Citanje biblije-diskusija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#126 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

perfekcionista1 wrote:Donekle mogu shvatiti ovo sto objasnjavate ali ipak nije mi jasno kako je crkva odlucila da su bas ovi spisi autenticni, znaci li to i da je crkva nadahnuta od Boga pa ima sposobnost i blagoslov da odabere ispravno? Znamo da je crkvom cesto vladao neko ko je daleko od pravog vjernika krscanina, tu je bilo raznih imperijalista i zlocinaca, a i danas u crkvi imamo ljude koji su vise sotonini nego bozji sluzbenici
Crkvene spise su odabrali ljudi crkve tada,ne ovi poslije,a crkva je tada bila Duhom Božjim vođena!Dakle,Bog ih je vodio prilikom odabira Novozavjetnih knjiga!

Nego,da te pitam,ti nalaziš kao nelogičnosti u Bibliji da bi dokazao što?Da je Biblija puna pogrešaka pa je vjera Kršćana - krivovjerje!
A po tom ispada da u Kuranu nema greške pa je islam - jedina prava vjera!Dali je to tvoj cilj?(znam da je a ipak,pitam pošteno)!
Nije li to pomalo podmuklo?Jer grešaka u Kuranu ima,to znaš i sam!
perfekcionista1

#127 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by perfekcionista1 »

patriot_1 wrote: Crkvene spise su odabrali ljudi crkve tada,ne ovi poslije,a crkva je tada bila Duhom Božjim vođena!Dakle,Bog ih je vodio prilikom odabira Novozavjetnih knjiga!

Nego,da te pitam,ti nalaziš kao nelogičnosti u Bibliji da bi dokazao što?Da je Biblija puna pogrešaka pa je vjera Kršćana - krivovjerje!
A po tom ispada da u Kuranu nema greške pa je islam - jedina prava vjera!Dali je to tvoj cilj?(znam da je a ipak,pitam pošteno)!
Kako se zna da je bila duhom Bozjim vodjena? Je li ima neko prorocanstvo o crkvi ili nesto, ko je odlucio i potvrdio da je Duhom vodjena? Ili je to samo stvar vjerovanje da je tako, ako da mogu onda razumiti, i u islamu se mnogo toga zasniva na cistom vjerovanju.

Ja ovdje spominjem sve sto mi je nejasno, ne pokusavam nista dokazati nikome vec iznosim svoj licni dozivljaj biblije i objasnjavam zasto sam ga tako dozivio, i nema nista lose u tome da argumentovano diskutujemo o onome sto iznesem.
Ne spominji Kur'an na ovoj temi, zabranjeno je a i suvisno. Postoje druge teme na kojima mozes te navodne greske i nelogicnosti navesti i dobiti pojasnjenje, niko ti ne brani.
šarf

#128 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

Perfekcionista.Molim te pažljivo pročitaj.Neće mi biti teško opet objasniti.

Već krajem prvog stoljeća sve ono što je trebalo biti dio Svetog pisma,završeno .Već tada je Biblija bila kompletirana.
Uprvom stoljeću nije postojala crkva.Postojala je kršćanska skupština.Riječ ekklesia koja se najčešće prevodi kao crkva u osnovi znači skupština,skup ljudi.Dakle prva kršćanska skupština je djelovala do kraja prvog stoljeća.U tu skupštinu ubrajaju se i apostoli i svi kršćani u tom vremenu.Pojedincima iz te kršćanske skupštine Bog se poslužio te je slao preko njih svoje objave koje su postale dio Biblije.
Ti prvi kršćani su imali zadatak da ono što su dobili od Boga čuvaju i prenose drugima.Oni su bili ti koji su već tada imali ono što danas zovemo kanon Svetog pisma ili sve knjige koje je Bog nadahnuo oni su imali u svojim rukama.Komplet.

U knjizi Otkrivenje zapisano je ovo upozorenje Otk.22:18,19-“Svjedočim svakome tko čuje riječi proročanstva ovoga svitka: Ako tko ovome što doda, Bog će njemu dodati nevolje koje su zapisane u ovome svitku. 19 I ako tko oduzme što od riječi koje su u svitku ovoga proročanstva, Bog će mu oduzeti udio u onome što je opisano u ovome svitku: neće smjeti jesti od drveća života niti ući u sveti grad.

Tu piše "ako ovome tko što doda".Samo ovo upozorenje jasno kaže sve je napisano,sve je kompletirano,nema se više šta dodavati,niti oduzimati.A apokrifi su dodati Bibliji.A onaj ko je dodao sam je sebi presudio.

Do kraja prvog stoljeća apostoli su bili čuvari Biblije na zemlji.Smrću apostola stvari su krenule u neželjenom smjeru.
Zanimllivo je da je Bog znajući kako će se stvari odvijati nadahnuo apostole da zapišu što će se to dešavati sa tom kršćanskom skupštinom.
Zapisano je:
Pavao je rekao starješinama u Efezu: “Pazite na sebe i na sve stado,(..) Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće obzirno postupati sa stadom, i između vas samih dići će se ljudi koji će govoriti iskrivljene stvari da bi odvukli učenike za sobom” (Djela apostolska 20:28-30)

Tu Pavle kaže:"nakon mog odlaska",kada umre,"ući će okrutni vukovi",oni koji će razoriti čistoću prve kršćanske skupštine,također će bezobzirno postupati sa tim kršćanima.Čak i u samoj skupštini "između vas samih dići će se ljudi koji će govoriti iskrivljene stvari".

