Cjenovnik za radna mjesta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
todd_smith

#1 Cjenovnik za radna mjesta

Post by todd_smith »

Kao sto naslov kaze.

Zanima me, da li bi mogli da sklopimo neki cjenovnik za radna mjesta u BiH, sa obzirom da se svakodnevno kupuju/prodaju radna mjesta u drzavi.

Iz mog drustva znam da je jedna osoba isla na konkurs tj radila je ta osoba i testove, isli na razgovor i sve ostalo, za poziciju u Drzavnom Tuzilastvu i uglavnom receno im je da je pozicija njihova bez ikakve dileme za 30,000 KM. Pozicija je vodila direktno na poziciju sudije za 3-4 godine.

Po BH Telecomu takodjer, zadnja je bila 15,000KM koju sam cuo.

Naravno, ovo nije rekla kazala, nego me konkretno zanima da sklopimo neki cjenovnik.

Vasa iskustva?
Drzavno Tuzilastvo
30.000KM

Porezna uprava FBiH
10.000 KM

CBiH
10.000

Sud
10.000

Kantonalna inspekcija
Sluzbenik = 15.000

KCUS
Glavna medicinska sestra = 20.000KM
Sef Klinike = 40.000KM

JU Domovi Zdravlja Sarajevo
Medicinska sestra = 15.000

BH Telecom
Veca pozicija = 20.000KM
Srednja pozicija = 15.000KM
Ostalo = 10.000KM

Elektroprivreda
20-30.000KM

Osnovna/Srednja skola
5-15.000 KM

GRAS
2.000[/quote]

Vatrogasna Sluzba
8.000KM
Last edited by todd_smith on 26/01/2015 19:21, edited 3 times in total.
SSemir

#2 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by SSemir »

i pisite kojim osobama se treba obratiti za stelu.
dzaba mi volja, kad ne znam kome da dam pare
Fortitudist

#3 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Fortitudist »

Kad malo bolje razmislim o situaciji u Bosni, ovo je krajnje korektna tema, dakle mozda je cak i bolje staviti ovo na vidjelo da svi jasno i glasno znaju.

Bio sam skoro u jednom manjem mjestu na putu od Sarajeva do Zenice, nije bitno koje mjesto. Naravno iz gradica mahom ovi sa fakultetom otisli u neki od 2 veca grada najcesce SA. Ostalo gomilu srednjoskolskog kadra... najtrazeniji posao u BH Telekomu.. 10 000 maraka za posao sa srednjom, zaposlen zastalno. Mjesto je manje, ta plata je skroz OK za cijene zivota tu..

Posao u osnovnoj i srednjoj skoli, 5 000- 15 000 maraka, sve zavisi gdje se skola nalazi (sto blize gradu to skuplje), centralne gradske osnovne skole su obiljezene, tu vladajuci dovode svoje kadrove, da ponudis i duplo vise to je rezervisano, dakle biras ostale skole.

U sudovima, tuzilastvima se itekako moze napredovati. Plata jeste manja od raznoraznih agencija ali ko bi dinamiku na poslu to je bolje. Posao u nekoj od desetina i stotina agencija je premija za one koji nece bas nista da rade. Da nisam vidio nebi vjerovao da je tako. Doslovno nista ne radis i jos za to primas platu od 2500 maraka mjesecno.

Koja je neka najveca moguca plata koju neko sa srednjom skolom moze imati u drzavnoj firmi? Moze li se nagurati 1000 maraka?
JThomas

#4 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by JThomas »

imao sam jednog takvog što je mislio da će sa pozicije saradnika u tužilaštvu sigurno na tužioca ili sudiju...sad guli u realnom sektoru :D

i što je budžet u većoj krizi biće više takvih zajeba i "cjenovnik" skuplji a manje siguran...jer se u nas politikom bavi radi tih pozicija. i svaki novi premijer, ministar, predsjednik VSTVa bukvalno ima listu ljudi za ugurati. i onda puno ovih što misle da su prepametni da lovu, a posao ne dobije, ili dobije na određeno i noga...
Fortitudist

#5 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Fortitudist »

