Civilno sluzenje vojnog roka?
- Guento
#1 Civilno sluzenje vojnog roka?
Nisam upratio da li je neko vec pokretao temu prigovora savjesti, pa cu ja. Dakle, sta mislite i znate o civilnom sluzenju vojske? Buduci da jos nisam sluzio vojsku - a radim, meni je ova opcija primamljiva jer necu prekidati posao (nisam *za stalno zaposlen*!) celjad kod kuce ce imati od cega zivjeti
i banka me nece zvati na robiju zbog neuplacenog kredita
. Nemam nista protiv vojske, ali mi taj rok jednostavno s*ebaje koncepciju zivota. Eto dakle, da cujem. Je li neko u slicnoj situaciji? Je li neko vec zavrsio pa da podijeli iskustva? Koliko sad traje? itd
-
Stitch__
uh...mrsh gadovi jedni kad sam je ja mogo odsluzit mogu svi
sad ti je sluzenje 4 mjeseca, a civilno 6 mjeseci
neces puno dobit time, zbog posla...i u civilnom sluzenju imas radno vrijeme, samo sto i je plata cca. 30km mjesecno
a i gulis 2 mjeseca vise...
cicibane...djelomicno sam ti vec objasnio...ne ucis ti vozit tenk ni kad sluzis po kasarnama, kamoli civilno...
...u civilnom obilazis babe i dede, brishesh im guzice, cuvas invalide i retardirane i tako to...sve u okviru radnog vremena....ne znam, odsluzio sam redovno, i opet bih, prje nego civilno...doduse, ja sam gadljiv, al mozda neki ne razmisljaju tako...
...helem, pokretachu teme, bankovni posao ces moc raditi kod kuce, poslije radnog vremena,,,..
a sto se tice toga kako funkcionise redovna vojska, upravo si mi dao ideju za novu temu
sad ti je sluzenje 4 mjeseca, a civilno 6 mjeseci
neces puno dobit time, zbog posla...i u civilnom sluzenju imas radno vrijeme, samo sto i je plata cca. 30km mjesecno
cicibane...djelomicno sam ti vec objasnio...ne ucis ti vozit tenk ni kad sluzis po kasarnama, kamoli civilno...
...u civilnom obilazis babe i dede, brishesh im guzice, cuvas invalide i retardirane i tako to...sve u okviru radnog vremena....ne znam, odsluzio sam redovno, i opet bih, prje nego civilno...doduse, ja sam gadljiv, al mozda neki ne razmisljaju tako...
...helem, pokretachu teme, bankovni posao ces moc raditi kod kuce, poslije radnog vremena,,,..
a sto se tice toga kako funkcionise redovna vojska, upravo si mi dao ideju za novu temu
- Guento
E pa sad, ovo je isto preuvelicavanje. Upravo sam saznao od jednog lika da dezura u nekom djecijem centru i da djeci predaje engleski. Dakle, no guzice!...u civilnom obilazis babe i dede, brishesh im guzice, cuvas invalide i retardirane i tako to...sve u okviru radnog vremena....
CiCiban, ja sam mislio da sam ja neinformisan...
Ima li ba iko da je zavrsio ovo civilno da kaze kako je bilo i gdje je sluzio?!
- Guento
To maestro! Te mi informacije trebaju!ja još 20 dana! (ukupno 8 mjeseci)
jednom sedmično po 3 sata.
pa vi vidite.
što reče jedan...nema šanse da me uče kako se napada nekoga, a obrana je čovjeku instinktivna
Daj mi reci da li si u radnom odnosu i, ako da, kako si to uspio iskombinovati sa poslom. Ako ti je nezgodno na forumu (u slucaju da si radio na delikatnim poslovima i.e. briso guzice
I sto 8 mjeseci kad vele da je trajanje 6?
Last edited by Guento on 05/11/2009 16:14, edited 1 time in total.
-
kame
Kad bi mi rekli Kame, sposoban si za vojni rok ja bih sluzio. Pod oruzjem. Ovako ce me vjerovatno proglasiti trajno nesposobnim. Sto znaci da necu nikako sluziti vojsku niti cu biti vojni obveznik.
Po mom misljenju civilno sluzenje vojnog roka je bez veze.
