Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kanoute

#1 Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by kanoute »

pozdrav svima,

imam dilemu...trebam kupiti novi auto i selekscija se svela na ova dva auta, molim vas da mi pokusate pomoci svojim savjetima,sugestijama,primjedbama,iskustvima i slicno...

Citroen C4 coupe - 1.6 benzin 120 KS
Toyota Auris 1.6 benzin 130 KS

P.S. cijena se razlikuje u 2000 KM i to nije problem

Sve sto vam padne na pamet u vezi ova dva auta, a moglo bi mi koristiti

Hvala
citroen

#2 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

Ma citroena C4 coupe,ja imam C4 samo sto je kod mene 1.6Hdi.Toyota auris je predobar auto,al ne znam kako si uspio ova dva auta staviti u uzi izbor zajedno,potpuno razliciti automobili.....sretno majstore sta god da kupis... :thumbup: :thumbup:
olensoner

#3 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by olensoner »

Dobra su oba auta, jedino sto je Auris jaci, a ja uvijek to vise volim :D . Sve zavisi kako ti koji auto odgovara.
@citroen, cuj kako je mogao u isti kos ova dva auta strpati, pa ista klasa :wink:
mayab

#4 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by mayab »

Ja bih izabrao Toyotu, Citroen mi je previse ekstravagantan, pogotovo taj coupe
citroen

#5 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

olensoner wrote:Dobra su oba auta, jedino sto je Auris jaci, a ja uvijek to vise volim :D . Sve zavisi kako ti koji auto odgovara.
@citroen, cuj kako je mogao u isti kos ova dva auta strpati, pa ista klasa :wink:
Ma nisam mislio na klasu vozila Olensoner,vec na razlicitu filozofiju ova dva proizvodjaca kao i samih modela.Citroen C4 coupe cista extravagancija.Logicnije bi bilo da je stavio C4 5vrata u izbor sa aurisom,ili jos dodati Astru i jos poneki klasicni hatchback.C4 coupe i Auris.....dva razlicita svijeta..pozz
kanoute

#6 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by kanoute »

citroen wrote:
olensoner wrote:Dobra su oba auta, jedino sto je Auris jaci, a ja uvijek to vise volim :D . Sve zavisi kako ti koji auto odgovara.
Ma nisam mislio na klasu vozila Olensoner,vec na razlicitu filozofiju ova dva proizvodjaca kao i samih modela.Citroen C4 coupe cista extravagancija.Logicnije bi bilo da je stavio C4 5vrata u izbor sa aurisom,ili jos dodati Astru i jos poneki klasicni hatchback.C4 coupe i Auris.....dva razlicita svijeta..pozz
sve ok,jesu to dva razlicita svijeta ali eto izbor se sveo na to.Mene interesuje ima li ko kakva iskustva sa ovim autima ili mu je neko pricao.Vozne karakteristike,kako se koji od njih ponasa na cesti,kako ide,kako lezi,....,sa kojim je lakse manevrisati,kakva su im ubrzanja izmedju 80-120 kmh,udobnosti i sl...ne znam ni ja vishe
Chemist

#7 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Chemist »

Odes u salon jedan i drugi i napravis test voznju, niko ti ne moze reci bolje nego tvoj osjecaj za volanom auta...C4 ima onaj cudni fixni srednji dio volana koji je pravo cudan kada prvi puta sjedes da vozis, a za Auris kazu da je prvo nacrtan interijer pa tek onda eksterijer sklopljen prema njemu..uglavnom idi i probaj!
citroen