“Okrutni vukovi” pojavili su se krajem prvog stoljeća. Otprilike 98. godine apostol Ivan je napisao: “Pojavili su se mnogi antikristi. (...) Izašli su od nas, ali nisu bili od nas, jer da su bili od nas, ostali bi s nama” (1. Ivan. 2:18, 19). Otpadništvo je dovelo do toga da je u trećem stoljeću u kršćanstvo bilo uvedeno svećenstvo, a u četvrtom je stoljeću car Konstantin službeno priznao taj iskvareni oblik “kršćanstva”. Time što su usvojili poganske obrede i pridali im “kršćanski” izgled, ti su vjerski vođe doista uveli “iskrivljena učenja”. Utjecaj tog otpadništva još se uvijek vidi u učenjima i običajima crkava kršćanstva.

Iz tog iskrivljenog kršćanstva rađa se katoličanstvo i pravoslavlje.A poslije i ostale crkve.

2.Solunjanima 2:2-12:- 2 ne dajte se brzo pokolebati u svom prosuđivanju niti uznemiriti nekom nadahnutom izjavom ni nekom riječju ni nekim navodno našim pismom, o tome da je Jehovin dan već ovdje.
3 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način, jer taj dan neće doći dok najprije ne dođe otpad i ne otkrije se čovjek bezakonja, sin propasti. 4 On je protivnik i uzvisuje se iznad svakoga koga se naziva “bogom” ili ga se štuje, te sjedi u hramu Božjem prikazujući se bogom. 5 Ne sjećate li se da sam vam to govorio dok sam još bio s vama?
6 I tako sada znate što ga zadržava, kako bi se otkrio tek u svoje vrijeme. 7 Uistinu, tajna ovog bezakonja već djeluje, ali ostat će tajnom samo dok ne bude uklonjen onaj koji ga sada zadržava. 8 Tada će se otkriti bezakonik. Njega će Gospodin Isus ubiti dahom svojih usta i uništiti očitovanjem svoje prisutnosti. 9 Ali bezakonikova prisutnost, koju Sotona omogućuje svojim djelovanjem, popraćena je svakim silnim djelom i lažnim čudesnim znakovima i znamenjem 10 i svakom nepravdom i prijevarom. Sve je to namijenjeno onima koji odlaze u propast zbog toga što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se spasili. 11 I zato Bog dopušta da na njih djeluje zabluda, da bi povjerovali laži, 12 kako bi svi oni bili osuđeni jer nisu vjerovali istini, nego su voljeli nepravdu.

Ovdje Pavle opet upozorava kršćane da se ne daju "pokolebati u svom prosuđivanju niti uznemiriti nekom nadahnutom izjavom ni nekom riječju ni nekim navodno našim pismom".Upozoravao je da će doći do toga da će otpadnici od pravog kršćanstva željeti ubaciti nešto svoje,
a što bi navodno bilo od apostola.
Opet upozorava da će "doći otpad i otkrit će se bezakonik".Molim te sada ovo od devetog primijeni na današnju crkvu:
"9 Ali bezakonikova prisutnost, koju Sotona omogućuje svojim djelovanjem, popraćena je svakim silnim djelom i lažnim čudesnim znakovima i znamenjem 10 i svakom nepravdom i prijevarom. Sve je to namijenjeno onima koji odlaze u propast zbog toga što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se spasili. 11 I zato Bog dopušta da na njih djeluje zabluda, da bi povjerovali laži, 12 kako bi svi oni bili osuđeni jer nisu vjerovali istini, nego su voljeli nepravdu."

Još jednom želim istaknuti,nije crkva bila ta koja je određivala što će biti dio Svetog pisma,već je krajem prvog stoljeća,pod budnim okom apostola utvrđeno što je nadahnuto od Boga i za što se može reći da je Riječ od Boga.Lažni prijatelji Biblije su kasnije kroz stoljeća pokušavali da u već postojeći kanon ubace svoje izmišljene"objave".Međutim kada se čita ono što je nadahnuto od Boga i ovo drugo lako se uoči razlika.Razliku ne može primijetiti onaj ko ne čita,već slijepo vjeruje.
perfekcionista1

#129 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

malkice mi je jasnije, kuzim na sta ciljas. Hvala na pojasnjenju sarf, cijenim tvoj doprinos temi i trud da pojasnis. Moram pohvaliti i patriota malo se smirio, sad ne vrijedja i trudi se pojasniti neke stvari. :)
šarf

#130 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

perfekcionista.
Citirao si dio iz 3.Mojsijeva 12:2-5 koji govori o ženskoj nečistoći nakon poroda.Na prvu izgleda kao diskriminacija,ili da je žensko prljavije pa se treba više čistiti.Jasno ne misli se na to.
Zakon koji su Izraelci dobili imao je više ciljeva,jedan od njih je bio da Izraelcima pokaže da su grešni.Galaćani 3:19-"Čemu onda Zakon? Bio je dodan da prijestupe učini očitima..." Znači cilj mu je da" prijestupe učini očitima",vidljivima u njihovim vlastitim očima.
Oni su za svoje grijehe koje su učinili morali prinositi žrtve.Sad zamisli,sebe,ili bilo kojeg današnjeg čovjeka,koliko samo griješimo.Koliko se god trudili opet pogriješimo.Mi danas kažemo izvini ako smo nekoga povrijedili,i za neko vrijeme zaboravimo tu situaciju.
Njih je zakon praktično obavezivao da se svakim prinošenjem žrtve Bogu prisjete da su grešni.I da se više trude poštovati zakon.To nije bila kazna za njihov grijeh već samo podsjetnik da su grešni i da im je bilo potrebno nešto što bi jednom za svagda riješilo potrebu za prinošenjem žrtava.O tome neki drugi put.

