citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
helpdesk1

#1 citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by helpdesk1 »

Kao što piše u naslovu teme, molim uvažene forumaše za mišljenje o istom, kakav je ovaj motor, ima li zamajac i FAP, pouzdanost, održavanje vozila,..Napominjem, porodično auto mi treba, nema hile u vožnji, nekad da može povuć na preticanju i to je to.
Hvala unaprijed!
_mufljuz_

#2 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by _mufljuz_ »

helpdesk1 wrote:Kao što piše u naslovu teme, molim uvažene forumaše za mišljenje o istom, kakav je ovaj motor, ima li zamajac i FAP, pouzdanost, održavanje vozila,..Napominjem, porodično auto mi treba, nema hile u vožnji, nekad da može povuć na preticanju i to je to.
Hvala unaprijed!
kazu da je jedan od boljih motora nove commonrail generacije a FAP ima....
samo ne znam sto se narod toliko boji FAP filtera - servisiraj ga redovno - propuši redovno da mu sprzis garez na griljama katalizatora i to je to
citroen xm

#3 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by citroen xm »

Ima i FAP i plivajući. Motor je dobar, mada gabariti vozila su veliki. Ja bih išao na 2.0 HDI, ali ako baš ne misliš stalno preticati može i taj fino poslužiti.
helpdesk1

#4 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by helpdesk1 »

Nažalost, vozilo koje se meni nudi je sa 1.6 motorom. Moglo bi se naći sa 2.0 ,ali kilometraža je barem tri puta veća. Kontam manji motor =uzeta mu duša, bez obzira na kilometražu. Vjerovatno se duže vrtio na većim obrtajima. Kakva je servisna mreža, mislim ima li mahalaca u Sarajevu koji se bave Citroenima? Ovo godište i nije za ovlaštenog osim u izuzetnim slučajevima. Ima li nekih poznatih mana ovj tip vozila?
romeomoraprezivjeti

#5 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by romeomoraprezivjeti »

helpdesk1 wrote:Nažalost, vozilo koje se meni nudi je sa 1.6 motorom. Moglo bi se naći sa 2.0 ,ali kilometraža je barem tri puta veća. Kontam manji motor =uzeta mu duša, bez obzira na kilometražu. Vjerovatno se duže vrtio na većim obrtajima. Kakva je servisna mreža, mislim ima li mahalaca u Sarajevu koji se bave Citroenima? Ovo godište i nije za ovlaštenog osim u izuzetnim slučajevima. Ima li nekih poznatih mana ovj tip vozila?
Grijaci i sito na uljnoj pumpi ,ako ne mjenjas redovno ulje i ako je lose kvalitete,a kao slag na tortu turbina.Grijaci znaju da se bukvalno zavare,ako se dugo ne mjenjaju i onda kod eventualnog otkazivanja grijaca,dolazi do problema kad ih treba zamijeniti. Obicno se slome,al' ima ovdje majstora koji ce ti to detaljnije objasnit.
helpdesk1

#6 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by helpdesk1 »

Ma dobro, ulje sam na svakom vozilu mijenjao redovno, uvijek mijenjao komplet filtere. Mislim da je to najmanja stavka na autu, jednom godišnje potrošiti do 200KM na te važne sitnice. Ali ovo za grijače :-) . Znači i to uvesti pod mali servis-zamjena grijača :) ?Imamo malog C2 i nikako nisam zadovoljan sa ABC servisom. Sreća je pa je auto skoro novo pa i nisam išao na neke servise. Stoga me interesuje servisiranje kod privatnika.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#7 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by arman1 »

helpdesk1 wrote:Ma dobro, ulje sam na svakom vozilu mijenjao redovno, uvijek mijenjao komplet filtere. Mislim da je to najmanja stavka na autu, jednom godišnje potrošiti do 200KM na te važne sitnice. Ali ovo za grijače :-) . Znači i to uvesti pod mali servis-zamjena grijača :) ?Imamo malog C2 i nikako nisam zadovoljan sa ABC servisom. Sreća je pa je auto skoro novo pa i nisam išao na neke servise. Stoga me interesuje servisiranje kod privatnika.
Ima Xaru Picasso i samo idem kod privatnika. Razmišljam u neka doba o zamjeni ali samo za novije, a isti model. Održavanje jeftino da je to smiješno. Za to tvoje je vjerovatno skuplje ali i auto je bolje.
citroen xm

#8 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by citroen xm »

Ma nije njemu toliko slab ni taj 1.6 pa da misliš da mu se uzima duša. To za grijače iskreno prvi put čujem. A sito je poznata boljka, ali ako se redovno mijenja pravo ulje onda nema frke. Od nekih stvari koje na koje vremenom treba obratiti pažnju jesu odvodi kišnice naprijed. Znaju se začepiti pa da kabina postane bazenčić. :D Inače, auto je pravo porodično i u toj klasi nema adekvatnu konkurenciju.
helpdesk1

#9 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by helpdesk1 »

