Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nexus90

#1 Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by nexus90 »

Pozdrav,

u zadnje vrijeme intenzivno razmisljam o kupovini navedenog vozila, godista 2012, 2013. Auto mi se jako svidja, prakticno ni jedno drugo ne razmatram. Dizajn, kako unutra, tako i vani me naprosto odusevljava i jednostavno nema auta u istoj klasi koje mi budi neku emociju kao ovaj.

Medjutim, ono sto me brine jeste ta tvrdoca auta o kojoj svi pricaju, pa me zanima koliko je to auto stvarno tvrdo. Pretpostavljam da je za standarde Citroen-a neuobicajeno tvrd, ali zanima me da li je tvrdji u odnosu na auta kao sto su BMW 3, Audi A3, Golf i sl. Buduci da sam vec navikao na tvrdo auto, pretpostavljam da mi ne bi toliko smetalo, ali zaista ne bih zelio da mi se auto zgadi poslije pola godine, na primjer, ukoliko je bas previse neudoban.

Hvala svima na eventualnim odgovorima i pomoci.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by konektovan »

nexus90 wrote:Pozdrav,

u zadnje vrijeme intenzivno razmisljam o kupovini navedenog vozila, godista 2012, 2013. Auto mi se jako svidja, prakticno ni jedno drugo ne razmatram. Dizajn, kako unutra, tako i vani me naprosto odusevljava i jednostavno nema auta u istoj klasi koje mi budi neku emociju kao ovaj.

Medjutim, ono sto me brine jeste ta tvrdoca auta o kojoj svi pricaju, pa me zanima koliko je to auto stvarno tvrdo. Pretpostavljam da je za standarde Citroen-a neuobicajeno tvrd, ali zanima me da li je tvrdji u odnosu na auta kao sto su BMW 3, Audi A3, Golf i sl. Buduci da sam vec navikao na tvrdo auto, pretpostavljam da mi ne bi toliko smetalo, ali zaista ne bih zelio da mi se auto zgadi poslije pola godine, na primjer, ukoliko je bas previse neudoban.

Ds5 ti je pravo švapsko auto po pitanju tvrdoce. :mrgreen:
Nije ko ajkula, ali nije ni strasno. Meni je veci problem buka koju zadnju ovjes pravi u pojedinim situacijama, ostalo je svemirski brod.
xoklix

#3 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by xoklix »

Na tom autu moš hemeoroide fasovat :D
UmaX

#4 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by UmaX »

Moras ga licno probat. Kako vidim vec si ga odlucio kupiti, ako ovdje ocekujes afirmaciju kako je to odlican izbor, tesko da ces dobiti. Osim par PSA fanova, nece ti niko preporucit DS5, ja prvi necu. :)
HAVANA

#5 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by HAVANA »

Zasto? Sta ti konkretno smeta na ds5 i sta je to bolje na nekom drugom vozilu i koje je to vozilo,tog cjenovnog ranga i omjera ulozeno,dobijeno?
HAVANA

#6 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by HAVANA »

Ja vozio 2 mjeseca,nista ja to nisam osjetio :D Ja blejo kroz on panoramu interesantnu,pipko dugmice,uzivo u voznji... :D Svidja mi se dizajn,nekom se ne svidja,jebaji ga.Dobar bibi.
xoklix

#7 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by xoklix »

Ja sam gledao par recenzija sto domacih sto stranih o tom autu i svi se zale na izrazito tvrd/neudoban ovjes.
Bas su ga nakudili.
A da je lijep,jeste...tu nema price.
I nema ih puno na cesti :D
UmaX

#8 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by UmaX »

HAVANA wrote:Zasto? Sta ti konkretno smeta na ds5 i sta je to bolje na nekom drugom vozilu i koje je to vozilo,tog cjenovnog ranga i omjera ulozeno,dobijeno?
Nije to tako lose auto kao sto se mozda moze zakljuciti iz mog komentara.

Ali auto je bazirano na PF2 platformi iz 2001. godine, u biti je bejgi luksuzni 3008/C4 Picasso, po misljenju vecine je tvrd i neudoban (drugim rijecima, sportski) i ono najvaznije strahovito gubi na cijeni vremenom.

Meni osobno nije ni lijep, no ljepota je u oku promatraca.
condy

#9 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by condy »

Tvrđi je od BMW, Audia i Golfa. To je sigurno. Uz to je jako teško auto, za razliku od ovih. Ja ne bih. Vizuelno ljep ali sve ostalo nije baš dobro.

Gledaj i kupi si Citroena C5, i uzivaj. Ako ideš na Citroena C5 je za klasu meni bolje vozilo od DS5.

