Clio,lampice serv+air bag

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mimi1980

#1 Clio,lampice serv+air bag

Post by mimi1980 »

Pozdrav svima.Imam Renault Clio,sa 1,4 16 v motorom.Kupio sam ga polovnog prije više od tri godine.Inače je 2001.godište.Kupljen je na jednom placu u Sarajevu.Uglavnom,auto je za svaku preporuku.Motor pogotovo.Nego imam jedan problem sa elektronikom.Još od momenta kupovine auta gore mi lampice za servis i air bag.Nisam ranije mnogo obraćao pažnju na to,ali mi je sada stalo da to riješim.Čitao sam po raznim forumima da je to boljka Renault vozila.I da se riješava namještanjem kablova ispod suvozačevog sjedišta(auto ima troja vrata).Pošto nemam iskustva sa elektronikom,odvezem auto prije nekih dva mjeseca kod ovlaštenog servisera Bunja.Momci stvarno korektni.Namjestili kablove ispod sjedišta,lampice i dalje gore.Spojili ga na računar,i opet ništa.Greška se ne može izbrisati.Navodno je kompjuter zapamtio udar,i tu se ne može ništa.Auto jeste bilo udareno,ali je u trenutku kupovine bilo sređeno.U servisu su mi savjetovali da tražim nekog ko se razumije u kompjutere.Ali opet se ne usuđujem dati auto bilo kom.Šta raditi?Ako imate neki savjet?
Gost1515

#2 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by Gost1515 »

mimi1980 wrote:Pozdrav svima.Imam Renault Clio,sa 1,4 16 v motorom.Kupio sam ga polovnog prije više od tri godine.Inače je 2001.godište.Kupljen je na jednom placu u Sarajevu.Uglavnom,auto je za svaku preporuku.Motor pogotovo.Nego imam jedan problem sa elektronikom.Još od momenta kupovine auta gore mi lampice za servis i air bag.Nisam ranije mnogo obraćao pažnju na to,ali mi je sada stalo da to riješim.Čitao sam po raznim forumima da je to boljka Renault vozila.I da se riješava namještanjem kablova ispod suvozačevog sjedišta(auto ima troja vrata).Pošto nemam iskustva sa elektronikom,odvezem auto prije nekih dva mjeseca kod ovlaštenog servisera Bunja.Momci stvarno korektni.Namjestili kablove ispod sjedišta,lampice i dalje gore.Spojili ga na računar,i opet ništa.Greška se ne može izbrisati.Navodno je kompjuter zapamtio udar,i tu se ne može ništa.Auto jeste bilo udareno,ali je u trenutku kupovine bilo sređeno.U servisu su mi savjetovali da tražim nekog ko se razumije u kompjutere.Ali opet se ne usuđujem dati auto bilo kom.Šta raditi?Ako imate neki savjet?
:? ... mislim razumijem se ja u kompjutere jel, al bogami ti ne mogu pomoći. Ne znam kako bi ti onda iko mogao pomoći ako ovlašteni servis ne može?
mimi1980

#3 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by mimi1980 »

Možda da promenim servis.Otići do Neurona.Poslao sam im par mailova.Dobijao sam uvek objašnjenja.Možda se ljudi više razumiju. :sad: Ne živim u Sarajevu.Dođem jednom-dvaput mjesečno.Probaću i sa tom varijantom.Mada je i meni bilo čudno da u servisu nisu mogli riješiti problem.
Gost1515

#4 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by Gost1515 »

Hajd sačekaj malo, možda shlaufopedia izbaci šta :D pogotovo što i on vozi renoa.

EDIT: pitaj i na renault-klub.ba forumu.
beco

#5 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by beco »

Upaljena lampica airbega nije samo boljka Clia ili Renoa nego na vecini auta vozenih kod nas, jer radi kvaliteta odnosno manjka istog nasih prometnica kontakti zica oslabe. Negdje ispod suvozacevog sjedista je taj senzor sa airbeg te treba samo kontakt ucvrstiti. Sam nisam nikad to radio, ali malo ko to popravlja, jer opet za godinu dvije se upali. Upaljena lampica servisa moze biti uslijed mnogo stvari, ali najcesce je posljedica da servisni period nije resetovan, jer zavisno da li se radi o dizelskom ili benzinskom modelu kompjuter odbrojava do redovnih servisa znaci svakih nekih 20-15kkm. To se resetuje dugim pritiskom na dugme board kompjutera pri davanju kontakta. :D
shlauf

#6 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by shlauf »

@mimi1980:
Nazovi Edvina i to mu "izrecituj" što si nama napisao. 061/259-784. Na tranzitu je iznad Željinog stadiona. Mislim da ti on može pomoći. Kod Bunje zavisi koji ti majstor uzme auto da radi. sad im je šef servisa KULA i on je maher jer je zajedno sa Edvinom išao u Sloveniju na edukaciju za svako auto.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
vnm

#7 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by vnm »

istina je da se sredjivanjem kablova ispod suvozacevog sjedista to rjesava, medjutim meni se to isto kasnije desilo i sa kablovima ispod vozacevog sjedista a ja se ubio pokusavajuci ponovo srediti kablove ispod suvozacevog...
kakvi su majstori kod bunje necu da sudim, meni je to moj majstor koji je nekada radio u Neuronu rijesio za nekoliko minuta uz pomoc dijagnostike.

serv lampica se meni ugasila kad sam rijesio air bag lampicu, sto ne znaci da ce i kod tebe jer kao sto vec neko rece eventualno treba resetovati servisni interval u kompjuteru.
zenicablues

#8 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by zenicablues »

I meni se to dešavaLO na mom Renault cliu. Problem sam riješio sam na taj način što sam malo rukom "pritisnuo" spojeve koji se nalaze ispod suvozačevog sjedišta.

Istovremeno ti je upaljena i SERV lampica, zato što kompjuter automatski javlja da moraš ići na servis, odnosno te dvije lampice se zajedno pale-kada se upali lampica AIR BAG automatski se pali i SERV.

Javi kako si riješio problem.

SRETNO I POZDRAV!
Edin H.

#9 Re: Clio,lampice serv+air bag

Post by Edin H. »

Imao isti problem na BMW-u nakon sto me frajer opalio u vratu.
Popravljali u BMW-om servisu, skidali sjediste od vozaca. Nakon nekog vremena upalila se lampica od airbaga. Nece da cuju da je do njih, resetuju na kompjuteru, ugase, nakon par dana se ponovo upali.
Morao otici u drugi BMW-ov servis koji me uzeo lopatom, promijenili kablove ispod sjedista, resetovali i ugasili lampicu.
Odem na tehnicki, kada je frajer provjeravao ima li lufta i trznuo tocak opet se upali lampica. Ponovo resetujem na kompjuteru i od tada je ok.

Za sada :cry:
Post Reply