Po mom misljenju civilno sluzenje vojnog roka je bez veze.
-
MRAVOJED
prvo, ja živim u Hrvatskoj pa ti mogu reći kako je ovdje...ali koliko sam ja upratio to ti je sve isto
ja sada pišem s posla što znači da istovremeno radim
kvaka je u tome da nisam u stalnom radnom odnosu, već radim preko student servisa
haknuo sam sistem
ne ide staž ali idu pare
ovdje su izdali popis institucija u kojim možeš služiti.
ja sam u udruzi gluhoslijepih, a posao mi se sastoji da vozim njihov auto po gradu
najozbiljnije (dok ih vozim po bolnicama i slično)
znači, raspitaj se kod raje koja se dobro uvalila gdje je fleksibilno i gdje nećeš čamiti 8 sati ne radeći ništa, odi kod njih i pidaj da ti daju potvrdu koju ćeš predati u dežurno ministarstvo zajedno s molbom.
istovremeno ćeš se dogovoriti sa poslodavcem da te puštaju kada te zovu iz vojske (ja tu nisam imao problema jer nisam puno izostajao) i da plaća preko studentskog ugovora.
eto...to je moja priča, pa ti vidi jel se da šta iskoristiti...
SRETNO!!!
ja sada pišem s posla što znači da istovremeno radim
kvaka je u tome da nisam u stalnom radnom odnosu, već radim preko student servisa
ovdje su izdali popis institucija u kojim možeš služiti.
ja sam u udruzi gluhoslijepih, a posao mi se sastoji da vozim njihov auto po gradu
znači, raspitaj se kod raje koja se dobro uvalila gdje je fleksibilno i gdje nećeš čamiti 8 sati ne radeći ništa, odi kod njih i pidaj da ti daju potvrdu koju ćeš predati u dežurno ministarstvo zajedno s molbom.
istovremeno ćeš se dogovoriti sa poslodavcem da te puštaju kada te zovu iz vojske (ja tu nisam imao problema jer nisam puno izostajao) i da plaća preko studentskog ugovora.
eto...to je moja priča, pa ti vidi jel se da šta iskoristiti...
SRETNO!!!
-
car-x
mislim da je preuvelicavanje to da te u vojsci nauce da nekog ubijes ili napadnes ili tako nesto.. ne bih sad da odajem polozaje cvrste federalne armije, ali u 3 mjeseca i 19 dana koliko sam ja netom odsluzio, osim jednog dana kad sam iso na gadjanje, uglavnom sam nosio, cistio, lupo, maho i sta sve ne, praznu pusku..
s vremena na vrijeme bi mi zasmetalo poprilicno prosto izrazavanje visih oficira (podoficirima i ostalim se to moze oprostiti, ali ovi gornji su zavrsili kojekakve vise i visoke skole, pa se to malkice ne uklapa u koncept akademskog gradjanina), ali nije bilo nekih pretjeranih grubosti, barem ne, ako odradjujes svoj dio onako kako se od tebe ocekuje..
u vojsci sam naucio da onaj prvi refleks na bilo sto, prvu reakciju, da progutam emocije, i odreagiram maksimalno racionalno.. i to mi i u ovom ponovnom civilnom zivotu jako dobro dodje.. tako da je to jedan veliki plus od mene za vojsku FBiH..
osim svakodnevnih fizickih aktivnosti, povremeno nelogicnih zadataka iz domena utovar/istovar, ciscenja toaleta i hodnika (ali to samo po zasluzi), dva fizicka obracuna, nije bilo apsolutno nista sto bi me navelo na to da nekog savjetujem da uzme civilno sluzenje zbog prigovora savjesti..
