CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Moderator: anex
- Pikaboo
#1 CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Ljudi ,upravo sam saznala ovu vijest.Sutra u 19:30 na Famosovom stadionu u Hrasnici treba da bude cirkus.Danas se citav dan auto vozalo okolo ja jednim jadnim majmuncicem koji sjedi pored zvucnika i koji je prestravljen!!!Pozivaju na predstavu citav dan!!! Znamo da su cirkusi sa zivotinjama kod nas zabranjeni .Moja sestra je vec obavjestila organizaciju Prijatelji zivotinja,koji ce se pobrinuti da se taj pakao ne odrzi sutra!!!!Nadam se da ce biti uspjesni
-
diler
#2 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Jesi sigurna da nisi pogrijesila, mozda gostuje NK Zeljeznicar?
To bi objasnilo i majmuna..
- Pikaboo
#3 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Nije vrijeme za zezancijudiler wrote:Jesi sigurna da nisi pogrijesila, mozda gostuje NK Zeljeznicar?
- Karabaja
#4 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Pošto su karte? 
-
duboka_misao
#5 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
moj omiljeni gad Maca!Neznam sto pitas kad znas da je za izvodjace djabe.Karabaja wrote:Pošto su karte?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#6 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
OK, .... ne moras se truditi sa trecim vicem. Bit ces trajno banovan u svakom slucaju.diler wrote:Jesi sigurna da nisi pogrijesila, mozda gostuje NK Zeljeznicar?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#8 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Neka ga, ... neka. Neka momak jos malo oceifi.chuchumbamayumbe wrote:Karamba!
- Pikaboo
#9 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Udruzenje je saznalo od Ureda za veterinarstvo da cirkus nema dozvolu.Oni ce jutros reagovati tako sto ce obavjestiti vet.inspekciju a udruzenje ce reagovati neovisno od njih.Mediji ce biti obavjesteni,a prije pocetka predstave ce se doci sa policijom.Malo me razocaralo sto nema komentara od ljubitelja zivotinja! 
- Pikaboo
#10 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
POVODOM NAJAVE NEZAKONITOG ODRŽAVANJA CIRKUSA “COLORADO” SA ŽIVOTINJAMA NA PODRUČJU HRASNICE-OPĆINA ILIDŽA, NA DAN 26.9.2009.
PRIJATELJI ŽIVOTINJA U BiH UPUĆUJU OŠTAR PROTEST
KO JE DOZVOLIO NEZAKONITO ODRŽAVANJE CIRKUSA???
Povodom najave nezakonitog održavanja cirkusa „Colorado“ sa životinjama Prijatelji životinja u BiH zatražili od Policijske stanice Ilidža informaciju o tome ko je mogao dozvoliti nezakonito održavanje cirkusa, te informisali Ured za veterinarstvo BiH o istom.
Kao rezultat kampanja i educiranja ljudi, cirkusima čije predstave uključuju životinje zabranjeno je nastupanje u mnogim područjima svijeta, pa tako Zakonom i u BiH.
Niko nema pravo u BiH danas da dozvoli ulaz cirkusima sa životinjama u BiH niti da dozvoli cirkusima iz BiH održavanje predstava sa životinjama!
Zakono o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH decidno zabranjuje cirkuse sa životinjama, precizno Član 3. zabranjuje mučenje životinja i njihovo izlaganje stresu, patnji, strahu, dok Član 4 cc) između ostalog decidno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i cirkuske tačke sa životinjama.
Prijatelji životinja u BiH pozivaju na odgovornost Ured za veterinarstvo BiH, organe kantonalne veterinarske inspekcije i policijske organe koji su dozvolii održavanje ovog cirkusa.
Pozivamo sve prijatelje životinja da se pridruže protestu danas na Famosovom stadionu u 18:00 sati!!
Prijave protiv svih organa koji su dozvolili održavanje cirkusa sa životinjama bit će bez odlaganja podnesene.
Životinje u cirkusima pate, pate za vrijeme dresure, pate u kavezima.
Životinje nisu u cirkusu dobrovoljno!
PRIJATELJI ŽIVOTINJA U BiH UPUĆUJU OŠTAR PROTEST
KO JE DOZVOLIO NEZAKONITO ODRŽAVANJE CIRKUSA???