Jeli to sito problem zamijeniti ?
citroen xm

#10 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by citroen xm »

Ma nije, ne treba se mijenjati samo očistiti. A čini mi se da su ga neki i uklanjali.
helpdesk1

#11 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by helpdesk1 »

Dakle auto bez mnogo mana? :thumbup:
citroen xm

#12 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by citroen xm »

Tako pokazuju iskustva vlasnika.
romeomoraprezivjeti

#13 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by romeomoraprezivjeti »

helpdesk1 wrote:Dakle auto bez mnogo mana? :thumbup:
Takodjer,podloske na diznama stradaju cesto,al' nisu skupe,oko 50 KM u ovlastenom.:-D
arman1

#14 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by arman1 »

helpdesk1 wrote:Dakle auto bez mnogo mana? :thumbup:
Kad pogledaš "provjerenu" konkurenciju švabe skontaš da se to auto pravo isplati. Ako ti treba za porodice i ne treba ti jače.
Lijepo je kad auto može preteći, najviše sam preticao kad sam vozio yugu.
Uglavnom budi oprezniji u oštrim krivinama. Oni na zadnjoj klupi trpe zakone fizike.
Gasanje uz Bradinu i pored sve udobnosti izazvat će povračanje male raje, a ti naprijed nečeš ni skontati šta ima radiš.
Od tog motora za porodičnu upotrebu ti ne treba više.
helpdesk1

#15 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by helpdesk1 »

Mislim da imam iskustva sa ovim monovolumenima :-D , naime vozim Grand Scenica. Ovaj osjećaj ljuljanja mi je postao normala.I visoko sjedenje je sasvim OK.
Do Renoa sam bio tipični stanovnik ovih krajeva, vjerovao u VW. Mnogo putujemo i dok sam imao passata, na putu do Austrije sam morao odmarati čim uđem u Slo, zatim kese oko nogu, torbe pored djece na zadnjoj klupi su bile sastavni dio putovanja. Onda odlučim kupiti francusko auto i to isto putovanje do Austrije prođe bez imalo umora, u kabini nema gužve, nema kesa,isto ko da smo krenuli do Merkatora. I dan danas otkrivam neke pretince na Scenicu. Čudo od ergonomije i dizajna.
Pošto je vrijeme da malo promjenimo i podmladimo porodičnu flotu :) odlučili smo se za Citroen. Nadam se da ću biti makar približno zadovoljan kao sa Renoom :thumbup:
arman1

#16 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by arman1 »

helpdesk1 wrote:Mislim da imam iskustva sa ovim monovolumenima :-D , naime vozim Grand Scenica. Ovaj osjećaj ljuljanja mi je postao normala.I visoko sjedenje je sasvim OK.
Do Renoa sam bio tipični stanovnik ovih krajeva, vjerovao u VW. Mnogo putujemo i dok sam imao passata, na putu do Austrije sam morao odmarati čim uđem u Slo, zatim kese oko nogu, torbe pored djece na zadnjoj klupi su bile sastavni dio putovanja. Onda odlučim kupiti francusko auto i to isto putovanje do Austrije prođe bez imalo umora, u kabini nema gužve, nema kesa,isto ko da smo krenuli do Merkatora. I dan danas otkrivam neke pretince na Scenicu. Čudo od ergonomije i dizajna.
Pošto je vrijeme da malo promjenimo i podmladimo porodičnu flotu :) odlučili smo se za Citroen. Nadam se da ću biti makar približno zadovoljan kao sa Renoom :thumbup:
Xarra picasso je citroenov odgovor na scenica. U međuvremenu su se stvari promjenila pa sad reno pokušava da stigne pukovnikovo čedo.
direstraits0078

#17 Re: citroen c4 picasso 1.6 hdi 2007. god

Post by direstraits0078 »

helpdesk1 wrote:Nažalost, vozilo koje se meni nudi je sa 1.6 motorom. Moglo bi se naći sa 2.0 ,ali kilometraža je barem tri puta veća. Kontam manji motor =uzeta mu duša, bez obzira na kilometražu. Vjerovatno se duže vrtio na većim obrtajima. Kakva je servisna mreža, mislim ima li mahalaca u Sarajevu koji se bave Citroenima? Ovo godište i nije za ovlaštenog osim u izuzetnim slučajevima. Ima li nekih poznatih mana ovj tip vozila?
Pogresna je percepcija da ce se motor, pogotovo turbodizelski, unistiti voznjom na visokim obrtajima. Prije ce biti da je obrnut slucaj. Tu uzimam za visoke obrtaje sve preko 2.000-2.500 rpm, zavisno od izvedbe motora. Danasnje moderne turbodizele ubija voznja na niskim obrtajima, ispod 1.750 i nize. Stradaju redom: zamajac dvostruke mase, nosaci motora, ispusni sistem i EGR se zacepe, uniste se leteci lezajevi, a i turbina nije optimalno podmazivana u takvim uslovima voznje.
Post Reply