splinter wrote: ↑16/06/2021 23:02
-Chesterfield- wrote: ↑16/06/2021 19:08
splinter wrote: ↑16/06/2021 18:05
Ma pretpostavio sam da nema
Jel sad bolje, kakvo je sada stanje?
Mada mislim da redovnom upotrebom probiotika i korekcijom ishrane mora doći do poboljšanja situacije.
Jučer je odvezao na kontrolu i ostavili je u bolnici.
Rekli joj da
ništa ne pije od lijekova, probiotika...
Donijeli joj nekakav čaj i prima infuzije.
Možda ubacuju nešto u infuziju... ne znam?
Pa i ne pije više ništa od lijekova. Osim ako još ne traje terapija Esbesulom koju e propisao doktor o.p.
Probiotici nisu lijekovi u klasičnom smislu .
Ako je prestao proljev za vrijeme terapije Vankomicinom pa se poslije prestanka terpaije ponovo javio vjerojatno se radilo o recidivu.
Clostridioides difficile (nije više Clostridium) je ubikvitaran mikroorganizam, dakle svugdje ga ima bujvalno al nažalost najviše u bolnicama i staračkim domovima.
Posljednjih godina naročito je dominantan hipervirulentni soj koji preko toksina A kojeg luči predstavlja veliki javno zdravstveni problem tako da bolnice (bar na zapadu) usvajaju protokole za postupanja u cilju sprječavanja širenja bolesti .
Infuziju će priključiti kako bi nadomjestili elektrolite i održali hidrataciju organizma.
Sad je u bolnici i pod nadzorom, valjda će znati sta i kako dalje. Nadam se da će se uskoro stabilizovati sve onda.ćw bolest konačno sanirati.
Izgleda da je terapija Vankomicin antibiotikom bila uspješna. Negativna na toksin A i toksin B (prvi nalaz je bio pozitivan)
Uglavnom, više problema je izazvala ova bakterija nego korona virus.
Sreća da sam je odmah na početku odvezao privatniku i tražio da se pored ostalih pretraga uradi i D dimer (nisam znao ni šta je to, nego saznao čitajući ovaj forum)
Tada je D dimer bio veći od 10000 (zbog toga je prvi put ostavili u bolnici) a sada je malo manji od 4000
Da se nije zakomplikovalo sa clostridium-difficile dosta brže bi se oporavila.
Sada je propisao nekakav optima probiotik.
Uglavnom, sve ovo pišem tražeći savjet. A da i upozorim druge koji čitaju da budu oprezni sa antibioticima, naročito ako su u pitanju starije osobe.