Povodom najave nezakonitog održavanja cirkusa „Colorado“ sa životinjama Prijatelji životinja u BiH zatražili od Policijske stanice Ilidža informaciju o tome ko je mogao dozvoliti nezakonito održavanje cirkusa, te informisali Ured za veterinarstvo BiH o istom.
Kao rezultat kampanja i educiranja ljudi, cirkusima čije predstave uključuju životinje zabranjeno je nastupanje u mnogim područjima svijeta, pa tako Zakonom i u BiH.
Niko nema pravo u BiH danas da dozvoli ulaz cirkusima sa životinjama u BiH niti da dozvoli cirkusima iz BiH održavanje predstava sa životinjama!
Zakono o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH decidno zabranjuje cirkuse sa životinjama, precizno Član 3. zabranjuje mučenje životinja i njihovo izlaganje stresu, patnji, strahu, dok Član 4 cc) između ostalog decidno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i cirkuske tačke sa životinjama.
Prijatelji životinja u BiH pozivaju na odgovornost Ured za veterinarstvo BiH, organe kantonalne veterinarske inspekcije i policijske organe koji su dozvolii održavanje ovog cirkusa.
Pozivamo sve prijatelje životinja da se pridruže protestu danas na Famosovom stadionu u 18:00 sati!!
Prijave protiv svih organa koji su dozvolili održavanje cirkusa sa životinjama bit će bez odlaganja podnesene.
Životinje u cirkusima pate, pate za vrijeme dresure, pate u kavezima.
Životinje nisu u cirkusu dobrovoljno!
- SenSen
#11 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Uvijek sam se pitala sta to tacno ti "Prijatelji Zivotinja" rade za doticne zivotinje?
Ali evo ova akcija im je dobra, samo jos do kraja da izganjaju..
Zna li ko postoji li u B&H zakon o oduzimanju zivotinja koje zive u losim uslovima? Ako postoji, eto im tu kandidata! Jel' ovo nas lokalni cirkus? Ko zna kakvih jos mucenika cirkusari vodaju okolo
Jos je tom malom majmunu sigurno dobro u poredjenju sa njegovim "radnim kolegama"..
@Pikaboo: svaka cast tebi i tvoj sestri na iniciativi i trudu!
Zna li ko postoji li u B&H zakon o oduzimanju zivotinja koje zive u losim uslovima? Ako postoji, eto im tu kandidata! Jel' ovo nas lokalni cirkus? Ko zna kakvih jos mucenika cirkusari vodaju okolo
@Pikaboo: svaka cast tebi i tvoj sestri na iniciativi i trudu!
- Pikaboo
#12 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Hvala Bogu pa se neko odazvao na ovaj moj post ko je ozbiljno shvatio ovo sto se desava.Nemam pojma odakle je ovaj cirkus dosao,ali znam da je udruzenje islo sinoc tamo i da su slikali njihova vozila.Steta sto se zivotinje nisu vidjele.Elem,niko nema dozvolu za drzanje egzoticnih zivotinja,a pogotovo da ih koristi u ove svrhe.I ja se pitam dali im mogu biti oduzete jer ako sljedimo zakon onda bi trebale,ali posto kod nas ni zakon ne fercera,onda cisto sumnjam da ce moci.Znam da ima jos dosta zatocenih zivotinja sirom BiH,tako da ako znas za neke slobodno javi ovom udruzenje jer ljudi se stvarno trude.Cim smo im poslali mail,odmah su se javili.Culi se telefonom sa mojom sestrom.Ja sam alarmirala koga sam stigla da im se pridruze u protestu.Ja bih voljela da sam u BiH da i se i ja pridruzim,al jedino sto sam mogla uraditi je da posaljem moju porodicu tamo.... bez mene za sada....
SenSen,hvala puno na ljepim rijecima
SenSen,hvala puno na ljepim rijecima
- SenSen
#13 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
@Pikaboo: nejma na cemu!