Tako i što se tiče zakona o nečistoći nakon porođaja,tokom mjesečnog pranja i sl.Podsjetnik da su grešni.
Hajdemo malo pogledat moguću pozadinu ovog zakona.Žena je nakon poroda imala više od 30 dana "bolovanja",u drugom slučaju više od 60.
Ništa nije smjela doticati jer bi sve postalo nečisto,onda bi drugi ukućani rekli ne diraj ništa mi ćemo.Dakle, ne bi ništa radila.Da nije bilo tog zakona veliko je pitanje da li bi drugi bili toliko ljubazni pa je poštedili rada u tom periodu.Ili što se tiče spolnih odnosa,nisu svi muževi bili toliko uzdržani da bi svoje žene poštedili sexa u tom periodu.Ali zakon je bio jasan ako tko dotakne ženu nakon porođaja postaje i sam nečist.
Znaš kako obično postupamo kada vidimo malu bebu,svi bi je držali na rukama,gnjavili,ljubili i usput joj prenijeli bakterije od kojih će se razboliti.Ali zakon je jasan i beba je nečista ,ne diraj.Na taj način je bila zaštićena.

Moja nena je bila trudna davne 1945.god.Nosila je ručak radnicima u svojoj njivi 10 kilometara.I porodila se između dva reda krompira.Za dva dana je je bila ponovo na njivi.Što misliš kakav je bio odnos prema ženama prije gotovo 4000 godina kada su Izraelci dobili zakon?

Ako pogledaš na taj zakon iz ovog ugla ,koliko bi ti propisao da žena poslije porođaja treba biti nečista?
perfekcionista1

#131 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Zanimljivo tumacenje zaista. Svidja mi se, inteligentan si. Ali znas sarf, sve na svijetu se moze tumaciti na razlicite nacine cak i pogresne, kad bi u bibliji pisalo da je sunce ustvari manje od zemlje to bi se nasao neko protumaciti da se ne misli bukvalno manje vec se nama cini da je manje, itd. Treba uvijek imati neku podrsku u spisima za svoje tumacenje.

Uredu kazes da se zena postedi pa propisano to, ali opet ostaje cinjenica zasto je uvijek duplo necista kad rodi zensko, ako je htio da ju postedi rada zar nije mogao reci necista je u oba slucaja 60 dana, ili zar nije mogao Jahve jednostavno reci "postedite je rada toliko i toliko".
patriot_1

#132 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

perfekcionista1 wrote:
patriot_1 wrote: Crkvene spise su odabrali ljudi crkve tada,ne ovi poslije,a crkva je tada bila Duhom Božjim vođena!Dakle,Bog ih je vodio prilikom odabira Novozavjetnih knjiga!

Kako se zna da je bila duhom Bozjim vodjena? Je li ima neko prorocanstvo o crkvi ili nesto, ko je odlucio i potvrdio da je Duhom vodjena? Ili je to samo stvar vjerovanje da je tako, ako da mogu onda razumiti, i u islamu se mnogo toga zasniva na cistom vjerovanju.

Ja ovdje spominjem sve sto mi je nejasno, ne pokusavam nista dokazati nikome vec iznosim svoj licni dozivljaj biblije i objasnjavam zasto sam ga tako dozivio, i nema nista lose u tome da argumentovano diskutujemo o onome sto iznesem.
Ne spominji Kur'an na ovoj temi, zabranjeno je a i suvisno. Postoje druge teme na kojima mozes te navodne greske i nelogicnosti navesti i dobiti pojasnjenje, niko ti ne brani.
Ništa nije zabranjeno!
Jako bi bilo zanimljivo čuti što ti misliš!Ako ima nejasnog u Bibliji,ima li po tebi takvih stvari u Kuranu!Ja već znam tvoj odgovor a on je NEIMA BA"!
Jesam li u pravu?
Radi drugih imaj smjelosti odgovoriti!
perfekcionista1

#133 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Naravno da nema Patrior. Al ja ti rekoh ako mislis da ima neka greska ili nesto imas temu pitanja i odgovori o islamu i dobit ces odgovor, sto da ne. Ali tema ovdje nije Kur'an, zar se mora crtati?
patriot_1

#134 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

perfekcionista1 wrote:Naravno da nema Patrior. Al ja ti rekoh ako mislis da ima neka greska ili nesto imas temu pitanja i odgovori o islamu i dobit ces odgovor, sto da ne. Ali tema ovdje nije Kur'an, zar se mora crtati?
Dakle,u Bibliji ima grešaka,u Kuranu nema!
Pa onda mi nije do razgovora s tobom,kapiši?
perfekcionista1

#135 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

patriot_1 wrote: Dakle,u Bibliji ima grešaka,u Kuranu nema!
Pa onda mi nije do razgovora s tobom,kapiši?
Moje misljenje i moje uvjerenje. Nije ti ovo dejtonski sporazum da se mora sve izjednacavati. :thumbup:
perfekcionista1

#136 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Evo par citata iz KNJIGE BROJEVA koje su ostavili utisak na mene. Molio bi pojasnjenje ako neko zna nesto o ovome

