Hvala
Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Moderator: anex
- Daphna
#1 Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Dakle... Imam neki srebrni nakit koji je već pomalo počeo mijenjati boju (vjerovatno od dugotrajnog stajanja i čekanja da mi se opet dopadne
)... Pa me interesuje kako i čime ga mogu malo očistiti kod kuće, da ne nosim u zlataru, jer i nije neka količina nakita u pitanju (lančić, privjesak i naušnice).
Hvala
Hvala
-
desetina
#2 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
umotaš nakit u alu foliju staviš u vodu dodaš malo (jednu kaškicu) sode bikarbone i prokuhaš, kuhaj nekoliko minuta. provjeri da li je spalo ono crnilo ako nije ponovi postupak i kuhaj malo duže. ja ovako čistim i zlatni nakit. 
- slavkoimamodilera
#3 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Ja pamtim od prije rata ono potopis u sodu bikarbonu, navodno svu necistocu izvuce sa srebra 
- Kraljica_Suza
#4 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Ja otkuham sa faxom
sjaji se 
- Daphna
#5 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
E super, hvala vam svima!
I ja se sjećam, dok sam bila mala
, da je mama to čistila sodom bikarbonom... Ali rekoh, da priupitam
A obzirom da i prašak za veš sadrži znatnu količinu sode...
i za tu opciju!
I ja se sjećam, dok sam bila mala
- u.s.p.o
#6 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
ima kupit tekućina u sarajevu u jednoj robnoj kući ćisti super,ne pokušavaj svaćim upropastićeš- Daphna
#7 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
u.s.p.o wrote:ima kupit tekućina u sarajevu u jednoj robnoj kući ćisti super,ne pokušavaj svaćim upropastićeš
A to nećeš da reklamiraš robnu kuću, jel'?
- u.s.p.o
#8 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
hoš ti ćistit ili? puno sa. robnih kuća šta ima se reklamirat ,kupi i glanjcaj
- u.s.p.o
#9 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
vidiš kako je oćistilo i u sjajilo-
Alma Ata
#10 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Deterdžent za veš u lončić vode i kuhati. Čistim tako zlatni i srebrni nakit bez kamenčića.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#11 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Kupila u Bezistanu krpicu za ciscenje nakita. Bila ovako 5 km ili sl. Cisti sve ko luda, samo malo protrljam njom nakit i sjaji se ko nov. Ovo kuhanje i sl mi je previse agresivno i bojim se da ne skine zastitni sloj sa tog srebra.
- tech10
#12 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Hebo nakit, mene muci escajg. 
- u.s.p.o
#13 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
anjusha wrote:Kupila u Bezistanu krpicu za ciscenje nakita. Bila ovako 5 km ili sl. Cisti sve ko luda, samo malo protrljam njom nakit i sjaji se ko nov. Ovo kuhanje i sl mi je previse agresivno i bojim se da ne skine zastitni sloj sa tog srebra.

- Daphna
#14 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Potražit ću... Hvala anjushaanjusha wrote:Kupila u Bezistanu krpicu za ciscenje nakita. Bila ovako 5 km ili sl. Cisti sve ko luda, samo malo protrljam njom nakit i sjaji se ko nov. Ovo kuhanje i sl mi je previse agresivno i bojim se da ne skine zastitni sloj sa tog srebra.
-
Lesli Eldridž
#15 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Ako nema previše nabora na tome nakitu može se očistiti i pepelom i vlažnom krpom. Ko ima kamin, ima i pepela,malo se protrlja i to je to. 
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#16 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
ma ona radnja sa onim (bezveznim) srebrnim nakitom izlozenim vani, gdje je prsten ovako 10 km ili sl. ne mozes je promasiti nikako!Daphna wrote:Potražit ću... Hvala anjushaanjusha wrote:Kupila u Bezistanu krpicu za ciscenje nakita. Bila ovako 5 km ili sl. Cisti sve ko luda, samo malo protrljam njom nakit i sjaji se ko nov. Ovo kuhanje i sl mi je previse agresivno i bojim se da ne skine zastitni sloj sa tog srebra.(još ako se sjećaš koja radnja, tačno...)
- Daphna
#17 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Znam, sad znamanjusha wrote:ma ona radnja sa onim (bezveznim) srebrnim nakitom izlozenim vani, gdje je prsten ovako 10 km ili sl. ne mozes je promasiti nikako!Daphna wrote:Potražit ću... Hvala anjushaanjusha wrote:Kupila u Bezistanu krpicu za ciscenje nakita. Bila ovako 5 km ili sl. Cisti sve ko luda, samo malo protrljam njom nakit i sjaji se ko nov. Ovo kuhanje i sl mi je previse agresivno i bojim se da ne skine zastitni sloj sa tog srebra.(još ako se sjećaš koja radnja, tačno...)
- parlato
#18 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Zdravo svima! Može li mi neko reći na koji način je najbolje očistiti srebro? Imam dosta nakita i sa kamenčićima, npr.: razno prstenje...čitala sam ovde su mnogi pisali da je dobro sa sodom bikarbonom i vodom, ali interesuje me da li trebam zamotati nakit u foliju, staviti u vodu sode, i zajedno s nakitom staviti da prokuha nekoliko minuta? HVALA PUNOOOOOOOOOOOOO!
- alica.k
#19 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
vjerovatno je neko vec to spomenuo al ev kak ja to radim:
stavim u foliju malo vode, sodu bikarbonu i potrpam svo srebro sto hocu da cistim (meni je djelovalo i na zlato) i onda sve to stavim u neku serpicu i pustim da prokuha i kuha...kad se soda bikarbona sva rastvori onda pustim jos malo, i na kraju samo prospem vodu a naspem hladnu da se ohladi sve i polako isperem jedan po jedan komad nakita. e sad, meni je to mrsko al sestru zaposlim da uzme cetkicu za zube i svaki pojedinacno ocisti, njoj to uzivancija.
stavim u foliju malo vode, sodu bikarbonu i potrpam svo srebro sto hocu da cistim (meni je djelovalo i na zlato) i onda sve to stavim u neku serpicu i pustim da prokuha i kuha...kad se soda bikarbona sva rastvori onda pustim jos malo, i na kraju samo prospem vodu a naspem hladnu da se ohladi sve i polako isperem jedan po jedan komad nakita. e sad, meni je to mrsko al sestru zaposlim da uzme cetkicu za zube i svaki pojedinacno ocisti, njoj to uzivancija.
-
duboka_misao
#20 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
pasta za zube ili soda bikarbona i trljaj dok se ne usjaji
- 1987vendetta
#21 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Pokvasis nakit vodom, uzmes malo paste za zube i trljas prstima 30-ak sekundi (vidjet ces kako se skida, ostaje crno na prstima), onda isperes vodom i osusis... 
- IceQueen
#22 Re: Čišćenje srebrnog nakita-HOME verzija...
Nema zastitnog sloja na srebru... ni na zlatu!anjusha wrote:Kupila u Bezistanu krpicu za ciscenje nakita. Bila ovako 5 km ili sl. Cisti sve ko luda, samo malo protrljam njom nakit i sjaji se ko nov. Ovo kuhanje i sl mi je previse agresivno i bojim se da ne skine zastitni sloj sa tog srebra.
Probaj kontrolisano potapanje u Coca Colu! Nisam probala ali trebalo bi upaliti! Mozda ce trebati malo vise vremena