#8 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

kanoute wrote:
citroen wrote:
sve ok,jesu to dva razlicita svijeta ali eto izbor se sveo na to.Mene interesuje ima li ko kakva iskustva sa ovim autima ili mu je neko pricao.Vozne karakteristike,kako se koji od njih ponasa na cesti,kako ide,kako lezi,....,sa kojim je lakse manevrisati,kakva su im ubrzanja izmedju 80-120 kmh,udobnosti i sl...ne znam ni ja vishe
Eh sad kakve su vozne osobine,sad ce poceti prava frka oko toga kakve su vozne osobine i jednog i drugog.Kod citroena je motor koji je razvijen sa BMW,120 ks sasvim dovoljno za normalnu voznju,a moze i potegnuti kad zatreba za preticanja.Eto kod toyote vidis i sam da je 10 ks jaci motor,ali citroen ima dosta bolju aerodinamiku tako da je brzi.J ati za citroena mogu reci da je izuzetno stabilan,zahvaljujuci dobro podesenom ovjesu koji nije tako mekan kao kod prijasnjih modela citroena,ali nije neudoban.Mozda nekom smeta zadnje staklo pri voznji unazad,ali ja stvarno nemam problema s tim.Auto je super za voziti,ali ja vozim diesela koji je dosta elasticniji od benzinca i sa ovih 90 diesel konja sam prezadovoljan,kako performansama tako i potrosnjom.eto toliko od mene sto se tice C4,a vjerujem i da je toyota dobra za voziti jer je ipak to auto novije generacije.Napravis test voznju i jednog i drugog i doneses sud na kraju,pa ti se mozda ne svidi ni jedan ni drugi nego kupis nesto trece....ukusi su razliciti.. :thumbup:
ins

#9 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by ins »

Citroen je ekstravagantan, bolje lezi, i ima izvanredan motor nove generacije iz Mini Coopera. :thumbup:

Auris je posmatrajuci u kompletu, losiji auto od KIA 'ceed...
Neelix

#10 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Neelix »

ins wrote:Citroen je ekstravagantan, bolje lezi, i ima izvanredan motor nove generacije iz Mini Coopera. :thumbup:

Auris je posmatrajuci u kompletu, losiji auto od KIA 'ceed...
:lol: :lol:

ne zelim nista protiv ceeda reci, naprotiv, ali prechera ga i ti malo. citroen je ruzan ko govno, nije ni auris puno ljepsi, ali toyota je toyota, a citroen citroen. auris je robustan pravo, 1.6 benzin (pretpostavljam da je to taj motor) trosi oko 8,5 po gradu, sa klimom. Ima malo neobican, ali jako funkcionalan dizajn dashboarda. koliko sam primjetio, udoban je (nisam isao nigdje dalje).

Ako neces gledati dalje od ta dva, nemoj vise razmisljati uopste.

Image
slavkoimamodilera

#11 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by slavkoimamodilera »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa samo slijepac moze (kada pricamo o estetici) preferirati Auris.... pa pobogu pogledaj razlike...

Image

Image
sirmelle

#12 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by sirmelle »

A evo ti dashboard citroena (mada ne kontam u čemu je fol sa tim dashboardom... Kao da će čovjeku biti presudan!?):

Image

Nadam se da ćeš izabrati Citroena. Neću da išta dalje komentarišem jer sam neobjektivan, pošto mi je Citroen jedina opcija kada je auto u pitanju...
Neelix

#13 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Neelix »

Image

ovo lijepo? :lol: :lol:

mezar
Image

nije ni auris neki ljepotan, daleko od toga, ali je opet miljama ispred ovog. sto bi rek'o moj nastavnik tehnickog :D "ko da ga je shvraka nogom crtala" :D
Broj 1

#14 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Broj 1 »

Toyota i samo Toyota!!!!
Neunistiv auto, sto je nekad bio mercedes sad je toyota.
Neces znati sta je kvar i sta je garaza.
Citroen ces sigurno svaki mjesec voziti u garazu.
citroen

#15 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

Broj 1 wrote:Toyota i samo Toyota!!!!
Ma kakva si ti pametnica......... :dance: :dance: :dance:
ranger

#16 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by ranger »

nekad bilo sad se spominjalo...
rekao bih da su sad tu negdje sto se tice kvalitete, tj. citroen se popravio zadnjih par godina a toyota popustila
ado-šampion

