Citroen C4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

condy

#26 Re: Citroen C4

Post by condy »

Qler wrote:Samo ti poslusaj condy-a. Ima lampica za sve. Samo se moj jaran oznenadio kad nije bilo na alfi lampica za varijator faze, bmw nema za senzor polozaja bregaste, starija c klasa za mjerac protoka zraka... Ali ima lampica za sve drugo...

Poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu.
Condy se do sada nikad nije zajebo prilikom kupovine polovnog vozila, i zna sve cake oko kupovine polovnog vozila :)

Dijagnostiku treba raditi u ovlaštenom servisu prije kupovine vozila. Međutim, zaboravljaš da je nije moguće uvijek uraditi prije kupovine. Mnoge auto kuće su izvan Sarajeva ili gradova gdje imaju ovlašteni serviseri, pa nije moguće odvesti auto na dijagnostiku. Mnoge ne dozvoljavaju da dovedeš nekog sa laptopom da radi dijagnostiku na njihovim autima, jer nemaju nikakvu garanciju u njegovu stručnost i kompetentnost. Npr. ko radi u Kramaru dijagnostiku prije kupovine i gdje je može u Ljubuškom uraditi a da to nije njegov čovjek? Ja kad sam prodavao auto, ljudi su htjeli dovesti svoje majstore da urade dijagnostiku, ali nikome nisam to dozvolio. Samo ovlašteni servis je može uraditi, jer ko mi garantuje da mi neće neki priučeni tip nešto pojebat u autu.
romeomoraprezivjeti

#27 Re: Citroen C4

Post by romeomoraprezivjeti »

condy wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:
condy wrote:Moj ti je savjet ako si kupio i platio auto da ne trebaš raditi dijagnostiku. Ako nisi pazario uradi radi sebe.

Za svaki ozbiljan kvar ili problem sa autom imao bi obavjest na displeju na instrument ploči. Ako se sve lampe pogase prilikom paljenja, ako poslije toga nema nikakvih upozorenja i obavjesti na tabli, nema zvučnih signala, onda je sve ok. sa autom. Uradiće ti dijagnostiku i reći sve je dobro, za to uzeti 50 KM. S tim da ima bezobraznih servisera i to ovlaštenih, pa kažu jedan ili dva grijača su otišla pokazala dijagnostika i treba ih zamijeniti ( Meni su to rekli dva puta, i obadva puta slagali, dva različita ovlaštena servisa ). Ako ti to kažu, lažu jer na njegovom displeju bi imao upozorenje.

Tako ako si platio auto, ne moraš to raditi, bolje provjeri neke druge stvari, jel mijenjan zupčasti i kad se mijenja, promjeni ulje, filtere, provjeri rashladnu tečnost, provjeri kočnice i sl.
Na citroenu nemas obavjestenje ako su ti otisli grijaci.
Kako znas da nema ?

To obično tako kazu u servisu, kad te obavjeste da ti je crko grijač a ti ih pitaš, a zbog čega nema upozorenja o tome na tabli. Ja koliko znam, i starija vozila od C4 su imale signalnu lampicu za grijače.
Zato sto imam citroen C 4.:-) ima lampica koja pokazuje kad je hladno,na -4 da su u funkciji,mada na 1.6 hdi rade uvijek,bez obzira na vanjsku temperaturu. Meni ni jedan nije radio,pa nisam imao obavjestenje.
Qler

#28 Re: Citroen C4

Post by Qler »

Ja sam kupio auto u Ljubuskom, nisam kod Kramara, nego od covjeka nekog, i uslov je bio da dodje u Mostar u servis ovlasteni da se odradi pregled, bez toga ne bi ni uzimao auto. Jednostavno. On ako hoce da ga proda, ako je siguran u auto, doci ce, ili ce dati da se to odradi. Ako nesto ne valja, onda ce se buniti. Covjek dosao u Mostar, pregledali auto, oni, pregledao ja, pregledao rodjak, nasli par zamjerki, cijena se korigovala, i evo, haman godina kod mene osim tih uocenih nedostataka prilikom kupovine, nije bilo problema. A zamislim da sam rekao ma ne treba, evo cifra, pa kad dodjem kod majstora tamo jos 800KM povale u tri dijela...
romeomoraprezivjeti

#29 Re: Citroen C4

Tako se moj drug zahebo,kupio pa onda tek poslije poceo po servisima da ide i provjerava,a onda katastrofa.
condy

#30 Re: Citroen C4

Post by condy »

