Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

*mima*

#76 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by *mima* »

sabinaM wrote:
mima wrote:Teži provokator.
.....64 kile samo za tebe informacija... :shock:
Ajde da nastavim temu...da se manimo članstva, birokracije i ostalih gluposti

Recite mi dali mozete bez ikakvih predrasuda pogledati u oci osobi koja se deklarira kao srbin (pravoslavac), hrvat (katolik) ili bosnjak (musliman)?

Ja mogu, ali cesto postavljam pitanja da vidim razmisljanja o ratu, o dogadajima i o politici tog doba.
Volim upoznati sve religije, znati na cemu se temelje i nikoga ne osudujem za ikakva opredjeljenja, svako ima pravo da vjeruje u sta zeli.
Jedino sto u religiji osuđujem je iskljucivost i negiranje ostalih vjera, te nasilje bilo koje vrste prema ne istomisljenicima. Mislim da ni jedna vjera ne prenosi losu poruku, vec da su ljudi ti koji pogresno tumace vjerska nacela u svoju osobnu korist.

Sabina na tajnom zadatku.
mojgrad

#77 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by mojgrad »

Pietje_Bel wrote:
sabinaM wrote:@mojgrad hvala na komentaru...izgleda da si me ti najozbiljnije shvatila i to mi je bas drago, ima nas i vjerujem da nas nije sve manje...vec sve vise :)

@zagazaga...nisam sigurna da si shvatila o cemu se ovdje radi jer ti je ovo prvi post, ali imas se vremena izjasniti...pa ako si zainteresirana pruzam ti članstvo...ako me jos tu bude... :sad:
Zar nisi rekla da je tvoj otac Bosanac-musliman? Kako to da si ti onda Hrvatica? :-)

Zar je bitno ko je koje nacionalnosti?
Ne kontam vas fakat.
Izgleda se taj nacionalizam duboko zakopao u nas narod. Ne iskorijeni se to brate za narednih 100 godina.. Na zalost
mojgrad

#78 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by mojgrad »