"obicno" sluzenje traje cetiri mjeseca. redovno odsustvo 5 dana, expert na gadjanju 3 dana (ja sam pogodio 19 od 20, i dobio tri dana nagrade), dobrovoljno davanje krvi 3 dana (ovo je najbolje od svega, da sam mogo, dao bi krv 5 puta).. to je tih 11 dana koje sam ja dobio.. a moze se jos dobiti 5 dana za kosenje trave (znao ne znao, prijavis se, svejedno je), 3 dana za experta sa gadjanja mitraljezom (ovo vazi samo za mitraljesce, ali je jos +3 dana pa se isplati biti mitraljezac), 2-3 dana za savjesno obavljanje strazarske duznosti(koje sam ja bio postedjen zbog naocara).. sve u svemu, skrate se ta 4 mjeseca za 20-ak dana.. i to je onda raspust..
s vremena na vrijeme bi mi zasmetalo poprilicno prosto izrazavanje visih oficira (podoficirima i ostalim se to moze oprostiti, ali ovi gornji su zavrsili kojekakve vise i visoke skole, pa se to malkice ne uklapa u koncept akademskog gradjanina), ali nije bilo nekih pretjeranih grubosti, barem ne, ako odradjujes svoj dio onako kako se od tebe ocekuje..
u vojsci sam naucio da onaj prvi refleks na bilo sto, prvu reakciju, da progutam emocije, i odreagiram maksimalno racionalno.. i to mi i u ovom ponovnom civilnom zivotu jako dobro dodje.. tako da je to jedan veliki plus od mene za vojsku FBiH..
osim svakodnevnih fizickih aktivnosti, povremeno nelogicnih zadataka iz domena utovar/istovar, ciscenja toaleta i hodnika (ali to samo po zasluzi), dva fizicka obracuna, nije bilo apsolutno nista sto bi me navelo na to da nekog savjetujem da uzme civilno sluzenje zbog prigovora savjesti..
"obicno" sluzenje traje cetiri mjeseca. redovno odsustvo 5 dana, expert na gadjanju 3 dana (ja sam pogodio 19 od 20, i dobio tri dana nagrade), dobrovoljno davanje krvi 3 dana (ovo je najbolje od svega, da sam mogo, dao bi krv 5 puta).. to je tih 11 dana koje sam ja dobio.. a moze se jos dobiti 5 dana za kosenje trave (znao ne znao, prijavis se, svejedno je), 3 dana za experta sa gadjanja mitraljezom (ovo vazi samo za mitraljesce, ali je jos +3 dana pa se isplati biti mitraljezac), 2-3 dana za savjesno obavljanje strazarske duznosti(koje sam ja bio postedjen zbog naocara).. sve u svemu, skrate se ta 4 mjeseca za 20-ak dana.. i to je onda raspust..
-
privremeni
#11 Re: Civilno sluzenje vojnog roka?
prigovor savjesti- [/b] u tome je sustina, ali se je kod nas opet sve izokrenulo. Doslovno bi znacilo da je to za vojno sposobne, ali koji iz vjerskih, ideoloskih, moralnih razloga (savjest) ne zele uzimati oruzje u ruke, a kamo li ga upotrijebiti. Za takve obicno sluzenje traje duze ( duplo) i to na poslovima i u organizacijama koje su takodje zakonom predvidjene. Po svemu ostalom je to isti vojnicki zivot.Guento wrote:Nisam upratio da li je neko vec pokretao temu prigovora savjesti, pa cu ja. Dakle, sta mislite i znate o civilnom sluzenju vojske? Buduci da jos nisam sluzio vojsku - a radim, meni je ova opcija primamljiva jer necu prekidati posao (nisam *za stalno zaposlen*!) celjad kod kuce ce imati od cega zivjetii banka me nece zvati na robiju zbog neuplacenog kredita
. Nemam nista protiv vojske, ali mi taj rok jednostavno s*ebaje koncepciju zivota. Eto dakle, da cujem. Je li neko u slicnoj situaciji? Je li neko vec zavrsio pa da podijeli iskustva? Koliko sad traje? itd
U BiH je to uvedeno, ali ide sporo cijela procedura. Mislim da je ipak prva grupa takvih regruta otisla, dugo nisu znali gdje bi ih "zaposlili", a na sta to lici ne znam.
Ako, kao motiv, takvog vojnog roka uzmemo nesto drugo, ne znam koliko ima smisla, jer je i u vojsci situacija kao u cijeloj zemlji. Izgleda da je jedino rjesenje profesionalna vojska.
Ono sto je interesantno kod ovakvog sluzenja vojnog roka je da i kasnije, kao vojni obveznik imas obaveze u skladu sa tim, nitko ti ne smije na silu gurnuti oruzje u ruke.