SVETI RAT-DZIHAD U BIBLIJI

31 POGLAVLJE

Jahve reče Mojsiju: 2»Iskali osvetu Izraelaca na Midjancima, a poslije toga pridružit ćeš se svojim precima.«
3A Mojsije reče narodu: »Opremite ljude između sebe za pohod na Midjance, 4da na Midjancima izvrše Jahvinu osvetu. Na vojnu opremite po jednu tisuću od svakoga izraelskog plemena!«
5I tako su iz izraelskih porodica – tisuću po plemenu – za vojnu skupili dvanaest tisuća. 6Posla ih Mojsije – tisuću po plemenu – na vojnu zajedno s Pinhasom, sinom svećenika Eleazara. On je nosio posvećene stvari i trube.
7Oni zavojuju na Midjance, kako je Jahve naredio Mojsiju, i pobiju sve muškarce. 8Među ostalima pobili su i midjanske kraljeve: Evija, Rekema, Sura, Hura i Rebu – pet midjanskih kraljeva. Mačem pogube i Bileama, Beorova sina.
9Odvedu tada Izraelci u ropstvo midjanske žene s njihovom djecom i svu njihovu stoku, krupnu i sitnu, i zaplijene sve njihovo blago. 10Ognjem spale sve gradove njihove u kojima su živjeli i sva njihova naselja, 11a sve njihovo uzmu za plijen i pljačku, i ljude i životinje. 12Onda u tabor na Moapskim poljanama uz Jordan, nasuprot Jerihonu, dovedu Mojsiju, svećeniku Eleazaru i svoj izraelskoj zajednici zarobljenike, plijen i pljačku.

MOJSIJE LJUT JER NISU POBIJENE I SVE ZENE, NAREDJUJE NJIHOVO UBISTVO

Mojsije se razljuti na zapovjednike vojske, tisućnike i satnike, koji se bijahu vratili s toga bojnog pohoda. 15Reče im: »Što! Na životu ste ostavili sve ženskinje! 16A baš su žene, po nagovoru Bileamovu, zavele Izraelce da u Peorovu slučaju istupe protiv Jahve. Tako dođe pomor na Jahvinu zajednicu. 17Stoga svu mušku djecu pobijte! A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! 18A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.

u istom poglavlju od stiha 25-47 moze se procitati kako jahvini vojnici dijele opljackani plijen i ZAROBLJENE ZENE, svako je uzimao sebi koju je zelio

POGLAVLJE 32

20-31 MOJSIJE PONOVO ZAGOVARA DZIHAD

20Mojsije im reče: »Ako tako uradite, ako pođete pred Jahvom u boj; 21ako vi svi naoružani prijeđete Jordan pred Jahvom dok on ne rastjera ispred sebe svoje neprijatelje: 22tada, kad zemlja bude pokorena Jahvi, vi ćete se moći vratiti. Tako ćete biti oslobođeni odgovornosti prema Jahvi i prema Izraelu, a ova će zemlja postati pred Jahvom vaše vlasništvo. 23Ali ako tako ne uradite, sagriješit ćete protiv Jahve i znajte da će vas stići kazna za vaš grijeh.
šarf

#137 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

perfekcionista.Hvala ti,zadovoljstvo mi je da razgovarati sa nekim ko želi saznati više iz Biblije.
Imam gomilu literature na CD,vrlo kvalitetne literature.Nisam nigdje pročitao ovo o "bolovanju",no kada se "zadubimo" u Zakon i načela iz Biblije nije teško doći do zaključka o efektima primjene tih zakona.To sam uradio i u ovom slučaju.Pitanje koje sebi možemo postaviti kada čitamo neki dio iz zakona je: Kakvu su korist od ovoga imali oni koji su primjenjivali taj zakon?Kakav efekat će proizvesti u praksi,u stvarnom životu,kada ga skinemo sa papira i pretvorimo u djelo?
Na to nas i potiču riječi iz Biblije Jakov 1:25-A tko se zadubi u savršeni zakon slobode i prione uz njega te ne bude zaboravan slušatelj, nego izvršitelj riječi, bit će sretan što je vrši.

Htio sam pisati o nečemu,onda sam vidio,da si stavio nešto novo,završit ću ovdje pa da pokušam pružiti odgovor na to.
šarf

#138 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

Dvoumio sam se da li da ostavim prostor da se još neko uključi,no čini mi se da kada se vodi smislen, uljudan razgovor,bez vrijeđanja to kao da ne privlači druge.Žao mi je da patriot nije tu.Uvijek je dobrodošao.
Ovdje je vrlo zanimljiv tekst o Kanaanu,zemlji u koju su došli Izraelci.
Ima puno biblijskih citata upredi ih sa ovim tekstovima ,bit će jasnije.
Molim te ako smatraš da sam naporan prestat ću pisati i ostaviti ovu temu.

Zašto je Bog ratovao protiv Kanaanaca?
“Moraš ih pobiti: Hetite i Amorejce, Kanaance i Perižane, Hivijce i Jebusejce, kao što ti je zapovjedio Jehova, Bog tvoj” (5. MOJSIJEVA 20:17)
1. Zašto su Kanaanci bili protjerani?
Kanaanci su se u neku ruku bespravno naselili u zemlji koja im nije pripadala. Zašto to možemo reći? Otprilike 400 godina ranije Bog je obećao svom vjernom sluzi Abrahamu da će njegovim potomcima dati kanaansku zemlju (1. Mojsijeva 15:18). Bog je ispunio svoje obećanje kad je izraelskom narodu, koji je potekao od Abrahama, omogućio da zaposjedne tu zemlju. Međutim neki bi mogli reći da su Kanaanci već prije ondje živjeli i da su stoga imali pravo na tu zemlju. No Bog je Vrhovni Vladar svega što postoji i stoga on više nego bilo tko drugi ima pravo odrediti tko će gdje živjeti (Djela apostolska 17:26; 1. Korinćanima 10:26).

