cola zero
Moderator: anex
- Qler
#51 Re: cola zero
ja sam nedavno razgovarao sa jednim starim tehnologom iz coca-cole i onako u prici oko kole kaze on da se i danas stavlja neka supstanca, hebi ga, neka hemija koja ne gasi zeđ, nego je povecava, da te podsvjesno natjera da popijes jos kole. mislim da mi je rekao i koja je tacno al da me upucate sad veze nemam sta je. on u glavnom ne pije kolu
kaze da mu je dosta za zivota
(lik ima oko 70 godina) 
- samson
#52 Re: cola zero
prije je bilo u koli i kokaina

- IceQueen
#53 Re: cola zero
tranquil wrote:Iako sam dežurni skeptik, u ovo sam čak i ja povjerovao.IceQueen wrote:Savijet: Ne konzumirati zajedno s Mentos bombonama!!!
Onda smo probali ja i jaran i skontali da je i to bezvezni urbani mit. Kad bolje razmisliš, trebalo mi je to odmah pasti na pamet. Da je to istina, bile bi već desetine mrtvih i ozlijeđenih, pa to nije toliko rijetka roba, i bilo je sigurno mnogo ljudi koji su konzumirali ovu kombinaciju (Cola i Mentos).
Samo mislim da smo radili sa Colom Light za koju sam prvi put čuo ovakvu priču.
Što se tiče Cole Zero, nisam je probao pa tako nemam neko posebno mišljenje. Konzumiram samo onu "classic" varijantu.
Hmmm, vrlo zuanimljivo! Ja i moje kolege smo to isto probali, i mogu reci da je reakcija bila jako burna! Imala sam i klip, al nest`o kad su mi digli mobitel tramvaju
Formula Coca - Cole jeste strogo cuvana tajna, ali je sasvim jasno zasto Light cola i mentos bombone reaguju na nacin na koji reaguju! Aspartam (umjetni zaslađivac) i karnauba vosak (gumiarabika) daju takvu reakciju!tranquil wrote:
A evo i još popularnog jednog mita o Coli, formula strogo čuvana tajnaBaš bi se na uređenom tržištu prodavao proizvod za koji se ne zna šta sadrži.
- BSn
#54 Re: cola zero
Mislim da su cak i imali problema u nekim zemljama, jer ne zele da objave cijeli popis (s)tvari koje se nalaze u Coca-Coli, a i neka juznoamericka zemlja im je pravila belaj oko onoga "coca", jer je kod njih koka nacionalni produkt. 
-
Risto Kuglarić
#55 Re: cola zero
ma mnogi su čuli, ali mnogi ustvari ne znaju da je mali živ i zdrav i da je samo dobro podrigno.vitamini wrote:Mnogi ne znaju, ali u Americi se desio slucaj kad je djecak umro jer je pojeo Mentos bombonu a onda zalio Colom light. Doslo je do eksplozije u njegovom organizmu... Probajte ovo: (negdje na otvorenom, nipošto u stanu)u flašu od 2 litra cole light ubacite 2 mentos bombone..... zagarantovana eksplozija pjene 2 m uvis....ko ne vjeruje nek progoogla "mentos+cola light".......imaju snimljeni ovakvi pokusi
Činjenica, što je više pijemo , više nam se pije....zašto je formula cole do danas strogo čuvana tajna.....Ja je volim, ali je maximalno izbjegavam. Neki je đavo u njoj
što se tih eksperimenata na youtubu tiče, toj hemijskoj reakciji fale još najmanje dva kriterija da bi se mogla nazvati eksplozijom...
-
Risto Kuglarić
#56 Re: cola zero
Qler wrote:ja sam nedavno razgovarao sa jednim starim tehnologom iz coca-cole i onako u prici oko kole kaze on da se i danas stavlja neka supstanca, hebi ga, neka hemija koja ne gasi zeđ, nego je povecava, da te podsvjesno natjera da popijes jos kole. mislim da mi je rekao i koja je tacno al da me upucate sad veze nemam sta je. on u glavnom ne pije kolukaze da mu je dosta za zivota
(lik ima oko 70 godina)
ma nije u pitanju nikakva misteriozna supstanca, već činjenica da na jednu konzervu kole ide cca. 100g šećera.
-
melb26sa
#57 Re: cola zero
Ne valja ti matematika - konzerva kole ima 0,33l ako na to ide 100gr secera dobijes sirup, jel' tako?Risto Kuglarić wrote:Qler wrote:ja sam nedavno razgovarao sa jednim starim tehnologom iz coca-cole i onako u prici oko kole kaze on da se i danas stavlja neka supstanca, hebi ga, neka hemija koja ne gasi zeđ, nego je povecava, da te podsvjesno natjera da popijes jos kole. mislim da mi je rekao i koja je tacno al da me upucate sad veze nemam sta je. on u glavnom ne pije kolukaze da mu je dosta za zivota
(lik ima oko 70 godina)
ma nije u pitanju nikakva misteriozna supstanca, već činjenica da na jednu konzervu kole ide cca. 100g šećera.
