Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih itd?

Post Reply
Sonac

#151 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Sonac »

vernes81 wrote:
Sonac wrote:Šta reći na ovu temu?
1. Hrvatska uzimala polovinu oružja, ostatak slala nama. Ok, Koliko nam je slala i propuštala Srbija ili Crna Gora?

2. Stotine hiljada jadnih izbjeglica u Hrvatskoj su bile smješene u kolektivne cente i nisu imali redovne obroke, davali im prljave deke, psovali tu i tamo. Ok, koliko znam iz Srbije i Cre Gore su ljudi vraćani ravno u konc logore u Bosnu, a prošli torture i torture da izađu iz iste. Bilo je radnih logora i u samoj Srbiji a znam i za slučajeve gdje su Bošnjake vraćali u logore čak iz Makedonije. I da, to je sami početak rata, ti ljudi nisu puške ni vidjeli nego spašavali sebe i svoju djecu.

3. Sa Hrvatima skupa započeli odbranu zemlje i istu na kraju umalo skupa komplet oslobodili. Kako je proticao rat sa Srbijom?

U ovo sve što sam napisao sam siguran i odgovorno stojim iza toga, bratoubilački rat između Bošnjaka i Hrvata je jedina srpska pobjeda u ovim ratovima.

I sada nakon svega, Hrvati nam ispadaju veći problem od Srbije, to mnogo govori o našem karakteru. Ako već Srbiju nismo uspjeli natjerati da plati ratnu štetu i prizna agresiju, brate ne trebamo ni Hrvatima već se okrenuti životu a ne zakuhavanju na sve strane. Ako to mogu ja koji sam izgubio pola familije možete i vi dijasporaši i podrumaši.
Legendo i ja tako isto mogu reci srbi su kul jer mi niko nije stradao od njih a da su hrvati najgori.
Cinjenica je da su srbi direktno i otvoreno bez kalkulacija napali i cinili zlocine,
dok su to hrvati hinjski ucinili kad im je bio pogodan trenutak za to.
A sa ta 3 argumenta mozes obrisati zadnjicu.
Inače je brisanje zadnjice najbolji način pobijanja argumenata, nije ni čudo što niko s nama neće :D
Varaš se, poginuo mi je blizak rođak u srednjoj Bosni kao pripadnik Armije RBiH, Srbi su se pozabavili civilima a kad smo već kod civila, kompletan rat između Bošnjaka i Hrvata iz perspektive civilnih žrtava nije odnio života koliko je bilo '92 u par dana u Krajini ili istočnoj Bosni a da ne spominjem onaj jedan jedini julski dan... I pročitaj moj post još jednom, ja sam i Srbiji uslovno halalio, odnosno pomirio se sa činjenicom da nema ništa od naplata, osveta te da nam je kako tako živjeti skupa i živim punim plućima pa bi mogao i ti i ostatak ovog jada. Svjestan sam da "neprijatelj" vreba sa svih strana ali mi je malo previše i 20 godina kasnije tako živjeti svaki dan, živio i uzmi šta mekše za zadnjicu :)
Sonac

#152 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Sonac »

Lopez1981 wrote:
zg1911 wrote:dakle iste osobe palile i žarile po bih pa onda primale bih izbjeglice? jebena logika...

čitajući upise i na ovoj temi jedno je jasno. bošnjaci hrvatima i hrvatskoj nisu prijateljski narod, kako ja, a rekao bih i generalno puk u hrvatskoj to smatra. prije se ta mržnja eufemizirala onom "ma ne mrzimo mi vas iz hrvatske, već ove naše škutore", a sad je to puno otvorenije i šire
Ako ti i vas puk smatrate vodstvo hb i hvo herojima a ne ratnim zlocincima, neprijateli smo ne mozemo biti veci to nek vam je jasno. A sa svim Hrvatima koji se distanciraju od zlocinacke politike Tudjmana i herceg bosne uvijek prijatelji.
Jarane zamisli neki gradić u srednjoj Bosni koji smo realno mogli pojesti da smo htjeli, zamisli samo koliko ih je strah bilo, jedina nada, jedini spas im je bila njihova vojska HVO i HV eventualno, oni ih nikad neće vidjeti kao zločince i ne mogu ih kriviti, isto tako mislim i za Srbe i VRS, propaganda je učinila svoje. Evo ja ne mogu reći nikad da je Orić bio zločinac a ne znam to, ni ti ni ja, ali nikad neću izgovoriti to.
costacurta