Meni je inace jako drago da ima ljudi koji se brinu za zivotinje
makar iz daleka (i ja sam trenutno van zemlje)
Sto se tice drugih, ja znam za ova dva medvjeda http://www.drustvonoa.org/akcija%20225.html sto neki divljak "gazda" drzi kraj svoje kafane
I jos sam cula za neki privatni ZOO negdje kod Travnika sto isto tako drzi neki "gazda". Ne znam ni kako bih pocela da izrazavam koliko me to sve ljuti
Da mogu, ja bi tim kretenima ne samo oduzela zivotinje, nego bi ih drzala ekonomski odgovornim za buducu rehabilitaciju tih zivotinja, makar morali prodati svoje "lokale" da to finansiraju!
Drago mi je da su Prijatelji Zivotinja pokrenuli nesto u vezi ovog cirkusa (geddit!?
) I nadam se da ce uspjeti. Do sada mi se nije cinilo da bas nesto prakticno rade.. Koliko god ja podrzavala njihov stav sto se tice vegetarianstva i krzna, ipak mi se trenutno cini prece pomaganje svih zivotinja koje mizerno zivotare na ulici 
Molim te javi ako se sta dogodi oko ovoga..
Sto se tice drugih, ja znam za ova dva medvjeda http://www.drustvonoa.org/akcija%20225.html sto neki divljak "gazda" drzi kraj svoje kafane
Drago mi je da su Prijatelji Zivotinja pokrenuli nesto u vezi ovog cirkusa (geddit!?
Molim te javi ako se sta dogodi oko ovoga..
- Pikaboo
#14 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
E ovako je to sinoc bilo.Dosli su Prijatelji zivotinja,veterinarska inspekcija,murija i jos nekih doborvoljaca.Dosta raje je odbilo uci i gledati predstavu.Cirkusanti nisu imali dozvoli niti za potavljanje satora za odrzavanje predstave,niti dozvolu za drzanje zivotinja...i sta ti ja znam jos sta.Elem,dozvoljeno im je unatoc svemu da odrze to njesra od predstave
,ali su ipak predati na sud za prekrsaje.Pa neznam zasto su im uopste dozvolili i ko je dozvolio.Zar nije bila poenta svega da se ne dopusti!? Sto znaci da je citav trud i frka bila za dzabe!!! Barem se nadam da ce biti kaznjeni.Mislim da bi bilo previse optimisticno ocekivati da ce im oduzeti zivotinje!!!! Razocarana sam pravo 
- SenSen
#15 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Hvala na novostima.. Jeste razocaravajuce da se "predstava" ipak odrzala (mozda su potplatili prisutne policajce). Ali ipak mislim da se sve krece u dobrom pravcu u B&H sto se tice zivotinjskih prava.. Bar je policija nekako reagovala. Posto je zakon skoro stupio u snagu, vjerovatno treba vremena dok se ne pocne shvatati ozbiljno (kako se ni stari zakoni ne postuju). Mislim da nema jos dugo fore za cirkuse sa zivotinjama i slicnu okrutnu "zabavu". Kao sto su se i koride odrzale ovog ljeta, iako su ilegalne
Vidjecemo sta ce biti sa krivicnom prijavom..
I kazes da je bilo raje koja je odbila uci na predstavu. Znas li ko su ti bili? Nadam se da su to bili obicni ljudi koji razumiju da je drzanje zivotinja u te svrhe neprihvatljivo..
I kazes da je bilo raje koja je odbila uci na predstavu. Znas li ko su ti bili? Nadam se da su to bili obicni ljudi koji razumiju da je drzanje zivotinja u te svrhe neprihvatljivo..