#17 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by ado-šampion »

ranger wrote:
nekad bilo sad se spominjalo...
rekao bih da su sad tu negdje sto se tice kvalitete, tj. citroen se popravio zadnjih par godina a toyota popustila
Odmah da kažem da jako cijenim Citoren. Ali ovo što si ti rekao je velika glupost, izvini malo ali je tako! Tu negdje?! :shock: Ni za milion godina! Toyota uopšte nije popustila, nego se sad kako više nije izneneđenje što je Toyota najpouzdanija diže prašina za svaku sitnicu i od muhe se pravi slon. To većinom rade Njemci. Recimo, kolaps elektronike na nekim Mercedesima od prije nekoliko godina se gura pod tepih, a kad Toyota napravi opoziv zbog serijske greške na, lupam, podizaču stakala, odmah se diže prašina. Al nema veze što je Mercedes propustio napraviti opoziv kad su E-klase cvjetale u ranoj mladosti :-) :run:
Sea_of_tranquillity

#18 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Sea_of_tranquillity »

Mislim da je rasprava o dizajnu jako suvisna ;)
100 ljudi-100 chudi (200 sisa) - svako ima nesto sto preferira.
Ja licno ne mogu biti objektivan jer vozim C4 coupe sa HDI 110KS i meni se konkretno ne dopada prednji dio auta ali zato mi je zadnji fenomenalan...no to sam ja ;)
Ono sto ti mogu reci nakon 4 godine voznje ovog auta je da bih sutra potpisao da mi naredni auto ima isti motor ispod poklopca.
Sto vecina nezna je da se "veliki" servis radi nakon 250.000 km odnosno, kako u servisnoj knjizici stoji - nakon 160.000 milja ;)
To dovoljno kaze samo za sebe.
Moj VTR je jedan od prvih serija i sigurno jedan od "prvijih" u BiH i za sada...jedno sto je na njemu krepalo (u svih 115.000km) je ono sto krepava i kod konkurencije - senzor protoka zraka ;) Zamjenjen jos u garantnom roku.
Mehanika, i pored sportskog podvozja (jer coupe je nesto tvrdji od klasicnog C4 sa 5 vrata) i nasih "dobrih" cesta je za sada bez problema. Nema lupkanja, nema skripanja...sve se jos drzi na svome mjestu.
O toyoti sve najbolje, jako je cijenim kao marku i definitivno ces bolje proci kod ponovne prodaje do citroena; Ali C4 ipak ima ono nesto -svoje ;) Barem za mene.

Kod nas ljudi jos uvijek imaju rezervu prema ovoj marki ;) Svako iz svojih razloga.
Da ne bude da sam nadobudni "mladac" -vozim od '96. i promjenio sam dosta marki vozila...ali sam se uvijek nekako s vremena na vrijeme vratio citroenu.

Kako god da odlucis, sretno ;) :)
(i da Bog da zamjenio za bolji hehehe)
citroen

#19 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

Sea_of_tranquillity wrote:Mislim da je rasprava o dizajnu jako suvisna ;)
Ja licno ne mogu biti objektivan jer vozim C4 coupe sa HDI 110KS i meni se konkretno ne dopada prednji dio auta ali zato mi je zadnji fenomenalan...no to sam ja ;)
Ono sto ti mogu reci nakon 4 godine voznje ovog auta je da bih sutra potpisao da mi naredni auto ima isti motor ispod poklopca.
Sto vecina nezna je da se "veliki" servis radi nakon 250.000 km odnosno, kako u servisnoj knjizici stoji - nakon 160.000 milja ;)

Moj VTR je jedan od prvih serija i sigurno jedan od "prvijih" u BiH i za sada...jedno sto je na njemu krepalo (u svih 115.000km) je ono sto krepava i kod konkurencije - senzor protoka zraka ;) Zamjenjen jos u garantnom roku.
Mehanika, i pored sportskog podvozja (jer coupe je nesto tvrdji od klasicnog C4 sa 5 vrata) i nasih "dobrih" cesta je za sada bez problema. Nema lupkanja, nema skripanja...sve se jos drzi na svome mjestu.
O toyoti sve najbolje, jako je cijenim kao marku i definitivno ces bolje proci kod ponovne prodaje do citroena; Ali C4 ipak ima ono nesto -svoje ;) Barem za mene.