#153 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by costacurta »

dalmatinka wrote:
Dasi wrote:
dalmatinka wrote: Ne znam, nemam taj podatak, ako ga ti imaš postavi ga. Nemam podatak ni za hrvate koliko su ih
protjerali srbi a koliko bošnjaci.
Pa nemoj onda nama fakturisati racun za nekoliko stotina hiljada izbjeglica, jer je medju njima bilo i "vasih" i "nasih" i "njihovih". Izbaci iz racunice "vase" i "njihove" i "nase" koji su bili poslusni pa otisli za trece zemlje pa da vidimo koliko vam dodjemo. Odbicemo sa racuna i ono oruzje koje je HV i HVO uzeo, humanitarnu a red bi bio i ono sto je HVO protjerao da uzmete na sebe. Podvuci cifru pa da i to zavrsimo, cist racun duga ljubav.
Nitko vama neće ništa fakturirati, a koja bi i svrha bila ispostaviti račun koji nitko neće platiti?
Sultanijo,
Možemo prelomiti priko Školjeva kod Neuma? Vi uzmite Veliki. :D
Skontajte se šta imate još za prodat, sad kad krenu tužbe biće kritično. Trebalo bi to ubrzat jer kad vas Europa prEtisne za pare koje njima dođete neće nama imati od čega isplatiti odštetu :D . Nećemo se buniti ni otočić koji da nam zamotate za ponijeti, al prvo imovinu da nam vratite, kao recimo Luka Sibenik, pa JANAF pa Belvedere i Vrtovi Sunca u Dubrovniku odmaralište u Tisnom itd itd.
Jbte umjesto da budete manji od makovog zrna vi se još qrčite i prsite.
Sreća vam je samo što u naske neJma insana među politišns koji bi vas prEtisli već sve goli papak koji samo vlastiti hajr gleda.
Moreš li razumit?
Dasi

#154 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Dasi »

Sonac wrote:Jarane zamisli neki gradić u srednjoj Bosni koji smo realno mogli pojesti da smo htjeli, zamisli samo koliko ih je strah bilo, jedina nada, jedini spas im je bila njihova vojska HVO i HV eventualno, oni ih nikad neće vidjeti kao zločince i ne mogu ih kriviti, isto tako mislim i za Srbe i VRS, propaganda je učinila svoje. Evo ja ne mogu reći nikad da je Orić bio zločinac a ne znam to, ni ti ni ja, ali nikad neću izgovoriti to.
Naravno da ne mozes jer je covjek oslobodjen optuzbi, mozemo mi privatno misliti supak, ovakav onakav ali sud ga je oslobodio i tacka. Isti je sud oslobiodio Gotovinu i nije zlocinac, isto mozemo o njemu privatno misliti sta hocemo al sud je rekao svoje.
archi_a

#155 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by archi_a »

Gospodo, postoje zvanične presude međunarodnog suda. Fino da ih pročitamo sve će nam se samo kazati. Nećemo se igrati želja i pozdrava.
Vezano za tumačenja:"kako neko popali kuće pa onda primi izbjeglice? " :-)
Zamjena teza! Prvo su primljene izbjeglice a od '93 se počinju paliti kuće!!!
dalmatinka

#156 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

costacurta

Sultanijo,
Skontajte se šta imate još za prodat, sad kad krenu tužbe biće kritično. Trebalo bi to ubrzat jer kad vas Europa prEtisne za pare koje njima dođete neće nama imati od čega isplatiti odštetu :D . Nećemo se buniti ni otočić koji da nam zamotate za ponijeti, al prvo imovinu da nam vratite, kao recimo Luka Sibenik, pa JANAF pa Belvedere i Vrtovi Sunca u Dubrovniku odmaralište u Tisnom itd itd.
Sreća vam je samo što u naske neJma insana među politišns koji bi vas prEtisli već sve goli papak koji samo vlastiti hajr gleda.
Moreš li razumit?
Razumin ja to boje nego što ti pensaš, samo ne znan razumiš li ti da kad kažem "mi" da misliš na političare, misliš li da će narod viditi što od toga? :roll:
PS Koje odmaralište je bilo vaše u Tisnom?
dalmatinka