U svakom slucaju, danas na poslovnom rucku popila ovu njihovu americku kolu (razvodnjenu sa po kile leda naravno) i jedva ziva dodjoh do ureda, da ne objasnjavam dalje. Ima da je godinu dana vise ne popijem
-
Risto Kuglarić
#58 Re: cola zero
nema to veze sa matematikom, više sa hemijommelb26sa wrote:Ne valja ti matematika - konzerva kole ima 0,33l ako na to ide 100gr secera dobijes sirup, jel' tako?Risto Kuglarić wrote:Qler wrote:ja sam nedavno razgovarao sa jednim starim tehnologom iz coca-cole i onako u prici oko kole kaze on da se i danas stavlja neka supstanca, hebi ga, neka hemija koja ne gasi zeđ, nego je povecava, da te podsvjesno natjera da popijes jos kole. mislim da mi je rekao i koja je tacno al da me upucate sad veze nemam sta je. on u glavnom ne pije kolukaze da mu je dosta za zivota
(lik ima oko 70 godina)
U svakom slucaju, danas na poslovnom rucku popila ovu njihovu americku kolu (razvodnjenu sa po kile leda naravno) i jedva ziva dodjoh do ureda, da ne objasnjavam dalje. Ima da je godinu dana vise ne popijem
EDIT: a što jedva živa dođe do ureda?
-
melb26sa
#59 Re: cola zero
[quote="Risto Kuglarić]
nema to veze sa matematikom, više sa hemijom
EDIT: a što jedva živa dođe do ureda?[/quote]
Protjeralo me
nema to veze sa matematikom, više sa hemijom
EDIT: a što jedva živa dođe do ureda?[/quote]
Protjeralo me
- IceQueen
#60 Re: cola zero
Niko i ne govori o eksploziji, ali je reakcija jako burna s velikim povećanjem volumena!Risto Kuglarić wrote: što se tih eksperimenata na youtubu tiče, toj hemijskoj reakciji fale još najmanje dva kriterija da bi se mogla nazvati eksplozijom...
- tranquil
#61 Re: cola zero
Probaj isto ali sa kockom šećera umjesto mentosa.IceQueen wrote:Niko i ne govori o eksploziji, ali je reakcija jako burna s velikim povećanjem volumena!Risto Kuglarić wrote: što se tih eksperimenata na youtubu tiče, toj hemijskoj reakciji fale još najmanje dva kriterija da bi se mogla nazvati eksplozijom...
- _veleposlanik
#62 Re: cola zero
otherside wrote:ja isto nisam ljubitelj gaziranih napitaka, pogotovo kole.
Inace, aspartam je kancerogena supstanca i sastojak je gotovo svih diet napitaka.
Na boci pise da unosite manje kalorija al' ne pise koji je to hazard za zdravlje.
legalna supstanca koja se nalazi u svim "sugar free" proizvodima, poklon za covjecanstvo prvenstveno zahvaljujuci filantropu Donald Rumsfeldu, koji je na silu legalizovao istu!
pitam se da li se cola i dalje pravi od kokaina? neko zna?
-
Risto Kuglarić
#63 Re: cola zero
nikad se i nije pravila od kokaina, nego je sadržala ekstrakt koke (različito od kokaina). Mislim da ne sadrži više ni to._veleposlanik wrote: pitam se da li se cola i dalje pravi od kokaina? neko zna?
-
Risto Kuglarić
#64 Re: cola zero
A možeš probat i kucnut dnom svoje flaše pive odozgo u otvor grlića nečije tuđe. Al gledaj da taj neko nije jači od tebetranquil wrote:Probaj isto ali sa kockom šećera umjesto mentosa.IceQueen wrote:Niko i ne govori o eksploziji, ali je reakcija jako burna s velikim povećanjem volumena!Risto Kuglarić wrote: što se tih eksperimenata na youtubu tiče, toj hemijskoj reakciji fale još najmanje dva kriterija da bi se mogla nazvati eksplozijom...
- _veleposlanik
#65 Re: cola zero
hvala.Risto Kuglarić wrote:nikad se i nije pravila od kokaina, nego je sadržala ekstrakt koke (različito od kokaina). Mislim da ne sadrži više ni to._veleposlanik wrote: pitam se da li se cola i dalje pravi od kokaina? neko zna?
pogresno se izrazih, mislio sam na biljku koke, ne preradjeni kokain...
- IceQueen
#66 Re: cola zero
Sve u svemu svi se ti procesi svode na slijedeće H2CO3 = H2O + CO2Risto Kuglarić wrote:A možeš probat i kucnut dnom svoje flaše pive odozgo u otvor grlića nečije tuđe. Al gledaj da taj neko nije jači od tebetranquil wrote:Probaj isto ali sa kockom šećera umjesto mentosa.IceQueen wrote: Niko i ne govori o eksploziji, ali je reakcija jako burna s velikim povećanjem volumena!
Dakle, usljed male rastvorljivosti CO2 u vodi dolazi do spontanog izdvajanja gasovitog CO2 iz svih gaziranih napitaka, pa tako i kole, a i piva. Taj proces se djelovanjem nekih agenasa moze ubrzati (šećer, Karnauba vosak), koji svojim djelovanjem kataliziraju gore navedenu reakciju. Slično djeluje i samo mehaničko potresanje, koje je istina kod piva nesto vise izrazeno, ali i kod kole i te kako prisutno.
P.S. ne pijem pivo!
-
d2
#67 Re: cola zero
upravo pijem colu light, imal ko mentos 
- Comrad
#68 Re: cola zero
Ja samo Kiseljak pijem. I on je gaziran, ali nije ni blizu kole. U koli sam radio i kada sam vidio koliko secera ide u to sranje
znalo je dnevno doci po 70-ak tona secera, i tako nekih 10-ak dana zaredom. E sad jedino ako tamo ljudi vole na pauzi popit dobro slatku kafu, onda my bad.