Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

alibaba_i_30_godina

#1 Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by alibaba_i_30_godina »

Evo upravo procitah na stranici sa-c.info zanimljivu novost.
Naime:
  • Za tri godine potrošeno 400.000 KM

Ne možete proći ulicom, a da ne čujete kako se Sarajlije žale da je rijeka Miljacka, u pjesmama opjevana, sve prljavija. Ako krenete Obalom Kulina bana ili Maka Dizdara, uvjerit ćete se u to. Plivaju stabla, flaše, smeće, kamenje... uz neugodan miris. Abid Šarić, ministar privrede, kaže da je samo to ministarstvo u protekle tri godine za pročišćavanje Miljacke potrošilo gotovo 400.000 KM.

Posljednje tri godine uređivali smo i pročišćavali Miljacku od Bembaše do Otoke. Do sada smo uklanjali nanose, sprudove, šiblje... Ako budemo imali novca, ove godine planiramo doći do zgrade RTV doma - kazao je Šarić.

Što se tiče prljavštine i neugodnih mirisa u koritu, ministar kaže da je to problem fekalija te da ga još ne mogu riješiti. Međutim, kako ističe, u toku je projekt "Čista rijeka Miljacka" koji bi trebao estetski urediti korito i riješiti probleme kanalizacije i drugih otpadnih voda.

Mustafa Kovač, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite, kazao je da su oni više puta sufinansirali čišćenje. Korito su čistili gdje je bilo opasno da se može rijeka izliti i poplaviti, jer je uloga CZ da ukloni sve što smeta protoku vode. Prema njegovim riječima, nadležni bi trebali svake godine pročišćavati korito da se ne nakupe fekalije i drugi otpad.

Izgradnja kolektora

Međutim, kako je kazao Siniša Obradović, vođa projekta "Čista rijeka Miljacka" ispred SERDA-e, tek za pet do sedam godina možemo očekivati da će Miljacka konačno biti čista i da će kroz grad teći čista voda.

Planiramo urediti Miljacku i sve pritoke od Pala do Ilidže. Kroz projekte rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, uređenja korita, izgradnje kolektora, uklanjanja divljih deponija... planiramo riješiti sve probleme. Nakon toga u Miljacki više neće biti smeća, kamenja, sprudova, fekalija, smrada... - kazao je Obradović.
Cini mi se kao odlican projekat, sad koliko je od ovoga istina vidjet cemo. Sta vi mislite o ovome?
sarajevo63

#2 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by sarajevo63 »

Evo već dva (2) dana ispod mosta na Otoci je potopljeni auto. Prijedlog: neka krenu još danas od istog. Mogu i vozaču naplatiti što ga nije uklonio. Eto sredstava za dalje čišćenje....
karanana

#3 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by karanana »

idioti potrosili tolike pare a za pola te love su mogli popraviti/napraviti branu/kolektor na bentbasi koji bi zaustavljao veliki otpad, grane i siblje, da se zaglavljuju na stubovima mostova i na kaskadama. a u isto vrijeme bi mogli kontrolisati i ljetnji vodostaj i time eliminisati kreiranje onih ada koje su proslih godina bagerima unistavali a i smanjili bi smradove i komarce i druge insekte.
Control panel

#4 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Control panel »

ima vec tema o Miljacki
alibaba_i_30_godina

#5 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

sarajevo63 wrote:Evo već dva (2) dana ispod mosta na Otoci je potopljeni auto. Prijedlog: neka krenu još danas od istog. Mogu i vozaču naplatiti što ga nije uklonio. Eto sredstava za dalje čišćenje....
Bilo je to na Slucajevi X. Neki pijani cigo proletio, ismijao sam se njegovom intervjuu. :mrgreen:

Zar nisu jos uklonili? Ne zagledam nesto posebno, al' sam mislio da su to vec rijesili :roll:
Mikado

#6 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Mikado »

Navodno je danas vlasnik uklonio svoje vozilo Miljacke. Pretpostavljam sudbinu tog vozila :mrgreen:

Image
alibaba_i_30_godina

#7 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Mikado wrote:Navodno je danas vlasnik uklonio svoje vozilo Miljacke. Pretpostavljam sudbinu tog vozila :mrgreen:

Image
Rekao je u emisiji Slucajevi X sta planira sa tim autom. Smijesno mi je bilo sto je kontakt ostao upaljen, dok je on davao intervjuu na suhom. :D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#8 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Admir_1984 »

