Ciljevi ISIS-a

Joe McCarthy

#1 Ciljevi ISIS-a

Post by Joe McCarthy »

Ovo je jedan od najboljih tekstova vezan za ISIS, njihove doktrine i ciljeve koji sam ikada pročitao.

http://www.theatlantic.com/features/arc ... ts/384980/

Naročtio me intresuju njihova (opravdana) teološka podloga za silovanja, robstvo, razapinjane na križve koju svi zaobilaze zbog "političke korektnosti".

Šta vi mislite o ovom tekstu?
insomnia78

#2 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by insomnia78 »

Pratim
AcaLukas

#3 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by AcaLukas »

THE ATLANTIC IGNORES MUSLIM INTELLECTUALS, DEFINES “TRUE ISLAM” AS ISIS

https://firstlook.org/theintercept/2015 ... says-isis/
The beliefs of Islamic State on the other hand are expounded upon at length. In arguing the case for Islamic State’s religious legitimacy, The Atlantic quotes exactly one Western academic, Bernard Haykel, a Princeton scholar of Near Eastern Studies, whom the author says he approached because “every academic I asked about the Islamic State’s ideology sent me to [him].”

From there, Wood does a brief tour of several Western cities where he has serious sit-downs with the world’s most hyperbolic and media-friendly Islamic extremists. This entails traveling to places like London and Melbourne to seek out the opinions of people such as British radical Anjem Choudary and Musa Cerantonio, who lack any religious credentials or mainstream following, and whose qualifications seemingly do not extend past their ability to behave provocatively in front of journalists.

Despite his extensive travels, however, Wood evidently did not deem it necessary to speak with anyone recognized by Muslims as an authority in their own religion, or to hear out any religiously-based arguments which might make a counterpoint to his thesis.

It seems like a fairly consequential oversight to ignore the views of influential and traditional scholarly figures like Shaykh Hamza Yusuf, Zaid Shakir and Sayyid Hossein Nasr — all of whom who have spoken at length in religious terms against the Islam preached by Islamic State, and who are easily accessible to an English-language, American publication.
Prije nego sto zapad pocne kritikovati teoloske motive trebao bi objasniti sjajne odnose s bagrom iz Saudije (koja finansira vehabizam, Al-Kaidu i hrpu drugi vehaboteroristicki organizacija). Zasto saudijski princ u Engleskoj moze i silovati i ubijati pa ga puste na slobodu? Zasto su englezima i amerikancima iranci problem, a saudijci kucni prijatelji?
zambaklija

#4 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by zambaklija »

napraviti farftmutnu i ispariti...pa onda podrivati iznutra...za to karem sad i odmah NAPALM sa koleteralom... :cuvajse:
salik79

#5 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by salik79 »

Umirovljeni američki general Wesley Clark: "ISIL je stvoren od strane naših saveznika kako bi uništili libanonski Hezbollah"

Umirovljeni istaknuti američki general Wesley Clark komentirao je u razgovoru za CNN nastanak ISIL-a te ističe kako je ISIL stvoren "od strane američkih prijatelja i saveznika" kako bi se borili protiv libanonske organizacije Hezbollah. No, u intervjuu nije naveo o kojim se američkim saveznicima radi.
http://www.advance.hr/vijesti/umirovlje ... hezbollah/

Covjek koji je jos 2007. upozorio na scenario koji se spremao za Libiju, Siriju, ....
Russki

#6 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by Russki »

kojim saveznicima?

Mossad perhaps ?
salik79

#7 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by salik79 »

Izrael, KSA, Katar i (manje-vise) ostali sateliti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by Truba »

meni su arapi fascinantni
koja god im vojska udje u grad oni skacu od radosti masu zastavama...
pa oni u podrumima imaju barem desetak zastava po potrebi

kad su pod isisom onda dotuku baceno homica sa zgrade
ko zombiji rascerece vojnika na dijelove
insomnia78

#9 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:meni su arapi fascinantni
koja god im vojska udje u grad oni skacu od radosti masu zastavama...
pa oni u podrumima imaju barem desetak zastava po potrebi

kad su pod isisom onda dotuku baceno homica sa zgrade
ko zombiji rascerece vojnika na dijelove
Sve to njih CIA, Mosad i Vatikan navracaju
Ne bi oni
dale cooper

