vatrogasac wrote:
....jedno od poslanja vjere je da u čovjeku izgradi balans između materijalnog i duhovnog....ni asketizam ni materijalizam...nešto između....i mnogo jednostavnije stvari prati uputstvo za upotrebu....recimo uz TV od inženjera....a koliko je čovjek komlikovaniji da mu ne bi trebala Uputa od njegovog Kreatora......
uprosteno, moj odnos materijalno-duhovno je negdje 40:60
zasto se drzati i zadovoljiti se uputstvom; zasto sam ne istrazivati, svojom glavom razmisljati umjesto prihvacanja na tacni serviranih rjesenja i ustrucavati se bilo kakve pomisli da mozda to uputstvo nije ispravno, a kamoli analizirati njegovu vjerodostojnost?
vidis, meni je cilj konstantno razmisljati, razmatrati svoje i akcije drugih (interakciju), shvatiti medjusobno djelovanje i zavisnost svih tj. citavog zivota na zemlji, ne upadati u zamke banaliziranja stvari i prepustanje "drugima" da razmisljaju i donose zakljucke za mene.
citav koncept religija je licemjeran prema svoom ostalom bio svijetu u odnosu na ljudsku rasu - samim potenciranjem ljudi kao naj naj bitnijih bica zbog kojih je i "stvoren" svijet/univerzum. time(i potenciranjem nekog naknadnog zivota/svijeta) se u ogromnoj mjeri u psihi ljudi umanjuje znacaj okoline na zivotne tokove, a zapravo smo mi ti koji smo beznacajni u prirodnim procesima, evoluciji, klimatskim promjenama na Zemlji itd. sve do prije 200tinjak godina kada smo napokon(nazalost) uzeli stvar(Zemlju) u svoje ruke aktivnim ucescem u promjeni flore i faune, klime, velikim uticjetajem na raspodjelu i koristenje zemljista itd.
gdje je tu eventualni pozitivni uticaj religijskih ucenja? sve se maltene svodi na to kako nam nema druge nego da cemo sami sebe unistit (drugim rijecima sjedi pasivno i cekaj da taj dan dodje) i kako ionako ovaj svijet nije ni bitan tj. nema veze sto cemo sa sobom povuci i vecinu drugih oblika zivota koji koegzistiraju na Zemlji.
prosto divan pristup nasem uticaju (i cinjenici da SMO MI TI KOJI KROJIMO SUDBINU ZEMLJE I NASU) na sve sto nam se deesava.
ko kaze da ne mozemo krojiti svoju sudbinu ne cineci ono sto vec cinimo?
smanjujuci tempo razvoja i time povecavaju sansu da se Zemlja oporavi od NASEG destruktivnog djelovanja?
jok, svi padamo na patke('prorocanstva') tipa kad svi izmedju sebe pocnu ratovati bla bla, kad se svi pocnemo otudjivati od vjere bla bla i sl. te uopste ne ulazeci u PRAVU nalizu uzorka&posljedica slijezemo ramenima i okrecemo se "narednoj fazi zivota na drugom svijetu"...
sve sami apsurdi i psiholoske zavrzlame.