CITROEN C3
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gaka
#1 CITROEN C3
planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!
Zanimaju me vasa iskustva sa ovim autom, koliko se kvari, koliko ste presli km, koliko ste zadovoljni itd?
Trenutacno je cijena 20 150KM, i predstavlja best buy u odnosu na konkurenciju!
Hvala unaprijed!
Zanimaju me vasa iskustva sa ovim autom, koliko se kvari, koliko ste presli km, koliko ste zadovoljni itd?
Hvala unaprijed!
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#2 Re: CITROEN C3
Za te pare možeš kupit novo.

ŠALA
Poznajem par ljudi koji voze citroena i niko ne plače.
ŠALA
Poznajem par ljudi koji voze citroena i niko ne plače.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4 Re: CITROEN C3
Definisi full opremu?gaka wrote:planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!
Hvala unaprijed!
Ima li grijanje sjedista, parking senzore, kisne senzore, foto osjetljivi retrovizor, ESP, koliko zracnih jastuka, pretpstavljam da ima klimu, elektricni podizaci samo naprijed ili sva cetiri, board copmuter, CD/MP3 ili samo radio, komande na volanu?
Generalno ja nisam ljubitelj citroena ali njihovi HDI motori su se pokazali definitivno dobri.
- corsa
#5 Re: CITROEN C3
Nesto sumnjam da je best buy, jer za te pare mozes kupiti bolju fiestu. Jedino ako ti ne smetasto je stari model, mada ni C3 nije bas u cvijetu mladosti. 
- arman1
#6 Re: CITROEN C3
Porediš C3 i Fiestu(Ford). S koje si ti planete. Jes da su Fordovi moja slabost ali ipa treba bit realan.corsa wrote:Nesto sumnjam da je best buy, jer za te pare mozes kupiti bolju fiestu. Jedino ako ti ne smetasto je stari model, mada ni C3 nije bas u cvijetu mladosti.
- Qler
#7 Re: CITROEN C3
to ces reci sad da je C3 nesto aman bolji od fieste? prvo za 20k KM nema sanse da bude full oprema, a fiesta s obzirom na nisku pocetnu cijeni za 20k KM mozes uzeti oprema da te glava zaboli. a 1.4TDCI motori (ako vec mora dizel, mada u toj klasi dizel je bezveze) je odlican motor(ic) 
- corsa
#8 Re: CITROEN C3
Pa znam i ja da je glupo, s obzirom da je Ford toliko bolji, ali eto da kazem covjeku, mozda on/ona ne zna!arman1 wrote: Porediš C3 i Fiestu(Ford). S koje si ti planete. Jes da su Fordovi moja slabost ali ipa treba bit realan.
- arman1
#9 Re: CITROEN C3
corsa wrote:Pa znam i ja da je glupo, s obzirom da je Ford toliko bolji, ali eto da kazem covjeku, mozda on/ona ne zna!arman1 wrote: Porediš C3 i Fiestu(Ford). S koje si ti planete. Jes da su Fordovi moja slabost ali ipa treba bit realan.
![]()
![]()
![]()
- Better Man
#10 Re: CITROEN C3
Ima šanse da bude full oprema, jer Citroen daje do kraja janura popuste na svoja vozila i možeš uštedjeti do 9,5 hiljada KM. od mog prijatelja supruga ima C3 skoro 5 godina i nikada do sada nije imala nikakvih problema, ni po pitanju kvarova, nti po bilo ćemu drugom. C3 je pravo udobno auto i po meni jeste bolje od Fieste i ljepše je. I da dodam da je C3 imao minimalni facelift, a isti je imala i Fiesta.Qler wrote:to ces reci sad da je C3 nesto aman bolji od fieste? prvo za 20k KM nema sanse da bude full oprema, a fiesta s obzirom na nisku pocetnu cijeni za 20k KM mozes uzeti oprema da te glava zaboli. a 1.4TDCI motori (ako vec mora dizel, mada u toj klasi dizel je bezveze) je odlican motor(ic)
- Mahalac
#11 Re: CITROEN C3
Ja samo znam da je u Citroenu Pezo-ov dizel motor i da su oni najbolji na svijetu..ovo ostalo ko i kod drugih.