JThomas wrote:imao sam jednog takvog što je mislio da će sa pozicije saradnika u tužilaštvu sigurno na tužioca ili sudiju...sad guli u realnom sektoru :D

i što je budžet u većoj krizi biće više takvih zajeba i "cjenovnik" skuplji a manje siguran...jer se u nas politikom bavi radi tih pozicija. i svaki novi premijer, ministar, predsjednik VSTVa bukvalno ima listu ljudi za ugurati. i onda puno ovih što misle da su prepametni da lovu, a posao ne dobije, ili dobije na određeno i noga...
JThomas jesi ti budzetlija? Cesto citam forum, manje pisem... znas mnogo toga. :D

Veza je prva i osnovna stvar.. jaca od svakog novca.. mnogo jaca. Tek onda ide novac, a da budemo malo prosti, zene imaju i trecu mogucnost, preko kreveta.. muskarcima ta opcija bas i nije otvorena, zasto ne znam ali poznato mi je da je gomila mojih poznanica iz srednje tako dobilo posao u drzavnim firmama...
amiliana

#6 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by amiliana »

Kupuju radna mjesta

Jel to nemaju stelu ili sta vec?
JThomas

#7 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by JThomas »

ne d'o mi dragi bog. pu, pu, pu.
todd_smith

#8 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by todd_smith »

JThomas wrote:imao sam jednog takvog što je mislio da će sa pozicije saradnika u tužilaštvu sigurno na tužioca ili sudiju...sad guli u realnom sektoru :D

Slazem se.

Ovo sto sam ja gore spomenuo to je za osobu koju znam i ta osoba ima jaku stelu, toliko jaku da intervju i testiranje nije uopce bilo ni potrebno toj osobi, samo su mogli pare dati i reci ja hocu da pocnem raditi tad i tad od toliko do toliko (tatin sin/kcer to je ta sorta) to bi bilo to i isto tako bi platili jos nesto i bili bi na poziciji sudije.

I nesto drugo su sad uzeli, naravno za pare, ali pozicija je da boli glava, do kraja zivota je sad ta osoba rahat.
JThomas

#9 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by JThomas »

to "rahat do kraja života" polako nestaje, i neka nestaje. ne bih se ja previše uzdao u to. ovi sad izbori su opuhali mnogo onih koji su mislili da će vječno harčiti, i još će ih tek opuhati. pa recimo smrt sulje tihića, šta je ona zavila u crno onih koji su mislili da im ni djeca neće morati raditi, ili da će raditi tako neki "posao"...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#10 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

Kupovanje radnih mjesta je bio hit kad su se Gastarbajteri ili njihova djeca koja je odralsa u npr. Njemackoj, vracala i tako dolazila do posla na visim pozicijama. Sef odjela, vodja produkcije i sl. Sto se stele tice tog ima svugdje. Ako neko misli da po tom pitanju tog nema npr. u Danskoj duboko se vara. Ovdje prijatelj prijatelju stima poziciju jos pogotovo ako je dobar sa sefom! Pa ja znam ljudi koji su dobili posao specijaliste, glasvnog odjela i sl. na bazi prijateljstva itd. direktor zaposli radnika na moju preporuku niti cak ne upita ni za diplomu, ni iskustvo niti da li se zna potpisati jos mu samo kaze jaran je sve rekao sto sam trebao da cujem. I tako imate firmi gdje ima sire i uze rodbine. Ili 8 skolskih drugara sa zadnje klupe u istom odjelu a svak studirao ili nije sasvim nesto drugo. Nije to samo u BiH ili ZNJ drzavama. Posaljete odgovor na konkurs, javni oglas za posao dobijete dogovor isti kao sto je i predhodna firma napisala imali smo pa isti broj zainteresovanih, na zalost niste usli u uzi krug 5 kojih smo izabrali da s njima idemo dalje u izbor. :D Ili posaljete odgovor na javni oglas za posao i pise ispod da istece 27. a vec 21 dobijete odgovor na zalost niste primljeni - pozicija je ostisla na drugu stranu kandidatu koji je bolje odgovarao nasem zahtjevu. Ima i bisera po internetu gdje ljudi objave odbijenice - jedan je odbijen bio jer je imao hotmail adresu, kao zvuci neozbiljno :oops:

U BiH ima jos onog - ako si clan stranke imas mjesto u pojedinim firmama ili javnim klupama i to je mozda jedina razlika.

