Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sea_of_tranquillity

#26 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Sea_of_tranquillity »

Suplja je to prica da kao "radih nasih cesta" treba staviti po stranu izbor citroena.
Kao sto sam napisao i gore...4ta godina za redom, predjenih 115.000 km po nasim balkanskim vrletima...od Srbije, CG, HR, SLO...najvise toga u Sarajevu i oko njega;) a svi znamo kakve su nam ceste - sa mehanikom, da kucnem o drvo, apsolutno problema nema ;)
Neka ti to ne bude mjerilo.
Ovisi i kakva si osoba - ako kupujes auto sa kalkulatorom u ruci, onda ces sam odvagati sve troskove servisa, registracija, potrosnje i kasnije preprodaje.
Ako si od druge vrste koja kupuje srcem...onda ce ti izbor biti i laksi ;)
Sretno kako bilo ;)

@citroen - jesi pogledao svoju servisnu knjizicu?
emko1234

#27 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by emko1234 »

kanoute wrote:pozdrav svima,

imam dilemu...trebam kupiti novi auto i selekscija se svela na ova dva auta, molim vas da mi pokusate pomoci svojim savjetima,sugestijama,primjedbama,iskustvima i slicno...

Citroen C4 coupe - 1.6 benzin 120 KS
Toyota Auris 1.6 benzin 130 KS

P.S. cijena se razlikuje u 2000 KM i to nije problem

Sve sto vam padne na pamet u vezi ova dva auta, a moglo bi mi koristiti

Hvala
ja nemam nista protiv ni toyote ni citroenaa al ja stvarno ne mogu da skontam sta ti trazis od auta kad ti je izbor pao na ovu pomenutu dvojicu..c4-avngarda mrtva,pun elektronike i potrebne i nepotrebne..coupe je ruzan do zla Boga,pozadi nepregledan,motor je prosjecan,u miniju jest dobar i u 207-ici al ovo je auto teze,drugacije podeseno i mjenjac je puno sporiji..osim toga ja ne znam nijednog francuza koji je podesen za brzinu(megan r26 mozda)..oprema solidnna u startu dosta opreme koja se moze doplatit..i unutra je ruzan isto..auris-kvalitet,solidan motor u svakom slucaju bolji nego citroenov,unutra je tipicna toyota..klasicnija od citroena sto ne znaci da je lijepa,izvana neprivlacan dizajn skroz,previse klasican..neko napisa da ce trosit 8,5 s klimom po gradu..pa nije 1.4d nego benzin..ko na filmu glup,gluplji samo sto je ovdje ruzan,ruzniji..toyota je ruzna :D
whow

#28 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by whow »

Radi se o dva veoma razlicita automobila , tako da mi nije jasno kako se izbor " sveo" na ova dva vozila. Mislim da su i Auris i Citroen odlicni na svoj nacin. Auris je tipicna Toyota sto znaci pouzdan , izdrzljiv , kvalitetan . Dok je C4 kao sto neko rece "avangarda" bar kada je upitanju dizajn , mehanika je vise manje klasika. Licno ja bih se odlucio za Toyotu , mada to nikako ne znaci da je Auris bolji od C4 jednostavno stvar ukusa.
ins

#29 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by ins »

emko1234 wrote:

ja nemam nista protiv ni toyote ni citroenaa al ja stvarno ne mogu da skontam sta ti trazis od auta kad ti je izbor pao na ovu pomenutu dvojicu..c4-avngarda mrtva,pun elektronike i potrebne i nepotrebne..coupe je ruzan do zla Boga,pozadi nepregledan,motor je prosjecan,u miniju jest dobar i u 207-ici al ovo je auto teze,drugacije podeseno i mjenjac je puno sporiji..osim toga ja ne znam nijednog francuza koji je podesen za brzinu(megan r26 mozda)..oprema solidnna u startu dosta opreme koja se moze doplatit..i unutra je ruzan isto..auris-kvalitet,solidan motor u svakom slucaju bolji nego citroenov,unutra je tipicna toyota..klasicnija od citroena sto ne znaci da je lijepa,izvana neprivlacan dizajn skroz,previse klasican..neko napisa da ce trosit 8,5 s klimom po gradu..pa nije 1.4d nego benzin..ko na filmu glup,gluplji samo sto je ovdje ruzan,ruzniji..toyota je ruzna :D
Emko1234,

Sta da ti kazem, vidi se da vladas, i da si bas onako strucan :run:
citroen

#30 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

ins wrote:
emko1234 wrote:

Emko1234,

Sta da ti kazem, vidi se da vladas, i da si bas onako strucan :run:

Ma emko je klasa za sebe,malo ga nekad prenese al u sustini je pozitivan lik,a ono sto je najinteresantnije:covjek je vozio sva moguca auta koliko vidim po njegovoj prici......svaka mu cast
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#31 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by corolla02 »

imam dilemu...trebam kupiti novi auto i selekscija se svela na ova dva auta, molim vas da mi pokusate pomoci svojim savjetima,sugestijama,primjedbama,iskustvima i slicno...

Hvala
Ovdje glas za Aurisa :D . Tehnologija motora sa VVT-i iz 2000te je vec dokazana na Toyoti. Vozim na toj tehnologiji i mogu ti reci da su motori, peri deri. Samo su joj jos dodali dual, tj. Dual VVT-i u 2007. Takodjer vodi racuna da sva Toyota pociva na toj tehnologiji (benzin) i sve do 4Runner ili Land Cruisera samo druge zapremine, nesto cime se Citroen ne moze pohvaliti!

