Civilno društvo je područje institucija, organizacija, mreža i pojedinaca smještena između porodice, države i tržišta, u koje se ljudi udružuju dobrovoljno radi zagovaranja svojih zajedničkih interesa. U svojoj najjednostavnijoj formi, civilno društvo predstavlja skup institucija i udruga/organizacija koje spajaju ljude uz vladu i privatni sektor.
Puno je definicija civilnog društva, ali sve one na kraju imaju zajednički nazivnik. Pod time se misli na organizacije civilnog društva koje se nazivaju volonterskim, neovisnim, neprofitnim, nevladinim i trećim sektorom te im je zajednička sloboda udruživanja i djelovanje u kojem se prepoznaje opće dobro. U to se, naravno, ne ubrajaju političke stranke koje se bore za vlast. Ukratko rečeno, civilno društvo jest antiteza državi jer je ono svojevrsna opozicija državi i kontrola.
Civilno društvo najčešće obuhvaća organizacije kao što su: registrirane humanitarne organizacije, organizacije za zaštitu (ženskih, dječjih) ljudskih prava, religijske, ekološke, profesionalna udruženja, poslovna udruženja, sindikati, grupe samopomoći, društveni pokreti, zagovaračke grupe, koalicije i druge.
Nevladine organizacije su specifična forma organizovanja građana. Bez shvatanja pojma civilnog društva nije moguće u potpunosti shvatiti ovaj pojam. Pored termina "nevladina organizacija" koristi se i termin "udruženje građana". Nevladina organizacija (NVO) je udruženje ili organizacija koja nije pod nadležnošću vlade i čiji osnivač nije država.
U nasoj drzavi ljudi sve zele povezati sa necim. Npr. najpoznatiji "trac" - Nevladina organizacija Dosta se prica da su njihovi clanovi proSDP orjentisani samim tim njihova objektivnost je pod upitnikom. Koliko ima istine?
Akcija grafiti "Veliki brat vas gleda" da li je akcija NVO i sta su zeljeli da kazu?
Nadam se da cemo na normalan ljudski parlamentaran nacin razgovarati i razmjenjivat argumente.
Ja bih poceo sa svog nekog stanovista da NVO u BiH kao i cijela BiH nefunkcionisu jer su izasle iz definicije "nevladine". Njih najtecse broje ljudi koji su "urbani" i dijete iz mjesanog braka i mene vrijedja kad se prave da su popili svu pamet ovog svijeta jer su nesto urbani bla bla. NVO su potrebne u nasoj drzavi jednako kao i politicke stranke ali one trebaju predstavljati jaku gradjansku opciju koje ce reci ljudima na vlasti to i to ne valja to i to zelimo. Najcesce i clanovi samih NVO su prokomunisticki opredjeljeni i samim tim te odbijaju da im se pridruzis. Ja nemam protiv nicijeg misljenja al da njihova uvjerenja nemaju veze sa NVO, da njihova uvjerenja ostanu njima.... Et toliko za pocetak valjda cemo svi lijepo razgovarat.