- *miara*
#16 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
nemas se sta razocarati. nista se drugo nije moglo ocekivati. niko ne shvata ozbiljno onaj zakon o dobrobiti i zastiti zivotinja. ne vjerujem da ga je procitalo 2% policijaca. nas su napali ljudi kad smo vracali pse sa kastracije. morali smo zovnuti policajce koji su sami rekli kako su ovo gluposti sto radimo, dovodimo pse na ulicu(Pikaboo wrote:E ovako je to sinoc bilo.Dosli su Prijatelji zivotinja,veterinarska inspekcija,murija i jos nekih doborvoljaca.Dosta raje je odbilo uci i gledati predstavu.Cirkusanti nisu imali dozvoli niti za potavljanje satora za odrzavanje predstave,niti dozvolu za drzanje zivotinja...i sta ti ja znam jos sta.Elem,dozvoljeno im je unatoc svemu da odrze to njesra od predstave,ali su ipak predati na sud za prekrsaje.Pa neznam zasto su im uopste dozvolili i ko je dozvolio.Zar nije bila poenta svega da se ne dopusti!? Sto znaci da je citav trud i frka bila za dzabe!!! Barem se nadam da ce biti kaznjeni.Mislim da bi bilo previse optimisticno ocekivati da ce im oduzeti zivotinje!!!! Razocarana sam pravo
(izvinjavam se svim majmunima. tako se kod nas kaze.)
- SenSen
#17 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Ej raja, hajmo ignorisati sasa_t! Nek' se uputi na humanitarni podforum ako mu je toliko stalo do pomaganja ljudima
Ipak, imam nekako osjecaj da ce on radije cuvati svoju snagu i pare za sljedecu turu sa jaranima
A sto se tice teme, ni mene ne cudi da policija nije zaustavila ilegalno odrzavanje cirkusa. Cini mi se da vecinu ljudi moras natjerati da uopste rade svoj posao.. Bas se pitam kakvi su standardi za prijem u policijsku akademiju?!
Nego, ja se u njih i ne uzdam. Znam da cemo se morati sami mi potruditi ako hocemo da pomognemo zivotinjama.. Bar dok se ne uvede neki sistem "kazne&nagrade" za policajce i vlasti. Ovako im ne vjerujem ni da minijaturni kaktus zastite 
A sto se tice teme, ni mene ne cudi da policija nije zaustavila ilegalno odrzavanje cirkusa. Cini mi se da vecinu ljudi moras natjerati da uopste rade svoj posao.. Bas se pitam kakvi su standardi za prijem u policijsku akademiju?!
- Pikaboo
#18 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Dobro jutro narode.
Jedva se suzdrzavam da ne odgovorim ovom humanitarcu,al evo ukljucen je na "ignore".Ja cu se cuti danas sa kucom pa cu da vidim ima li kakvih novosti od udruzenja.Cim nesto saznam,javljam opet.
Jos nesto da dodam,sve dok je nas ljubitelja zivotinja,vjerujem da ce se situacija u BiH popraviti.Pomislite samo na kom smo stadiju bili prije tri,cetiri godine.A to sto se tice policajaca koji neznaju za ovaj zakon.Pa isprintat cu par komada i nostati sa sobom u tasni da im mogu podjeliti kad zatreba
Jedva se suzdrzavam da ne odgovorim ovom humanitarcu,al evo ukljucen je na "ignore".Ja cu se cuti danas sa kucom pa cu da vidim ima li kakvih novosti od udruzenja.Cim nesto saznam,javljam opet.
Jos nesto da dodam,sve dok je nas ljubitelja zivotinja,vjerujem da ce se situacija u BiH popraviti.Pomislite samo na kom smo stadiju bili prije tri,cetiri godine.A to sto se tice policajaca koji neznaju za ovaj zakon.Pa isprintat cu par komada i nostati sa sobom u tasni da im mogu podjeliti kad zatreba
-
zonbirile
#19 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
ljubitelji skupštinskih zasjedanja,stranačkih sijela,koride dobili konkurenciju.
- *miara*
#20 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Pikaboo wrote:Dobro jutro narode.
i ja cu to uraditi, sviju mi! al fakat!
- SenSen
#21 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Odlicna ideja! Valja isprintati gomilu malih, velicine vizitke, pa ih okolo dijeliti*miara* wrote:Pikaboo wrote:Dobro jutro narode.
Jos nesto da dodam,sve dok je nas ljubitelja zivotinja,vjerujem da ce se situacija u BiH popraviti.Pomislite samo na kom smo stadiju bili prije tri,cetiri godine.A to sto se tice policajaca koji neznaju za ovaj zakon.Pa isprintat cu par komada i nostati sa sobom u tasni da im mogu podjeliti kad zatreba![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i ja cu to uraditi, sviju mi! al fakat!