Za tu lovu super odabir.
Za tu lovu super odabir.
-
vnm
#12 Re: CITROEN C3
na ovom forumu mahalske nikad dovoljno. 
za 20000KM u staroj fiesti ne dobijes ni ABS (doduse vjerovatno dobijes sad kad su joj oborili cijenu da ih se kutarisu dok im ne dodje nova), a jos sam ja gledao sa benzinskim motorom. nadam se da ce to u novoj biti drugacije.
meni C3 nije nuzno ljepsi od fieste, a i pomalo mi je zenskast. ako je stvarno dobra oprema, a necu sad da ulazim u raspravu o tom "full", onda je ta cijena za dizelsku verziju haman best buy i vjerujem da bi identicno motorizovana i opremljena fiesta kostala oko 2000KM vise.
za 20000KM u staroj fiesti ne dobijes ni ABS (doduse vjerovatno dobijes sad kad su joj oborili cijenu da ih se kutarisu dok im ne dodje nova), a jos sam ja gledao sa benzinskim motorom. nadam se da ce to u novoj biti drugacije.
meni C3 nije nuzno ljepsi od fieste, a i pomalo mi je zenskast. ako je stvarno dobra oprema, a necu sad da ulazim u raspravu o tom "full", onda je ta cijena za dizelsku verziju haman best buy i vjerujem da bi identicno motorizovana i opremljena fiesta kostala oko 2000KM vise.
- Drvosjeca iz Dejcica
#13 Re: CITROEN C3
Da to su motori PSA grupacije (Citrone, Peugeot i Ford - http://en.wikipedia.org/wiki/PSA_HDi_engine) i vaze za vrlo pouzdane i izdrzljive. Mozda kao jedna od referenci za te motore je da se ugrađuju u pojedine Volvo modele, S/V50/70 u izvedbi 2.0D od 100kW.Mahalac wrote:Ja samo znam da je u Citroenu Pezo-ov dizel motor i da su oni najbolji na svijetu..ovo ostalo ko i kod drugih.
Za tu lovu super odabir.
-
gaka
#14 Re: CITROEN C3
ako mogu zamoliti samo konstruktivne i ozbiljne komentare....od vlasnika vozila, ili od onih koji su imali dodira sa autom!
Brine me konretno elektronika u autu, neki se zale na servo, ako neko zna cijene dijelova, kakav im se servis itd...
sto se tice razgovora da li je best buy ili nije, imate kod Zetre salon!
hvala
Brine me konretno elektronika u autu, neki se zale na servo, ako neko zna cijene dijelova, kakav im se servis itd...
hvala
Last edited by gaka on 21/01/2009 12:23, edited 3 times in total.
- arman1
#15 Re: CITROEN C3
Ja sam ti prenio iskustva ljudi iz okoline koji su imali/imaju.gaka wrote:ako mogu zamoliti samo konstruktivne i ozbiljne komentare....od vlasnika vozila, ili od onih koji su imali dodira sa autom!
hvala
- slavkoimamodilera
#16 Re: CITROEN C3
1.4 TDCI je zapravo isto sto i 1.4 HDI iz istog ovog C3...Qler wrote:to ces reci sad da je C3 nesto aman bolji od fieste? prvo za 20k KM nema sanse da bude full oprema, a fiesta s obzirom na nisku pocetnu cijeni za 20k KM mozes uzeti oprema da te glava zaboli. a 1.4TDCI motori (ako vec mora dizel, mada u toj klasi dizel je bezveze) je odlican motor(ic)
Gaka - go for it!
Jedno vrijeme sam vozio citroen, troskovi radnih sati servisa su najnizi u gradu, a rezervni dijelovi te u svakom slucaju ne interesuju zbog garancije... potrosna roba (filteri i sl.) je medju jeftinijima kada su ovlasteni servisi u pitanju...
