citroen c4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mehohem

#1 citroen c4

Post by mehohem »

Ovako,cio zivot sam vozio vw auta i sad planiram da kazem zbogom toj firmi.
Trebam da kupim neki auto,golfovi 4 i 5 mi tako izgledaju preskupi za ono sto nude.

Eh sad ovih dana gledam citroen c4 1,6 hdi godina 2005-2008 kostaju 8000-10000 KM.
Meni izgleda simpa,probao vozit fin je auto,velicina nit je mali nit je veliki nekako taman.

Mene zanima kako su se pokazala ta auta imaju li kakvih mana na sta treba pazit osim da nije laznjak servisna kilometri itd.Postoje dvije vrste motora 66kw i 80kw tako nesto.Auto se cini jako stedljiv sto nije lose.Kakva je situacija sa automatik mjenjacem ali ima na volanu da mozes rucno prebacit u manji ili vecu.

Uglavnom hvala na svim sugestijama na koje mi ukazete.
citroen xm

#2 Re: citroen c4

Post by citroen xm »

Auto se pokazalo kao pouzdano i dobro. Što se tiče automatika to ne znam jer nisam vozio C4 automatik, ali kvalitet istog nije upitan. Sve ti zavisi od toga kakav primjerak uzmeš. Ako hoćeš jeftino održavanje uzmeš verziju sa 66kw jer nema FAP i plivajući zamajac. Ako hoćeš više snage i nije te briga za cjenu održavanja uzmeš taj od 110 KS ili još bolje 2.0 HDI.
Na 1.6 HDI obrati pažnju na turbinu jer ako nije redovno mjenjano ulje i ako nije stavljano propisano zna se začepiti sito i stradati turbina. Pogledaj malo i zvučnu izolaciju između motora i kabine jer keder ispod šajbe zna da se odlijepi pa da voda natapa tu izolaciju koja se nekako odvoji. Mada to se lako rješava. I gledaj da nije bivši VAN jer je obično prešao mnogo, ima najsiromašniju opremu i obično je u bijeloj, običnoj crvenoj i običnoj tamno plavoj boji. Mada to možeš provjeriti i u servisu preko broja šasije.
mehohem

#3 Re: citroen c4

Post by mehohem »

Hvala,znaci meni nije bitno snaga,taj od 66kw je meni full dovoljan.
Bitno je da je sto jednostavnije odrzavat.Sto manje tih kriticnih fapova zamajaca itd ...
Trenutno gledam dva modela.
Prvi 2006 g 66kw mjenjac auto sa takodje saltanjem na volanu 9000KM registrovan predjeno 108 000km treba radit veliki servis.
Drugi CRVENI 2008 66kw presao 112 000KM kosta 10 500 KM registrovan i njemu treba radit veliki servis.

Auta izgledaju dobro papiri djeluju uredni,ali mene ipak zanima kako 100% utvrdit da su te servisne knjizice stvarne.Da kilometraza nije lazirana.Kod prvog imam osjecaj da malo turbine pisti,ne puno ali dovoljno da razmisljam o tome sta li je.Cini mi se da se danas sve moze lazirati.Dali uopce postoji nacin kako otklonit svaku sumnju.
drndalo

#4 Re: citroen c4

Post by drndalo »

Jel ti stvarno mislis da je neko na zapadu sa dodatnim porezima za dizele, od 2006 do danas (8 godina) presao samo 108.000 km s tim autom ? Takva auya se tamo uzimaju da se voze >30.000 km/godisnje...
mehohem

#5 Re: citroen c4

Post by mehohem »

drndalo wrote:Jel ti stvarno mislis da je neko na zapadu sa dodatnim porezima za dizele, od 2006 do danas (8 godina) presao samo 108.000 km s tim autom ? Takva auya se tamo uzimaju da se voze >30.000 km/godisnje...
Nije moje da mislim nego da provjerim.A i kad bi imao predrasude kao ti nebi nikad nista uzeo i nikom nebi vjerovao.
Po tvojoj prici je nemoguce dok moj drug ima golf 4 karavan sa predjenih 50 000 km.
Prvi vlasnik auto mu star 10 godina ali je bukvalno nov.

Ako neko zna siguran nacin za provjeru serv knjizice kilometara stanja itd nek puca.Hvala.
Qler

#6 Re: citroen c4

Post by Qler »

I sta mislis koliko bi svabo cijenio takvog golfa? Da li bi ga prodao za 1000€???
ado-šampion

#7 Re: citroen c4

Post by ado-šampion »

Mozes uzeti brojeve sasije pa otici u Citroenov salon da ti probaju naci podatke u autu. Pazi da se u neke salone za te stvari moras najaviti i rezervisati termin. Druga stvar, ne znam za Citroen, ali za Pezo su njihovi interni informacioni sistemi katastrofa, tako da je vrlo moguce da ti na nadju nista za odredjeni broj sasije.