Pietje_Bel wrote:
sabinaM wrote:Sve vas jako volim...bas mi je drago da imam istomisljenike....znaci 21,5 član + 1 simpatizer :-D
@cyprus...istina je da se svi i svugdje grupiraju....ali evo nek ovo bude jedna grupa...kojoj se ne grupiramo po nicem osim po tome da smo cista i otvorena srca prema svima...u svakom slucaju biljezim te ko simpatizera (vazna je podrška)
@paratroper...ne slazem se sa tvojom konotacijom da je neko dobrodusan iz straha...ja sam evo takva samo zato jer se tako bolje osjecam, ne zelim nikoga bezrazlozno mrziti niti zelim da mi to zagaduje organizam, prema nikom nisam zgrijesila niti ikome naudila...i zbog toga se sjecam hay (hvala bogu, mislim da mi mozak jos uvijek nije bay,bay :D )
@St.Louis...upisan, nema upisnina, članarina, ni članskih knjizica...rekoh da birokraciju ne volim
@mima...ajde dobro, ti me prati...pa ako sta zahebem prijavi...komentari mislim da mi nisu provokativni osim ako mi neko digne tlak svojom netrpeljivoscu ili netolerancijom, inace sam vrlo miroljubljiva, ali ako se treba baciti u vatru za pravu stvar tu sam...nick sabinaM ne znam sto bi bio provokativan sabina mi je ime a M prvo slovo od djevojackog prezimena...avatar turske navijacice je bio bas suprotan provokaciji zeljela sam pokazati da hrvati mogu navijati i za Tursku, ali ako ne mogu...valjda smijem navijati za Njemacku...ako ne smijem navijati odabrati cu neki ali mora imati poruku (inace mi je avatar cesto superwoman ili amazon woman...uglavnom borac za pravdu)
@Pietje_Bel...istina otac mi je bosanac (musliman), mama hrvatica (katolkinja), rodena sam u Hrvatskoj i po tome sam hrvatica, ako jednog dana odselim u Bosnu...bit cu "ostali" dok bosanci ne postanu manjine...ali jasno mi je da ne zelis u članstvo...cim postavljas ovakva pitanja...sve to nije bitno...mi smo samo ljudi...stanovnici planete Zemlje ;-)
@lucretiaMF....ej znas li, majke mi, da sam i ja htjela odabrati bas tu pjesmu za himnu...malo sam se dvoumila oko onog izgubljeni (jer mislim da smo mozda mi ipak jedini koji nismo izgubljeni)...ali ono 1,2,3,4...ima nas još to mi se svidjelo, uzgred da napomenem da sam iz Rijeke (grada iz kojeg su i LET3) grad poznat po raznovrsnosti nacija
@Luke Perry...engleski mi nije jaca strana, moram priznati...ali mislim da sam shvatila da se zelis pridruziti zboru
@zagazaga...oprosti krivo sam te razumijela, ali jos veca cast mi je da si svoj prvi post ostavila/o upravo na ovoj temi :)
@winabike...i ja sam se nadala da smo svi ovakva pogleda...ali bas nesto citajuci neke postove, zaprepastila sam se ogranicenoscu pojedinaca, upravo stoga sam i postavila ovu temu da vidim...tko me nece osudivati sto sam ovdje jer ipak je ovo prvenstveno bosanski forum (bez obzira jesu li dijaspora ili oni koji su ostali) ja nisam ni jedno ni drugo...ja sam iz vana od rodenja, ali zelim da se lijepo druzim s rajom s prostora EX Yu ...i da vidim...ima li jos nade za nas :-D
:thumbup:
Ne kontam. Moj najbolji drug je dobio dijete dijete dok su on i zena bili na godisnjem odmoru u Brazilu. Da li je to dijete Brazilianac ili Bosanac? Tvoj otac je Bosanac i meni bi bilo jednako logicno da se ti izjanjavas Bosankom kao sto se izjasnjavas Hrvaticom. Ali neka se svako izjasnjava kako zeli. :thumbup:
To dijete koje je rodjeno u Brazilu da li ono ima pravo na nihovu nacionalnost ili ne to zavisi od zakona u toj drzavi. Ne sve drzave dozvoljavaju dvojna drzavljanstva. Koliko ja znam u vecini zemalja mora jedan od roditelja biti drzavljanin te drzave da bi dijete imalo pravo na to drzavljanstvo i nacionalnost.
A sumnjivo mi je svakako da je zena od tvog jarana uopste mogla da leti u poodmaklom stadiju trudnoce, jer svim trudnicama (trudnoca iznad 7 mjeseci) se ne preporucuje let radi mogucih komplikacija. Kako je ona dospjela do Brazila Bog zna. A jedino da je otisla na pola godine da bi tamo rodila :lol: :lol: .

To sto se u bivsoj Jugi moze uzeti drzavljanstvo po ocu je za mene cista glupost!
sabinaM

#79 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by sabinaM »

I po meni...bas se cesto prepiremo oko toga zasto da se uzima po ocu, evo istina je da sam prvo rijesenje nakon nezavisnosti dobila na drzavljanstvo SFRJ...nakon toga sam mogla po mami kao hrvatsko, a moja kcer kojoj smo i ja i njen otac oboje druga generacija rodena u hrvatskoj dobila BiH drzavljanstvo dijete nikad Bosne vidjelo, a ja i njen otac u Bosni Boravili sve skupa mozda 6 mjeseci u cijelom zivotu....ma politicke budalastine bjezi, samo da nas posvade i oslabe....
Fuj... birokrati i političari :D
A ne cudi se @mojgrad, Petje nije clan i ne konta nas 8-)
simi5

#80 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by simi5 »

Mogu li ja da postavim pitanje ovako. Koliko od deklarisanih miroljubivih je u od 2000. na ovamo bilo i u BiH i u Srbiji i u Hrvatskoj? Kad to pitam mislim na stvarni boravak od nekoliko dana, druženje sa ljudima, stvarne postupke koji grade toleranciju i mir.
winabike

#81 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by winabike »

simi5 wrote:Mogu li ja da postavim pitanje ovako. Koliko od deklarisanih miroljubivih je u od 2000. na ovamo bilo i u BiH i u Srbiji i u Hrvatskoj? Kad to pitam mislim na stvarni boravak od nekoliko dana, druženje sa ljudima, stvarne postupke koji grade toleranciju i mir.
Evo da se podapisem :)
mojgrad

#82 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by mojgrad »

simi5 wrote:Mogu li ja da postavim pitanje ovako. Koliko od deklarisanih miroljubivih je u od 2000. na ovamo bilo i u BiH i u Srbiji i u Hrvatskoj? Kad to pitam mislim na stvarni boravak od nekoliko dana, druženje sa ljudima, stvarne postupke koji grade toleranciju i mir.