- strong69
#17 Re: CITROEN C3
Ja imam C4... Uzeo ga novog prije 2 godine apsolutno nisam imao problema. Nije full oprema ali moj u standardnoj opremi ima kisne senzore, foto osjetljivi retrovizor, ESP, klimu i CD player, podesivi volan po visini i dubini. Gume su Michelin. Pretpostavljam da i C3 ima slicno.gaka wrote:ako mogu zamoliti samo konstruktivne i ozbiljne komentare....od vlasnika vozila, ili od onih koji su imali dodira sa autom!
hvala
Sto se tice odrzavanja, dosad sam imao redovne servise, prvi na 10.000 km a onda svaki sljedeci na 10.000 km. Presao sam 45.000 km i dosad su mijenjali samo zracne filtere, ulje i jedanput filtere za gorivo. Sto se tice servisa, radio sam ga u Mostaru i u Sarajevu i zadovoljan sam na oba mjesta. Cijene servisa je od 220-300 KM (zavisi od obima servisa). Nikad problem sa elektronikom i servom.
Moram reci da odabir nije los, naprotiv. Citreon vozila sa Peugeot motorom u HDi izvedbi su se odlicno pokazala.
- beco
#18 Re: CITROEN C3
Je li iko spomenuo da je unutrasnjost slabost C3, prevazidena plastika je losije kvalitete od konkurenata. Je li se ko zapitao sto je C3 na cijenama pa skoro pa rasprodaja? Jer nasljednik C3 dolazi u roku 6 mjeseci, te bi trebao biti model kojim ce Citroen proslaviti 100 godina postojanja. C3 je lijepo dopadljivo prvenstveno zensko auto, ali koje je generaciski gledano zastarilo jer je to era Clia 2, Fabiae 1----. Mislim da je bolji izbor za iste pare Fabia 1.4 16V, Clio III 1.2TCE/1.5dci, Swift Suzuki, na kraju krajeva pa Ford fOCUS JE 21hiljada i nesto malo( da doduse 1.4 motor ali jos malo doplatiti i moze 1.6 sto je sasvim oK) dobro Focus je druga klasa ali opet cjenovno!
-
beka_mo
#19 Re: CITROEN C3
Imam c3 star godinu dana,odlican je za mene,ne trosi puno,a ima i dobar prtljaznik. servis uredan u ovlastenom salonu.To ti sad ekstra cijena .JA sam svoj platila oko 26000 i to snizen sa 32000KM. Kome treba auto bolje je za te novce novo uzeti,vidim snizavaju svi i Opel ima dobru ponudu,peugeot isto. Sto se tice dijelova,ne znam ti nista o tome.gaka wrote:planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!
Hvala unaprijed!
-
davidigolijat
#20 Re: CITROEN C3
Vidi,
Citroeni kod nas neopravdano stoje u sjeni njemackih auta, mada svi ljudi koji imaju nove Citroene, uglavnom smatraju da nisu pogrijesili u izboru.
Za te novce, tesko ces naci novo auto i to jos diesel 1,4 koji trosi oko 4-5 litara diesela. Jednostavnom racunicom, samo na gorivu to ce ti auto ustediti 4-5 hiljada KM za 4-5 godina, ili prvih 100 000 kilometara u odnosu na benzinca. Dakle, on ce stednji ustediti 1/4 svoje cijene.
Ono sto je dilema izmedju citroena ili nekog drugog njemackog auta slicnih karakteristika, je osjetljivost francuskih ovjesa, koje nase ceste brzo rasklimataju, i tu je VW ili Ford za korak ispred.
Na strani Citroena je udobnost.
Ono sto je problem kod citrosa u BiH je da se jako tesko prodaju (ljudi "bjeze" od njih iz ko zna kojih razloga), pa je moj rodjak imao problema da proda C2 koji je bio utegnut kao lutka, i par godina star. Prodavao ga je par mjeseci i jedva je otisao, iako je bio u top stanju.
Citroeni kod nas neopravdano stoje u sjeni njemackih auta, mada svi ljudi koji imaju nove Citroene, uglavnom smatraju da nisu pogrijesili u izboru.