#157 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

dalmatinka wrote:
costacurta

Sultanijo,
Moreš li razumit?
Razumin ja to boje nego što ti pensaš, samo ne znan razumiš li ti da kad kažeš "mi" da misliš na političare, misliš li da će narod viditi što od toga? :roll:
commendatore

#158 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by commendatore »

7 strana za 10 sati .... alal vera šinko....

fala im sto su pomogli nikom ne zatrebalo :lol:
Fudo387

#159 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Fudo387 »

zg1911 wrote:dakle iste osobe palile i žarile po bih pa onda primale bih izbjeglice? jebena logika...

čitajući upise i na ovoj temi jedno je jasno. bošnjaci hrvatima i hrvatskoj nisu prijateljski narod, kako ja, a rekao bih i generalno puk u hrvatskoj to smatra. prije se ta mržnja eufemizirala onom "ma ne mrzimo mi vas iz hrvatske, već ove naše škutore", a sad je to puno otvorenije i šire
Koji spin,
Pa dobro, kako svu ovu vasu histeriju nakon presude za UZP, treba dozivjeti? Ono, dje ste raja, znamo mi da ste vi super, ovo sto masovno velicate ratne zlocince koji su nas ubijali, ok je to.
U zamjenu mi nudis neku imaginarnu pricu, kao, pa pomogli smo, slali hranu, primali izbjeglice, a ja u tri dana po jednom jeo...hljeb od mekinja i solju mlijeka u prahu. U svemu pokusavao eskivirati granate onog supka obalskog topa sa Makljena koji svako malo zvekne k’o atomska.
Pa jebo te, mozes li bar malo biti realan?
Lopez1981

#160 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Lopez1981 »

Sonac wrote:
Lopez1981 wrote:

Ako ti i vas puk smatrate vodstvo hb i hvo herojima a ne ratnim zlocincima, neprijateli smo ne mozemo biti veci to nek vam je jasno. A sa svim Hrvatima koji se distanciraju od zlocinacke politike Tudjmana i herceg bosne uvijek prijatelji.
Jarane zamisli neki gradić u srednjoj Bosni koji smo realno mogli pojesti da smo htjeli, zamisli samo koliko ih je strah bilo, jedina nada, jedini spas im je bila njihova vojska HVO i HV eventualno, oni ih nikad neće vidjeti kao zločince i ne mogu ih kriviti, isto tako mislim i za Srbe i VRS, propaganda je učinila svoje. Evo ja ne mogu reći nikad da je Orić bio zločinac a ne znam to, ni ti ni ja, ali nikad neću izgovoriti to.
Zasto bi govorio da je Oric zlocinac kad mu nista ne mogu dokazati? Svaki presudjeni iz Armije BiH je za mene zlocinac bio to Rasim Delic, Zulfikar, Dzeko, Rasema Handanovic ili bilo ko. Sta trebam reci nije tako? Pusti mi tu pricu, medjunarodni sud im je kompletan vojni I politicki vrh u BiH osudio za najgore zlocine, sta sam trebao lizati se sa nekim ko to negira? kurca graha kralju, Kad se Bosnjaci Podrinja pocnu lizati sa negatorima genocida tad cemo se i mi Bosnjaci Hercegovine lizati sa negatorima UZP bio on iz skutorije ili Zagreba a to je NIKAD!
supercali

#161 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

Hrvatsku su vise sjebale vodje iz herceg bosne nego armija bih
Dasi

#162 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Dasi »

supercali wrote:Hrvatsku su vise sjebale vodje iz herceg bosne nego armija bih
I dalje je sjebaju, al' jok Bosanci/Bosnjaci su im neprijatelji najveci. Ne d'o bog oci otvoriti i krenuti naprijed.
costacurta

