coltan- plavo zlato

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gaia

#1 coltan- plavo zlato

Post by Gaia »

u zadnje vrijeme u odredjenim svjetskim krugovima kolaju price o coltanu. coltan je skracenica za smjesu minerala columbita-tantalita iz koje dobijamo metal zvani tantalio a koji ima nevjerojatnu sposobnost sprovodjenja elektriciteta. tantalio sprovodi elektricitet bolje od bakarnih zica cak za osamdeset posto. zahvaljujuci tantaliju danas imamo malecke mobilne telefone, laptopove, tanke TV ekrane, Internet, GPS, avionske i raketne uredjaje. zica tantala je sto puta tanja od bakarne zice.

coltan se nalazi samo u povrsinskim slojevima zemljine kore. najvise njegovih zaliha se nalazi u Australiji, Brazilu, Tajlandu i u odredjenoj oblasti Afrike. dakle, nema rudnika coltana, tako da ga vecinski iskopavaju djeca u starosti od sedam, osam, deset godina. za uzvrat vecina dobije samo jedan dnevni obrok, a samo rijetki dolar ili dva za dugi radni dan. najveci grumen iskopanog coltana doseze velicinu ljesnika, od prilike. a tvrdi se da za svaku iskopanu kilu coltana poginu tri do cetiri djeteta, jer, uslovi u kojima ih se poput robova tjera radita ne obezbjedjuju ni najmanju sigurnost te se na djecu u iskopanim rupama cesto obrusi zemlja koja ih zatrpa i pogusi.

vodece africke zemlje u oblasti coltana su Congo, Ruanda i Uganda. tvrdi se da ratovi koji su se zadnjih godina vodili i vode u toj oblasti nisu prouzrokovani plemenskim razlikama vec mafijom koja trguje coltanom koji je u danasnje vrijeme postao “plavim zlatom” – zemlja koja ga sadrzi izgleda modro-plava. glavne musterije su im svi oni koji se bave tehnologijom, najvise ide za USA. interes za dominacijom zaliha coltana je preuzeo prioritet nad naftnim izvorima. samo sto se o tome ne govori. narocito oni koji ga otkupljuju, jer znaju na koji nacin se dolazi do coltana. sve se i dalje krije i zataskava.

minerala na zemlji ima u odredjenoj kolicini i kad se sva iskopa; nema dalje. tako su zainteresirani artificijelnim satelitima pokrili svaki milimetar zemaljske kugle u potrazi za coltanom i utvrdili da su zalihe veoma niske. kad iskoristimo zalihe coltana onda ce se preci na palladijum, mineral koji se uglavnom nalazi u slojevima zemlje u Rusiji. ali njega je znatno teze naci, te je skuplji, i nema tako dobru prenosivost kao coltan. kad i ovaj mineral dokrajcimo, ako ne otkrijemo ili izumimo drugi provodnik slicnih karakteristika, dovest cemo u pitanje opstanak interneta i telekomunikacija opcenito, kao i zrakoplovne i vojne industrije.

zanima me da li ste ista culi o ovoj temi?
ako jeste, kakvo je vase misljenje?
kako rijesiti ovakve situacije?

P.S. – stvarno ne znam da li da ovu temu postavim na politici, ekonomiji, nauci, prirodi i ekologiji ili na tehnologiji, jer, cini mi se da ih sve podjednako obuhvata. zato je postavih ovdje, a ako moderatori misle drugacije neka ju prebace. samo da se ne izbrise - mislim da o ovome treba prosiriti pricu na sva zvona!
moon78

#2 Re: coltan- plavo zlato

Post by moon78 »

Iz ove grupe ima oko 10-tak minerala u ciji sastav ulaze niobijum i tantal... ne znam sto govoris samo o jednom...
Gaia wrote:minerala na zemlji ima u odredjenoj kolicini i kad se sva iskopa; nema dalje.
ovo važi i za sve ostalo pa ne vidim da neko dize frku 8-)
Gaia wrote:onda ce se preci na palladijum, mineral koji se uglavnom nalazi u slojevima zemlje u Rusiji.
nije ovo jedino nalaziste paladijuma...
_veleposlanik

#3 Re: coltan- plavo zlato

Post by _veleposlanik »

Coltan je isto ono sto i krvavi dijamanti. Kongo je pretrpio i trpi i dalje za coltan, koji mi koristimo u uredjaje koji nas tjeraju da zaboravimo na ostatak svijeta, da se zabavljamo dok treci svijet gine zbog tog

Lippenbekenntnis

#4 Re: coltan- plavo zlato

Post by Lippenbekenntnis »

Tuzno je zaista da u jednom dijelu svijeta djeca ginu, da bi ova druga mogla mobilno telefonirati. :(
Ali sto mene iznenadjuje da takve informacije gotovo nikako ne dospijevaju u javnost. Prije odredjenog vremena bio je dokumentari film o Kongu i gore navedenoj tematici, ali je nazalost jedanput prikazan i u vrijeme koje ne odgovara siroj masi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: coltan- plavo zlato

Post by PipiDugaDevetka »

UH, 'ebo ga miš. Pa, kako ja ovo nisam znao,....Za šta se koristi ovaj mineral coltan,...Bio sam tamo, 2005.g. u Democratic Republic of Fucking Congo - Kinshasa, Kisangani.