2. Zašto Bog nije dozvolio Kanaancima da žive zajedno s Izraelcima?
Bog je upozorio Izraelce: “Neka ne ostanu u tvojoj zemlji da te ne navedu da mi zgriješiš. Ako bi služio bogovima njihovim, to bi ti bila zamka” (2. Mojsijeva 23:33). Prorok Mojsije kasnije je rekao Izraelu: “Jehova, Bog tvoj, tjera te narode pred tobom zbog zloće njihove” (5. Mojsijeva 9:5). Koliko su ti narodi bili zli i iskvareni?
Spolni nemoral, štovanje poganskih bogova i žrtvovanje djece bili su veoma rašireni među Kanaancima. Biblijski povjesničar Henry Halley rekao je da su arheolozi koji su vršili iskapanja na tom području “pronašli mnoge posude u kojima su bile kosti djece žrtvovane Baalu”, vrhovnom bogu Kanaanaca. Zatim je dodao: “Čitavo to područje bilo je groblje novorođenčadi. (...) Kanaanci su štovali svoje bogove tako što su se u njihovoj prisutnosti prepuštali razvratu, što je bio svojevrstan vjerski obred, a zatim i tako što su ubijali svoju prvorođenu djecu žrtvujući ih tim istim bogovima. Čini se da je čitava kanaanska zemlja postala poput Sodome i Gomore. (...) Arheolozi koji vrše iskapanja u ostacima kanaanskih gradova čude se da ih Bog nije još i prije uništio.”

3. Zar u to vrijeme na Zemlji nije bilo i drugih zlih ljudi? Zašto je Bog odlučio uništiti samo Kanaance?
Bog je u prošlosti više puta uništio zle ljude, a poštedio one koji su bili pravedni. Kad se u Noinim danima Zemlja “ispunila nasiljem”, Bog je prouzročio potop u kojem su izginuli svi ljudi osim jedne obitelji — Noine obitelji (1. Mojsijeva 6:11; 2. Petrova 2:5). Zatro je i gradove Sodomu i Gomoru kad je grijeh njihovih stanovnika postao “vrlo težak” (1. Mojsijeva 18:20; 2. Petrova 2:6). Osudio je i asirsku prijestolnicu Ninivu, koja je bila “grad krvožedni”. No kad su se njeni stanovnici pokajali za svoja zla djela, Bog ju je poštedio (Nahum 3:1; Jona 1:1, 2; 3:2, 5-10). Što se tiče Kanaanaca, Bog ih je uništio kako bi zaštitio Izraelce, narod u kojem se s vremenom trebao roditi Mesija (Psalam 132:11, 12).

4. Kako je Bog pun ljubavi mogao uništiti Kanaance?
Na prvi pogled moglo bi se činiti da je uništenje Kanaanaca nespojivo s Božjom ljubavi (1. Ivanova 4:8). Međutim kad malo bolje razmotrimo cijelu tu situaciju, shvatit ćemo da je Bog to učinio iz ljubavi.
Bog je odavno znao da stanovnici Kanaana čine ono što je zlo. No umjesto da ih odmah istrijebi, strpljivo je čekao 400 godina sve dok se ‘mjera zlodjela njihovih nije navršila’ (1. Mojsijeva 15:16, Jeruzalemska Biblija).
Kad je zloća Kanaanaca prevršila svaku mjeru i kad više nije bilo nade u to da će se popraviti, Jehova ih je uništio. No ni tada ih nije pobio sve redom, ne praveći među njima nikakve razlike. Zašto nije? Zato što nisu svi bili nepopravljivo zli. Onima koji su se željeli promijeniti, kao što su to bili Rahaba i stanovnici Gibeona, ukazao je milost (Jošua 9:3-11, 16-27; Hebrejima 11:31).

U knjizi Bible Handbook (Biblijski priručnik) Henrya H. Halleya stoji da su arheolozi u Megidu pronašli ruševine hrama Astarote, Baalove žene-božice. On piše: “Samo nekoliko koraka od tog hrama nalazilo se groblje na kojem su pronađene mnoge posude s kostima dojenčadi žrtvovanih u ovom hramu. (...) Baalovi i Astarotini proroci bili su zvanični čedomorci.” “Još jedan strašan običaj bilo je prinašanje ‘žrtava za temelje’, [kako] su oni to nazivali. Kad je trebalo graditi kuću, bilo je žrtvovano dijete, a njegovo je tijelo bilo zazidano u zid.”
20 Halley komentira: “Obožavanje Baala, Astarote i drugih kananskih bogova sastojalo se od najrazuzdanijih orgija; njihovi hramovi bili su središta razvrata. (...) Kananci su vršili obožavanje udovoljavajući nemoralnim željama, (...) a osim toga, ubijali su svoju prvorođenu djecu za žrtvu tim istim bogovima. Čini se da je kananska zemlja uvelike postala kao neka vrsta Sodome i Gomore u nacionalnim razmjerima. (...) Da li je civilizacija sastavljena od takve odvratne prljavštine i brutalnosti imala ikakvo pravo da i dalje postoji? (...) Arheolozi koji vrše iskopavanja u ruševinama kananskih gradova čude se da ih Bog nije još i prije uništio.” (Usporedi 1. Carevima 21:25, 26.)

