Cijene u BiH, poredjenje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Fikret_ZE

#1 Cijene u BiH, poredjenje

Post by Fikret_ZE »

Pa ne razumijem kako ovako mogu cijene da lete u nebo...
Mozete li mi predociti sa primjerima: kolike su cijene u BiH u odnosu na susjede i druge evropske zemlje??????????
Pa kako ljudi da zive... Pa je li to toliko mala razlika u platama BiH i ostalih zemalja???? A u nas je to sve normalno, 10 KM, 30 KM... za kafu, za rucak... Pa u nas ljudi stvarno ne cijene pare!!!!!!
RenaTTa

#2 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by RenaTTa »

Sve je to zbrda-zdola, znam dosta prijatelja se zali kako su u Bosni cijene drasticno skocile,
samo pazite, sad nakon potpisivanja SSP-a sa EU mogu jos da skoce, mada valjda i ti vasi politicari
gore znaju nesto odraditi, PDV nije fino rasporedjen, ovdje je drukcija situacija.
Zavisi koje te cijene i usporedbe zanimaju, samo reci ja cu pokusati da ti rangiram :D
Pozz :)
ludacha

#3 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by ludacha »

fikrete, mislim da nije toliko potrebno usporedjivati cijene sa susjednim drzavama. prvo usporedi cijene istog proizvoda i istog uvoznika (proizvodjaca ukoliko je domaci) od grada do grada. pa se tek tad trebas za glavu uhvatiti.

mozda nekima glupast primjer, ali evo moga. rijec je o ziveznoj namirnici (vrlo poluparnoj i neophodnoj) proizvodjaca iz mog grada. artikal u lokalnim trgovinama (od malih piljarica pa do velikih trznih centara ) košta 4,59KM. u susjednom (vecem) gradu je 3,59. (dakle govorimo o istom proizvodu). na širokom brijegu (poznatom po skupoci svega) je jos veća brojka.

e pa sad ti vidi!

cjenovna diskriminacija je na djelu. samo sto ovdje ne govorimo o prostranstvima, nego o podrucju kojeg maltene možes caskom pjeske preci.
newone

#4 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by newone »

A to sam i ja primjetio da Bosanci nemaju nikakav odnos prema zaradjenom novcu. Na primjer, ja ovdje u Americi pravim nekakve pare, a gledam da cipele koje kupujem me ne kostaju vise od 80$. Dodjem u Sarajevo, a moja rodica koja zaradjuje nekih 1000 km sa toplim obrokom, ni pet ni sest, vec ode u prodavnicu i zvekne 250 km za cizme. Ona nije usamljen primjer. Primjetio sam da se ljudi tamo uvaljuju u koje kakve bankovne kredite a da uopste ne procitaju uslove kreditnog ugovora pa onda uj pomagaj kada kamata klizne gore, kao sta je sad ovo.
Isto mi je beskarjno cudno da su cijene u prodavnicama u sred Sarajeva skoro pa iste onima u koje kakvim shopping centrima i hipermarketima na periferiji grada. Pa valjda bi te cijene po perifernim prodajnim centrima trebale biti znatno nize u odnosu na cijene u prodavnicama u sred grada i do 50%. Tako je barem svugdje u svijetu inace zbog cega uopste trositi benzin i vrijeme i ici u te prodajne centre i kupovati, ako to isto mozete naci u prodavnici na par stotina metara od stana ili kuce u kojem zivite. Valjda je jedini razlog zbog kojeg tamo Sarajelije idu je sto je sve na jednom mjestu.
I ono fakat, cijene su vam u Sarajevu jezive.....sve je skupo. Levi's hlace u Americi od 20 do 35 dolara, a u shoppu kod trznice, cini mi se, 150 km. Neko vas tu dobrim budalama pravi.
d2

#5 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by d2 »

ti si se vjerovatno rodio u americi pa ne znas da je amerika uvijek jeftinije od evrope, BMW u Njemackoj kosta recimo 50.000 eura u Americi je 30% jeftiniji, leviske kako si i sam vidio su takodje jeftinije, sto mislis to ljudi masovno kupuju laptope kad idu u USA i prodaju ih ovdje i slicno...

To ima veze sa velicinom trzista, kupovnom moci i jos brojnim drugim parametrima koji bas i nemaju veze sa ekonomijom a ticu se politike - vojnih angazmana i slicno...

Nije niko ovdje glup nego je Amerika-Amerika a Evropa-Evropa...

Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara ima u Kiseljaku na pijaci po 25, ista je cijena ja mislim i na Otoci...
chaos158

#6 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by chaos158 »

d2 wrote:Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara...
A ne odg oko 97% raje...
newone

#7 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by newone »

BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
Nisam se rodio u Americi, vec u Sarajevu, i za razliku od tebe znam kada me neko "levati"!
Bujrum d2 kupi sebi hlace od 150 km, a mozes i do Kiseljaka po jeftiniju "fake" verziju istih.
d2

#8 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by d2 »

chaos158 wrote:
d2 wrote:Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara...
A ne odg oko 97% raje...
pa mislim da je taj procenat puno manji jer da nije manji ne bi bilo toliko radnji sa takvim cijenama
newone

#9 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by newone »

Pa naivcinama uvijek mozes muda za bubrege prodavati.
d2

#10 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by d2 »

newone wrote:BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
Nisam se rodio u Americi, vec u Sarajevu, i za razliku od tebe znam kada me neko "levati"!
Bujrum d2 kupi sebi hlace od 150 km, a mozes i do Kiseljaka po jeftiniju "fake" verziju istih.
pa da ti kazem prica ti je sa takve visine da kao da si se rodio u bijeloj kuci, nemam ja sta ne znat da li me levate ili ne levate, to je cijena 501 ovdje i mogu ja od jutra do sutra vikati - sta levatite ljude - ta ce cijena ostati... to sto ti mislis da si superpametan sto znas da im nije ta cijena u americi, pa to znaju i ljudi ovdje ali to nije nista promijenilo... otvori firmu i izvozi ih ovdje po 25$, pomozi nama from Baznia... Ja sam prije par godina, kada sam bio u Zenevi kupovao 501 prijatelju koji me je zamolio i cijena im je bila malo preko stoje ako se ne varam, 110-120 KM cini mi se...

sto se tice auta mi u bosni imamo i satelitsku i kablovsku pa mozemo gledati razne auto emisije na kojima vidimo da su cijene auta znatno nize u americi, to sto ti pricas o tome da su cijene iste - to mozes pricati nekome drugom, cijene za ameriku su znatno nize nego cijene ovdje. evo ti prvo auto na koje sam nisao http://www.dodge.com/en/2008/avenger/ OVO kosta 24.000 KM, ovdje za te pare ovdje mozes kupiti napucan CLIO.

ja znam ljude koji cesto putuju usa-bosna i svoje karte pokriju laptopima i garderobom koju kupe u usa i prodaju ovdje

javi se kad sidjes na zemlju, ufuran si kao da si direktor svemira, valjda amerika udarila u glavu
mgogic

#11 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by mgogic »

Drage nase prijatelje iz Njemacke,Austrije,Francuske i ostalih zemalja EU,pa i Bugarske,bih molio da nam napisu kakva je situacija kod njih sto se tice recimo,ulja,teletine,brasna tip 500,kinder jaja,i slicnih stvari,pa cu i ja da obidjem sutra ove nase prodavnice,pa cu cijene da kacim ovdje pa da usporedimo!Ko zna,mozda za godinu dana dodjemo u Graz da se podmirimo,ko nekad u Madjarsku!
Pozdrav!!!
newone

#12 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by newone »

d2,

link koji si ovdje postavio je za automobil Dodge, a ne BMW. Rekao sam ti da je BMW u Americi sa cijenom kao i u Njemackoj. A kako je Dodge kvalitetan auto i ova mu je cijena previsoka!
Ne znam sta gledas na kablovskoj tv, ali ti ponavljam da cijene laptop kompjutera i ostale elektronike kao i koje kakvih krpica ovdje i u Evropi su tu negdje.
Ako ti kazes da mi je Amerika udarila u glavu, onda si vjerovatno u pravu.
Poenta je u cinjenici da ti i stotine hiljada Bosanaca poput tebe ne cine ama bas nista da promjene tamo situaciju, vec sto je najcrnje u tvojim postovima pronalazim opravdanja za tu situaciju koja nicim nisu utemeljena.
I super d2, nista ne cini and do shopping po Bosanskim prodavnicama i puni djepove domacim lopovima i salabajzerima.
Sto se tice brasna, mlijeka, secera, rize, ulja i ovdje cijene u Americi rastu, ali kako vidim jos su uvijek nize nego u Bosni.
AO83