-
donBeton
#22 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Nema više ni cirkusa...
I staro i mlado, i staro i mlado...
I staro i mlado, i staro i mlado...
-
Basta
#23 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Lijepo je od tebe sto imas inicijativu i sto se boris za prava zivotinja, ali trebala bi se tako i ti i svi mi boriti i protiv drugih nepravdi koje nas svakodnevno pogadaju. Jer tako bi se izborili za bolje sutra nas i nase djece.Pikaboo wrote:Ljudi ,upravo sam saznala ovu vijest.Sutra u 19:30 na Famosovom stadionu u Hrasnici treba da bude cirkus.Danas se citav dan auto vozalo okolo ja jednim jadnim majmuncicem koji sjedi pored zvucnika i koji je prestravljen!!!Pozivaju na predstavu citav dan!!! Znamo da su cirkusi sa zivotinjama kod nas zabranjeni .Moja sestra je vec obavjestila organizaciju Prijatelji zivotinja,koji ce se pobrinuti da se taj pakao ne odrzi sutra!!!!Nadam se da ce biti uspjesni
- Pikaboo
#24 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Potpuno se slazem sa tobom,trebali bi,ali vidis da se nista ne desava.Tesko je ljude natjerati da se pokrenu s mrtve tacke.Srecom,na ovom forumu ima dosta ljudi koji vole zivotinje i za nas je bitno da se brinemo o njima,jer zivotinje nemaju sansu opstanka pored svakakvih ljudotinja! Znaci,mora neko i ovo da radi.Basta wrote:Lijepo je od tebe sto imas inicijativu i sto se boris za prava zivotinja, ali trebala bi se tako i ti i svi mi boriti i protiv drugih nepravdi koje nas svakodnevno pogadaju. Jer tako bi se izborili za bolje sutra nas i nase djece.Pikaboo wrote:Ljudi ,upravo sam saznala ovu vijest.Sutra u 19:30 na Famosovom stadionu u Hrasnici treba da bude cirkus.Danas se citav dan auto vozalo okolo ja jednim jadnim majmuncicem koji sjedi pored zvucnika i koji je prestravljen!!!Pozivaju na predstavu citav dan!!! Znamo da su cirkusi sa zivotinjama kod nas zabranjeni .Moja sestra je vec obavjestila organizaciju Prijatelji zivotinja,koji ce se pobrinuti da se taj pakao ne odrzi sutra!!!!Nadam se da ce biti uspjesni
Ti bi npr.mogao pokrenuti neku drugu inicijativu na ovom forumu.Sigurna sam da bi se dosta ljudi javilo i podrzalo te.Ali moras da shvatis da npr.ja obozavam zivotinje i nemogu da podnesem da iste pate.To je tako urodjeno i nemogu okrenuti glavu od toga.
- amrica
#25 Re: CIRKUS U SARAJEVU!!!!
Nije cirkus u Sarajevu, ali je slicno, zivotinje u lancima, bosanski mentalitet i bezzakonje...
Fahrija Ćelić od Brigitte Bardot traži novac za medvjede
Nisam ja neupućen u životinjsko carstvo, svakog dana ih puštamo, igramo se s njima i u dobroj su kondiciji, kaže Fajrija Ćelić
28.09.2009. 07:34
Na dvanaestom kilometru makadamskog puta koji od Gornjeg Vakufa preko Krupe vodi prema Novom Travniku nalazi se privatni ribnjak gornjovakufskog poduzetnika Fahrije Ćelića. Pored veoma lijepog prirodnog ambijenta znatiželju gostiju privlače i dva siva medvjeda - mužjak i ženka.
Svojevrsna atrakcija
Upravo ovi medvjedi postali su predmet interesovanja nekada planetarno popularne francuske glumice Brižit Bardo (Brigitte Bardot), koja se nakon prestanka bavljenja glumom u potpunosti posvetila zaštiti životinja. Bardo, koja danas proslavlja 75. rođendan, pismom je od bh. vlasti, konkretno ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damira Ljubića, zatražila da joj pomogne s izmještanjem medvjeda u azil u Njemačkoj.
Vlasnik medvjeda Fahrija Ćelić s kojim smo razgovarali u Gornjem Vakufu prilično mirno je primio informaciju o inicijativi Brižit Bardo.