Dokumenti iskopani u Ras Šamri, jednom gradu na sjevernoj obali Sirije daju, doduše, ograničen ali ipak poučan uvid u hram posvećen bogovima Kananeja. U tim je dokumentima riječ o bogovima koji su, kako piše John Gray u svojoj knjizi The Canaanites (Kananeji), bili “svadljivi, ljubomorni, osvetoljubivi i razbludni”.
5 I kao što je za očekivati, kultura Kananeja bila je ogledalo tamo obožavanih razvratnih bogova. U djelu Die Religion des Volkes Israel (“Religija izraelskog naroda”) čitamo: “Oponašati vladanje božanstva smatralo se službom Božjom. ... (Božica plodnosti) Aštarta imala je oko sebe mnogo sluškinja, pa čak i slugu, koje se smatralo posvećenima. Oni su bili posvećeni njenoj razvratnoj službi.” Učenjak William F. Albright piše s tim u vezi da je “erotika njezina kulta... vodila do krajnje prljavog socijalnog poniženja”. Obožavanje falskog “svetog stupa”, žrtvovanje djece, magija, izopćenje, rodooskvrnuće, sodomija i nečovječnost – sve je to u Kanaanu pripadalo ‘stvarima koje su se radile u zemlji’

Tko je bio Baal?
Izraelci su došli u doticaj s Baalom kada su oko 1473. pr. n. e. stigli u Kanaan. Ustanovili su da Kanaanci obožavaju mnoštvo bogova koji se nisu mnogo razlikovali od egipatskih bogova, premda su imali drugačija imena te su im pojedina obilježja bila drugačija. Međutim, Biblija izdvaja Baala kao glavnog kanaanskog boga, a i arheološki pronalasci potvrđuju njegov istaknuti položaj (Sudije 2:11). Premda Baal nije bio vrhovni bog njihovih božanstava, za Kanaance je bio najznačajniji. Vjerovali su da ima moć nad kišom, vjetrom i oblacima i da jedino on može izbaviti ljude — a i njihove životinje i usjeve — od neplodnosti, pa čak i od smrti. Ako ih Baal ne bi štitio, Mot, osvetoljubivi kanaanski bog, sigurno bi im nanio teške nevolje.

Seksualni su obredi davali puls obožavanju Baala. Čak su i različiti objekti povezani s obožavanjem Baala, naprimjer sveti stupovi i sveti trupci, imali seksualno značenje. Izgleda da su sveti stupovi — stijene ili isklesano kamenje u obliku nekog faličkog simbola — predstavljali Baala, muški dio seksualnog sjedinjenja. S druge strane, sveti trupci bili su drveni objekti ili stabla i predstavljali su Ašeru, Baalovu ženu, odnosno ženski element (1. Carevima 18:19).

Hramska prostitucija i žrtvovanje djece bili su daljnja istaknuta obilježja obožavanja Baala (1. Carevima 14:23, 24; 2. Dnevnika 28:2, 3). U knjizi The Bible and Archaeology navodi se sljedeće: “U kanaanskim hramovima nalazile su se muške i ženske prostitutke (‘posvećeni’ muškarci i žene) i prakticirali su se svi mogući oblici seksualne raskalašenosti. [Kanaanci] su vjerovali da će ti obredi, na neki način, pospješiti rod usjeva i plodnost stada.” U svakom slučaju, to im je služilo kao religijsko opravdanje, iako su takvi nemoralni postupci bez ikakve sumnje godili tjelesnim željama obožavateljâ.

Obožavanje Astarte uključivalo je i upotrebu svetog stupa za koji se smatralo da je seksualni simbol. Arheolozi koji rade u tom području iskopali su brojne likove nagih žena. Ti likovi, kaže The Encyclopedia of Religion, “prikazuju božicu s naglašenim spolnim organima, kako pridržava svoje grudi” i “vjerojatno predstavljaju (...) Astartu”. Jedno je sigurno, obožavanje Baala često je bilo vrlo nemoralno.
Stoga ne iznenađuje da je obožavanje Baala uključivalo i seksualne orgije (4. Mojsijeva 25:1-3). Sihem, Kanaanac, silovao je mladu djevicu Dinu. Usprkos tome, smatralo ga se najpoštovanijim čovjekom u obitelji (1. Mojsijeva 34:1, 2, 19). Incest, homoseksualnost i bestijalnost bili su uobičajeni (3. Mojsijeva 18:6, 22-24, 27). Sama riječ “sodomija”, jedan od homoseksualnih postupaka, dolazi od imena grada koji je nekada postojao u tom dijelu svijeta (1. Mojsijeva 19:4, 5, 28).

“Brutalnost, pohota i razuzdanost kanaanske mitologije”, objašnjava doktor Merrill Unger u svojoj knjizi Archaeology and the Old Testament, “daleko su izraženije nego igdje drugdje na Bliskom istoku u to vrijeme. A zapanjujuće obilježje kanaanskih božanstava, da uopće nisu imala moralnih karakteristika, sigurno je razvilo najgore osobine u njihovim štovaocima i za sobom ostavilo mnoge najizopačenije postupke tog vremena, kao što su sveta prostitucija, žrtvovanje djece.”
patriot_1

#139 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

perfekcionista1 wrote:Naravno da nema Patrior. Al ja ti rekoh ako mislis da ima neka greska ili nesto imas temu pitanja i odgovori o islamu i dobit ces odgovor, sto da ne. Ali tema ovdje nije Kur'an, zar se mora crtati?
Ovdje ćeš najbolje uočiti što je sve u Islamu tj. Kuranu kontradikcija!
Zanimljivo je i to što debatira kršćanin iz Iraka i musliman iz Britanije,zgodno!
https://www.youtube.com/watch?v=4AXO4EB6Be4
perfekcionista1

#140 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

@sarf ja razumijem da je bilo naroda koji su zasluzili unistenje, o tim narodima se i u Kur'anu govori da ih je Allah unistio, ali ovdje je prije svega zanimljivost cinjenica da je i u bibliji na mnogo ali bas mnogo mjesta prisutan dzihad, borba u Jahivno ime i niko to od krscana ne zna ili jednostavno ne dozivljava tako, ali kad cuju rijec dzihad u Kur'anu odmah im je islam vjera nasilja itd itd.