Ipak, sretno na sta got se odlucis!
citroen

#32 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

corolla02 wrote:

Hvala
Ovdje glas za Aurisa :D . Tehnologija motora sa VVT-i iz 2000te je vec dokazana na Toyoti. Vozim na toj tehnologiji i mogu ti reci da su motori, peri deri. Samo su joj jos dodali dual, tj. Dual VVT-i u 2007. Takodjer vodi racuna da sva Toyota pociva na toj tehnologiji (benzin) i sve do 4Runner ili Land Cruisera samo druge zapremine, nesto cime se Citroen ne moze pohvaliti!

Ipak, sretno na sta got se odlucis!

Koje su prednosti tog toyotinog vvt motora u odnosu na druge benzince,u cemu je fazon
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#33 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by corolla02 »

@citroen, odlikuje se po optimalnoj rafiniranoscu, potrosnji, snazi, i izdrzljivosti, i sve to preko promjenljivog rada ventila na gornjim "dual" osovinama, dakle sve sto posjeduju i ostali Toyotini modeli.
Inace, Honda ima V-TECH, BMW ima Valvetronic, a Toyota ima Dual VVT-i (variable valve intelegence). Upravo ovim motorom su postali No.1 proizvodjac, dakle to nije doslo bez rada ili kvalitete, dok Toyotine transmisije cemo zaobici ovaj put! Tako da imas prirodni motor Aurisa sa 1.6l koji daje 130ks, dok kod C4 isti 1.6l sa 120ks, tj. ako ces im povecavati zapreminu taj razmak u KSovima, medju ovim motorima ce samo rasti!

Takodjer, puno veca auta koriste istu technologiju kod Toyote tj. ona koja su namjenjena za vucu, slepu, tovar, teren ili bilo kakvu drugu izdrzljivost:

http://texascarreviews.com/2009/05/dual ... ming-vvti/

De, sad ti reci sta Citroen ima!?
AdnanSA

#34 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by AdnanSA »

Toyota malo pametnija opcija a Citroen malo ekskluzivnija i avangardnija opcija. To bi bilo to.
sirmelle

#35 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by sirmelle »

AdnanSA wrote:Toyota malo pametnija opcija a Citroen malo ekskluzivnija i avangardnija opcija. To bi bilo to.
Nikad, ali nikad nemoj kupovati auto samo zato što je to "pametniji" izbor. Ja sam čitav život zbog toga vozio razne Golfove, Mercedesa i tsl. Citroen mi je bio tiha patnja, ali zbog svega ovoga što navode bh "stručnjaci" sam se uvijek opredjeljivao za "pametniji" izbor. Dakle, Njemački auto. Na kraju kupih C5 i nikad se bolje u autu nisam osjećao. Nikad mi nijedno auto nije bilo draže, i milije voziti. Neću sad da pričam kako je Citroen bolji, nego hoću reći da je bolji onaj auto koji se tebi više sviđa. To bi trebao biti isključivo tvoj osjećaj.
Ono što je tačno je da će te isti služiti u onoj mjeri u kojoj se ti posvetiš njemu, dakle ako ga redovno održavaš i servisiraš, ne bi trebao imati problema, osim eventualno ako si, kao što bi naš narod rekao, loše nafake, pa da kupiš auto koji će ti više biti u servisu nego na cesti, ali to je već drugi par opanaka, to se dešava sa svim što se u sadašnje vrijeme proizvede, od mašina za veš, suđe, preko televizora, kompjutera i tsl. Ja npr. znam čovjeka kojem je C5 bio noćna mora i kojem se svako malo kvarilo nešto na autu, meni nije nikad ništa. Da slušaš mene i njega u isto vrijeme, rekao bi kako se radi o dva različita auta...
citroen

#36 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

corolla02 wrote:@citroen, odlikuje se po optimalnoj rafiniranoscu, potrosnji, snazi, i izdrzljivosti, i sve to preko promjenljivog rada ventila na gornjim "dual" osovinama, dakle sve sto posjeduju i ostali Toyotini modeli.
Inace, Honda ima V-TECH, BMW ima Valvetronic, a Toyota ima Dual VVT-i (variable valve intelegence). Upravo ovim motorom su postali No.1 proizvodjac, dakle to nije doslo bez rada ili kvalitete, dok Toyotine transmisije cemo zaobici ovaj put! Tako da imas prirodni motor Aurisa sa 1.6l koji daje 130ks, dok kod C4 isti 1.6l sa 120ks, tj. ako ces im povecavati zapreminu taj razmak u KSovima, medju ovim motorima ce samo rasti!

Takodjer, puno veca auta koriste istu technologiju kod Toyote tj. ona koja su namjenjena za vucu, slepu, tovar, teren ili bilo kakvu drugu izdrzljivost:

Ma citroen nema nista,samo historiju u odnosu na toyotu,ali nisam ni poredio citroena sa tom vvt tehnologijom,to je onaj cudnovati varijator faze kao kod alfe,sto znaci da je alfa posjedovala takvu tehniku,ili slicnu toyotinoj dosta prije......koliko se sjecam, a honda ima daleko najbolji(najpouzdaniji)sistem od svih ovih
sirmelle

#37 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by sirmelle »

citroen wrote:
corolla02 wrote:@citroen, odlikuje se po optimalnoj rafiniranoscu, potrosnji, snazi, i izdrzljivosti, i sve to preko promjenljivog rada ventila na gornjim "dual" osovinama, dakle sve sto posjeduju i ostali Toyotini modeli.

Ma citroen nema nista,samo historiju u odnosu na toyotu,ali nisam ni poredio citroena sa tom vvt tehnologijom,to je onaj cudnovati varijator faze kao kod alfe,sto znaci da je alfa posjedovala takvu tehniku,ili slicnu toyotinoj dosta prije......koliko se sjecam, a honda ima daleko najbolji(najpouzdaniji)sistem od svih ovih
Citroen ima HDI
Post Reply