Od '98 pa sve do danasnjih dana u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji sam sigurno 3 puta godisnje, od najmanje 14 dana do 5 sedmica.
U Bosni najvise, ali odem sigurno u Hrvatsku 1 x godisnje, ne samo na more vec i u posjetu svojim skolskim drugovima, koji od '92 zive diljem Hrvatske.
U Srbiji bila prije rata i jos uvijek odem jer imam i tamo prijatelje..
Vjeruj znam o cemu pricam :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#83 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by pici »

Bio u Begešu i Novom Sadu uglavnom sam bio sa zenmskima...Zagreb,Split,Pula,Rijeka,Ljubljana,Maribor,Dubrovnik,Budva,Cetinje,Bjelovar(fenomenalno se proveo i gostoprimljivi ljudi :thumbup: ),Varazdin,Lepoglava :D (bio u zatvoru ali turisticka posjeta ),Banjaluka,Brcko,Bihac,Mostar,Tuzla,Bugojno,Travnik,Gradacac,Zenica........itd itd

P.S bio sam i na piramidama u Visokom.......uh koja janjetina na raznju u carsiji :thumbup:
simi5

#84 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by simi5 »

winabike wrote:
Evo da se podapisem :)
Nisam ni sumnjala.
pici wrote:
Bio u Begešu i Novom Sadu uglavnom sam bio sa zenmskima...Zagreb,Split,Pula,Rijeka,Ljubljana,Maribor,Dubrovnik,Budva,Cetinje,Bjelovar(fenomenalno se proveo i gostoprimljivi ljudi :thumbup: ),Varazdin,Lepoglava :D (bio u zatvoru ali turisticka posjeta ),Banjaluka,Brcko,Bihac,Mostar,Tuzla,Bugojno,Travnik,Gradacac,Zenica........itd itd

P.S bio sam i na piramidama u Visokom.......uh koja janjetina na raznju u carsiji :thumbup:
A ti si taj zloglasni Bosanac srcelomac. 8-)
sabinaM

#85 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by sabinaM »

Bila...ali iskreno, ne onoliko koliko bih zeljela, cisto zbog obaveza i financijske nemogucnosti, dok sam bila djevojka proputovala sam cijelu ex Yu uzduz i poprijeko (jedino u Makedoniji nisam bila, priznajem)...sada se cujem s dosta ljudi iz tih krajeva i svugdje propagiram toleraciju i medusobno uvazavanje...istomisljenike postujem a ove druge pokusavam razumjeti...
Šeha

#86 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by Šeha »

Imate li slike clanova? Ono nesto Facebook/Myspace... Cisto da vidim jesam li za mir i toleranciju :D :D :D
Kako na Balkanu tako i sire :)
BarbaDue

#87 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by BarbaDue »

sabinaM wrote:Nisam provokator :sad: ...zasto mi niko ne vjeruje.....hehhehe mozda zato sto se takav utopist i idealist (mozda, citaj budaletina) tesko nađe.... :D
Ali ja vjerujem u nasu stvar...a vjerujte i vi....NISAM PROVOKATOR, samo covjek dobre volje (mi ko vanzemaljci :-D )

Ma tema je extra nek prica ko sta hoce, bar mozemo otvoreno razgovarat o svemu,npr.
Kada odem u Hrvatsku milo mi kada budem dobro prihvacen (dal zbog para il sto sam lijep, nije bitno) od strane Hrvata, Isto tako mislim da bi svaki Hrvat, Srb iz Srbije volio da kada on dođe u Bosnu da ga neko popazi malo. Neka znamo da ima onih na koje bi se mogli osloniti. Mislim da nas jos ima, koji bi za dobre ljude i dalje krvi dali. :thumbup:
sojka