#163 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by costacurta »

dalmatinka wrote:
costacurta

Sultanijo,
Moreš li razumit?
Razumin ja to boje nego što ti pensaš, samo ne znan razumiš li ti da kad kažem "mi" da misliš na političare, misliš li da će narod viditi što od toga? :roll:
Dječije odmaralište "Enver Šiljak".
ZezaN se ja malo s tobom. Ti si super lik, doduše prenese te nekad al pozitiva si generalno. Iman ja drugova na Istri i ne bi Hin mijenjo nizašta, Rabac i Fužine najjača mjedta al to je drugi svijet od npr Makarske. Eh, ovi sa sjevera ne hebu ove sa juga ni 1% a to je zato što škutori dominiraju a njih sjever ne podnosi. A ja sam zbog ovih škutora bio gladan 93. i ti nemaš pojma šta to znači i kako to izgleda. U to ime im se nahebem mame ljigave. A vi dok se ne ogradite od njih imaćete više štete nego koristi.
Handre vas 25 godina kroz lažne invalidnine, mirovine, kriminal, šverc, poreske utaje itd itd sve je to produkt nosilaca Europskih vrijednosti koje Hrvatska trpi iz samo vama znanih razloga. Ovo sa UZP presudom vas tj. Hrvatsku zvaničnu politiku izgleda nije pameti načuilo, dapače. Ničim izazvani počeli ste tj. Vasi političari histerisati prizivati duhove prošlosti, ugrozba, mi vam valjali i vi ste ubijali ovo ono. E onda Jbga. Kad je tako ćeraćemo se pa kud koji.
biscanka2

#164 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by biscanka2 »

dalmatinka wrote:
biscanka2 wrote: Niko ne pljuje Hrvate kao gradjane nego dvolicnu politiku Hrvatske iz tog perioda. Iz tvojih postova zakljucujem da ti branis tu ratnu politiku Hrvatske na celu sa Tudjmanom pa pretpostavljam da se slazes sa tom politikom. Zato evo jedno pitanje, koliko je od tih stotina tisuca (jos malo miliona) izbjeglica bilo Bosnjaka a koliko ostalih naroda? Koliko je od tog broja Bosnjaka sto su dosli, kao izbjeglice, u tranzitnu Hrvatsku ustvari bilo protjerano od HVO-a (Tudjmana) zbog politike ciste i "uljudbene" tzv. herceg-bosne?
Pa kad čitam ovaj forum izgleda da su svi došli jer su ih protjerali hrvati, ni sa kim osim sa hrvatima niste ratovali. I hrvati su sami sebe protjerali. Što se tiče hrvatske politike iz tog vremena o njoj sam sve rekla na ovom forumu davnih godina i neću
više ponavljati.
Pa tema je Hrvatska... . :? :cry:[/quote]
i bosanske izbjeglice u njoj....[/quote]

Bosansko hercegovacke izbjeglice. :wink:
Nego jedna mostarka (po nacionalnom oznacenju hrvatica) koja je u dalmaciji u hotelu jedno vrijeme, sa dvoje djece boravila,kasnije se u Zagrebu udomila,mi rece da ih tamo bjela-e carapa-e zovu. Bila je dosta dirnuta (povrijedjenja) ali i pored toga sa cijelom porodicom ostala je i dalje u Zagrebu zivi. :D
zg1911

#165 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by zg1911 »

Lopez1981 wrote:

Smatrao sam ja njih šljamom i puno prije no što ih je haag osudio. Nije da je važno, čim se vidi nick prišije mi se ustaštvo, thompson itd
Novak20

#166 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Novak20 »

Iz moje općine su prvo otišli Srbi. Kuće (oko 350), imanja, sve popljačkano u trenu.

Pa odoše Hrvati nakon kratkog sukoba. E to je bila nadrealna pljačka i paljevina cca 2.000 kuća, stoke, imovine. Kolone praznih ruku i prikolica u hrvatska sela i kolone pune stvari iz sela. Kao mravi u filmu, a tu atmosferu gdje je bilo nekakvog ludila u zraku zaista ne mogu opisati. Poslije pljačke, paljevine i nekoliko ubistava pred kućnim pragom, licemjerni pozivi na povratak. :D

Vojska uzela "plijen", civili ko lešinari, mravi ili crvi, političara nigdje, a policija nemoćna i nemušta.

Za sedam dana dolaze izbjeglice Bošnjaci iz Srednje Bosne. Protjerali ih Hrvati sa dvije kese u rukama. Srpske i Hrvatske kuće prazne, razvaljene, popaljene....stoke nema. Ljudi u nevolji se zlopatili čitav rat u opljačkanim, praznim kućama. Plaćali ukradene, osnovne stvari za život, a mogli su da uđu u gospodski opremljene kuće brojnih dijasporaca.

