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
La_Forge

#1 COM portovi ... HELP ?!

Post by La_Forge »

pokušavam već nekoliko dana da uradim update softvera na mobitelu ... mobitel spajam data cable-om preko usb-a...

softver mi traži telefon i ne uspijeva ga naći ni na jednom od COM portova (imam ih 5) ...

zna li neko u čemu je fol i kako uopšte da manipulišem ovim portovima, mijenjam rasporedjujem itd ... može li se to uopšte ....?
bezzeze

Post by bezzeze »

jel se radi o mobitelu ili o pda-phone? usput, koji je model?
koliko sam te skontao, imas driver za mobitel na kompjuteru ali ga komp ipak ne prepoznaje?.
ima li jos kakav bitan detalj? jesi li ikad mogao konektovao mob. i komp.?

mozda prvo neki update drivera za telefon da skines. drugo, kabal provjeri da nije ostecen jer ne moguce je da svih 5 portova ne radi. na kraju, mozda ti je potreban jos kakav software za komunikaciju.
haj vidi to.
La_Forge

Post by La_Forge »

radi se o mobitelu, Siemesn s&5... imam standardi paket softvera koji dodje uz telefon sa svim drajverima... uspio sam i sto puta sam do sada prebacivao fajlove, slike i muziku sa i na telefon putem data cable-a koji ide na usb i u telefon...

nedavno je simens ubacio upade softvera koji se nalazi u telefonu. Update se vrsi tako sto pokrenes program na kompjutere, povežeš isti sa mobitelem o onda slijedis standardno uputsvo softvera dok ovaj instalira ..

problem je dakle sto mobitel sam kompjuter uvijek prepozna, via njegovog programa ta taj transfer slika i muzika ali ovaj udate nece nikako ..

update mi pretrazi 5 COm portova i daje poruku "telefon nije nadjen"...i sl.

:?

koliko sam ja uspio iz helpa skontati COM portovi su donekle ili skroz povezani sa Bluetoothom, mada u opsi instalacije ovog update iskljucivo pise da korisim prilozeni data cable
Qler

Post by Qler »

USB i jeste com port :) tj. nasljednik njega, i win ga i prepoznaje ko com port, sad ti samo njemu trebas reci na kojem ti je mob.. a to pise u opcijama USB kontrolera.. tako nekako :)
La_Forge

Post by La_Forge »

super, idemo u dobrom pravcu ... valjda :-?

još mi samo objasni gdje to mogu da nariktam .. ?

čačkao sam u control panelu po hardware manageru i po usb controlleru ali nigdje ne mogu da nadjem vezu sa COM portovima ...
Qler

Post by Qler »

e ne znam napamet, ali u dev manageru pod usb kontroler tako nekako, pa u negovim opcijama bi trebalo da pise koji com port emulira, zauzima....
La_Forge

Post by La_Forge »

ma pegledao sam sve to pa tek onda ovdje bacio post, ne bi li mi ko reko tačno kako ide ...

svakako hvala... možda se neko i nadje ...
scott

Post by scott »

kao prvo ako mislis da nije do drajvera idi na hardware manager tu ces naci svoj modem od telefona koji je vec ocitao.

desnim misom(ne zborim eng) na telefon modemu ces naci nacin da doces do COM-broja.
zatim se vrati na program od telefona na PC-u gdje imas na registerkarti COM ports u kojoj moras naci tvoj COM-broj iz tel.modema.
moras ga rezervirati

drugi slucaj moze biti u vezi 16 brojeva u register bazi
Post Reply