Isto tako, dobio sam informaciju da u Njemackoj vlasnici Pezoa nisu duzni nositi servisnu knjizicu kad idu na servis (vjerovatno je isto i za Citoren), tako da moze faliti dosta unosa u servisnoj.

Sto se tice drugih stvari, mogu ti samo reci za motor, 1.6 HDI 66 kW je odlican motor (iz prve ruke) i sasvim ti je dovoljan. Sta si god prije vozio ako je bilo do 100 konja, snaga ovog motora ce te oduseviti.
drndalo

#8 Re: citroen c4

Post by drndalo »

mehohem wrote:
drndalo wrote:Jel ti stvarno mislis da je neko na zapadu sa dodatnim porezima za dizele, od 2006 do danas (8 godina) presao samo 108.000 km s tim autom ? Takva auya se tamo uzimaju da se voze >30.000 km/godisnje...
Nije moje da mislim nego da provjerim.A i kad bi imao predrasude kao ti nebi nikad nista uzeo i nikom nebi vjerovao.
Po tvojoj prici je nemoguce dok moj drug ima golf 4 karavan sa predjenih 50 000 km.

Ako neko zna siguran nacin za provjeru serv knjizice kilometara stanja itd nek puca.Hvala.
Ja ti lijepo rekoh na sta iz uvoza da racunas, a ti se tjesi da ces takvome biti drugi vlasnik. Kupi tog Golfa od druga, jedino tu mozes biti siguran. U medjuvremenu provjeri sa ovlastenim Citroen servisima mogu li iz memorije auta iscitati originalnu kilometrazu i pored pokusaja smanjivanja ili ne mogu, jer se servisne knjizice stancaju u stamparijama ako treba...

P.S. Takav Citroen u Njemackoj kosta >4000€, pa vidi gdje se tu nalazi prodavceva zarada pri originalnoj kilometrazi... Nema na cemu sto te upozoravam da je taj auto presao >300.000 km... :wink:
ado-šampion

#9 Re: citroen c4

Post by ado-šampion »

Kilometrazu ce ocitati samo ako mu iz centralnog informacionog sistema mognu/budu htjeli ocitati historiju servisa za odredjeni broj sasije...
romeomoraprezivjeti

#10 Re: Odg: citroen c4

Post by romeomoraprezivjeti »

mehohem wrote:

Covjek ti lijepo kaze,a ti se nesto ko ljutis.:-S Ja sam kupio taj auto,u coupe verziji 2009 godine, bio je star nepune 3 godine sa 109000 km na satu. Kupljen u auto kuci u Tesnju,inace su ovlasteni trgovci za jednu drugu marku vozila. Meni se auto svidjao toliko ,da stvarno u tom momentu nisam gledao na kilometrazu,vec na neko opste stanje vozila. Kontao sam da, iako je vracena km,da nije vise od 50 hiljada km. Nakon kupovine,prosla je i godina cijela da bi utvrdio stvarno stanje. Istina je da su uvoznici smanjili za 100 000 stanje na brojcaniku?! Nije me previse to pogodilo,bio sam spreman na rizik,kupovina polovnog vozila je lutrija k'o i uvijek. Auto vozim jos uvijek,bez vecih problema. Pored redovnih servisa,do sad zamijenjena jedna krajnica i jedna spona za predjenih 90 000 km. Samo redovni servisi,plus skratiti intervale ako se vozi vise gradske i nema problema. Ulje total obavezno koristiti i to je to!!:-)

poslano s moga Sonija Ze:-D
condy

#11 Re: citroen c4

Post by condy »

ado-šampion wrote:Kilometrazu ce ocitati samo ako mu iz centralnog informacionog sistema mognu/budu htjeli ocitati historiju servisa za odredjeni broj sasije...
To treba obavezno provjeriti.

Drugi način je, da vidi u servisnoj knjižici u kojem ovlaštenom servisu je servisirano vozilo, da ih nađe na net-u i da im pošalje e-mail, sa upitom na kojoj kilometraži je rađen zadnji servis i kad je to bilo. S tim, da obavezno mora napisati im broj šasije.
ado-šampion

#12 Re: citroen c4

Post by ado-šampion »

condy wrote:
ado-šampion wrote:Kilometrazu ce ocitati samo ako mu iz centralnog informacionog sistema mognu/budu htjeli ocitati historiju servisa za odredjeni broj sasije...
To treba obavezno provjeriti.

