Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
Odisej
Posts: 327
Joined: 10/08/2006 16:05
Location: Gorazde

#1 Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by Odisej »

Brojni turisti koji ovih dana posjecuju grad na Drini, kako kažu knjige utisaka u hotelima, posebno su odusevljeni ukrasom koji je nedavno postavljen gotovo u samom centru Goražda.
naravno, riječ je o cijevi koja je postavljena duž " zida" Podhranjenskog potoka.
Bravo za projektante!
Kako će to tek lijepo izgledati tokom ljeta....
User avatar
idealnaM
Posts: 676
Joined: 07/07/2009 01:16
Location: zaKavdak

#2 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by idealnaM »

ljepota jedna...zeleni potocic...u centru uvijek je privlacio paznju prolaznika.. :skoljka:
User avatar
BarbaDue
Posts: 63420
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#3 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by BarbaDue »

Je li bolje da fekalije teku u cijevi koja eto kvari izgled carsije ili je bolje da fekalije taku samim Podhranjenskim potokom?
User avatar
Mor3n4
Posts: 30
Joined: 02/07/2008 12:47

#4 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by Mor3n4 »

podhranjenski potok je vazda bio grozomoran.
pitanje gradskim vlastima: hoce li cijev ostati, a pravo je ruzna slika u centru carsije, ili cete konacno natkriti potok kako je i planirano jos prije rata?
ako to uradite za svoje vladavine, bingo :P
User avatar
burekodsira
Posts: 3537
Joined: 09/07/2006 00:23

#5 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by burekodsira »

pravi se viseci voz iznad podhranjenskog potoka slican onome planiranom u tuzli! :dance:
User avatar
crna14
Posts: 22
Joined: 20/07/2007 15:30
Location: Od Vardara do Triglava

#6 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by crna14 »

Image
jel smrdi?
e_čuuuj
Posts: 27
Joined: 01/10/2008 14:39

#7 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by e_čuuuj »

[quote="Mor3n4"]podhranjenski potok je vazda bio grozomoran.
pitanje gradskim vlastima: hoce li cijev ostati, a pravo je ruzna slika u centru carsije, ili cete konacno natkriti potok kako je i planirano jos prije rata?
ako to uradite za svoje vladavine, bingo :P[/quot

Da nije povoljnih utisaka koji se covjeku doimaju na osnovu vaseg dosadasnjeg forumanja madam Mor3n4, insan bi, ozlojedjen vasim "sokoljenjem" aktualnih gorazdanskih vlasti za nekakvo pokrivanje potoka, imao razloga da kaze da iz vaseg posta smrdi gore i zesce od samih fekalija i industrijsko otpada, kojim Podhranjeski potok Gorazdane i Gorazdake :x vec decenijama sve obilnije "daruje", spirajuci sav poganluk iz jednog prostranog i vaznog, ali urbanisticki i infrastrukturno nikad tretiranog stambenog, industrijskog i poljoprivrednog dijela grada.
Posto je kod vas, madam, po srijedi samo neobavijestenost i razumljiv deficit strucnog osjecaja za urbano, pomenuti smrad u cijelosti pripada alfa predvodniku gorazdanskog copora nezasitih gradjevinskih hijena. Smrad pripada onome istom primitivcu razjapljenih dzepova, koji je ovaj lijepi grad doveo u stanje urbanistickog kolapsa i rugla kojeg tesko da neko drugo ruglo u BiH moze prevazici, rukovodioca tako delikatne i zahtjevne sluzbe, koji je svojim djelovanjem i "postignucima" postao pogrebnik politickih karijera nekoliko gorazdanskih opstinskih nacelnika, a ostavsi i dalje na funkciji, postao i prva po redu politicko-suicidna odluka sadasnjeg Nacelnika.

