citroen berlingo 1.4i ´98./ lambda sonda
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
MRAVOJED
#1 citroen berlingo 1.4i ´98./ lambda sonda
E ´ajmo sad majstori, kakva šteta može nastati ako se vozi s pokvarenom lambda sondom?
-
The_Flyer2002
nisam bas upoznat sa nekim strucnim bosanskim terminima.
mozes li mi pojasniti sta je to lambda sonda?
neka cijev??
mozes li mi pojasniti sta je to lambda sonda?
neka cijev??
-
The_Flyer2002
ah pa to je samo senzor.
pih jaste vec moze bez nje
kazes to je onaj senzor na aupuhu. on mjeri kakvi su ispusni gasovi tj jel mjesavina dobra, sagorijevanje i sl.
u najgorem slucaju moze ti trositi malo vise goriva i moze ti goriti lampica CHECK ENGINE
pih jaste vec moze bez nje
kazes to je onaj senzor na aupuhu. on mjeri kakvi su ispusni gasovi tj jel mjesavina dobra, sagorijevanje i sl.
u najgorem slucaju moze ti trositi malo vise goriva i moze ti goriti lampica CHECK ENGINE
-
dugi
Ma kod nasih majstora moze bez svega, ako on to ne zna popraviti
Lambda sonda je senzor koji je instalisan na izduvnoj grani ispred katalizatora i koji mjeri sastav izduvnih gasova. Po sastavu izduvnih gasova odredjuje kakva je smjesa goriva i zraka, ako postoji neka anomalija odmah je prijavljuje "kompjuteru" koji reaguje i smanjuje ili povecava udio zraka ili benzina u smjesi i dovodi je na idealnu 14,7:1.
To je to ukratko i nije preporucljivo voziti sa neispravnom sondom. Tacnije mozes voziti ali je pitanje kako i koliko dugo. Moze ti se desiti da ti auto dimi kao dizel koji ide na loz-ulje tj. da ne sagorijeva dobro i da trosi nenormalno puno.
To je to ukratko i nije preporucljivo voziti sa neispravnom sondom. Tacnije mozes voziti ali je pitanje kako i koliko dugo. Moze ti se desiti da ti auto dimi kao dizel koji ide na loz-ulje tj. da ne sagorijeva dobro i da trosi nenormalno puno.
-
nineac
Mjenjaj to pod hitno. Ona šalje informaciju kompjuteru kakvu će smjesu "napraviti". ugao paljenja,količina zraka i goriva, sve to zavisi od nje. Sada ti ej smjesa prebogata jer je kompjuter u safe modu tj. nedozvoljava da auto stane, ali više troši te dugoročno mogu ventili stradati.
Ako si u BiH Metalmerc u kiseljaku, moj frend je na vectri 1.6 16V mjenjao prije mjesec te našao tamo lamba sondu, Kod njih je jeftinije za oko 50%. Inače, ja mislim da na berlingo ide klasična sa dvije žice, dok je ova sa 6 žica, te je vjerovatno tvoja jeftinija!
Ako si u BiH Metalmerc u kiseljaku, moj frend je na vectri 1.6 16V mjenjao prije mjesec te našao tamo lamba sondu, Kod njih je jeftinije za oko 50%. Inače, ja mislim da na berlingo ide klasična sa dvije žice, dok je ova sa 6 žica, te je vjerovatno tvoja jeftinija!
-
pips
Da se malo nadovezem na ovu temu, necu o funkciji lambdasenzora (u daljem textu LS) nego nesto sto vam moze koristiti.
Naime posto je vazno imati ispravan LS moze se lako ispitati njena ispravnost. Radni napon LS je 0-0,8 V a lambda 1 (idealna vrijednost) iznosi 0,5V. Obratiti paznju da je radna temperatura LS 250 stepeni C (zato vecina auta danas ima LS sa grijacem i lako ih je poznati jer tri kabla idu na LS)
Neispravna LS moze povecati potrosnju i ostetiti motor npr. izgore ventili.
Nekad moze pomoci i da se pazljivo ociste naslage izmedju pora na platina elektrodi.
Naime posto je vazno imati ispravan LS moze se lako ispitati njena ispravnost. Radni napon LS je 0-0,8 V a lambda 1 (idealna vrijednost) iznosi 0,5V. Obratiti paznju da je radna temperatura LS 250 stepeni C (zato vecina auta danas ima LS sa grijacem i lako ih je poznati jer tri kabla idu na LS)
Neispravna LS moze povecati potrosnju i ostetiti motor npr. izgore ventili.
Nekad moze pomoci i da se pazljivo ociste naslage izmedju pora na platina elektrodi.