I moj ti je savjet izbjegavaj hibridne verzije motora.
UmaX

#10 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by UmaX »

@condy, dzaba preporucujes neko drugo auto kad je DS5 zacrtan. Imali smo hrpu ovakvih tema, na kraju se uvijek kupi ono sto je zacrtano u startu. :D

Kako rekoh, pitanje je li previse tvrd ili ne mora autor teme sam procijeniti. Test voznja i to je to.
amar1994

#11 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by amar1994 »

UmaX wrote: u biti je bejgi luksuzni 3008/C4 Picasso, po misljenju vecine je tvrd i neudoban (drugim rijecima, sportski)
:lol: :lol: :-)

sa onakvim volanom i letvom to nikada biti nece , taman stavili gewinde na njega :run:
UmaX

#12 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by UmaX »

Amare i ti sad trazis dlaku u jajetu. :D :D :D
amar1994

#13 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by amar1994 »

ja sam samo ocekivao luksuzni auto kao sto je C5 :) , ispada C5 bolja kupovina ako izuzmemom dizajn :D
condy

#14 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by condy »

UmaX wrote:@condy, dzaba preporucujes neko drugo auto kad je DS5 zacrtan. Imali smo hrpu ovakvih tema, na kraju se uvijek kupi ono sto je zacrtano u startu. :D

Kako rekoh, pitanje je li previse tvrd ili ne mora autor teme sam procijeniti. Test voznja i to je to.
I to sto kazes. Uvijek bude auto koje se zacrta u startu. :thumbup:
condy

#15 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by condy »

amar1994 wrote:ja sam samo ocekivao luksuzni auto kao sto je C5 :) , ispada C5 bolja kupovina ako izuzmemom dizajn :D
Meni je dizajn kod C5 i dalje privlacan.

Izuzev onog volana :mrgreen: al i po tome je specifican i razlikuje se od drugih.
Ned071

#16 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by Ned071 »

hoce li se ikad javit neko ko je stvarno imao ds-a pa da kaze valja li? samo jednom je bio vlasnik ovdje koji je napisao svoja iskustva... covjek koji ga je imao kaze valja ds, al jok, hajmo o volanu c5...
amar1994

#17 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by amar1994 »

pazi , kaze covjek , baziran na 3008 , a to sam vozio , ne moze od onoga napravit sportski nikad , pa volvo je vise sportskiJi od onoga :D :D

ne kazem da je los , samo nije sportski :thumbup:
Ned071

#18 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by Ned071 »

vozio sam i ja golfa pa ne pricam valja li audi a3... to na cemu je baziran nema nikakve veze...
condy

#19 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by condy »

Druze ned :-D

Imam prijatelja koji je prije dvije godine kupio vani ds5 starog godinu sa 40 hiljada km na satu, prodao ga za godinu dana zbog neudobnosti i pretvrdog ovjesa

Pika li se to ?

Al, nek sam odluci.
UterivacDugoga

#20 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by UterivacDugoga »

Ned071 wrote:hoce li se ikad javit neko ko je stvarno imao ds-a pa da kaze valja li? samo jednom je bio vlasnik ovdje koji je napisao svoja iskustva... covjek koji ga je imao kaze valja ds, al jok, hajmo o volanu c5...
Ja sam ga imao i pisao sam o njemu. Dizel 180KS full oprema.

Tesko razocarenje
nexus90

#21 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by nexus90 »

Hvala svima na odgovorima, ovo pomaze u odluci :)

Da, u pravu ste, ili ce biti DS5, ili nece biti nista. U najgorem slucaju, sacekacu dok facelift iz 2015. godine ne padne na neku normalnu cijenu, pa uzeti njega, jer je tamo navodno ovjes dosta poboljsan. U najboljem slucaju, skontacu da trenutni ovjes nije toliko strasan i uzeti ga sada.

C5 je super auto, imao sam priliku da ga vozim, nevjerovatno udoban. Medjutim, malo je previse veliki i ozbiljan za mene (27 god.), kao i 508, A5 i slicni, koje sam takodje (jako kratko) razmatrao. Sve su to super auta, ali dzaba kada me privlace neobicnija auta :)

Nije ni DS bas momacko auto, ali eto, reagujem na njega iz nekog razloga i dzaba.

Konacno, svestan sam da auto ne moze biti idealno. Ni za 20, ni 30, ni 100 hiljada, ma ni za milion na kraju krajeva. Meni je trenutno jedino bitno da nije ekstremno neudoban, u mjeri da ti se gadi da ga vozis (ili da nema neku drugu ogromnu manu). Sve ono zbog cega mi se svidja je dovoljno da nadomjesti neku podnosljivu neudobnost.
UterivacDugoga wrote:
Ned071 wrote:hoce li se ikad javit neko ko je stvarno imao ds-a pa da kaze valja li? samo jednom je bio vlasnik ovdje koji je napisao svoja iskustva... covjek koji ga je imao kaze valja ds, al jok, hajmo o volanu c5...
Ja sam ga imao i pisao sam o njemu. Dizel 180KS full oprema.

Tesko razocarenje
Ako moze jos malo detalja zasto je razocarenje, bio bih jako zahvalan :)
condy

#22 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by condy »

Nevezano za ovu temu i tvoj upit.

Jeli ona djevojka @avalanche kupila sebi Citroena C4... :D :D
HAVANA

#23 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by HAVANA »

Ja kupio piaggio liberty 50cc i njemacki sljem.Ne bi ga dao za x6...joj meraka,ko da mi je 20 :lol: Jebo vise auta.
condy

#24 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by condy »

:D :D :thumbup:
ruzmarin32

#25 Re: Citroen DS5 - Kupovina, savjet

Post by ruzmarin32 »

"Neudobnost" odnono tvrdi ovjes nije neki veliki problem zbog čega netko ne bi trebao kupiti auto... uostalom, onda nitko ne bi kupovao sve ove skuplje aute koji imaju tvrd ovjes, a znamo da ih itekako kupuju...
Post Reply