1995. dolaze Srebreničani. Pred samu zimu im se opremaju, kako tako, razvaljene i prazne kuće za smještaj. Općina plaća, firme, gazde, majstori...gleda se pomoć ali i zarada. Poslije su se svi Srebreničani pokupili za Ilidžu i Vogošću.

Puno je ljudi koji imaju razloga da se stide svog ponašanja, (ne)davanja pomoći i (ne)zbrinjavanja izbjeglica u nesretnom ratu.

Hrvatska nije izuzetak. Ako je šta dala, treba gospodski da šuti. Puno je i uzela.
horkesh

#167 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by horkesh »

Novak20 wrote: Puno je ljudi koji imaju razloga da se stide svog ponašanja, (ne)davanja pomoći i (ne)zbrinjavanja izbjeglica u nesretnom ratu.

Hrvatska nije izuzetak. Ako je šta dala, treba gospodski da šuti. Puno je i uzela.
:thumbup:
supercali

#168 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

Problem kod ljudi je taj sto ne razdvajaju politiku od obicnih ljudi bez obzira na stranu
Sta ja imam zajednicko sa bakirom
Sta ima pernar zajednicko sa tudjmanom
Ili cedo jovanovic sa mladicem
LBVIEW

#169 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by LBVIEW »

dalmatinka wrote:
Maraschino wrote:Ni jedna bosnjacka izbjeglica koja je bila smjestena u HR nece se necim pofaliti.
Pa onda nisu trebali ni dolaziti. Ne znam što ste očekivali od zemlje koja je tkđ. bila u ratu, sa tisućama vlastitih prognanika, valjda poslugu u kući.
Ne kaže se uzalud pomozi sirotu na svoju sramotu.
A koliko bi ti meni, sirotanu, naplatila smjestaj? :mrgreen:
LBVIEW

#170 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by LBVIEW »

Lincoln-Burrows wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Moglo bi se postaviti i obratno pitanje, što bi bilo da Hrvatska nije primala izbjeglice
i što bi bilo da se nisu odlučili na oluju i deblokadu Bihaća?
Mišljenja sam da ljudi u RH ne traže zahvalnost, oni će to prokomentirati: zajebali smo se jednom nećemo više.
Jeste brate. "Oluja" - humanitarna akcija s ciljem deblokade Bihaćkog okruga ?
To je samo još jedan u nizu historijskih falsifikata koje zvanični Zagreb uspješno nameće i podvaljuje kao činjenice. Znamo svi mi, koji išta i imalo čitamo, da je američki državni sekretar podršku SAD-a za "Oluju" uslovio upravo pomaganjem HV-a ARBiH u cilju finaliziranja akcije deblokade Bihaćkog okruga. Transkripte tih razgovara imate u knjizi "Transkripti o podjeli Bosne", a spominju se i u "Smrt Jugoslavije"

HV nije deblokirao Bihać, niti je "Bihać bio pred padom", niti je "Tuđman spriječio novu Srebrenicu". To su izmišljotine Domazeta-Loše, Ljube Ćesića Rojsa, Klotilde Grabar Kritarović i ostalih likova sa periferije povijesne zbilje. Bihać su branile i odbranile, ratujući protiv tri vojske, jedinice Petog Korpusa ARBIH koje su iz unutrašnjosti probile blokadu, i kretale se u pravcu spajanja sa 7. Korpusom.

Motive Tuđmana da Gotovini naredi da, nakon "deblokade Bihaća", krene preko Mrkonjić Grada i Jajca prema Banja Luci nek' objašnjava onima koji su u tom srljanju izgubili glave.
Jah sve same izmišljotine, jesi li ikada promislio da nije bilo Oluje da bi ti
sada tipkao iz Švedske a u najboljem slučaju iz Zagreba.
Jeli ti jasno da nebi makli crtu za sto godina da ratujete.
Kako da ne.
Nego, otkud vi tako 'rabri na Vlasicu, kod brace cetnika? :D
It_is_a_Leclerc

#171 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by It_is_a_Leclerc »

Netačno, naravno. Bošnjaci nisu ništa manje prijateljski narod nego što su Hrvati. I nemojte temu svoditi na lične odnose i konstrukcije. Ovdje govorimo o pomoći države, državnog aparata RH, a za koju je na ovoj temi već dokazano da nije pomoć već višestruko preplaćena razmjena roba i usluga, a za koju smo, kao zahvalnicu, dobili UZP s ciljem trajne eliminacije mojih sunarodnjaka iz prostora "velike Hrvatske".

