citroen berlingo 1.4i ´98./ lambda sonda

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MRAVOJED

#1 citroen berlingo 1.4i ´98./ lambda sonda

Post by MRAVOJED »

E ´ajmo sad majstori, kakva šteta može nastati ako se vozi s pokvarenom lambda sondom?
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nisam bas upoznat sa nekim strucnim bosanskim terminima.
mozes li mi pojasniti sta je to lambda sonda?

neka cijev??
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

koliko ja znam lambda sonda je senzor koji je spojen na izduvnu granu i šalje podatke u ecu, a onda on nešto s njima radi :D :D :D

kaže majstor da se može bez toga, a mi mu ne vjerujemo :D čuj ne treba, pa šta radi onda tu? :roll:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ah pa to je samo senzor.
pih jaste vec moze bez nje

kazes to je onaj senzor na aupuhu. on mjeri kakvi su ispusni gasovi tj jel mjesavina dobra, sagorijevanje i sl.

u najgorem slucaju moze ti trositi malo vise goriva i moze ti goriti lampica CHECK ENGINE
mr2

Post by mr2 »

ja sam vozijo skoro 2 mjeseca sa pokvarenom,povecavati potrosnju i sa vremenom ti dok je motor hladan pocinje trzat,meni je bila otisla u bosni,pa sam otprilike 3500 km preso u tom perijodu.nije mi autu nista bilo
dugi

Post by dugi »

Ma kod nasih majstora moze bez svega, ako on to ne zna popraviti :lol: Lambda sonda je senzor koji je instalisan na izduvnoj grani ispred katalizatora i koji mjeri sastav izduvnih gasova. Po sastavu izduvnih gasova odredjuje kakva je smjesa goriva i zraka, ako postoji neka anomalija odmah je prijavljuje "kompjuteru" koji reaguje i smanjuje ili povecava udio zraka ili benzina u smjesi i dovodi je na idealnu 14,7:1.
To je to ukratko i nije preporucljivo voziti sa neispravnom sondom. Tacnije mozes voziti ali je pitanje kako i koliko dugo. Moze ti se desiti da ti auto dimi kao dizel koji ide na loz-ulje tj. da ne sagorijeva dobro i da trosi nenormalno puno.
nineac

Post by nineac »

Mjenjaj to pod hitno. Ona šalje informaciju kompjuteru kakvu će smjesu "napraviti". ugao paljenja,količina zraka i goriva, sve to zavisi od nje. Sada ti ej smjesa prebogata jer je kompjuter u safe modu tj. nedozvoljava da auto stane, ali više troši te dugoročno mogu ventili stradati.
Ako si u BiH Metalmerc u kiseljaku, moj frend je na vectri 1.6 16V mjenjao prije mjesec te našao tamo lamba sondu, Kod njih je jeftinije za oko 50%. Inače, ja mislim da na berlingo ide klasična sa dvije žice, dok je ova sa 6 žica, te je vjerovatno tvoja jeftinija!
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

e hvala drugari puno
pips

Post by pips »

Da se malo nadovezem na ovu temu, necu o funkciji lambdasenzora (u daljem textu LS) nego nesto sto vam moze koristiti.
Naime posto je vazno imati ispravan LS moze se lako ispitati njena ispravnost. Radni napon LS je 0-0,8 V a lambda 1 (idealna vrijednost) iznosi 0,5V. Obratiti paznju da je radna temperatura LS 250 stepeni C (zato vecina auta danas ima LS sa grijacem i lako ih je poznati jer tri kabla idu na LS)
Neispravna LS moze povecati potrosnju i ostetiti motor npr. izgore ventili.
Nekad moze pomoci i da se pazljivo ociste naslage izmedju pora na platina elektrodi.
Post Reply