Ja se vise nizasta ne zalazem. Volio bih da se probudim i ne vidim narode i ostale, zajedno sa toksicnim vjerama. Volio bih da se drzava zove Tunguzija, da budemo Tunguzani (ateisti) i da se posvetimo egzistencijalnim pitanjima.malakh wrote:ne slažem se sa tobom. lično se zalažem za građansku državu u kojoj će svaki pokušaj etničke ili nacionalne dominacije i segregacije biti najtrožije kažnjavan. toliko da ga izjednačimo sa državnim udarom, jer to je jedini model u kojem bi se sva nacionalna pitanja stavila po strani i otvorila pitanja o životnoj egzistenciji i socio-ekonomskom napretku društva. nema ovdje nikakvih borbi za neka prava, jer ako žele da se bore za neka prava, prvo moraju definirati koja prava hrvata su ugrožena. ako su to prava, kako hdz voli reći, nelegitimnog predstavljanja u predsjedništvu bih, onda ćemo krenuti od početka i pitati kako je do toga došlo. tko je međunarodnoj zajednici gurao prst u oko i ko je 2000.ih godina pokušao reikarnaciju herceg-bosne i to iz razloga što je bio preglasan? tko je kriv što su euforovci sa tenkovima ušli u hercegovačku banku? i tko je nakon svega pobjegao u hrvatsku? odgovor je ante jelavić, tadašnji predsjednik hdza, nakon čije greške se isti taj hdz nije mogao oporaviti do prije par godina.
ovdje se nije ratovalo da bi se nekome dokazivalo ko je veći hrvat, bošnjak ili srbin. ovdje se ratovalo zbog pokušaja otimačine pod krinkom lažne-fašisoidne velikosrpske ideologije. iz istog razloga se ratovalo i u hrvatskoj. kasnije je bilo što je bilo i nitko ne može zanemariti činjenice, ali se greške iz prošlosti, prvenstveno hrvata i bošnjaka, koje su naprvili jedni prema drugima, mogu oprostiti i pokušati zaboraviti za dobrobit većine.
ovo što se sada radi je samo prst u oko većinskom narodu u bosni i hercegovini i koliko god se nekome činilo da je ta konstituivnost zacementirana i da je nedodirljiva, mislim da se grdno vara.
kao što se svako grdno vara da bi hrvati mogli politički pobijediti bošnjake ukoliko se ovi okome na njih i ukoliko se budu koristili procentima i svatko ko misli da bi srbi bili na strani hrvata, također se grdno vara, jer isti ti srbi bi iskoristili svaku priliku koja im se pruži da politički unište hrvate, jer ih smatraju najslabijom karikom.
jer izgleda da se ja i ti ne razumijemo u osnovi, a to je da ja shvatam da je ovo samo igra da se hdz zacementira na vlasti, a ti misliš da je ovo igra da se izbore za neka takozvana prava hrvata. ako se doista bore za prava hrvata, hdz bi se trebao zalagati da iz tuzle i sarajeva ili zdk u dom naroda prođu po dva hrvata, a da se oni pitaju, ne bi niti jedan. nema tu jaraniko borbe za etnička i nacionalna prava, to je nešto sasvim, sasvim drukčije.
Realnost je da imamo tri naroda kontaminirana sa tri vjere. Imamo rat politickim sredstvima i sve posljedice rata poput: nacionalizma, vjerskog fanatizma, kriminala, svakog oblika nazadovanja itd.
Prava obicnog Hrvata su jednako ugrozena kao prava Bosnjaka i Srbina. Uopste se o tome ne radi. Znas i sam. Ovdje se radi o tome da Hrvati HOCE osigurati da UVIJEK njihova vodeca stranka sudjeluje u vlasti. Oni bi zeljeli svoj entitet, da budu bog i batina u dijelu BiH, ali ce se zadovoljiti i sa ovim prvim.
Bosnjaci sa druge strane, kao vecinski narod, ne zele pola BiH dijeliti sa Hrvatima. Smatraju da su zakinuti. Zele, u najgorem slucaju, dominirati u pola BiH (Federacija) i diktirati procese.
Ove pozicije iz ove perspektive izgledaju totalno nepomirljivo. Mislim da predstoji dugogodisnja borba koja traje sve vrijeme.
Srbima kao trecem igracu ovu odgovara. Oni imaju pola BiH pod apsolutnom kontrolom. Njima ne odgovara da Bosnjaci slome Hrvate jer ce onda oni doci na red. Zato podrzvaju Hrvate, radi sebe, ne zato sto ih vole (ne vole ih). Od kada je poceo sukob Bosnjaka i Hrvata, Srbi imaju potpuno komotnu situaciju. Sav pritisak sa RS je nestao. Srbi ce nastaviti podrzavati Hrvate, budi siguran u to. Njima je bolje da se Banjaluka brani u Sirokom brijegu, preko ledja Hrvata. Iako se Srbi i Hrvati ne mogu smisliti ujedinila ih je brojnost Bosnjaka.