Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
motorola5
#1 Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Narode imam problem:
Grijanje u kabini mi je katastrofa. U šajbu duva kao i u noge mlak zrak, u vozača hladan.
Mislim da mi je spala sajla sa klapne ili ručice kojom usmjeravam duvanje gore dole ili strana.
Eh sad što se tiče mlakog zraka mislim da je u pitanju mali radijator koji je malo zapušen jer se nekad ćuje klokotanje vode kada dam jači gas.
ČIME DA ČISTIM TAJ RADIJATOR I ŠTA SIPATI U NJEGA DA GA OČISTIM. SMIJEM LI KORISTITI VEĆI PRITISAK POMOĆU WAPA ODNOSNO MAŠINE ZA PRANJE AUTA.
Hvala unaprijed...
Grijanje u kabini mi je katastrofa. U šajbu duva kao i u noge mlak zrak, u vozača hladan.
Mislim da mi je spala sajla sa klapne ili ručice kojom usmjeravam duvanje gore dole ili strana.
Eh sad što se tiče mlakog zraka mislim da je u pitanju mali radijator koji je malo zapušen jer se nekad ćuje klokotanje vode kada dam jači gas.
ČIME DA ČISTIM TAJ RADIJATOR I ŠTA SIPATI U NJEGA DA GA OČISTIM. SMIJEM LI KORISTITI VEĆI PRITISAK POMOĆU WAPA ODNOSNO MAŠINE ZA PRANJE AUTA.
Hvala unaprijed...
-
_ado_
#2 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Koliko znam, cisti se tako sto skines one dvije cijevi koje spajaju radijator sa motorom. u jednu cijev radijatora stavis slauf, pustis jak mlaz vode i cekas da izbaci prljavstinu na drugu cijev radijatora i to je to.
-
motorola5
#3 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Probat ću jedino jedino da mi je znati da li se sta smije usuti u njega da malo to sve ocisti nekakva tecnost ili slicno,
Šta mislite.
Šta mislite.
- sparky
#4 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Ako je u sistemu bila obicna voda, nafatao se kamenac. Predpostavljam da sad imas permant ili antifriz koji je razjeo kamenac i zacepio. Nadam se da uskoro neces morati mjenjati grijac kabine. Ispiranjem obicnom vodom ne vjerujem da ces postici neki znacajniji rezultat. Probaj sa 100%tnim permantom, neka malo odstoji pa isperi.
-
AdnanSA
#5 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Kupi novi i zamijeni. Nema fajde od ćišćenja.
-
goran16v
#6 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Ima fajde, ja sam imao isti problem na Renault Kangoo-u, protjerao kroz hladnjak pola tanka od 1000 lit vode i grijanje proradilo ko zmaj.
-
motorola5
#7 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Super hvala probat cu s ciscenjem mislio sam nesto stavljati poput neke kiseline ali mislim da nema potrebe za tim.
-
Ublehas
#8 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Slobodno ti stavi malo solne kiseline (za wc iz marketa) ukoliko ti grijac vec nije natruho,tada bi ga svakako mjenjao. Kad naspeš malo okreci grijač rukom nek se kiselina rasporedi, samo nemoj je dugo drzati i dobro isperi vodom, šlauf pod pritiskom i udri. I cuvaj ruke, oci itd.
-
esso_sa
#9 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Ja bi ti predlozio da skroz zamjenis taj hladnjak. Nisu skupi novi, do 50 KM maksimalno.motorola5 wrote:Narode imam problem:
Hvala unaprijed...
Ti hladnjaci imaju i manu sto im plasticni prikljucci hoce puci i onda ti krene curiti rashladna tecnost...
Mana je sto je na Audi 80 to katastrofa zamjeniti, moras skinuti kompletnu prednju konzolu i rastaviti pola kabine...
Druga caka na Audi 80 je sto glavna plasticna kutija koja razvodi zrak dalje po otvorima ventilacije,ima jednu glavnu klapnu koja na sebi ima spuzvu za dihtovanje i ta spuzva se vremenom i od starosti raspadne a kad se to desi, ne mozes fino usmjeravati zrak da ide preko hladnjaka grijanja i imas vjecito mlako grijanje cak i sa novim hladnjakom... Spuzvu na klapnama mozes pokusati zamjeniti a mozes ici na jeftinu varijantu i skroz blokirati taj otvor nekim kartonom i sl. Mana potpunog blokiranja te klapne je sto onda ne mozes dozirati kolicinu grijanja - il je hladnjaca il je pakao, nema sredine i riktanja po zelji
- stakasa
#10 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Promjeni hladnjak. Cisteci grijac unistices motor. Sve to sto ti kiselina rastvori u hladnjaku ce ti kasnije zacepit kanale u motorumotorola5 wrote:Super hvala probat cu s ciscenjem mislio sam nesto stavljati poput neke kiseline ali mislim da nema potrebe za tim.
- stakasa
#11 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
stakasa wrote:Promjeni hladnjak. Cisteci sa kiselinama unistices motor. Sve to sto ti kiselina rastvori u hladnjaku ce ti kasnije zacepit kanale u motorumotorola5 wrote:Super hvala probat cu s ciscenjem mislio sam nesto stavljati poput neke kiseline ali mislim da nema potrebe za tim.
-
macor123
#12 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Pozdrav narode. Izvinjavam se ako nesto grijesim ali nov sam na forumu paa...
Cini mi se da je tema zastarila malo ali imam jedan problemcic pa se nadam da bi neki savjet dobro dosao.
Skoro sam mjenjao tu famoznu klapnu,i sve sto ide uz to (nov mali hladnjak...). E sada,grijanje mi je odlicno ali toliko mi sajba magli i ostaje masna da je to nepodnosljivo. Ne gubi rashladnu tecnost,nez sta da radim !
Skoro sam mjenjao tu famoznu klapnu,i sve sto ide uz to (nov mali hladnjak...). E sada,grijanje mi je odlicno ali toliko mi sajba magli i ostaje masna da je to nepodnosljivo. Ne gubi rashladnu tecnost,nez sta da radim !
-
Nermin_BH
#13 Re: Čišćenje radijatora grijanja Audi 80 "jaje"
Vjerovatno ti negdje ulazi voda u auto.