Jedini problem je što se ovdje očekuje da Bošnjaci šute, da rade kako im se kaže, da budu izbjeglice u vlastitoj domovini. E taj film se više ne emituje u našim bioskopima. Meni je žao što su ljudi u Hrvatskoj navikli na to i što se svaki put čude kad Bošnjaci otvoreno kažu šta im smeta i šta ne žele, ali to nije naš problem.

Shvatite.
zunazu

#172 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by zunazu »

SaraFina wrote:U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima
U toj mjeri gdje se radi o normalnim ljudima. Tamo gdje je HDZ gazio stopama onih koje smo u 2.s.r. porazili dešavala se katastrofa u kojoj su Bošnjaci gubili živote, a Hrvati obraz, što je poslije i ozvaničeno na sudu. Dakle, gledajmo djela, a ne ko je ko. Djela je bilo dobrih i loših i treba otvoreno govoriti i o jednom i o drugom. Onaj ko na presude odgovara sa "mi smo pomagali" obični je licemjer i fašistička pička.

Ako ćemo govoriti o priči "Hrvati spašavali Bošnjake" možemo i onu "Bošnjaci spašavali Hrvate", jer da nije bilo Bošnjaka Srbi bi pregazili pola Hrvatske i umjesto Sarajeva opsjedali i ubijali Zagreb, a umjesto genocida u Srebrenici desio bi se jedan u Bjelovaru.

Ako svi skupa imamo obraza, poštovaćemo ono što sud kaže, baziraćemo pisanu historiju i odnose na tome, a ko se poziva na dobrotu neka je pokaže danas, jer mnogo je načina da se približavamo jedni drugima i sarađujemo. Ionako nas je sve manje i manje, izumrijećemo na jednak način, a onda će ova područja naseliti neko drugi kome ćemo svi jednako biti nebitni. Dosta licemjerstva!
SaraFina

#173 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

zunazu wrote:
SaraFina wrote:U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima
U toj mjeri gdje se radi o normalnim ljudima. Tamo gdje je HDZ gazio stopama onih koje smo u 2.s.r. porazili dešavala se katastrofa u kojoj su Bošnjaci gubili živote, a Hrvati obraz, što je poslije i ozvaničeno na sudu. Dakle, gledajmo djela, a ne ko je ko. Djela je bilo dobrih i loših i treba otvoreno govoriti i o jednom i o drugom. Onaj ko na presude odgovara sa "mi smo pomagali" obični je licemjer i fašistička pička.

Ako ćemo govoriti o priči "Hrvati spašavali Bošnjake" možemo i onu "Bošnjaci spašavali Hrvate", jer da nije bilo Bošnjaka Srbi bi pregazili pola Hrvatske i umjesto Sarajeva opsjedali i ubijali Zagreb, a umjesto genocida u Srebrenici desio bi se jedan u Bjelovaru.

Ako svi skupa imamo obraza, poštovaćemo ono što sud kaže, baziraćemo pisanu historiju i odnose na tome, a ko m ü11se poziva na dobrotu neka je pokaže danas, jer mnogo je načina da se približavamo jedni drugima i sarađujemo. Ionako nas je sve manje i manje, izumrijećemo na jednak način, a onda će ova područja naseliti neko drugi kome ćemo svi jednako biti nebitni. Dosta licemjerstva!

Bošnjaci na presudu suda nisu imali nikakvog utjecaja. Upravo zato mi i jeste čudna ta količina netrepeljivosti koju Hrvati pokazuju. Prije presude hrvatski mediji u RH su bili dosta tolerantni i izjave su bile više nego umjerene.
Bilo mi je više nego drago, da je to tako, obzirom na okolnosti.

Vjerovatno ni pravni eksperti nisu vjerovali u presudu HR skupa sa šestorkom. Nismo ni mi analizirajući.
I danas nakon sve ove medijske pompe i agresivnosti ja HR ne bi izjednačila u krivnji sa jednom Srbijom.

