Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
CiCiban

Post by CiCiban »

Zorba wrote:...''I remembered one morning when I discovered a cocoon in the bark of the tree, just as the butterfly was making a hole in the case and preparing to come out.

I waited a while, but it was too long appearing and I was impatient. I bent over it and breathed on it to warm it. I warmed it as quickly as I could and the miracle began to happen before my eyes, faster than life. The case opened, the butterfly started slowly crawling out and I shall never forget my horror when I saw how its wings were folded back and crumpled; the wretched butterfly tried with its whole trembling body to unfold them. Bending over it, I tried to help it with my breath. In vain. It needed to be hatched out patiently and the unfolding of the wings should be a gradual process in the sun. Now it was too late. My breath had forced the butterfly to appear, all crumpled, before its time. It struggled desperately and, a few seconds later, died in the palm of my hand.

That little body, I do believe is the greatest weight I have on my conscience. For I realize today that it is a mortal sin to violate the great laws of nature. We should not hurry, we should not be impatient, but we should confidently obey the rhythm of people and things... ''
zijancer

Post by zijancer »

"We are little grubs, minute grubs on the small leaf of a tremendous tree. The small leaf is the earth. The other leaves are the stars that you see moving at night. We make our way on this little leaf examining it anxiously and carefully. We smell it.. it smells good or bad to us.
We taste it and find it eatable...
We beat on it and it cries out like a living thing. ..
Some men ..the more intrepid ones .. reach the edge of the leaf. From there we stretch out, gazing into chaos.
We tremble.
We guess what a frightening abyss lies beneath us...
In the distance we can hear the noise of the other leaves of the tremendous tree, we feel the sap rising from the root of our leaf and our hearts swell. Bent thus over the awe-inspiring abyss, with all our bodies and all our souls, we tremble with terror.
From that moment begins…
I stopped. I wanted to say...from that moment begins poetry. ..
''What begins''? asked Zorba's anxious voice ''Why did you stop'' ?
…begins the great danger.. Some grow dizzy and delirious, some are afraid; they try to find an answer to strengthen their hearts.. others again, from the edge of the leaf, look over the precipice calmly and bravely and say...
''I like It..''. ..

Zorba
zijancer

Post by zijancer »

ImageBila je to nEPobitnNo ZeMlja!!!11 :P:P
ili, radije...najnepobitnije niiijE biLa :-) :cry:
Imagesamo je veoma licila na Zemlju i zauzimala iste kooRdinate u vremenu i prostoru..
kakve koordinate je zauzimala u vjerovatnoci :? moglo se samo naGadjati
On uzdahnu.
bilo je to, shvati on, najblize sto se mogao nadati da ce prici domu
sto je znacilo da je otprilike najdalje moguce od doma. :-)
bc_chupo

Post by bc_chupo »

DobroJutroKolumbo wrote:
chinese_water wrote:Uh kolumbo... porediti paca i marchela...nema smisla... marchelo....ok, shvatam...jaki textovi, pametan decko... i sve to.Ali... 2pac je nesto sasvim drugo... crnac koji je pretrpio sve boli jednog crnca u djetinjstvu...previse je thug... previse unosio svoje emocije u pjesme, dok ovaj samo nesto laje... velika je razlika jos uvijek medu njima... iskreno svida mi se i marchelo ... ali pac je pac... covjek je promjenio zivote crncima hebo ga ti...

I ain't a killer but don't push me
Revenge is like the sweetest joy next to gettin pu**y

Halko, ko ih je poredio ba...!? Ja sam samo rekao da je ovaj dobar textopisac i MC za nase prostore...cuj poredio sa PAC-om...

Drugo ako cemo o afro-americkim Rap-erima za mene ima sto puta vecih i boljih MC od njega...ali o ukusima se ne raspravlja...

I Tupac nije nikome promijenio zivot...Promijenio ga je Marthin Luther King jedan od uzora i najvecih sinova afro-americke populacije...
Tu si se malo provalio.... kako to mislis nije nikom promjenio zivot...
Znam da ima vecih i to NWA al najbolji je textopisac.. i ti tu nemozes nista...!!
car-x

Post by car-x »

"Ko pogled brizno drzi uperen u proslost, taj dupe drzi okrenuto prema buducnosti".. RASMC
the sign

Post by the sign »

..cudno je kako je malo potrebno da budemo srecni a jos cudnije kako nam to malo nedostaje..
FortunaBela

Post by FortunaBela »

-Rijetko se nalazi ono što je pravo, a još rijeđe se cijeni.
Ygdrasil

Post by Ygdrasil »

"Despite all the injustice in the world, and despite the things that happen to us that we feel we don't deserve, and despite the fact that we sometimes feel incapable of changing what is wrong with people and the world- love is even stronger and it will help us grow. Only then we will be able to understand the stars and miracles."
/Paulo Coelho/

"Please don't walk in front of me; I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend"
/Albert Camus/

"A frind is somenone who knows the song in your heart, and can sing it back to you when you have forgotten the words"

ima ih jos dosta ali ne bi da vas peglam :-D bice toga jos :-)
the sign

Post by the sign »

...ono sto je proslo vise ne postoji,ono sto ce biti,jos nije doslo.pa sta onda postoji?sao ona tacka u kojoj se sastaje proslo i buduce..eto,u toj tacki je sav nas zivot..(tolstoj)
car-x

Post by car-x »

the sign wrote: ...ono sto je proslo vise ne postoji,ono sto ce biti,jos nije doslo.pa sta onda postoji?sao ona tacka u kojoj se sastaje proslo i buduce..eto,u toj tacki je sav nas zivot..(tolstoj)
ko ce ko rus.. (car-x)
Kona__

Post by Kona__ »

Zašto sam nasmijan?