Pokusajte u Austriji dobiti malo otmenij posao bez stele ili napotizma haha... mozete se komotno upucati. Tamo vam je poznantsvo vaznije od akademskih titula i radnog znanja. Stela ti netreba ako ces raditi za crkavicu na bausteli po 10 sati dnevno. Isto ko i u Danskoj, 4km od mene je betonara tamo nema Danca - ima samo sef i vodje raznih produkcija sve ostalo go stranac rade ko ludi. Jedan mi poljak pricao kaze da namaze sebi hrani za dva dana jer kaze nikad ne zna kad se se vratiti u baraku.
todd_smith

#11 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by todd_smith »

JThomas wrote:to "rahat do kraja života" polako nestaje, i neka nestaje. ne bih se ja previše uzdao u to. ovi sad izbori su opuhali mnogo onih koji su mislili da će vječno harčiti, i još će ih tek opuhati. pa recimo smrt sulje tihića, šta je ona zavila u crno onih koji su mislili da im ni djeca neće morati raditi, ili da će raditi tako neki "posao"...
pa eto recimo koliko god da su platili za ovaj posao, evo godina dana, vratili su sve pare i jos sebi zaradili, o tako jakoj steli/poziciji pricamo. Neka jos godina-dvije i taman. Neka i ta osoba dobije otkaz ili napusti tu poziciju, moze samo na bolje.

Ne slazem se sa tim, ali jebi ga, ima se moze se, i ja bih isto sigurno, ko ne bi.
todd_smith

#12 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by todd_smith »

Zviz wrote:Kupovanje radnih mjesta je bio hit kad su se Gastarbajteri ili njihova djeca koja je odralsa u npr. Njemackoj, vracala i tako dolazila do posla na visim pozicijama. Sef odjela, vodja produkcije i sl. Sto se stele tice tog ima svugdje. Ako neko misli da po tom pitanju tog nema npr. u Danskoj duboko se vara. Ovdje prijatelj prijatelju stima poziciju jos pogotovo ako je dobar sa sefom! Pa ja znam ljudi koji su dobili posao specijaliste, glasvnog odjela i sl. na bazi prijateljstva itd. direktor zaposli radnika na moju preporuku niti cak ne upita ni za diplomu, ni iskustvo niti da li se zna potpisati jos mu samo kaze jaran je sve rekao sto sam trebao da cujem. I tako imate firmi gdje ima sire i uze rodbine. Ili 8 skolskih drugara sa zadnje klupe u istom odjelu a svak studirao ili nije sasvim nesto drugo. Nije to samo u BiH ili ZNJ drzavama. Posaljete odgovor na konkurs, javni oglas za posao dobijete dogovor isti kao sto je i predhodna firma napisala imali smo pa isti broj zainteresovanih, na zalost niste usli u uzi krug 5 kojih smo izabrali da s njima idemo dalje u izbor. :D Ili posaljete odgovor na javni oglas za posao i pise ispod da istece 27. a vec 21 dobijete odgovor na zalost niste primljeni - pozicija je ostisla na drugu stranu kandidatu koji je bolje odgovarao nasem zahtjevu. Ima i bisera po internetu gdje ljudi objave odbijenice - jedan je odbijen bio jer je imao hotmail adresu, kao zvuci neozbiljno :oops:

U BiH ima jos onog - ako si clan stranke imas mjesto u pojedinim firmama ili javnim klupama i to je mozda jedina razlika.

Pokusajte u Austriji dobiti malo otmenij posao bez stele ili napotizma haha... mozete se komotno upucati. Tamo vam je poznantsvo vaznije od akademskih titula i radnog znanja. Stela ti netreba ako ces raditi za crkavicu na bausteli po 10 sati dnevno. Isto ko i u Danskoj, 4km od mene je betonara tamo nema Danca - ima samo sef i vodje raznih produkcija sve ostalo go stranac rade ko ludi. Jedan mi poljak pricao kaze da namaze sebi hrani za dva dana jer kaze nikad ne zna kad se se vratiti u baraku.
:lol: :lol: :lol:

a jesi ti neumoran covjek, boli me k za Danskom, svaki post trollas raju, ajd sa teme produzi majke ti
Zviz