Kod nas ljudi jos uvijek imaju rezervu prema ovoj marki ;) Svako iz svojih razloga.
Da ne bude da sam nadobudni "mladac" -vozim od '96. i promjenio sam dosta marki vozila...ali sam se uvijek nekako s vremena na vrijeme vratio citroenu.

Gdje ce se raditi veliki servis nakon 250 000km,jedino mozda na nekom boingu ili airbusu,daj molim te.Ja imam 1.6 Hdi (90Ks) i veliki servis se radi na 120 000km.ali i ova kilometraza na 120 000km je veca od konkurencije iz perioda kad se poceo ugradjivati 1.6 HDI u modele citroena,peugeota,forda,mazde,mini coopera itd
Sea_of_tranquillity

#20 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Sea_of_tranquillity »

Baci oko na svoju servisnu knjizicu ;)
Kod nas servisi rade izmnjenu nakon 120.000 radi "uslova" ;)
Pa lamela, potisna - cijela korpa se isto mjenja tek na 250K ;)
citroen

#21 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by citroen »

Sea_of_tranquillity wrote:Baci oko na svoju servisnu knjizicu ;)
Kod nas servisi rade izmnjenu nakon 120.000 radi "uslova" ;)
Pa lamela, potisna - cijela korpa se isto mjenja tek na 250K ;)
sta bi jarane prateca industruija radila kad bi tako pravili dijelove da traju toliko ko sto ti kazes,nema smisla zaista.. :bih:
Van Halen

#22 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by Van Halen »

Citroen C4 je najljapše auto u klasi. Imao sam priliku biti za vrijeme baraža u Lisabonu i koristiti njihov taxi. Taxista je vozio citroen C5, tako da sam se mogao na licu mjesta uvjeriti u veliku udobnost ovog auta. E sad, trebaš uzet u obzir naše lošije ceste, kao i vrijeme što bi možda moglo više odgovarati auris-u.
neki

#23 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by neki »

Van Halen wrote:Citroen C4 je najljapše auto u klasi. Imao sam priliku biti za vrijeme baraža u Lisabonu i koristiti njihov taxi. Taxista je vozio citroen C5, tako da sam se mogao na licu mjesta uvjeriti u veliku udobnost ovog auta. E sad, trebaš uzet u obzir naše lošije ceste, kao i vrijeme što bi možda moglo više odgovarati auris-u.
Bas si nasao temu da se hvalis da si bio u Lisabonu.. :-) :-)
kanoute

#24 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by kanoute »

citroen wrote:
Sea_of_tranquillity wrote:Mislim da je rasprava o dizajnu jako suvisna ;)

Gdje ce se raditi veliki servis nakon 250 000km,jedino mozda na nekom boingu ili airbusu,daj molim te.Ja imam 1.6 Hdi (90Ks) i veliki servis se radi na 120 000km.ali i ova kilometraza na 120 000km je veca od konkurencije iz perioda kad se poceo ugradjivati 1.6 HDI u modele citroena,peugeota,forda,mazde,mini coopera itd
dobri komentari,hvala:)
strong69

#25 Re: Citroen c4 coupe ili Toyota Auris ???

Post by strong69 »

Vozim C4, 1.6 HDi sa 4 vrata vec 3 godine. Presao sam oko 80.000 km i nijedan jedini problem sa automobilom nisam imao. Servis radim redovno kako je i predvideno. Prvi jaci servis je na 60.000 km... Ostali servisi (redovni) su svakih 10.000-15.000 km.

Sto se izgleda tice ne bih komentarisao jer to nema smisla a udobbnost je vrhunska. Nisam pocetnik, imao sam i G4 i Fiat Stilo i C4 mi sasvim odgovara i zadovoljan sam istim. Toyotu sam vezio sam kad sam koristio usluge rent-a-cara i ne mogu je komentarisati.

Mislim da bi covjeku najkorisnije bilo da cuje misljenje iz prve ruke a ne suplju pricu i komentare tipa da je auto ruzan, da je neko cuo da ne valja itd a osim u prolazu niste drugacije vidjeli ta auta.
Post Reply