Za te novce, tesko ces naci novo auto i to jos diesel 1,4 koji trosi oko 4-5 litara diesela. Jednostavnom racunicom, samo na gorivu to ce ti auto ustediti 4-5 hiljada KM za 4-5 godina, ili prvih 100 000 kilometara u odnosu na benzinca. Dakle, on ce stednji ustediti 1/4 svoje cijene.
Ono sto je dilema izmedju citroena ili nekog drugog njemackog auta slicnih karakteristika, je osjetljivost francuskih ovjesa, koje nase ceste brzo rasklimataju, i tu je VW ili Ford za korak ispred.
Na strani Citroena je udobnost.
Ono sto je problem kod citrosa u BiH je da se jako tesko prodaju (ljudi "bjeze" od njih iz ko zna kojih razloga), pa je moj rodjak imao problema da proda C2 koji je bio utegnut kao lutka, i par godina star. Prodavao ga je par mjeseci i jedva je otisao, iako je bio u top stanju.
-
d2
#21 Re: CITROEN C3
vozio c3 od djevojke dosta puta prema moru i nazad, ne znam da li je njen bio 1.6hdi ili je bio taj 1.4hdi, mislim da je njen imao 92 konja, ja o tom autu mogu reci samo najbolje... ide ko metak, super izgleda, unutra je perfektno udoban i odlicno dizajniran, trosi ko upaljac, lijepo se ponasa na cesti, jedina je mana prilicno mali gepek i nesto manje prostora nazad ali ipak to je ta klasa...gaka wrote:planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!
Hvala unaprijed!
i ja sam ga mislio sebi kupiti ali posto mi je trebalo ipak nesto vece nisam uzeo c3, da mi je velicinom odgovarao ne bih sekunde razmisljao
c3
-
rolenc
#22 Re: CITROEN C3
Evo ja bi volio da nam ti fino objasnis kako ce ustediti 4-5 hiljada KM sa ovim dizelom u odnosu na benzinca za 4-5 godina.
Eto kao primjer uzmi benzinca iste snage, uuzmi originalne tehnicke podatke za oba modela vezano za potrosnju (mozes komotno racunati da je sve gradska voznja, ne prosjecna), racunaj cak i sa 30000 km godisnje eto necemo 20000 i manje.
Eto kao primjer uzmi benzinca iste snage, uuzmi originalne tehnicke podatke za oba modela vezano za potrosnju (mozes komotno racunati da je sve gradska voznja, ne prosjecna), racunaj cak i sa 30000 km godisnje eto necemo 20000 i manje.
-
davidigolijat
#23 Re: CITROEN C3
Zastitnice benzinaca,
evo kako.
Ako C3 1,4 HDI u prosjeklu trosi 4,5 litara disela, uzet cemo za poredjenje jednog npr.Punta benzinca ili Fiestu ili isto auto sa benzinskim motorom, koja trosi prosjecno oko 7 litara, po gradu i 8 ali eto prosjecno 7. ZNaci, razlika je 2,5 litara goriva na 100 kilometara. E sada idi na opciju start na svom kompjutoru, pa fino upali calculator.
Ta 2,5 litra na 100 km iznosi 25 litara na 1000 kilometara. Pazi sad, neka prelazi 20 tisuca km godisnje, znaci 25 x 20 iznosi 500 litara godisnje.
Pomnozi 500 sa cijenom goriva od cca. 1,6 KM po litri (mada se sjecamo da je prije mjesec/dva litra isla i do 2,2 KM ali nema veze, racunajmo optimalno)i dobijes cifru od 800 KM godisnje, pomnozis to sa 5 godina i dobijes 4000 KM, u najoptimalnijim uvjetima cijene goriva i u poredjenju C3 sa tzv.upaljac benzincima sa 1,2 ili 1,3 motorima, a da ne govorimo o mrcinama koje trose po 8 ili 9 litara, tu se usteda progresivno penje i penje, a ti stiti benzince, to je tvoje pravo, ali cinjenice ti same govore.....
evo kako.