#13 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

todd_smith wrote:
Zviz wrote:Kupovanje radnih mjesta je bio hit kad su se Gastarbajteri ili njihova djeca koja je odralsa u npr. Njemackoj, vracala i tako dolazila do posla na visim pozicijama. Sef odjela, vodja produkcije i sl. Sto se stele tice tog ima svugdje. Ako neko misli da po tom pitanju tog nema npr. u Danskoj duboko se vara. Ovdje prijatelj prijatelju stima poziciju jos pogotovo ako je dobar sa sefom! Pa ja znam ljudi koji su dobili posao specijaliste, glasvnog odjela i sl. na bazi prijateljstva itd. direktor zaposli radnika na moju preporuku niti cak ne upita ni za diplomu, ni iskustvo niti da li se zna potpisati jos mu samo kaze jaran je sve rekao sto sam trebao da cujem. I tako imate firmi gdje ima sire i uze rodbine. Ili 8 skolskih drugara sa zadnje klupe u istom odjelu a svak studirao ili nije sasvim nesto drugo. Nije to samo u BiH ili ZNJ drzavama. Posaljete odgovor na konkurs, javni oglas za posao dobijete dogovor isti kao sto je i predhodna firma napisala imali smo pa isti broj zainteresovanih, na zalost niste usli u uzi krug 5 kojih smo izabrali da s njima idemo dalje u izbor. :D Ili posaljete odgovor na javni oglas za posao i pise ispod da istece 27. a vec 21 dobijete odgovor na zalost niste primljeni - pozicija je ostisla na drugu stranu kandidatu koji je bolje odgovarao nasem zahtjevu. Ima i bisera po internetu gdje ljudi objave odbijenice - jedan je odbijen bio jer je imao hotmail adresu, kao zvuci neozbiljno :oops:

a jesi ti neumoran covjek, boli me k za Danskom, svaki post trollas raju, ajd sa teme produzi majke ti
A jesi ti sa dna kace...

Evo ti par primjera mojih prijatelja kako su dosli do posla u DANSKOJ, pa ti fino usporedi, kako bi se na to gledalo u BiH.

1: Mati porazgovarala sa drugim sefom (kolegom) drugog odjela da zaposli sina na finoj poziciji, jer je skolovan i posjetio je juzno istoncu aziju i tamo bio tri mjeseca. To je bilo 2001 godine jedan prijatelj.

2: Brat pomogo drugom da dobije posao u istom odjelu kao i on.

3: Prijatelj na masno ispicao sve dobro o svom prijatelju i prijatelj dobije posao na vrlo visokoj odgovornoj poziciji, a kasnje je taj isti prijatelj zaposlio sestru od zene tog njegovog prijatelja koji mu je pomgao.

4: Sef odjela imenovan od strane sekretarice, direktora i jednog radnika koji su slucajno u daljem rodu a imenovani je sa jedne obicne funkcije moj prijatelj preskocio manje vise deset etaza na novu poziciju. Kasnje sam skontao da njegova djevojka je u daljem rodu sa ovim sto su ga izabrali.

5: Prijateljica dobila posao jer pomogla u politickoj kampanji jednom lokalnom politicaru koji je na kraju u ime nje nju predlozijo jeznom svom poznaniku i pohvalio.

ITD. ITD. Ima nas koji smo nasli posao normalnim putem bez prijatelja, tetki, braci i pi^*i matarni - samo sto je nas cca. 20%
todd_smith

#14 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by todd_smith »

Zviz wrote:
todd_smith wrote:

A jesi ti sa dna kace...

Evo ti par primjera mojih prijatelja kako su dosli do posla u DANSKOJ, pa ti fino usporedi, kako bi se na to gledalo u BiH.

1: Mati porazgovarala sa drugim sefom (kolegom) drugog odjela da zaposli sina na finoj poziciji, jer je skolovan i posjetio je juzno istoncu aziju i tamo bio tri mjeseca. To je bilo 2001 godine jedan prijatelj.

3: Prijatelj na masno ispicao sve dobro o svom prijatelju i prijatelj dobije posao na vrlo visokoj odgovornoj poziciji, a kasnje je taj isti prijatelj zaposlio sestru od zene tog njegovog prijatelja koji mu je pomgao.

4: Sef odjela imenovan od strane sekretarice, direktora i jednog radnika koji su slucajno u daljem rodu a imenovani je sa jedne obicne funkcije moj prijatelj preskocio manje vise deset etaza na novu poziciju. Kasnje sam skontao da njegova djevojka je u daljem rodu sa ovim sto su ga izabrali.