- To je bez sumnje human gest bivše popularne glumice i realizacija njenog nauma je izvodljiva ukoliko bi se meni platila odšteta. Ja sam tri medvjedića kupio u kutiji od cipela u Jezeru u Republici Srpskoj za hiljadu eura. Bili su teški po 2,7 kilograma. Sada su mužjak i ženka porasli, stari su godinu i sedam mjeseci i teže u prosjeku oko 200 kilograma. Trećeg medvjeda sam prodao Eminu Ljutiću iz Bistrice, za što su novac dali njegovi prijatelji iz Zenice - kaže Ćelić, koji ne želi otkriti koliko bi novca tražio kao odštetu.
Nastavlja da je njegova namjera bila da medvjede zaštiti i hrani, a "usput i da mame poglede i predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posjetioce u restoranu". Ističe da je resornom ministarstvu uputio zahtjev da mu izdaju dozvolu za njihovo čuvanje, ali da nikada nije dobio odgovor. Tvrdi i da su mu često dolazili inspektori koji su ga kažnjavali sa 1.000 maraka zbog toga što se medvjedi nalaze u lancima.
????????? Uzmu milju i dovidjenja????
Ćelić navodi i kako nema novca da bi mužjaku Gvidi i ženki Joki obezbijedio „bolji ambijent", a spreman je, ako bi mu "odgovorni dodijelili dunum zemljišta, podići kredit i napraviti im adekvatan prostor za život". Odlučno odbija navode nekih udruženja za zaštitu životinja da se medvjedi slabo hrane.
Upoznao bi Brižit
- Punih šest mjeseci pili su i po deset litara mlijeka dnevno, sada pojedu po dvije vreće kukuruza sedmično. Dajem i druge hrane. Nisam ja neupućen u životinjsko carstvo. Svakog dana ih puštamo, igramo se s njima i u dobroj su kondiciji. Držim i golubove, ptice, zečeve... Uz to, mislim da u našem kantonu u ovakvim uvjetima živi između 10 i 15 medvjeda, ali je negativni fokus samo okrenut prema meni, ne znam zbog čega. Bit će mi ih žao, ali dajem zeleno svjetlo da do njihovog izmještanja na inicijativu Brižit Badro uz nadoknadu dođu po njih, jer će pretpostavljam otići tamo gdje će im biti bolje - zaključuje svoju priču Ćelić.
Na kraju, na pitanje da li bi prihvatio da lično Gvida i Joku deportira u Njemačku i eventualno se sastane sa Badro, odgovorio je potvrdno.
- Da, putovao bih s njima, a i upoznao Brižit - kaže Ćelić
Ne zna se ko daje dozvolu
Bogdana Mijić, sekretar Udruženja za zaštitu životinja NOA iz Banje Luke, koje je i pokrenulo inicijativu za spas medvjeda, nada se da će kod nadležnih "prevladati razum, te da će medvjedi biti izmješteni". Ističe da su na području FBiH u sličnoj situaciji još četiri medvjeda.
- Neprihvatljivo je da idu u odstrel, kao što je naredila inspekcija. Već više od godinu Ministarstvo poljoprivrede FBiH i nadležna inspekcija imaju spisak divljih životinja koje su u zatočeništvu. Ljudi koji ih drže nisu vlasnici tih životinja, one su na njihovim imanjima ilegalno - kazala nam je Mijić, naglašavajući da se još ne zna ko je nadležan da potpiše izvoznu dozvolu za transport medvjeda.
Fahrija Ćelić od Brigitte Bardot traži novac za medvjede
Nisam ja neupućen u životinjsko carstvo, svakog dana ih puštamo, igramo se s njima i u dobroj su kondiciji, kaže Fajrija Ćelić
28.09.2009. 07:34
Na dvanaestom kilometru makadamskog puta koji od Gornjeg Vakufa preko Krupe vodi prema Novom Travniku nalazi se privatni ribnjak gornjovakufskog poduzetnika Fahrije Ćelića. Pored veoma lijepog prirodnog ambijenta znatiželju gostiju privlače i dva siva medvjeda - mužjak i ženka.