Zato što ne želim da se naprežem. Za osmijeh se aktivira samo 16 mišića, a za tmurno i namršteno lice čak 60. :)

Bob Hope
Meshtar

Post by Meshtar »

Kona__ wrote:Zašto sam nasmijan?

Zato što ne želim da se naprežem. Za osmijeh se aktivira samo 16 mišića, a za tmurno i namršteno lice čak 60. :)

Bob Hope
Maestroooooo!!! Daj mi tu muziku već jednom!!!

Kona_
Kona__

Post by Kona__ »

Meshtar wrote:
Kona__ wrote:Zašto sam nasmijan?

Bob Hope
Maestroooooo!!! Daj mi tu muziku već jednom!!!

Kona_
Hehehehe....Maestro...LOL! :D I ja citirana! :) :) :)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Najzad sam dovoljno mrtav,
nista me neboli,
drvo se naginje nad zaboravom,
nema sta da se voli.
B.Miljkovic
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Pa ipak je divno pripiti se uza te i svojom kožom udisati mirise tvoje...
Dževad Karahasan, "Istočni diwan"
cernica

Post by cernica »

Biseri od (polu) citata jarana Zije sa Neretve

* Vino opija a rakija napija.

* Kada sam pijan, imam jednu veoma vrlu vrlinu i jednu zajebanu manu
Vrlina je da znam sta reci, (poeziju, price, provale... sta god hoces)
a mana je - da ne znam kako.

* Nikad nije kasno da se ubijem, zato, daj da ispitamo drugu mogucnost.

* Nije poenta ukrcat se na brod, vec kuda plovi ovaj brod.

* Nemoj da ti se prehladi pita.

* Postoje takozvani koraci na stazi znanja
ima ih pet:
prvi - moras napraviti sam
drugi - takodjer
treci - isto tako
cetvrti - opet
peti - samo nastavi dalje

* Ako mislis zapoceti novi zivot, ovo je pravo mjesto za pocetak
(Zijo turisti iz sarajeva rukom pokazuje mostar sa starog mosta (82')

* Ovo nije svijet medvjedica i leptirova, nego medjeda i lazova

* Postoje dvije vrste ljudi; gutaci i zvakaci
gutaci su oni - sto na um to na drum
a zvakazi tahbire.
- A sta si ti ?
- Kako - kad. Vala kad sam pravo gladan onda sam gutac. A ko ne bi bio?
King Kikapu

Post by King Kikapu »

'razlika izmedju prave rijeci i priblizno prave rijeci je kao razlika izmedju munje i svitca'

orginal glasi:

'the difference between the right word and the nearly right word is the difference between lightning and lightning bug'

hunter s thompson, strah i prezir u las vegasu

'o disku mislim isto sto i o herpesu'

hunter s thompson, strah i prezir u las vegasu
mirz@

Post by mirz@ »

LIFE IS A BITCH AND THEN YOU DIE

Jedan veliki covjek
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Jedan mudrac je davno rekao da dobre stvari u životu treba ponavljati više puta...... :roll:
FortunaBela

Post by FortunaBela »

"Na svijetu ima mnogo ljudi koji umiru jer nemaju komad kruha, ali ih ima puno vise koji umiru jer ih nitko ne voli."

Majka Terezija
the sign

Post by the sign »

..pitas se sta je sustina?
biti moguc u nemogucem
pitas se sta je cilj?
tvoja spremnost da krenes
pitas se gdje je kraj?
na kraju tvg pitanja.
kad uoblicis misao
uoblicit ces beskonacno..
car-x

Post by car-x »

politikom se bave oni koji ne mogu da prcaju, a jos nisu naucili da igraju sah - djordje balasevic.
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

"ja sam ja, sve ostalo su priče"
"bogami se meni uvijek digne kad treba..., a uvijek treba"
"ja, ja nisam ljudsko biće. Ja, ja sam Alphonse Kauders"
"književnost nema ništa ljudsko u sebi. Ni u meni."
"Nestao sam i pojavio se.Sada sam tu.Nestaću i vratiću se.I opet ću biti tu.Sve je jednostavno,samo treba imati hrabrosti."

Alphonse Kauders, fiktivna ličnost
car-x

Post by car-x »

zena je najekoloskiji izvor topline -- nepoznati junak u romanu djordja balasevica..
Saian

Post by Saian »

"The richest man should leave his children enough to do anything but not enough to do nothing."

prije neki mjesec je jedan od najbogatijih amerikanaca dao u gatesovu zakladu brku i bruku para nekih 95 posto svog imetka i mislim da je tom prilikom ovo rekao
Post Reply