Drugi način je, da vidi u servisnoj knjižici u kojem ovlaštenom servisu je servisirano vozilo, da ih nađe na net-u i da im pošalje e-mail, sa upitom na kojoj kilometraži je rađen zadnji servis i kad je to bilo. S tim, da obavezno mora napisati im broj šasije.
Svakako, ali sve pod uslovom za mu prodavac da broj sasije. S druge strane, ako nece da mu da broj sasije, onda sigurno nesto krije...
mehohem

#13 Re: citroen c4

Post by mehohem »

Ne znam sto me neki ljudi pogresno shvataju.
Hvala svima na svim sugestijama.Znam da su prevare svuda u pitanju ali ne samo sa citroenom,sa golfom je mozda i najkriticnije.Otiso probat golfa sdi 2001 pise 220 000KM kosta 8000KM a volan unisten rukohvat na vratima ko da mu je 100 godina instrument tabla ko kod golfa 2.A ja budala i dalje gledam auto kao da kupim znam da je premotan bogzna koliko ali eto lijepo radi utegnut.I onda kazem jednom necu vise golfa zasto da dajem tolike pare za ofucano auto.Ako hocu golf 5 da je dobar da ima puno opreme onda cijena ide gore i do 15-16 hiljada.

Ustvari sam odlucio da cu dat 8000-9000 KM za auto 2005-2008 godiste.Koje ima svu tu opremu koje je reklo bi se udobnije od golfa,na izgled ljepsi od golfa bar nama.Jos da nadjem jednog u pristojnom stanju sa pristojnim kilometrima.
Moji drugovi svi ganjaju golfove i pasate pa i ja s njima.Kao jeftino odrzavat.Veliki servis za golf 4 skuplji nego za citroen c4 ne znam zasto kosta 700-1000KM kod nekog muradifa u garazi.Na golfu kad odu dizne preskupo,kad ode turbina preskupo,motor preskupo,i moj kolega se nadava para na pasata non stop i dalje govori kako je jeftino odrzavat.

Znaci ako odem u citroen Pavic u Tuzli oni bi mogli provjerit servisnu knjizicu jel lazirana ako je vodjena do prije par mjeseci npr.Valjda sam dobro razumio.
drndalo

#14 Re: citroen c4

Post by drndalo »

Trzni Dejana u Pavicu unaprijed da znas sta oni mogu realno uraditi i pregledati, a ne kad tek dodjes s autom... Mislim pregledace ti ga OK svakako, ali da znas da nesto ne mogu ako ne mogu, i da ne ocekujes da mogu, te shodno tome prilagodis nastup prema prodavcu...
febo_acm

#15 Re: citroen c4

Post by febo_acm »

Sinoć mi se pojavi notifikacija check dipped headlight i gori ona crvena SERVICE... Ne rade kratka na lijevom faru. Sad mogu li ja kupiti cijalicu i to zamijentiti ili mi je nešto drugo pod moranje :D Da li je komplikovano to zamijeniti na novijem C4?
peli

#16 Re: citroen c4

Post by peli »

xx
Last edited by peli on 30/05/2016 16:13, edited 1 time in total.
amar1994

#17 Re: citroen c4

Post by amar1994 »

peli wrote:molim vas ako moze neko da odgovori. da li c4 2013god. 1.6 hdi 92 ks ima fap filter i plivajuci zamajac.hvala.lp
Fap sigurno ima,jer je euro 5 ;-)
probook

#18 Re: citroen c4

Post by probook »

mehohem wrote:Kakva je situacija sa automatik mjenjacem ali ima na volanu da mozes rucno prebacit u manji ili vecu..
Vozio dosta puta c4 picasso i c3 sa tim mjenjacem. Uglavnom meni je to katastrofa. To nije pravi automatik nego neki tako zvani robotizirani mjenjac. Auto ne krece samostalno kada ubacis u brzinu i pustis kocnicu (kao sto radi pravi automatik), mijenjanje brzina je vrlo lose - auto uvijek trzne i ne moze promjeniti brzinu kao pravi automatik tj da ne osjetis promjene brzina.

Ja ne.bih automatik kupio ni da je 2000 KM auto :D

Uglavnom probaj pa se uvjeri sam :)
chino

#19 Re: citroen c4

Post by chino »

Mislim da je on do sada kupio i prodao C4, obzirom da je post od prije 2 godine :)
probook

#20 Re: citroen c4

Post by probook »

chino wrote:Mislim da je on do sada kupio i prodao C4, obzirom da je post od prije 2 godine :)
:run:

Evo tek sada vidio...sa telefona ja pisao :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21 Re: citroen c4

Post by konektovan »

peli wrote:molim vas ako moze neko da odgovori. da li c4 2013god. 1.6 hdi 92 ks ima fap filter i plivajuci zamajac.hvala.lp

Za ovo prvo sam siguran da ima, za drugo, nisam siguran.
Post Reply