Na introduction/induction kursu su nam govorili da tamo ima dijamanata, nafte, urana (U Katangi), zlata, mahagonija-drvo, kobalta, bakra i rekli su ima i tog coltana, ali hbna predavačica ništa ne reče za šta služi coltan i koliko je važan.

Pošto znam da je uzrok svakom ratu ''negdje ili nešto u vezi sa lovom ili teritorijom'', mislio sam da je sve ovo pomenuto taj razlog/uzrok ratova (5,4 miliona žrtava '98.-'08.), ali nisam znao za ovaj coltan. Ni drugi, u UN, nisu pričali o tom mineralu iz kojeg se dobija taj tantalit, toliko bitan.

Sad, mogao bih 5 stranica napisati o CIA, belgijancima koji su u Kongu bili kolonizatori, pa preko Patrisa Lumumbe, Daga Hamaršalda, pa do današnjeg predsjednika Josepha Kabile, zvanog Msje Oui = Mister Yes, oceubice koji uopšte ne govori lingala većinski jezik Konga, nego samo swahili. Nadimak mu govori da uopšte ne služi narodu, nego za ono naše IMT, imal' mene tu.

Narod zna šta radi ovaj kurvin sin, ali je nemoćan da ga odradi uključujući i demoUNkratske izbore. UN, belgijanci, CIA, milion drugih špijuna, ma svi su na ''vezi'' kod MAURICE-a Tempelsman-a:

[img/]Guglati-20da-20bi-se-%20vidjela%20njegova%20slika.[/img]

Pokojnica, Jackie Kenedy mu je bila cura, a na njegovoj ''vezi'', Kralja Dijamanata, su i Medlin Olbrajt, Bill i Hilary Klinton, i još jedan Demokrata,....Barak Obama!

http://www.youtube.com/watch?v=pIM8kVSN8ug
Ovaj novinar u svom radio-izvještaju sve objašnjava, samo što ne pominje coltan. Ovo je peti nastavak o Kongu, pa je možda u nekom drugom nastavku objasnio sve o coltanu. Ne znam, nisam ostale nastavke preslušao.

Svaki put kada neko ''pošten'' dođe na vlast u Kongu, ubiju ga ili maknu nekako. Tako je bilo i sa Patrisom Lumumbom, a i sa Lorenom Kabilom.
Ponekad s'proljeca

#6 Re: coltan- plavo zlato

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja znam planinu u BiH gdje ima ovakve zemlje!!!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: coltan- plavo zlato

Ponekad s'proljeca wrote:Ja znam planinu u BiH gdje ima ovakve zemlje!!!!
Je li zato: BiH JE VITALNI INTEReS USA! ?

Ne govori nikome, krampa, lopata, wok tava, pa kao semir,...Kopati, kopati i samo kopati,...Kopanjem, do pobjede!
Last edited by PipiDugaDevetka on 09/11/2008 21:06, edited 1 time in total.
Ponekad s'proljeca

#8 Re: coltan- plavo zlato

Post by Ponekad s'proljeca »

Zato i ne govorim, jer bi nas do kraja rastjerali sa ovih prostora!!!!

[quote="PipiDugaDevetka"][quote="Ponekad s'proljeca"]Ja znam planinu u BiH gdje ima ovakve zemlje!!!![/quote]
Je li zato: BiH JE VITALNI INTERS USA! ?

Ne govori nikome, krampa, lopata, wok tava, pa kao semir,...Kopati, kopati i samo kopati,...Kopanjem, do pobjede![/quote]
PipiDugaDevetka

#9 Re: coltan- plavo zlato

Gaia

#10 Re: coltan- plavo zlato

Post by Gaia »

Dall&Houston :arrow:
An executive Peter Corkeham working for Dall & Houston, a multinational US company that is making considerable profits off the invasion of Iraq and leading corporate reconstruction of the country, is found murdered. The company is cornered. U.S. justice possesses information that clearly points at shady business practices. The executive's widow hires a private detective to start an investigation which unveils an intricate web of economic interests and flagrant illegal maneuvres.
Post Reply