5: Prijateljica dobila posao jer pomogla u politickoj kampanji jednom lokalnom politicaru koji je na kraju u ime nje nju predlozijo jeznom svom poznaniku i pohvalio.

ITD. ITD. Ima nas koji smo nasli posao normalnim putem bez prijatelja, tetki, braci i pi^*i matarni - samo sto je nas cca. 20%
tema nije danska niti ti niti tvoja rodbina, furaj
Zviz

#15 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

todd_smith wrote:
tema nije danska niti ti niti tvoja rodbina, furaj
Idi citaj Alan Forda ako znas citati.
VenomousV

#16 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by VenomousV »

Fortitudist wrote:

JThomas jesi ti budzetlija? Cesto citam forum, manje pisem... znas mnogo toga. :D

Veza je prva i osnovna stvar.. jaca od svakog novca.. mnogo jaca. Tek onda ide novac, a da budemo malo prosti, zene imaju i trecu mogucnost, preko kreveta.. muskarcima ta opcija bas i nije otvorena, zasto ne znam ali poznato mi je da je gomila mojih poznanica iz srednje tako dobilo posao u drzavnim firmama...

pa i nije to bas tacno... neki dan sam cula za jednog :roll:
ExNihilo

#17 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by ExNihilo »

Zviz wrote:
todd_smith wrote:

A jesi ti sa dna kace...

Ne zanima nikoga.
Zviz

#18 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

ExNihilo wrote:
Ne zanima nikoga.
Isto kao sto nikoga u svijetu ne zanima da uopste BiH i postoji. To bi se dalo nekako tako opisati. Pa kad se postavi upitnik zasto je BiH u kurcu, onda se moze odgovor potraziti u vlastitom rokovniku. Tamo pod slovom K, M, L, i G.
Sociolog

#19 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Sociolog »

Pozzdrav, dobro vecer, dobra tema.

Kolega s smjera, njegovo iskustvo. Radio ko konobar za 15 km, skupljao 8 mjeseci, skupio 1200-1300 km, ostalo posudio od rodbine.. Skupio 3000km, uplatio nekoj agenciji za rad na brodu Carnevall crusier, tako nekako..otišao na brod. Odradio 2 ture od 8-9 mjeseci na brodu. Naravno na brodu crnčaio, nimalo nije užuvao...skupio solidnu sumu, vratio dugove, i dao 14.000 km, tacno za profesora sociologije i demokratije, u jednoj Sarajevskoj popularnoj gimanziji... po meni...licno...fina kombinacija i fin plan, kako sebi obezbjediti stabilan posao.. Naravno primili ga za stalno, plata oko 800 stoja jbg. ali je stabilno i sigurno... i moze planirati porodicu...Pozdrav :) p.s. ovo je 10000%, onaj ko je studirao Fpn, generacija 87-88 moze ovo potvrditi.
Zviz

#20 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

Sociolog wrote:Pozzdrav, dobro vecer, dobra tema.

Kolega s smjera, njegovo iskustvo. Radio ko konobar za 15 km, skupljao 8 mjeseci, skupio 1200-1300 km, ostalo posudio od rodbine.. Skupio 3000km, uplatio nekoj agenciji za rad na brodu Carnevall crusier, tako nekako..otišao na brod. Odradio 2 ture od 8-9 mjeseci na brodu. Naravno na brodu crnčaio, nimalo nije užuvao...skupio solidnu sumu, vratio dugove, i dao 14.000 km, tacno za profesora sociologije i demokratije, u jednoj Sarajevskoj popularnoj gimanziji... po meni...licno...fina kombinacija i fin plan, kako sebi obezbjediti stabilan posao.. Naravno primili ga za stalno, plata oko 800 stoja jbg. ali je stabilno i sigurno... i moze planirati porodicu...Pozdrav :) p.s. ovo je 10000%, onaj ko je studirao Fpn, generacija 87-88 moze ovo potvrditi.
Nema nista protiv tvog jarana. Ali ovo isto dosta kaze kako ce drzava napredovati kad npr. znanje i iskustvo nisu u pitanju nego ko zna koga i ko nudi sta za sta. Jos samo treba da bude i doktroa koji sebi kupe odrinaciju i prikace odlikovanje a nikad u zivotu nije vidio inekcije. 2000 god. si u BiH mogao kupiti diplomu, magisterij i doktroat kakv si god pozelio samo upres prstom sta hoces. Sigurno mozes i danas.
todd_smith