#10 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by dale cooper »

U osnovi ono što ISIS prakticiraju je povratak u 7 vijek i zanemarivanje svega što se kasnije dešavalo
u Islamskoj tradiciji. Posebno mi je fascinantna ova njihova opsjednutost apokalipsom
i krajem svijeta. Mislim, znao sam da su ludi, ali baš ovoliko. :shock:
AcaLukas

#11 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by AcaLukas »

dale cooper wrote:U osnovi ono što ISIS prakticiraju je povratak u 7 vijek i zanemarivanje svega što se kasnije dešavalo
u Islamskoj tradiciji. Posebno mi je fascinantna ova njihova opsjednutost apokalipsom
i krajem svijeta. Mislim, znao sam da su ludi, ali baš ovoliko. :shock:
Zanimljivo, kada su u pitanju Facebook, AK47, Rolex, mobiteli, Toyote, e onda nije bitno biti u 7. vijeku. A pobili bi sve u BiH jer nosimo farmerke.
SmokingMan

#12 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by SmokingMan »

Mutna voda,a bara puna krokodila,šta reći...
Martinez_

#13 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by Martinez_ »

Cilj je povratak američke čizme u Irak, dolazak iste u Siriju itd i dalje slabljenje i razjedinjavanje arapskog i muslimanskog bloka
insomnia78

#14 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by insomnia78 »

Cuj arapski blok :D
Oni bi se klali i da su sami na svijetu
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dale cooper wrote:U osnovi ono što ISIS prakticiraju je povratak u 7 vijek i zanemarivanje svega što se kasnije dešavalo
i krajem svijeta. Mislim, znao sam da su ludi, ali baš ovoliko.
:shock:
A dobro imaš toga svugdje. U Americi čitava subkultura nastala oko toga tzv. PREPPERS, snimljen serijal na NG o njima.

http://americanpreppersnetwork.com
dale cooper

#16 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by dale cooper »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
A dobro imaš toga svugdje. U Americi čitava subkultura nastala oko toga tzv. PREPPERS, snimljen serijan na NG o njima.

Image
Ma znam da ima. I ISIS je po mnogo čemu sličan nekim ekstremnim kršćanskim sektama (kao što su bilo notorni Branch Davidians)
Samo nikada nijedna sekta nije imalo ovoliko pristalica i ovoliku teritoriju pod svojom kontrolom.
Ovo što ISIS trenutno drže bi bio mokri san jednog Davida Koresha.
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Ciljevi ISIS-a

dale cooper wrote:
A dobro imaš toga svugdje. U Americi čitava subkultura nastala oko toga tzv. PREPPERS, snimljen serijan na NG o njima.

Image
Ma znam da ima. I ISIS je po mnogo čemu sličan nekim ekstremnim kršćanskim sektama (kao što su bilo notorni Branch Davidians)
Samo nikada nijedna sekta nije imalo ovoliko pristalica i ovoliku teritoriju pod svojom kontrolom.
To je vakum koji je ostao iza Amerikanaca (administracije Busha) a ovi su samo iskoristili. Lično vjerujem da su potpomognuti i izvana i od određenih krugova sa zapada. I laiku je bilo jasno da iračka Armija nema snage da sporvede obične zadatke a kamo li da se suprostavi ISIS-u.
House

#18 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by House »

Cilj je syebati Assada

naravno, USA koristi ISIS
dale cooper

#19 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:
To je vakum koji je ostao iza Amerikanaca (administracije Busha) a ovi su samo iskoristili. Lično vjerujem da su potpomognuti i izvana i od određenih krugova sa zapada. I laiku je bilo jasno da iračka Armija nema snage da sporvede obične zadatke a kamo li da se suprostavi ISIS-u.
Najžalosnije je što su u najvećem broju žrtve ISIS-a upravo muslimani.
Drvosjeca iz Dejcica

#20 Re: Ciljevi ISIS-a

dale cooper wrote:
dale cooper wrote:
To mnogima odgovara. Da su žrtve kršćani do sada bi taj rat bio zaustavljen.
Martinez_