NeyDan wrote:
sarajevo63 wrote:Evo već dva (2) dana ispod mosta na Otoci je potopljeni auto. Prijedlog: neka krenu još danas od istog. Mogu i vozaču naplatiti što ga nije uklonio. Eto sredstava za dalje čišćenje....
Bilo je to na Slucajevi X. Neki pijani cigo proletio, ismijao sam se njegovom intervjuu. :mrgreen:

Zar nisu jos uklonili? Ne zagledam nesto posebno, al' sam mislio da su to vec rijesili :roll:
Sviju ti sta je rekao kako je uletio u Miljacku?
alibaba_i_30_godina

#9 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Admir_1984 wrote:
NeyDan wrote:

Sviju ti sta je rekao kako je uletio u Miljacku?
:lol: :lol: :lol:
Ne znam koliko ce ovako preko foruma biti smijesno, i da li ce uopce... ali ispituju njega novinari koliko je isao a on: ' Ne znam koliko sam, iso sam 170, koliko je moglo ... kaze meni prijatelj da skrenem na Otoku i ja skrenem i eto ... Kad smo upali pipam prijatelja da vidim jel' dobro, on dobro ... drugog prijatelja i on dobro ... pipam sebe, nisam bas dobar al' izadjoh ... evo izvadio sam zub rukom evo vidite ovdje da nemam zuba sada ... ':lol: (naravno znas vec kako oni pricaju i zavijaju)
Pitaju ga policajci sta ce sad sa autom a on kaze: ' Ja imam 15 maraka, sutra cu doci sa prijateljima da vozim ovo na zeljezo .... '

To se treba gledati, ovako se ne moze docarati :lol:
Mozda je neko i postavio na youtube.
Topla voda

#10 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Topla voda »

:lol: :lol: :lol:

imal gdje link da to vidimo?
alibaba_i_30_godina

#11 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Topla voda wrote::lol: :lol: :lol:

imal gdje link da to vidimo?
Ja nisam uspio da pronadjem. :roll:
gaius

#12 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by gaius »

ja sam oplakao kad reče: "vozio sam ga koliko je graFiran" hahahah prelud je..
uvjek dobar gost

#13 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by uvjek dobar gost »

Miljacka bi mogla biti vidno čistija u roku sedam sedmica, kad bi htjeli i znali pojedini na funkcijama da se uključe u rješavanje problema.... Sa ovolikom divljom gradnjom, sa podobnim u javnim preduzećima, sa ovolikom količinom neznanja... Miljacka neće biti čista i za 70 godina....

P.S

Bruka je što je Sarajevo nekad ležalo na sedam pitkih riječica, što je Miljacka od milja dobila svoje ime... , a to danas ni 10% populacije ovog najvećeg sela u ovom dijelu svijeta to ne zna.,....

Istorija će nam suditi !
Vragolan

#14 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Vragolan »

uvjek dobar gost wrote:Miljacka bi mogla biti vidno čistija u roku sedam sedmica, kad bi htjeli i znali pojedini na funkcijama da se uključe u rješavanje problema.... Sa ovolikom divljom gradnjom, sa podobnim u javnim preduzećima, sa ovolikom količinom neznanja... Miljacka neće biti čista i za 70 godina....

P.S

Bruka je što je Sarajevo nekad ležalo na sedam pitkih riječica, što je Miljacka od milja dobila svoje ime... , a to danas ni 10% populacije ovog najvećeg sela u ovom dijelu svijeta to ne zna.,....

Istorija će nam suditi !
a gdje ce nasa govnanaca otici

u ozbiljnim zemljama svako selo ima kolektore otpadnih voda koje se preciscuju
a kod nas ni glavni grad nema
uvjek dobar gost

#15 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by uvjek dobar gost »

Vragolan wrote:
uvjek dobar gost wrote:Miljacka bi mogla biti vidno čistija u roku sedam sedmica, kad bi htjeli i znali pojedini na funkcijama da se uključe u rješavanje problema.... Sa ovolikom divljom gradnjom, sa podobnim u javnim preduzećima, sa ovolikom količinom neznanja... Miljacka neće biti čista i za 70 godina....