#21 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by todd_smith »

Sad za sada:

CJENOVNIK:

Drzavno Tuzilastvo
30,000KM

BH Telecom
15,000KM
10,000KM

Osnovna/Srednja skola
5-15,000 KM
Zviz

#22 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

todd_smith wrote:Sad za sada:

CJENOVNIK:

Drzavno Tuzilastvo
30,000KM

BH Telecom
15,000KM
10,000KM

Osnovna/Srednja skola
5-15,000 KM
Ako je drzavno tuzilastvo samo 30.000, evo ja ga odmaH kupujem.
supercali

#23 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by supercali »

VenomousV wrote:

pa i nije to bas tacno... neki dan sam cula za jednog :roll:
jesi li cula da postoji i jednorog?
Fortitudist

#24 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Fortitudist »

Zviz, ovdje se traze konkretne informacije. Koga briga za danskom. Idi brate radi nesto drugo.
joooj wrote:Da nije Kakanj!? :lol:
Ja bih prodala stan bez razmisljanja kad bih znala da cu kupiti takvo neko mjesto. Tuga vala :cry:
Jeste Kakanj.. tuga golema, zestoka.. :D :(

Za one koji bi zeljeli raditi u skoli, korisna informacija:

Jedna vrlo bitna informacija za one koji bi zeljeli da rade u Sarajevu u nekoj "gradskoj" osnovnoj, srednjoj skoli.. ni ne pokusavajte, jer cete prije dobiti na lotu nego dobiti zaposlenje Tu je konkurencija jos i veca. Ogromna, ogromna veza treba da bi radili na odredjeno pa te onda sutnu. Na neodredjeno.. pa jedino bukvalno kad onaj sto je taj predmet predavao ode na onaj svijet, pa se mjesto oslobodi. Jaz je izmedju gradskih i da tako kazem seoskih skola.. Ali ne mislim na seosku u smislu ona na Ilijasu vec mnogo mnogo udaljenije (bez uvrede ikome, samo figurativno) svi bi u grad da predaju, lakse, jednostavnije i sve ostalo.. dok na primjer imate mjesta koja zestoko kubure sa nastavnim kadrom, ali to su opet mjesta bogu iza nogu, udaljena od svega, obicno situacija da je ostalo nesto malo ucenika, obicno se traze profesori/nastavnici kojih standardno nema (matematika, fizika, hemija i ostalo...)

Dalje.. za ekonomiste.. meka..... mokri san svakog sarajevskog studenta ekonomije.. centralna banka BIH i agencija za bankarstvo FBIH. Obe institucije najmanje 20 000, obicno 25 000 maraka..
Kolega mi kaze,70% primljeno preko veze, najcesce djeca ljudi koji tu rade i sve ostale moguce veze, 20% oni koji su platili zaposlenje i 10ak% oni koji su tu dosli po direktivi stranke..

A vjerovali ili ne ima i toga.. momak iz obicne, radnicke porodice, usao u stranku sa 18 godina.. non stop neki odbori, sastanci, organizovanje mreze za glasanje, uspio se on probiti nesto sitno na lokalnom nivou, rastao i rastao u stranci, obavljao "poslove" za bitne likove u stranci, imao iza sebe pravu malu armiju ljudi koju je prikupio da glasa, nesto raduckao i kraduckao, ali najcesce kao pijun za velike ljude, kratko se i motao po institucijama kao pripravnik (to na pocetku), uvacio se kome je stigao, spazili ga iz vrha stranke i uputili na dobro radno mjesto..

Ko ima zeludac za takve stvari samo naprijed.. ali eto, ni to ne moze svako.
Zviz

#25 Re: Cjenovnik za radna mjesta

Post by Zviz »

Ja cu se bacitinu gejstvo ako ovdje gla dijaspora netrazi infomacije kako da postanu face u BiH. Pa prije rata se kupovalo i zna se koj je kupovo radna mjesta bar u 9 od 10 primjera. Ako kosta 30 hiljada mara da budes drzavni tuzitelja eto daj mi da budem evo dajem 35.000km da i to cudo vidim. Bitni je da mozes platiti a to sto nemas blage ko to sisa inace nekontam smisao ovog staring a danas opet nivog stosa.
Post Reply