#88 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by sojka »

:lol:

potpis :)
Corvus

#89 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by Corvus »

uclanjujem se...

barem u ovu virtuelnu komunu

zalosno je to..

prvo te pitaju za ime, a onda gledaju tvoje kvalifikacije... :(
winabike

#90 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by winabike »

Corvus wrote:uclanjujem se...

barem u ovu virtuelnu komunu

zalosno je to..

prvo te pitaju za ime, a onda gledaju tvoje kvalifikacije... :(
Eeeeee... stari moj. :) Ako imas ispravno ime, ne moras ni imat kvalifikacije....

Imam poznanika iz SA, izjasnjava se kao Bosanac-katolik, ne moze da dobije nigdje posao u gradskim, federalnim i drzavnim institucijama (mada je VISE NEGO kvalifikovan), jer nece da se izjasni kao Hrvat, a ta mjesta se dijele po nacionalonom (citaj: stranackom) kljucu...
rogic

#91 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by rogic »

Tuspas mene :D
sabinaM

#92 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by sabinaM »

BarbaDue wrote:bar mozemo otvoreno razgovarat o svemu,npr.
Kada odem u Hrvatsku milo mi kada budem dobro prihvacen (dal zbog para il sto sam lijep, nije bitno) od strane Hrvata, Isto tako mislim da bi svaki Hrvat, Srb iz Srbije volio da kada on dođe u Bosnu da ga neko popazi malo. Neka znamo da ima onih na koje bi se mogli osloniti. Mislim da nas jos ima, koji bi za dobre ljude i dalje krvi dali. :thumbup:
Ovo mi se svida...ima nas ima, ali na zalost ima i onih koji nisu takvi :( zato vas molim da se ne razocarate ako naletite na neku nacionalnu budaletinu i da je poistovjetite sa cijelom nacijom)...ali znam da pozitiva kod mnogih ljudi brise nacionalne granice...evo na jednom forumu imam prijatelja koji je srbin (RS) i zna biti jako provokativan ako ga tko izaziva, to mu ne odobravam, ali prema meni je uvijek OK...iako u mnogocemu ne djelimo isto misljenje...jednostavno kada dode tema u kojoj imamo razlicita misljenja...svak kaze svoje...i mjenjamo temu :D
sojka, Corvus i rogic dobrodosli :-D
Jedino sto me bas cudi je to nacionalno vjersko izjasnjavanje...doduse nikada nisam podnosila molbe u javnim upravama pa ne znam, mozda je tako i kod nas....zaista ne znam
Ali sto se tice privatnika...mislim da je njima ipak najvaznija kvalifikacija i kvaliteta radnika (evo cak i u tom segmentu vidimo sto nam drzave stagniraju...puno je vaznija podobnost od kvalifikacije i kvalitetnog rada...upravo to kada iskorjenimo iz drzavnih mozgova...krenut cemo nabolje)
Corvus

#93 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by Corvus »

e hvala..

ja mislim da je sve stvar vaspitanja, na prvom mjestu, a onda kasnije i tvojih nekih shvatanja koja si ti sam uvidio kao ispravna.

Mene nervira ovdje (BiH) sto vecina ljudi ima ogroman broj predrasuda, gledaju te po nacionalnim torovima, misle da ako znaju iz kog si grada da odmah znaju sve o tebi, i kakav si i sta su ti preci radili...

A sto me UZASNO nervira da ti isti ljudi cim dodju do granice sa Slovenijom, tj. u Evropu.. satrashe se pricajuci kako su tolerantni :x

Svugdje , samo ne u BiH
sabinaM

#94 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by sabinaM »