P.S

Istorija će nam suditi !
a gdje ce nasa govnanaca otici

u ozbiljnim zemljama svako selo ima kolektore otpadnih voda koje se preciscuju
a kod nas ni glavni grad nema
Kao nema para, ali ima za GRAS-ove, Arzijine, Kešine i ostale igre bez granica.... kanton Sarajevo ima oko milijardu maraka godišnji ukupni budžet.... građani Sarajeva od toga... šta imaju, porodilište neuseljeno, voda se pije sumnjivog kvaliteta i nemamo kolektor, brana na Bentbaš nije u funkciji.... , a divlja gradnja buja.... li buja u svakom pogledu jer nisu samo više pojedinačni stambeni objekti - kuće nelegalno napravljeni....

Sve u svemu kako sam se nadala dobro sam se udala.... reče lik koji sad radi u zavodu za planiranje gradnje kantona Sarajevo.... ovo je u prenesenom značenju naravno....
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#16 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by antimobbing »

NeyDan wrote:Evo upravo procitah na stranici sa-c.info zanimljivu novost.
Naime:
  • Za tri godine potrošeno 400.000 KM

Ne možete proći ulicom, a da ne čujete kako se Sarajlije žale da je rijeka Miljacka, u pjesmama opjevana, sve prljavija. Ako krenete Obalom Kulina bana ili Maka Dizdara, uvjerit ćete se u to. Plivaju stabla, flaše, smeće, kamenje... uz neugodan miris. Abid Šarić, ministar privrede, kaže da je samo to ministarstvo u protekle tri godine za pročišćavanje Miljacke potrošilo gotovo 400.000 KM.

Posljednje tri godine uređivali smo i pročišćavali Miljacku od Bembaše do Otoke. Do sada smo uklanjali nanose, sprudove, šiblje... Ako budemo imali novca, ove godine planiramo doći do zgrade RTV doma - kazao je Šarić.

Što se tiče prljavštine i neugodnih mirisa u koritu, ministar kaže da je to problem fekalija te da ga još ne mogu riješiti. Međutim, kako ističe, u toku je projekt "Čista rijeka Miljacka" koji bi trebao estetski urediti korito i riješiti probleme kanalizacije i drugih otpadnih voda.

Mustafa Kovač, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite, kazao je da su oni više puta sufinansirali čišćenje. Korito su čistili gdje je bilo opasno da se može rijeka izliti i poplaviti, jer je uloga CZ da ukloni sve što smeta protoku vode. Prema njegovim riječima, nadležni bi trebali svake godine pročišćavati korito da se ne nakupe fekalije i drugi otpad.

Izgradnja kolektora

Međutim, kako je kazao Siniša Obradović, vođa projekta "Čista rijeka Miljacka" ispred SERDA-e, tek za pet do sedam godina možemo očekivati da će Miljacka konačno biti čista i da će kroz grad teći čista voda.

Planiramo urediti Miljacku i sve pritoke od Pala do Ilidže. Kroz projekte rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, uređenja korita, izgradnje kolektora, uklanjanja divljih deponija... planiramo riješiti sve probleme. Nakon toga u Miljacki više neće biti smeća, kamenja, sprudova, fekalija, smrada... - kazao je Obradović.
Cini mi se kao odlican projekat, sad koliko je od ovoga istina vidjet cemo. Sta vi mislite o ovome?
Hajdemo ljudi aktivirajte se da ubrzamo malo ovo svojim nekim akcijama …

Ovo bi nam svima trebao biti prioritet …

Naime, svake godine desetine miliona KM idu za organizacije raznih manifestacija koje su zaista od značaja za grad Sarajevo.

Trenutno imamo devet takvih manifestacija http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=445 ali ko god dođe u Sarajevo i pored svih ljepota, zanimljivosti suoči se sa smradom od fekalija iz rijeke Miljacke.

Pored toga što zagađena rijeka građanima svakodnevno uništava zdravlje jer udišu isparenja od fekalija iz rijeke, isto tako zbog neugodnih isparenja pogotovo u ljetnom periodu kod posjetilaca u našem gradu stvara se slika jednog neugodnog grada.

Zar prioritet za Sarajevo ne bi trebao da bude izgradnja kanalizacije i kolektora za čista rijeku Miljacku i zdrave građane Sarajeva?

