[quote="Chmoljo"]Danas prolazim svojim naseljem u kojem živim od svog rođenja pa do današnjeg dana. Prva asocijacija na riječ dom mi je betonska džungla Alipašinog Polja.
I tako ja pičim svojim poslom, kad jedno tridesetak metara od mene igralište i tamo neke pubertetlije igraju "picigena". Zabi jedan od njih gol i lopta se dokotrlja do mene, a onda ide ova fraza koju sam stavio kao naslov, a koju sam opet trilion puta čuo, izgovorio ili zagalamio... (btw tek mi 24. a već me čiko zovu, moram poraditi na stajlingu... ima li ko Emerikov broj?)
U povratku kući, opet prolazim svojom ulicom i onda naviru sjećanja: ovdje smo MI igrali picigena, ovdje mi onaj lik zdrmo šamarčinu kad sam mu trebi natrpo travu u kosu, na onoj banderi se žmirilo... Bože moj, koliko se sve činilo većim, a sad imam osjećaj da mi sve pod ruku može stati...
Ne nisam sjetan, samo nekad se zaboravim, i sve mislim da sam počeo živjeti prije par godina, a onda se desi da neko kaže: "Ćiko, ćiko, eto lopte!" i odvrti mi se cijeli film iz mog djetinjstva, koji je urezan na alipašinskom betonu... I bude mi drago, ono toplo oko srca.
Uh kako boli ''polufudbal'' kada te neko napuca...
Malo sam stariji pa uz te filinge o kojim tipkas , dodajem i termine ''raja protiv raje'' sto je nekada znacilo da se igra sa drugim ''blokom zgrada'' i pitanjima pred pripreme za tekmu: '' 'Oćetel se krkati'' , sto bi se dalo prevesti u smislu dali ce moci podnijeti poraz na terenu a da ne zakuhaju i ''marisanom'' kompenziraju poraz.
Kada sam ja bio klinac koji je starijim dovikivao '' ciko, ciko , eto lopte'' rijetko ko je imao pravi fudbal.Takav smo zvali ''tango'', vec je mahom bio popularan a i u prodavnicama sportske opreme ( Ribomaterijal

) se prodavao polufudbal.Ko ga je imao, nije morao znati igrati da bi bio dio ekipe.A jao lakrdije kada posjednik lopte mora kuci prije kraja tekme.Mi ga muntamo da nam je ostavi a on kao ''ne smije kuci bez lopte''....
Prava trka nastaje kada neko od raje dojavi da je na nekoj od kaskada na Miljacki, primijecen polufudbal....
P.S.
Drugi put ti djeci reci da ti nisi ''čiko'' , nego Čmoljo''