Sa ovim najnovijim nagrdjivanjem urbanistickog lica grada, nije se zapravo desilo nista novo. Koliko ove ponosno isturene kanalizacione cijevi odudaraju od Njegovog Gurbet-Marketa zvanog Mala pijaca? Nimalo!Naprotiv!!! Dobili smo ono sto nam pripada zbog vlastite politicke zatucanosti. Dobili smo jos jedno ruglo u nizu pocinjenih urbanih zlocina, a "projektant", dobavljac instalacionog materijala, izvodjac radova i zastupnik investitora, dobili i slapili svoje - kako se to u postagresijskom Gorazdu kontinuirano, bezdusno i bez ikakve mjere ili savjesti desava. (Na kojem ono mjestu mi stojimo na svjetskoj antikorupcionoj listi?)

Pokrivanje potoka, madam Mor3n4, bila je imbecilna kreacija nekolicine pohlepnih i po pravilu nepismenih i neprosvijecenih protuha iz nake Zanatske komore...Udruzenja zanatlija..ili kako se vec zovu - koji su nas miloscu i nesebicnom tal-podrskom nadleznog organa, obogatili za onaj Zanatski centar bez ijednog zanatlije :lol: sto je na oci nase hajvanizirane tamnovilajetske javnosti, bestidno zajahao ekonomsku skolu i katilski prigusio zivotni prostor djece iz dviju stambenih zgrada.

U prosvijecenim drustvenim zajednicama, Podrhranjenska rijeka (nekad bila vise nego duplo bogatija vodom) bi bila njegovana i uredjena kako prilici toj prirodnoj ljepoti kojom nas je Allah darovao. Putem podzemnih cijevi izmjestenih van korita, rijeka bi na potezu od Podhranjena do njenog usca, bila oslobodjena svih otpadnih voda i zaprljanja. Mastovito postavljenim krupnijim stijenama u kombinaciji sa ozidanim partijama minimalno obradjenog kamena, moglo bi se u podrucju grada napraviti vise kaskada (bentova) na kojim bi nastajali mali vodopadi i poslije njih virovi u koje bi se opet, kao sto je nekad u izobilju bilo, vratile plemenite i ostale vrste ribe.Bio bi to razlog vise da Gorazde bude ponosan grad, grad sa mocnom i prelijepom Drinom i Podrhranjenskom rijekom kao kultivisanom pritokom koja se zavrsno, sa vjestacki stvorenog vodopada (sa ribljim putem/stepenicama), u sred grada, tik pored Malog parka (umjesto Male pijace) uljeva u svoju maticnu rijeku.
User avatar
Mor3n4
Posts: 30
Joined: 02/07/2008 12:47

#8 Re: Cijev za fekalije kroz centar grada !!!!!

Post by Mor3n4 »

monsieur,
citajuci vas post kojim me na tako grub i nadasve arogantan nacin vrijedjate, razmisljam, zasto?
ne mogu shvatiti jednu cinjenicu; vi ste neobavjesteni.
ako ste iz grada o cijem potoku govorimo, a detaljnije spominjemo u kontekstu ruzno postavljene cijevi za odvod fekalija, onda biste trebali znati da je prekrivanje potoka doista bila jedna od ideja prije '92, a u ovom kriticnom trenutku grada, i jedina moguca i izvodljiva za ublazavanje katastrofalnog poteza aktuelne komunalne vlasti. o kojem kreatoru vec spomenute ideje se radi , zaista ne znam.
ako i dalje smatrate da je jedno forumsko razmisljanje stvorilo od vas stranacki ili vanstranacki ugrozenog gradjanina gorazda, onda je to vas problem. ne sokolim nikoga i to mi je zadnja namjera.
vas prijedlog rjesenja je izvodljiv, ali ako ste zivi i hodate ovim gradom, onda priznajte da je to ( u ovom trenutku ) utopija i da ce mnogo one zute, industrijske otpadne vode proteci do takve realizacije.
stvarnost je pogana, a od takvog eufemizma vas post nije mnogo dalje.
lijepo bi od vas bilo da, kao hrabri forumas, pocnete razmisljati konstruktivnije tako sto cete uzeti stvar u svoje ruke, kako se pasivci i laici poput obicnih smrtnika ne bi previse izlagali vasem izrugivanju.
Post Reply