član!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
žulijan asanž

#1 član!

Post by žulijan asanž »

u engleskom jeziku korištenje određenog ili neodređenog člana je za mnoge veliki problem. čitao sam negdje da ako nisi "native speaker" nema šanse da od 10 "random" korištenja u makar jednom ne fuliš.

veliki internacionalni časopisi poput financial times-a koriste usluge novinara, kolumnista i ostalih eksperata širom svijeta. većina njih ima dr.mr.fr ispred imena i govore strane jezike. međutim svaki tekst ide na pregled kod native speakera. tu se priča o takvim komplikovanim stvarima i suština tih tekstova je takva da taj "native speaker" nikada ne bi mogao skontati o čemu se tu radi, ali on najčešće ispravlja nepravilno korištenje (odnosno nekorištenje) određenog ili neodređenog člana - "the" ili "a", odnosno "an"

volio bih ovdje raspravu u vezi toga. volio bih neka pravila ili začkoljice koje znaju studenti anglistike ili naši dijasporci koji godinama koriste engleski jezik....

mislim da sam advanced (ustvari ne mislim, nego znam) speaker, ali često kod toga zastanem i razmislim.... pa dajte pucajte..... :)
threshold

#2 Re: član!

Post by threshold »

ma daj ih iljadu randomiziraj sve cu da pogodim, ha ja!

:)
Una ragazza

#3 Re: član!

Post by Una ragazza »

Trebas znati da za stvari koje se spominju prvi put ide uvijek neodredjeni clan, ako je vec poznata tema ili generalno nesto onda ide odredjeni...

E za komplikovanije kontrukcije recenica najlakse udje u usi kad neko vrijeme zivis vani, studiras i stalno citas malo teze stvari i na kraju se naviknes tako da i ne primjecujes vise gdje sta ide, samo od sebe dodje...praksa cini cuda :)
Gray

#4 Re: član!

Post by Gray »

threshold wrote:ma daj ih iljadu randomiziraj sve cu da pogodim, ha ja!

:)

Ne znam baš za hiljadu, ali mislim da bih 10 mogao :D
Post Reply