Citati o genocidu

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

Citati o genocidu

#1

Post by Panasonic » 17/03/2007 01:39

* Biljana Plavšić
o
"Iako sam više puta bila upoznata sa navodima o surovim i neljudskim postupcima protiv ne-Srba - odbila sam da se sa time suočim, ili čak da ih provjerim. Ustvari, ja sam se potpuno predala govorenju o nevinim srpskim žrtvama ovoga rata. Ovaj svakodnevni rad potvrdio je moje uvjerenje da se borimo za svoj opstanak, i da je u ovoj borbi međunarodna zajednica naš neprijatelj. I tako sam ja jednostavno poricala te navode, čak ih i neprovjeravajući. Ostala sam sigurna u mom uvjerenju da Srbi nisu sposobni da učine nešto tako. U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo počinioci. Čuli ste jučer, a i djelimično danas opširno o patnjama koje su ovim prouzrokovane. Ja prihvatam odgovornost za moj udio u tome. Ova odgovornost je moja - i samo moja. Ona se ne proteže na druge lidere i njihovo pravo da se brane. Ona se zasigurno ne proteže na naš srpski narod, koji je već platio visoku cijenu za postupke našeg rukovodstva. Saznanje da sam odgovorna za takve ljudske patnje i za kaljanje ugleda mog naroda, uvjek će ostati dio mene." (u svojoj izjavi datoj 17. decembra 2003.)


* Josip Pejaković
o
"Ne bih dozvolio da se učini prvi genocid na ovim prostorima, a to je genocid nad Jugoslovenima, onim istinskim koji su postali produkt najplemenitijeg što je ova zemlja mogla iznjedriti. Ovog trenutka svečano izjavljujem da sam Jugosloven i to nepopravljivi po uzoru na Strossmayera, Broza i sve one koji su me učili da poštujem razlike, sve ono što podrazumijeva toleranciju. Po uzoru, dakle, na one koji su me učili da ću kroz pristajanje da budem i jedno i drugo i treće biti užasno bogat čovjek - a to su stvari koje zatucanim ljudima ne mogu sada doprijeti do svijesti. A činjenica je da danas nema veće bijede nego biti Hrvat, Srbin il' Musliman - veću sramotu sami sebi nismo mogli prirediti i trebat će nam godine da tu ljagu speremo sa sebe." (1993)Mary Potter Engel

* "Dok smo stajali ispred još uvijek ruinirane Narodne Biblioteke, bila sam pogođena brutalnošću onih koji su namjerno spalili milione knjiga i stotine hiljada rukopisa da bi izbrisali sve dokaze historije, kulture i života drugih naroda, da bi obezbijedili da nikakvo sjećanje na njih ne preostane nakon njihovog umorstva, kao da nikada nisu živjeli u Bosni. Da se pokuša ugasiti živ narod i svi dokazi o njegovoj kulturi i historiji – to je genocid o kakvom ja jedva mogu da podnesem da razmišljam."


Jovan Divjak

* "Vidim da se interesujete za ono što se desilo u BiH. Sarajevo je od maja 1992. do marta 1996. bilo pod opsadom Vojske RS. Ta vojska je bila naoružana i od JNA i čitavog rata podržavana iz Beograda. To se može videti i u knjizi generala Veljke Kadijevića. Građani Sarajeva, a ne samo Bošnjaci-muslimani, jedno vrijeme pretrčavali su preko aerodroma da bi došli do hrane i lijekova. I tom prilikom ubijeno ih je više od 400.


I na kraju Mile Dodik
(1) Ocjenu o genocidu mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio.
(2) Srbi su jedan korektan i pošten narod koji je u prošlom ratu branio sebe


Image


Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

#2

Post by Panasonic » 17/03/2007 02:21

Image

Ej, Radovane jes' ti? Ej, hajd' mi posudi onaj bager, znas onaj sto si kupio polovan kod Svaba, hajd' svega ti pozuri imam danas snimanje za televiziju.


Image
(Glavni naslov sutrasnjeg "Glasa srpskog") DODIK NASAO MASOVNE GROBNICE 5000 SRBA!

Image

Ej ja sam opet, izvini ako sam dosadan. Jes', pitali su me na snimanju za to, rek'o sam im ne damo zajednicku policiju. Jelde dobro sam smislio ovo, ha? Hajd' hos' doci na koncert? Ma znas, moram malo zaraditi za budzet "Rs"-a. Haj' dodji majke ti, ofirno mi ako mi nema nekog iz partije!Image

I evo slika jedna direktno sa koncerta:
Image

bc_chupo
Posts: 1357
Joined: 02/08/2006 23:37
Location: Zla2

#3

Post by bc_chupo » 17/03/2007 07:28

mile je onaj istinski cetnik......to se znalo i kad se kandidovo a sad se vidi :roll:

bukagija
Posts: 9
Joined: 01/03/2007 18:45

#4

Post by bukagija » 17/03/2007 07:51

bc_chupo wrote:mile je onaj istinski cetnik......to se znalo i kad se kandidovo a sad se vidi :roll:


nije jedini,ima ih u okruzenju 10-tak miliona...

bc_chupo
Posts: 1357
Joined: 02/08/2006 23:37
Location: Zla2

#5

Post by bc_chupo » 17/03/2007 07:55

i to sto kazes

Post Reply