Qler wrote:Ja sam kupio auto u Ljubuskom, nisam kod Kramara, nego od covjeka nekog, i uslov je bio da dodje u Mostar u servis ovlasteni da se odradi pregled, bez toga ne bi ni uzimao auto. Jednostavno. On ako hoce da ga proda, ako je siguran u auto, doci ce, ili ce dati da se to odradi. Ako nesto ne valja, onda ce se buniti. Covjek dosao u Mostar, pregledali auto, oni, pregledao ja, pregledao rodjak, nasli par zamjerki, cijena se korigovala, i evo, haman godina kod mene osim tih uocenih nedostataka prilikom kupovine, nije bilo problema. A zamislim da sam rekao ma ne treba, evo cifra, pa kad dodjem kod majstora tamo jos 800KM povale u tri dijela...
Auto treba detaljno provjeriti prije kupovine i tu nema nikakvih dilema. Ja vjerujem najviše sebi i ljudima koje znam, i koji mi mogu pomoći prilikom kupovine. Ovlaštenim serviserima ne vjerujem previše niti očekujem da će detaljno provjeriti vozilo. Imam dosta iskustva sa ovlaštenim serviserima jer kod njih servisiram auto, i oni osim onoga što konkretno moraju da urade na auto, druge stvari ne gledaju. Ako misliš da će oni detaljno pregledati vozilo, prije kupovine kada im dovučeš varaš se. Detaljan pregled iziskuje dosta vremena i testnu vožnju.Oni mogu primjetiti samo krupne stvari, ozbiljne kvarove, što je ok, ali većinu drugih malo suptilnijih stvari nema šanse za to vrijeme da otkriju.
Qler

#31 Re: Citroen C4

Post by Qler »

Zato je bilo i testna voznja, od Ljubuskog do Mostara, i nazad, i pregledao ga i ja koliko sam mogao i rodjak, i servis naravno... U glavnom, crijevo od intercoolera, zadnji lezaj, i diskovi i plocice. Nisu radili parking senzori (bila kuka i neko ih iskopcao, to sam skontao odmah :) ) i nije radilo grijanje u vozacevom sjedistu, to sam isto znao sta je i napravio sam.
condy

#32 Re: Citroen C4

Post by condy »

romeomoraprezivjeti wrote: Zato sto imam citroen C 4.:-) ima lampica koja pokazuje kad je hladno,na -4 da su u funkciji,mada na 1.6 hdi rade uvijek,bez obzira na vanjsku temperaturu. Meni ni jedan nije radio,pa nisam imao obavjestenje.
Kazes ima lampica :D

Ukoliko je napolju toplo vrijeme, auto bi trebao paliti i bez grijača. Ukoliko je zima, dovoljno su mu dva grijača, pa možda čak i jedan kad nije neki veliki minus da sastavi, iako bi se osjetilo da se pati.
E, sad ako su ti kazali u servisu da ti ne rade grijači, a do tada nisi ništa osjetio na autu, pravo su te po ušima klepili ne za jedan ili dva već za četri grijača :D

Vrlo jednostavno se može utvrditi registruje li ili ne kvar grijača na instrument tabli? Odvrneš grijač kod majstora i daš kontakt. Čudno mi je da C4 ne registruje taj kvar. Pravo čudno... :)
romeomoraprezivjeti

#33 Re: Citroen C4

condy wrote:
romeomoraprezivjeti wrote: Zato sto imam citroen C 4.:-) ima lampica koja pokazuje kad je hladno,na -4 da su u funkciji,mada na 1.6 hdi rade uvijek,bez obzira na vanjsku temperaturu. Meni ni jedan nije radio,pa nisam imao obavjestenje.
Kazes ima lampica :D

Ukoliko je napolju toplo vrijeme, auto bi trebao paliti i bez grijača. Ukoliko je zima, dovoljno su mu dva grijača, pa možda čak i jedan kad nije neki veliki minus da sastavi, iako bi se osjetilo da se pati.
E, sad ako su ti kazali u servisu da ti ne rade grijači, a do tada nisi ništa osjetio na autu, pravo su te po ušima klepili ne za jedan ili dva već za četri grijača :D

Vrlo jednostavno se može utvrditi registruje li ili ne kvar grijača na instrument tabli? Odvrneš grijač kod majstora i daš kontakt. Čudno mi je da C4 ne registruje taj kvar. Pravo čudno... :)
Ima lampica,sta je cudno?? Lampica koja se pali samo kad je -4 i vise. Nema obavjestenja na displeju,to sam ti vec napisao kad rikne jedan,ili svi. Znaci,ta lampica koja pokazuje kad je minus vani,ne pokazuje kat ti vrisne grijac.;-) Grijaci na mom vozilu rade par minuta nakon paljenja,i kad je toplo vani,zamisli?!;-) Kad ne radi jedan od grijaca ili vise njih,auto radi nemirno par minuta. Evo,upravo mi je vrisnuo jedan,a mozda i vise njîh,auto nemirno radi a lampica nista ne pokazuje.;-)
condy