Ako C3 1,4 HDI u prosjeklu trosi 4,5 litara disela, uzet cemo za poredjenje jednog npr.Punta benzinca ili Fiestu ili isto auto sa benzinskim motorom, koja trosi prosjecno oko 7 litara, po gradu i 8 ali eto prosjecno 7. ZNaci, razlika je 2,5 litara goriva na 100 kilometara. E sada idi na opciju start na svom kompjutoru, pa fino upali calculator.
Ta 2,5 litra na 100 km iznosi 25 litara na 1000 kilometara. Pazi sad, neka prelazi 20 tisuca km godisnje, znaci 25 x 20 iznosi 500 litara godisnje.
Pomnozi 500 sa cijenom goriva od cca. 1,6 KM po litri (mada se sjecamo da je prije mjesec/dva litra isla i do 2,2 KM ali nema veze, racunajmo optimalno)i dobijes cifru od 800 KM godisnje, pomnozis to sa 5 godina i dobijes 4000 KM, u najoptimalnijim uvjetima cijene goriva i u poredjenju C3 sa tzv.upaljac benzincima sa 1,2 ili 1,3 motorima, a da ne govorimo o mrcinama koje trose po 8 ili 9 litara, tu se usteda progresivno penje i penje, a ti stiti benzince, to je tvoje pravo, ali cinjenice ti same govore.....
-
ado-šampion
#24 Re: CITROEN C3
Najoptimalnije ne postoji, postoji samo optimalno.davidigolijat wrote:Zastitnice benzinaca,![]()
evo kako.
A što se tiče potrošnje, računica ti je daleko od dobre. Kao prvo, C3 dizel će trošit 4,5 u prosjeku malo sutra. Drugo, tzv. upaljač motori, benzinici, sa 1.2 ili 1.3 litra, troše 6 (u slučaju Punta 1.2 8V) ili 6,5 litara, 7 i više troše rastrošne mašine. Pošto si sam rekao da gledamo idealni slučaj, uzmimo da 1.2 ili 1.3 (nije bitno, može i 1.0, bitno je da su osnovni benzinici) troše oko 6,5 litara, a 1.4 dizel u malom autu oko 5 (ili 5,5), jer nema šanse da će na našim cestama trošit manje. Uzmi u obzir da su auta te klase teška oko tonu, neka i više. Druga stvar, 20k km godišnje pređe rijetko koje auto te klase. Da se radi o klasi više pa hajd. Isto tako, nisi uzeo u obzir da je dizel skuplji od benzina, ali to i nije toliko bitno. A na kraju, beže, nisi uzeo u obzir da je održavanje (turbo) dizelaša dosta skuplje od održavanja benzinca, a da ne pričam o tome kolika je šansa da će ti za tih 4-5 godina riknuti turbina, dok su s druge strane danas bulletproof benzinci. Najlakše je staviti na papir...
Najbolji?! Gdje si to pročitao? Nemoj prejerivat...Mahalac wrote:Ja samo znam da je u Citroenu Pezo-ov dizel motor i da su oni najbolji na svijetu..ovo ostalo ko i kod drugih.
Za tu lovu super odabir.
- Better Man
#25 Re: CITROEN C3
Da dodam da obzirom na akciju koju daje Citroen do kraja mjeseca nebi loša opcija bila i novi C4 koji košta 21 hiljadu i 700 i nešto KM, a mislim da je riječ o benzincu 1,4. Mislim da trebaš to vidjeti i C3 šta sve nudi od opreme, a i ovaj benzinski C4, jer nebi bilo loše ako ti finansije nisu problem da doaš i uzmeš C4 koji je za klasu veći. Sve zavisi šta ti više odgovara, jer koji god citroen od ova dva uzmeš nečeš se pokajati, a rekao sam u postu prije da supruga mog prijatelja već petu godinu vozi svoj C3 i nikad nije imala ni najmanji kvar, niti bilo kakav drugi problem. Neko spominje da je C3 stariji model i da je generacija Clia II itd. Reči ću da je ipak noviji model od Fieste, a i od Clia II koji se na tržištu pojavio 1998, a 2001 (mislim) doživio facelift.