Naprotiv! Pitala sam se otvoreno ko je zakazao u slučaju presude Srbiji i zašto je amnestirana za krivnju. Krivnju koja je neuporediva, sa bilo čim što se dogadjalo u ratu i poraću u BiH.

Medjutim, nakon iznenadne presude i šoka HR javnost zajedno s političkim vrhom krenula je da optužuje cjelokupan bošnjački narod, i prigovara za pomoć koju je pružala BiH. Po upisima forumaša i na ovoj temi to je više nego jasno.
Prestavljali su sebe i predstavljaju kao oštećenu stranu, što mogu djelomično i razumjeti... Ali uzrok njihovih frustracija trebala je biti Srbija a ne BiH i Bošnjaci.

Da su se u HR više pobrinuli i pomogli da se Srbija procesuira na vrijeme, za što su imali osnovu, možda bi i ova presuda njima bila ograničena samo na šestorku.

Mislim da bi HR lako preboljela tu " ograničenu krivnju". Ovako se stvara atmosfera medijskog ludila i to totalnog.
Valjda to ludilo neće biti uvod u nešto još gore. Ionako su medjunacionalne tenzije usijane.
SaraFina

#174 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

dalmatinka wrote:
"Dasi"
Niko ne pljuje Hrvate kao gradjane nego dvolicnu politiku Hrvatske iz tog perioda. Iz tvojih postova zakljucujem da ti branis tu ratnu politiku Hrvatske na celu sa Tudjmanom pa pretpostavljam da se slazes sa tom politikom. Zato evo jedno pitanje, koliko je od tih stotina tisuca (jos malo miliona) izbjeglica bilo Bosnjaka a koliko ostalih naroda? Koliko je od tog broja Bosnjaka sto su dosli, kao izbjeglice, u tranzitnu Hrvatsku ustvari bilo protjerano od HVO-a (Tudjmana) zbog politike ciste i "uljudbene" tzv. herceg-bosne?
Pa kad čitam ovaj forum izgleda da su svi došli jer su ih protjerali hrvati, ni sa kim osim sa hrvatima niste ratovali. I hrvati su sami sebe protjerali. Što se tiče hrvatske politike iz tog vremena o njoj sam sve rekla na ovom forumu davnih godina i neću
više ponavljati.

Ovo nije tačno. Najviše izbjeglica došlo je prije muslimansko - hrvatskog sukoba u srednjoj Bosni i Hercegovini. Ljudi su protjerani u onom prvom valu nespremni skupa sa 160 k Hrvata sa teritorije koju je kontrolisao VRS.
Ali je grozno što ti iz dalmacije ( ako jesi po nicku ) govoriš " pomozi sirotu na svoju sramotu". Nisi iz Svice ili Njemačke pa da s takvim stavom dociraš nekome.
Uostalom moralno i ljudski bi bilo pomoć nikad i ne prigovoriti. A ovo povlačenje dvadeset i kusur godina kasnije i nabijanje na nos komad kruha ili zdravstvenu skrb i smjeśtaj koju je koristila neka bošnjačka porodica u Tijesnom, prognana je dno ljudskosti.
Presude HR nije dobila u Zenici, Sarajevu ili Tuzli. Niti su joj presudili Ahmet, Ramiz i Bego, nego Hag i njegove sudije. Sad što je u vašim glavama Srbija "bolje prošla " a VI trud uložili i predstavljali se dobrociniteljima, drugi je par opanaka.
Pola vojnog vrha Srbija i ostatka tkz: JNA VI kao jednonacionalna država niste uspjeli osuditi.
Pa za Vukovar procese u HR protiv Srba niste u stanju provesti. Nije vam Bošnjo kriv i za poltronski stav u takvim slučajevima. Dodvoravajući se EU izgubili ste mnogo. Kasno je za bilo kakve intervencije sada.
horkesh

#175 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by horkesh »

SaraFina wrote:Ljudi su protjerani u onom prvom valu nespremni skupa sa 160 k Hrvata sa teritorije koju je kontrolisao VRS.
Moram samo ispraviti da je po HNS-ovim brojkama, svakako preuveličanim kako bi pokušali što više okriviti Armiju RBiH za protjerivanje Hrvata... Dakle, čak i po njihovim brojkama, VRS je protjerao 294.000 Hrvata, dok je "s područja pod kontrolom ARBiH prognano i izbjeglo 172.000 Hrvata".
Post Reply