Cipele !!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

#1 Cipele !!!

Post by tempora »

Danas, krenem u setnju, preko cuvenoga Erazmusovog mosta u srcu Rotterdama. Negdje na pola puta stanem, da upijem obje obale koje djele ovaj nedovrseni grad te se naslonim na metalnu ogradu mosta. Pogledam prema mutnoj od pjeska smedjkastoj rijeci i na ivici iza ograde ugledam uredno slozen par cistih muskih smedjih antilopnih cipela. Razdvojene tek par cm jedna od druge, svezanih pertli, nosene mozda tek par puta. Na desnoj cipeli upisano nekakvom naradzastom kredicom 12 m a na lijevoj FSC!!! Ostadoh zatecena, obuze me sumnja, slutnja.....pogledah desno,lijevo, u vodu........prestravih se, odagnah ruznu misao o smrti, samoubistvu, nesreci neznanca cije cipele sretoh bez da ostavih tragove u svojoj stetnji. ALi one se utisnuse u mene.
Dan promice, a ja si pokusavam odgonetnuti ove cipele, pokusavam skovati pricu sa lijepim zavrsetkom, neku smjesnu slatku anegdotu....neciji sejtanluk ili bilo sto samo da odagnam ovaj osjecaj tjeskobe za necijim zivotom.
Zavrsite mi pricu dragi forumasi, molim vas. VI, kojima nikada ne nedostaje humora, smjeha i pozitivnosti, nadjite mi pocetak i kraj ovim cipelama, da ih konacno mogu izuti iz srca !
sojka

Post by sojka »

...eto ostavio sam vam cijepe koje su sa 12 metara dale onomad gol ...i poklanjam ga fudbalskom savezu cipelica :-)

(tempora, nazhalost je smrt sastavni dio nasheg zhivota i svi je dozhivaljavaju kao neshto strashno ...ni smrt nije toliko strashna, a ni konachna...jer svi ostaju da zhive na neki nachin..ostaju lijepe uspomene, sjecanja i duh..koji je uvijek tu... Polozhi tom strancu ruzhu na tom mjestu i pozheli mu mir i spokoj)
tempora

Post by tempora »

Sojka ja ne znam da li su te cipele ostavljene tu u nekakvim zadnjim momentima nekoga ili iz nekog drugoga razloga. Ja ne znam. Samo se nadam. Da nije ono sto mi se samo po sebi nametnulo.
A o smrti draga znam na zalost nezavidno mnogo. No to ne znaci, da je svaka slijedeca smrt ili tudja patnja automatizam pokrenut iskustvom.
sojka

Post by sojka »

Znam tempora...potreslo je i mene

Mozhda je bio neki pijanica koji je u pijanstvu tu ostavio cipele...mozhe svashta biti...

Zashto se uvijek fokusiramo na negativne stvari pri dodiru sa nepoznatim. Vjerujem da si taj dan..ili danas vidjela i dozhivila mnogo ljepshih stvari, a da ti one nisu automatski zapale za ochi...recimo proshlo je kraj tebe sigurno 1000 bebica..koje su tek rodjene..mozhda su ti i osmjeh podarile...i to nas obichno ne dojmi i nekako se samo po sebi podrazumijeva, a ono negativno nas danima proganja...
Pooll

Post by Pooll »

ostavljam ove cipelice da pobude razne misli...

a onda sam stao sa strane i gledao:

- Nailazi srednjovjecna godspodja, pogled joj pada na cipele. Prilazi im diskretno pogledavajuci da je neko ne gleda. Odmjera ih. Onda otvara tasnu i uzima mobitel. Nekog je nesto pitala, potom je pogledala broj na cipeli. Broj nije odgovarao. Nastavila je svojim putem...

- Zatim prilazi mladic, sa nekom ultra modernom kamerom i snima cipele iz svih uglova. Nakon sto je zavrsio, okrece se i zurno nastavlja koracati...

- Potom prilazi jedna djevojka. Odlucno je hodala podignute glave, ocigledno je posla u rotterdamsku carsiju da obavi par stvari. Bila je visoka i jako zgodna. Ugledala je cipele. Oci su joj zasjale i tacno sam osjetio da joj kroz glavu prolazi hiljadu misli. Zastala je na trenutak, pazljivo procitala ono sto sam nasumice napisao na cipelama. Stajala je tu jos kratko i laganim korakom nastavila. Mislim da sam je pomalo rastuzio...
Ustao sam i krenuo za njom. Osjetio sam potrebu da joj nesto kazem, da je pogledam... nakon nekoliko sekundi, ipak sam odustao.

Okrenuo sam se i posao nazad. Stigao sam na staro mjesto. Ciepelica nije bilo. E pa mozda je tako i bolje. Nadam se da ce ih ugodno nositi.
Rekao bih i "u rahatluku ih poderati" ali ovdje igram holandjanina ;)
zili

Post by zili »

ma to ti je sigurno neka instalacija, neka savremena umjetnost :-?
zili

Post by zili »

iako.... ne znam kakava je situacija u holandiji, ali pretpostavljam da bi mogla biti slicna skandinavskim zemljama. Zivjela sam u Danskoj, gdje ima dosta samoubistava, oni zaista imaju problem s tim. Drugi im je problem sto nemaju mnogo visokih zgrada, tako da se svi "bacaju" sa par istih i to posebno oko bozica i tako nekih praznika. tad cak lokalne vlasti izdaju upozorenje da se ne hoda oko tih zgrada jer je bilo par slucajeva...pa mozete pretpostaviti... ono kao u filmu Amelie
tempora

Post by tempora »

Te cipele su skoro pa nove. Zasigurno pazljivo odabrane. Izuzetno dobroga kvaliteta. Najvjerovatnije visoke cijene! Cipele kakve nose ( uglavnom-ovdje) akademici, poslovni ljudi i sl.
Kao da ih je neko pazljivo, uredno slozio tu, u nekom skromnom koraku. Kao da su tek kupljene da zakorace u neko novo doba, a nasle se na ivici istoga i stale, predomislile se i zanijemile.
To me zbunilo. Taj lijepi uredni par na mostu koji spaja, na mostu koji nosi ime jednog od najvecih humanista covjecanstva. Kao simbolika da smo svi mi stali na ivici iza koje ne postoji humanost, vec samo mutna, prljava, zagadjena rijeka naseg plovljenja kroz zivot u kojem se vise ne doticemo.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

naradzastom kredicom 12 m a na lijevoj FSC!!!
FCS Football Club Sarajevo...Neki bordo navijac vidio da je SA zavrsilo iza Zelje obuko cipele i lasta u rijeku.
Post Reply