Svojevrsna atrakcija
Upravo ovi medvjedi postali su predmet interesovanja nekada planetarno popularne francuske glumice Brižit Bardo (Brigitte Bardot), koja se nakon prestanka bavljenja glumom u potpunosti posvetila zaštiti životinja. Bardo, koja danas proslavlja 75. rođendan, pismom je od bh. vlasti, konkretno ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damira Ljubića, zatražila da joj pomogne s izmještanjem medvjeda u azil u Njemačkoj.
Vlasnik medvjeda Fahrija Ćelić s kojim smo razgovarali u Gornjem Vakufu prilično mirno je primio informaciju o inicijativi Brižit Bardo.
- To je bez sumnje human gest bivše popularne glumice i realizacija njenog nauma je izvodljiva ukoliko bi se meni platila odšteta. Ja sam tri medvjedića kupio u kutiji od cipela u Jezeru u Republici Srpskoj za hiljadu eura. Bili su teški po 2,7 kilograma. Sada su mužjak i ženka porasli, stari su godinu i sedam mjeseci i teže u prosjeku oko 200 kilograma. Trećeg medvjeda sam prodao Eminu Ljutiću iz Bistrice, za što su novac dali njegovi prijatelji iz Zenice - kaže Ćelić, koji ne želi otkriti koliko bi novca tražio kao odštetu.
Nastavlja da je njegova namjera bila da medvjede zaštiti i hrani, a "usput i da mame poglede i predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posjetioce u restoranu". Ističe da je resornom ministarstvu uputio zahtjev da mu izdaju dozvolu za njihovo čuvanje, ali da nikada nije dobio odgovor. Tvrdi i da su mu često dolazili inspektori koji su ga kažnjavali sa 1.000 maraka zbog toga što se medvjedi nalaze u lancima.
????????? Uzmu milju i dovidjenja????
Ćelić navodi i kako nema novca da bi mužjaku Gvidi i ženki Joki obezbijedio „bolji ambijent", a spreman je, ako bi mu "odgovorni dodijelili dunum zemljišta, podići kredit i napraviti im adekvatan prostor za život". Odlučno odbija navode nekih udruženja za zaštitu životinja da se medvjedi slabo hrane.
Upoznao bi Brižit
- Punih šest mjeseci pili su i po deset litara mlijeka dnevno, sada pojedu po dvije vreće kukuruza sedmično. Dajem i druge hrane. Nisam ja neupućen u životinjsko carstvo. Svakog dana ih puštamo, igramo se s njima i u dobroj su kondiciji. Držim i golubove, ptice, zečeve... Uz to, mislim da u našem kantonu u ovakvim uvjetima živi između 10 i 15 medvjeda, ali je negativni fokus samo okrenut prema meni, ne znam zbog čega. Bit će mi ih žao, ali dajem zeleno svjetlo da do njihovog izmještanja na inicijativu Brižit Badro uz nadoknadu dođu po njih, jer će pretpostavljam otići tamo gdje će im biti bolje - zaključuje svoju priču Ćelić.
Na kraju, na pitanje da li bi prihvatio da lično Gvida i Joku deportira u Njemačku i eventualno se sastane sa Badro, odgovorio je potvrdno.
- Da, putovao bih s njima, a i upoznao Brižit - kaže Ćelić
Ne zna se ko daje dozvolu
Bogdana Mijić, sekretar Udruženja za zaštitu životinja NOA iz Banje Luke, koje je i pokrenulo inicijativu za spas medvjeda, nada se da će kod nadležnih "prevladati razum, te da će medvjedi biti izmješteni". Ističe da su na području FBiH u sličnoj situaciji još četiri medvjeda.
- Neprihvatljivo je da idu u odstrel, kao što je naredila inspekcija. Već više od godinu Ministarstvo poljoprivrede FBiH i nadležna inspekcija imaju spisak divljih životinja koje su u zatočeništvu. Ljudi koji ih drže nisu vlasnici tih životinja, one su na njihovim imanjima ilegalno - kazala nam je Mijić, naglašavajući da se još ne zna ko je nadležan da potpiše izvoznu dozvolu za transport medvjeda.