#21 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by Martinez_ »

Samo se čeka pravi momenat kad će zapadna a i svetska javnost dati odrešene ruke Washingtonu da nas spase pomahnitalih fanatika kako zna i ume. Atomke, okupacija, šta god i kako god samo nas draga Ameriko spasi od ludaka koje si sama stvorila u ratu protiv Asada
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: Ciljevi ISIS-a

Martinez_ wrote:Samo se čeka pravi momenat kad će zapadna a i svetska javnost dati odrešene ruke Washingtonu da nas spase pomahnitalih fanatika kako zna i ume. Atomke, okupacija, šta god i kako god samo nas draga Ameriko spasi od ludaka koje si sama stvorila u ratu protiv Asada
Ovo stanje je napravljeno mnogo ranije, još 2003. godine sa okupacijom Iraka i lažnim optužbama od strane tadašnje US administracije na račum Iraka da pravi oružije za masovno uništenje te da sarađuje i pruža podršku Al-Qaidi. Kasnije je dokumentovano da ništa od toga nije bilo istina već da je najobičnija fabrikovana laž korištena zbog političkih i privatnih interesa i korporacija. Ovaj rat je u stvari rat korporacija koji je izmakao kontroli. :oops:
Kikibombona

#23 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by Kikibombona »

Celi svet je protiv nas, zavera bre!?

Meni stvarno nije jasno zasto se TZ samo Srbima nabija na nos, kada ni ostali ne zaostaju sa teorijama, kada i ostali pronalaze razne nacine da sto bolje opravdaju kojekavu bracu..... Srbi vjerovatno prednjace sa paranojom, al ni ostali nisu daleko.

Realnost je potpuno suprotna od ove koju ti vidis. Boli Amere i ekipu racku za krscanima. Americka politika na BI ce dovesti do nestanka, ili u najboljem slucaju izumiranja manjina. Nad jezidima i drugim manjinama je pocinjen genocid. Najveca krscanska zajednica na BI egzistira u Siriji. Krscani i druge manjine su na strani Asada, a Amerika na strani islamista. Samo je ovo dovoljno reci ds oborim tvoju suludu postavku. Interes, samo interes, kakvi crni krscani.
sarajevoxxxx

#24 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Celi svet je protiv nas, zavera bre!?

Meni stvarno nije jasno zasto se TZ samo Srbima nabija na nos, kada ni ostali ne zaostaju sa teorijama, kada i ostali pronalaze razne nacine da sto bolje opravdaju kojekavu bracu..... Srbi vjerovatno prednjace sa paranojom, al ni ostali nisu daleko.

Realnost je potpuno suprotna od ove koju ti vidis. Boli Amere i ekipu racku za krscanima. Americka politika na BI ce dovesti do nestanka, ili u najboljem slucaju izumiranja manjina. Nad jezidima i drugim manjinama je pocinjen genocid. Najveca krscanska zajednica na BI egzistira u Siriji. Krscani i druge manjine su na strani Asada, a Amerika na strani islamista. Samo je ovo dovoljno reci ds oborim tvoju suludu postavku. Interes, samo interes, kakvi crni krscani.
Asad je u jednoj ulici u Halebu usmrtio deset puta više Sirijaca nego svih Jezida u Sindžaru. U pola kvarta u Damasku je od barel-bombi deset puta više stradalo građana nego pripadnika svih manjina u Siriji za 4 godine rata.

Amerika se bori protiv islamista, a njeni saveznici na BI su Kurdi..
dale cooper

#25 Re: Ciljevi ISIS-a

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:
Mislim da to nije baš tako jednostavno. Više su u pitanju interesi druge prirode, gdje su muslimani
kolateralna šteta. Isto tako mislim da ima jako mnogo zajeba u procjeni opasnosti i neprijatelja
od strane Amerike. Mislim da su CIA i ostale Američke službe napravile jako mnogo grešaka i propusta
u zadnjih 15-tak godina koliko traje famozni rat protiv terora. Nisu to ni izbliza onoliko savršene
i precizne službe koliko im se to pripisuje.
Post Reply