Svugdje toga na Balkanu ima, Corvus moj/moja, zato i jeste ovaj klubić da vidimo koliko nas je koji od nas na to ne obracaju paznju....
Pravo govoris da sve to krece iz porodice...prvo mogu tvrditi da je veliki dio clanova ovog kluba vjerojatno iz mjesanih brakova gdje se na takve gluposti (nacionalizam) nije obracala paznja...
Imam primjera u svojoj okolici...gdje sada kad su bile ove utakmice...ne znam ko je igrao, ma nije ni bitno...mulac nemas ga sta vidit 12-tak godina, ne zna ni nos obrisati...urla kroz prozor "Za dom spremni" i "ubi srbina"...ej nit on zna kakav dom niti ko je srbin...ali eto cuo negdje i sad misli da je faca...a di su roditelji da to sprijece, ma vjerojatno je od njih i cuo...uopce se ne moramo cuditi sto idemo u tom smijeru...prvo moramo mjenjati ove matorce da bi djeca bila normalna...
Ali nada mi je ta da vas ima normalnih i neopterecenih
winabike

#95 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by winabike »

Corvus wrote:e hvala..

ja mislim da je sve stvar vaspitanja, na prvom mjestu, a onda kasnije i tvojih nekih shvatanja koja si ti sam uvidio kao ispravna.

Mene nervira ovdje (BiH) sto vecina ljudi ima ogroman broj predrasuda, gledaju te po nacionalnim torovima, misle da ako znaju iz kog si grada da odmah znaju sve o tebi, i kakav si i sta su ti preci radili...

A sto me UZASNO nervira da ti isti ljudi cim dodju do granice sa Slovenijom, tj. u Evropu.. satrashe se pricajuci kako su tolerantni :x

Svugdje , samo ne u BiH
De, ne prozivaj Reis-efendiju ovdje javno :D
*mima*

#96 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by *mima* »

BarbaDue wrote:
sabinaM wrote:Nisam provokator :sad: ...zasto mi niko ne vjeruje.....hehhehe mozda zato sto se takav utopist i idealist (mozda, citaj budaletina) tesko nađe.... :D
Ali ja vjerujem u nasu stvar...a vjerujte i vi....NISAM PROVOKATOR, samo covjek dobre volje (mi ko vanzemaljci :-D )

Ma tema je extra nek prica ko sta hoce, bar mozemo otvoreno razgovarat o svemu,npr.

O cemu ti pises? Mi cekali sabinu da nas nauci toleranciji...........nidje veze.
mojgrad

#97 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by mojgrad »

mima wrote:
BarbaDue wrote:

O cemu ti pises? Mi cekali sabinu da nas nauci toleranciji...........nidje veze.
Ja to uopste ne gledam kao da SabinaM nas uci toleranciji. Tolerantan ili jesi ili nisi.
Ona jeste jedna od mozda rijetkih koja to jasno i glasno kaze na ovom forumu. Da je bogdo vise takvih kojima nije nacionalnost na prvom mjestu
*mima*

#98 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by *mima* »

mojgrad wrote:

Ja to uopste ne gledam kao da SabinaM nas uci toleranciji. Tolerantan ili jesi ili nisi.
Ona jeste jedna od mozda rijetkih koja to jasno i glasno kaze na ovom forumu. Da je bogdo vise takvih kojima nije nacionalnost na prvom mjestu

Ma koja nacionalnost? Ne poznajem tu rijec..........a nisam jedina koja ne poznaje tu rijec.......sva sreca
sabinaM

#99 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by sabinaM »

mima wrote:Ma koja nacionalnost? Ne poznajem tu rijec..........a nisam jedina koja ne poznaje tu rijec.......sva sreca
Ajde ne zelim kvariti temu prepirkom s mimom, @mojgrad mima to samo osobno ima protiv mene, a vjerujem da ima sta protiv kluba...ja tu nisam da se pre*eravam i da nekom prodajem pamet, jednostavno zelim vidjeti kako ljudi razmisljaju
Ali mima, kad si vec tu, reci gdje to zivis da ne znas za nacionalizam...ili pod staklenim zvonom ili u nekoj bajkovitoj drzavi
Pietje_Bel

#100 Re: Članstvo u "klubu za mir i tolerancij na prostoru Balkana"

Post by Pietje_Bel »

mima wrote:
mojgrad wrote:

Ma koja nacionalnost? Ne poznajem tu rijec..........a nisam jedina koja ne poznaje tu rijec.......sva sreca
Cuj ne poznajes tu rijec... :lol: Vrlo vazno sto je eto ti ne poznajes. :wink:
Post Reply