Meni je sporna cinjenica da je Jahve preko Mojsija naredio ubistva i neduznih ljudi iz ovog naroda, i zene i djecu. Niko nije postedjen. Da se ovakva prica nalazi u Kur'anu sa zadovoljstvom bi je svi citirali dokazujuci kako je islam ovakav i onakav. To i jeste problem kod krscana danas, ne poznaju dovoljno sopstvenu knjigu.
šarf

#141 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

Perfekcionista-evo jedan citat kojim želim nešto pojasniti.
Djela apostolska 11:26-26 Kad ga je našao, odveo ga je u Antiohiju. I tako su se cijelu godinu sastajali s njima u skupštini i poučavali veliko mnoštvo ljudi, te su božanskom providnošću upravo u Antiohiji učenici prvi put nazvani kršćanima.

Tu se kaže da su "učenici nazvani kršćanima",učenici su bili oni koji su učili od Isusa i slijedili ga.
1.Petrova 2:21-Na to ste i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i dao vam primjer da u svemu idete stopama njegovim

Ovdje zapažamo da je Krist dao primjer onima koji su njegovi učenici "da u svemu idu stopama njegovim".Da ga slijede,da rade kako je on radio.Po tome možemo znati ko je kršćanin a ko nije.Ako osoba ne slijedi Isusa nije kršćanin.To je jasno rečeno u slijedećim citatima:

Matej 7:15-23-Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem runu, a iznutra su grabežljivi vukovi.  Prepoznat ćete ih po plodovima njihovim. Zar se grožđe bere s trnja ili smokve s čička? Tako svako dobro drvo donosi dobar plod, a svako nevaljalo drvo donosi bezvrijedan plod.  Dobro drvo ne može donijeti bezvrijedan plod, niti nevaljalo drvo može donijeti dobar plod.  Svako drvo koje ne donosi dobar plod siječe se i baca u vatru.  Dakle, prepoznat ćete ih po plodovima njihovim.
 Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima.  Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’  Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje.

Oni koji se nazivaju kršćanima moraju donositi plod,odnosno njihova djela (plodovi) moraju jasno pokazati da slijede Isusa.
Neko ko laže ,krade,ubija ne može reći da mu je plod dobar.Takvima Isus je dao jasnu poruku,"odlazite od mene".

Svi znamo što su katoličanstvo,pravoslavlje,i druge tzv.kršćanske religije činile kroz povijest.Križarski ratovi,podrška Hitleru,Ruanda,Jugoslavija su samo neki primjeri nekršćanskog ploda tih religija.

Što želim reći?
Biblija nije njihova knjiga.
fatamorgana

#142 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by fatamorgana »

:shock: WTF :run:
šarf

#143 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

Fatamorgana,molim te pojasni nam što želiš reći.
patriot_1

#144 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Perfekcionista-evo jedan citat kojim želim nešto pojasniti.
Djela apostolska 11:26-26 Kad ga je našao, odveo ga je u Antiohiju. I tako su se cijelu godinu sastajali s njima u skupštini i poučavali veliko mnoštvo ljudi, te su božanskom providnošću upravo u Antiohiji učenici prvi put nazvani kršćanima.

Tu se kaže da su "učenici nazvani kršćanima",učenici su bili oni koji su učili od Isusa i slijedili ga.
1.Petrova 2:21-Na to ste i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i dao vam primjer da u svemu idete stopama njegovim

Ovdje zapažamo da je Krist dao primjer onima koji su njegovi učenici "da u svemu idu stopama njegovim".Da ga slijede,da rade kako je on radio.Po tome možemo znati ko je kršćanin a ko nije.Ako osoba ne slijedi Isusa nije kršćanin.To je jasno rečeno u slijedećim citatima:

Matej 7:15-23-Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem runu, a iznutra su grabežljivi vukovi.  Prepoznat ćete ih po plodovima njihovim. Zar se grožđe bere s trnja ili smokve s čička? Tako svako dobro drvo donosi dobar plod, a svako nevaljalo drvo donosi bezvrijedan plod.  Dobro drvo ne može donijeti bezvrijedan plod, niti nevaljalo drvo može donijeti dobar plod.  Svako drvo koje ne donosi dobar plod siječe se i baca u vatru.  Dakle, prepoznat ćete ih po plodovima njihovim.
 Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima.  Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’  Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje.

Oni koji se nazivaju kršćanima moraju donositi plod,odnosno njihova djela (plodovi) moraju jasno pokazati da slijede Isusa.
Neko ko laže ,krade,ubija ne može reći da mu je plod dobar.Takvima Isus je dao jasnu poruku,"odlazite od mene".

Svi znamo što su katoličanstvo,pravoslavlje,i druge tzv.kršćanske religije činile kroz povijest.Križarski ratovi,podrška Hitleru,Ruanda,Jugoslavija su samo neki primjeri nekršćanskog ploda tih religija.