Šta mislite da pokrenemo neku akciju ili on-line peticiju na sa-x tipa:

''Čista rijeka Miljacka za bolje zdravlje građana Sarajeva''

Ulaganje u rijeku Miljacku bi se vratilo za vrlo kratko vrijeme kroz turizam.

Zamislite recimo stazu za pješake i bicikliste od Baščarsije do Ilidže i dalje, sve uz ČISTU rijeku Miljacku sa puno razno-razne vegetacije i riba i sve to ponavljam u ČISTOJ vodi rijeke Miljacke.

Sve ovo se vrlo lako može napraviti samo treba volje jer sredstava ima i sigurno se mogu pronaći …

Svake godine milioni KM se troše na razno-razne manifestacije koje trebaju Sarajevu ali iste traju samo po par dana dok čitavu godinu ispod prozora slobodno plove tone fekalije Miljackom čija isparenja pogotovo u ljetnim danima građani Sarajeva svaki dan udišu i što sigurno utiće na zdravlje građana Sarajeva …
kokuz_sa

#17 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by kokuz_sa »

Miljacka kao rijeka je fenomen..tako prljava a u isto vrijeme i tako bogata ribom..pa pocesto se moze u sred grada izvuci pastrmka do jedno 4kg,klijen do 2kg..

mada bilo bi lijepo da je urede i onaj io kod mosta suade dilberovic i mosta skenderije gdje ima onaj kao plato dole uz vodu tu bi se mogle napraviti super ribolovne staze
Dendrlix

#18 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Dendrlix »

kokuz_sa wrote:Miljacka kao rijeka je fenomen..tako prljava a u isto vrijeme i tako bogata ribom..pa pocesto se moze u sred grada izvuci pastrmka do jedno 4kg,klijen do 2kg..

mada bilo bi lijepo da je urede i onaj io kod mosta suade dilberovic i mosta skenderije gdje ima onaj kao plato dole uz vodu tu bi se mogle napraviti super ribolovne staze
Odvadi malo.

:mrgreen:
kokuz_sa

#19 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by kokuz_sa »

Dendrlix wrote:
kokuz_sa wrote:Miljacka kao rijeka je fenomen..tako prljava a u isto vrijeme i tako bogata ribom..pa pocesto se moze u sred grada izvuci pastrmka do jedno 4kg,klijen do 2kg..

Odvadi malo.

:mrgreen:
Image
65cm,4kg ulovljena u sred grada

Image
klijen oko 2kg,negdje oko skenderije
Image
ispod mosta skenderije slikano..
jel dovoljno ovako?

slike preuzete sa stranice BIH-ribolov
mozda te ovaj link ispod ostavi ovako :shock: :shock: iizgleda kao naucna fantastika ali nije
http://www.bih-ribolov.com/forum/index. ... g79132#new

isti ribolovac je upecao ove 2 ribe..a ima jos podosta slika krupnih riba iz miljacke..
prije par dana je isto tako ulovljena potocna pastrmka od 51cm
Baudelaire

#20 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Baudelaire »

Evo, sve i da upecaš, ja to ne bih za pare pojeo :D
kokuz_sa

#21 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by kokuz_sa »

Baudelaire wrote:Evo, sve i da upecaš, ja to ne bih za pare pojeo :D
pa niko te ribe i ne jede..gust je ribu upecati i vratiti nazad..doduse neka zavrsi kao preparat na zidu u sobi..
al u tavu JOK :D
Baudelaire

#22 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Baudelaire »

Ne znam baš, ja jedem samo upecano. Ove iz ribarnica su fuj u odnosu na divlje. Doduše, ne jedem iz Miljacke nikad :D
kokuz_sa

#23 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by kokuz_sa »

Baudelaire wrote:Ne znam baš, ja jedem samo upecano. Ove iz ribarnica su fuj u odnosu na divlje. Doduše, ne jedem iz Miljacke nikad :D
ovo prethodno se odnosilo na ribe iz Miljacke
inace za ribu koja se jede ima Drina,Neretva,Sana,Una,Pliva pa bujrum pecat i jest koliko se zeli :D
cim pomislim na grgeca u tavi odmah ogladnim :-D
Baudelaire

#24 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by Baudelaire »

Sad se razumijemo :D
astrid

#25 Re: Cista Miljacka za 7 (sedam) godina??!!

Post by astrid »

Evo jedne stare teme o MikljacKOJ :D i kakve ribe @svirac tamo upeca :)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=66246
Post Reply