#34 Re: Citroen C4

Post by condy »

Ista ili slična lampica, jer ne znam kako izgleda na displeju kod C4, se tako pali na minusu i gasi se, nakon toga i kod Golfa IV ili Octavije A4 i drugih vozila iz VW grupacije. Međutim ista se ne gasi ako je grijač otišao. Vidio sam na forumima upite zbog čega stalno svjetli. Kod novijih modela Golf V, VI, Octavije A5, Audija A3, na displeju reaguje i sa tekstualnom porukom, pored lampice. Zbog toga mi je bilo čudno da C4 ne pokazuje problem sa grijačem a pretpostavljam da je auto dosta novije od čvrke Golfa ili Škoda A4.
romeomoraprezivjeti

#35 Re: Citroen C4

E to je i meni cudno,da pored svakakvih gluposti,senzora,obavjestenja i drugih sranja,nema tako nesto. Al' ko zna,mozda i ima,al' ne radi.:-D
tyrdh

#36 Re: Citroen C4

Post by tyrdh »

Ja imam pitanhe u vezi C4 iz 2005., da li neko ima iskustva sa tim autom i gdje je najbolje da ga kupim, te koji je motor najbolji?
febo_acm

#37 Re: Citroen C4

Post by febo_acm »

Ma C4 je odličan, evo hvala Bogu za 20 dana puni 3 godine i za sada još nijedan kvar :D
A ovaj što traži jeftinu dijagnostiku i skupo mu 50 KM jarane prodaj to i kupi Golfa I, tu nema nikakve dijagnostike.
staradis

#38 Re: Citroen C4

Post by staradis »

Nije bas lako naći nekoga ko recimo zna pregledati C4. Meni bi bila opcija jedino servis
febo_acm

#39 Re: Citroen C4

Post by febo_acm »

staradis wrote:Nije bas lako naći nekoga ko recimo zna pregledati C4. Meni bi bila opcija jedino servis
Imaš 2 ovlaštena servisa u Sarajevu i jedan u Visokom najbliže. Ustvari ovaj iz Visokog je isti kao jedan u Sarajevu, Berlijeta.
Ja nedam svakome da mi dira auto, poučen raznim prijašnjim iskustvima. Imaš ovih par Pežo serivsa i možeš pogledati u njima, ali nigdje ti neće biti jeftinije od 40-50 KM.
tyrdh

#40 Re: Citroen C4

Post by tyrdh »

A koliko otprilike se krecu cijene i je li bolje ici preko pika ili po onim autosalonima polovnih auta (kako se to vec zove).
romeomoraprezivjeti

#41 Re: Citroen C4

Trazis li coupe ili sa pet vrata???? Mog'o bi ti ja tusnut svog coupea,ako budem raspolozen za prodaju.:-D Nije sto ga ja vozim,al' odlican auto,preporuka od mene.:-)
staradis

#42 Re: Citroen C4

Post by staradis »

febo_acm wrote:
staradis wrote:Nije bas lako naći nekoga ko recimo zna pregledati C4. Meni bi bila opcija jedino servis
Imaš 2 ovlaštena servisa u Sarajevu i jedan u Visokom najbliže. Ustvari ovaj iz Visokog je isti kao jedan u Sarajevu, Berlijeta.
Ja nedam svakome da mi dira auto, poučen raznim prijašnjim iskustvima. Imaš ovih par Pežo serivsa i možeš pogledati u njima, ali nigdje ti neće biti jeftinije od 40-50 KM.
Mislim da me nisi shvatio. Vidis da gore pisu kako pored servisa treba imati i nekoga svoga ko ce ti predledati auto.
Govorim kako bi vecini ljudi bila jedina opcija servis jer nemamo kontakte.
febo_acm

#43 Re: Citroen C4

Post by febo_acm »

Gdje kupiti sijalice za ovo auto i koje(h7)? :D

Crklo mi je 5-6 sijalica koje sam plaćao od 7 do 13 KM.
romeomoraprezivjeti

#44 Re: Citroen C4

febo_acm wrote:Gdje kupiti sijalice za ovo auto i koje(h7)? :D

Ja ugradio xenone i rijesio problem. Sijalice traju skoro dvije godine.
Diavel

#45 Re: Citroen C4

Post by Diavel »

Koje si ugradio xenone? Jesu li morali biti CAN BUS?
romeomoraprezivjeti

#46 Re: Citroen C4

Diavel wrote:

Koje si ugradio xenone? Jesu li morali biti CAN BUS?
Nisu can bus,najobicniji ,sto mogu da budu.;-)
Post Reply