Što želim reći?
Biblija nije njihova knjiga.
A čija je?
Tvoja?Koji si ti to?Koja je tvoja vjera?Mormon?Jehovni Svjedok?Ili Branhamov sljedbenik?(taj tip je bio luđak kao i Charles Taze Russell
patriot_1

#145 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Fatamorgana,molim te pojasni nam što želiš reći.
Nišata,samo kenja kao i uvjek!Trol obični!
perfekcionista1

#146 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

dobro sarf, sustina tvog odgovora je da je to bio grijesnicki narod i da je zato unisten. Taj dio pojasnjava odredjene stavke ali ne sve,kao npr zasto su djeca kriva. No da ne forsiramo previse. Za ostatak se slazem, zaista danas krscani su daleko od Isusovog ucenja, Isus sam kaze da moraju postivati zakon ako hoce u raj ali 95% krscana apsolutno ne zna nista o zakonima niti ih se pridrzava, mnogi ne znaju ni nabrojati 10 zapovjedi a kamo li da ih izvrsavaju.
šarf

#147 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by šarf »

Drago mi je da si tu.
Osnovnu pogrešku svi prave što kroz katoličanstvo posmatraju Bibliju.Vidim neko je uključio temu o Deedatu.Davno gledao sam neku debatu koju je vodio sa nekim holandskim svećenikom,ne znam koje crkve.Svećenik je branio trojstvo putem Biblije.To nema smisla.Kako braniti nešto Biblijom kada o tome tu ništa ne piše.Zaključak, Biblija nije knjiga od Boga,izmijenjena je.Apsurd.
To je kao da Kuranom pokušaš dokazati opravdanost obrezivanja.Ne može, tamo o tome ništa ne piše.

Samo kratko o tome zašto su i djeca uključena u kaznu.

Sjetimo se potopa,ostao je Noa i još nekoliko njih.Svi ostali su stradali uključujući i djecu.Zašto?
Tu su uključeni božanski planovi i mudrost koju ako pokušamo objasniti našim načinom razmišljanja,bez poznavanja dovoljno činjenica,uvijek ćemo osuđivati.
N.p. Nou je Bog mogao spasiti na mnogo načina a da istovremeno uništi sve ostale,nije trebao graditi Arku.Životinje je Bog također mogao spasiti drugačije ,nije morao povjeravati Noi taj zadatak.Nije uopće morao izazivati potop na zemlju.U odgovoru na pitanje zašto,uključeno je puno toga.Ukoliko zanemarimo te detalje,nema ni pravog odgovora.Nećemo puno toga razumjeti.

Ti kaži nešto pa ću opet ja.
patriot_1

#148 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Drago mi je da si tu.
Osnovnu pogrešku svi prave što kroz katoličanstvo posmatraju Bibliju.Vidim neko je uključio temu o Deedatu.Davno gledao sam neku debatu koju je vodio sa nekim holandskim svećenikom,ne znam koje crkve.Svećenik je branio trojstvo putem Biblije.To nema smisla.Kako braniti nešto Biblijom kada o tome tu ništa ne piše.Zaključak, Biblija nije knjiga od Boga,izmijenjena je.Apsurd.
To je kao da Kuranom pokušaš dokazati opravdanost obrezivanja.Ne može, tamo o tome ništa ne piše.

Samo kratko o tome zašto su i djeca uključena u kaznu.

Sjetimo se potopa,ostao je Noa i još nekoliko njih.Svi ostali su stradali uključujući i djecu.Zašto?
Tu su uključeni božanski planovi i mudrost koju ako pokušamo objasniti našim načinom razmišljanja,bez poznavanja dovoljno činjenica,uvijek ćemo osuđivati.
N.p. Nou je Bog mogao spasiti na mnogo načina a da istovremeno uništi sve ostale,nije trebao graditi Arku.Životinje je Bog također mogao spasiti drugačije ,nije morao povjeravati Noi taj zadatak.Nije uopće morao izazivati potop na zemlju.U odgovoru na pitanje zašto,uključeno je puno toga.Ukoliko zanemarimo te detalje,nema ni pravog odgovora.Nećemo puno toga razumjeti.

Ti kaži nešto pa ću opet ja.
Kriješ vjersku pripadnost kao zmija noge!
Milijardu kršćana vjeruje u trojstvo,svi katolici,pravoslavci i protestanti,samo par ticuća Jehovaca ne! :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#149 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by Truba »

čitam nešto o novoj biblioteci u vatikanu pa reko da podijelim s vama

predavanje je održao Mons. Ravasi

Kardinal je u svom predavanju kao bibličar protumačio temeljno značenje Svetoga pisma za svakoga vjernika, istaknuvši da je to biblioteka 72 knjige, djelo samoga Boga sa skupinom autora.
patriot_1

#150 Re: Malo poznate cinjenice iz Biblije

Post by patriot_1 »

Black swan wrote:čitam nešto o novoj biblioteci u vatikanu pa reko da podijelim s vama

predavanje je održao Mons. Ravasi

Kardinal je u svom predavanju kao bibličar protumačio temeljno značenje Svetoga pisma za svakoga vjernika, istaknuvši da je to biblioteka 72 knjige, djelo samoga Boga sa skupinom autora.
To je točno,Bog je stavio misli svoje u umove pisaca iste knjige , no nije ju Bog osobno pisao,pa se tako može prepoznati i ono čisto ljudsko.Npr kad Pavao piše :"Pošalji mi knjige i kobanicu" svom učeniku -nema tu ništa božansko!
Ali kad npr Izaija piše“Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našega mira, njegove nas rane iscijeliše.” (Izaija 53:3, 5) Psalam 22:15-19 je još jedan moćan odlomak koji proriče Mesijinu patnju: “Kao voda razlih se, sve mi se kosti rasuše; srce mi posta poput voska, topi se u grudima mojim. Grlo je moje kao crijep suho, i moj se jezik uz nepce slijepi; u prah smrtni bacio si mene. Opkolio me čopor pasa, rulje me zločinačke okružile. Probodoše mi ruke i noge, sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure na me. Haljine moje dijele među sobom i kocku bacaju za odjeću moju.”
On piše točno kako će Isus završiti zemaljski život i to 700 g. prije nego je došao na zemlju,jasno je da ni sam Izaija nezna na što se i na koga to odnosi ali dobio je misao od Boga i on ju napisao!
Post Reply