#13 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by AO83 »

newone wrote:d2,

link koji si ovdje postavio je za automobil Dodge, a ne BMW. Rekao sam ti da je BMW u Americi sa cijenom kao i u Njemackoj. A kako je Dodge kvalitetan auto i ova mu je cijena previsoka!
Ne znam sta gledas na kablovskoj tv, ali ti ponavljam da cijene laptop kompjutera i ostale elektronike kao i koje kakvih krpica ovdje i u Evropi su tu negdje.
Ako ti kazes da mi je Amerika udarila u glavu, onda si vjerovatno u pravu.
Poenta je u cinjenici da ti i stotine hiljada Bosanaca poput tebe ne cine ama bas nista da promjene tamo situaciju, vec sto je najcrnje u tvojim postovima pronalazim opravdanja za tu situaciju koja nicim nisu utemeljena.
I super d2, nista ne cini and do shopping po Bosanskim prodavnicama i puni djepove domacim lopovima i salabajzerima.
Sto se tice brasna, mlijeka, secera, rize, ulja i ovdje cijene u Americi rastu, ali kako vidim jos su uvijek nize nego u Bosni.
Ovo je prvi post koji ostavljam ovde na sarajevo-x, i nisam bas zelio da taj prvi svecani:) ispucam na ovu temu ali posto je inflacija aktuelna u svijetu onda je mozda i ovo bas prava tema.

"newone" ne zelim da zvucim grubo ili agresivno ali sa svim postovanjem ti moram reci da imas obicaja da totalno pises netacna misljenja. Cijene u Americi su u maltene SVEMU manje nego u Evropi.

Tvoje cudjenje da su Leviske skuplje u Bosni nego u USA mi dokazuje da se nerazumijes u market/trzisnu razmijenu robe ili proizvoda. Evo naprimjer, nastavicemo sa Leviskama - koje se proizvode od americke firme bazirane u San Francisku. Znaci da bi se te farmerke prodale tebi u recimo New Yorku ili bilo kojem drugom gradu u Americi, jedini trosak koji Levis Strauss kompanija mora podnijeti jeste prevoz iz svoje fabrike u prodavnicu u gradu u kojem se nalazis.

Dok naprimjer da se te iste Leviske prodaju u Sarajevu - na tu pocetnu cijenu farmerka moramo dodati transportaciju do Sarajeva (ako uzmemo u obzir infrakstrukturu u kojoj se BiH nalazi onda znamo da je ovo veoma skupa stvar), pa onda naravno 30% tarife trebas da dodas na te farmerke, pa i onda na kraju naravno dodaj komisiju koju zeli da napravi butik koje te iste farmerke prodaje u Sarajevu. Kad sve to saberemo 150 KM je trzisna vrijednost tih farmerki u BiH.

Uzmi u obzir kada odes u robnu kucu u Americi subotom popodne, jedva mozes proci od kupaca koji nabijaju svoje plasticne kreditne kartice. Dok u Sarajevu posle ljetnih dana robne kuce slabo sta prodaju. Znaci da taj butik u Sarajevu mora da stavi dosta vecu cijenu na neki proizvod da bi tim istim profitom mogao da pokrije operacijske troskove.
Better Man

#14 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Better Man »

Leviske jesu jeftinije i uvijek će biti jeftinije u USA iz prostog razloga što je to domaći USA proizvod i što se na njega ne plaćaju određene carine itd.. Bilo bi nelogično da imaju istu cijenu i u USA i u BiH ili nekom drugoj Evropskoj državi.
zgembo_sa

#15 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by zgembo_sa »

Ja vas nista ne understand :D
Op3r4t0r

#16 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Op3r4t0r »

mgogic wrote:Drage nase prijatelje iz Njemacke,Austrije,Francuske i ostalih zemalja EU,pa i Bugarske,bih molio da nam napisu kakva je situacija kod njih sto se tice recimo,ulja,teletine,brasna tip 500,kinder jaja,i slicnih stvari,pa cu i ja da obidjem sutra ove nase prodavnice,pa cu cijene da kacim ovdje pa da usporedimo!Ko zna,mozda za godinu dana dodjemo u Graz da se podmirimo,ko nekad u Madjarsku!
Pozdrav!!!
Sto se tice austrije mogu reci da je ovdje u odnosu na bosansku platu sve jeftinije, ja znam da sam nekad kad mi treba odjeca cekao da odem u bosnu i nakupujem po pijaci, odavno sam to prestao, evo primjer, prije mjesec dana sam u bosni najbezveznije lanene trofrtaljke na pijaci platio 30 maraka, ovdje u shopping centru kupim puno kvalitetnije za 10 eura, a ako naletim na kakvo snizenje za te pare mogu kupiti i markirane.

Ako nebi gledali na platu, onda sto se tice hrane ovdje je meso, cigare i sirevi skuplji, namirnice poput ulja, secera, soli, mlijeka, brasna, su tu negdje, nesto je ovdje malo skuplje, nesto je malo jeftinije, ali na kraju opet ako uporedim s platom koja je ovdje bar 3 puta veca dodje da su cijene 3 puta manje.

Ok, ovdje su izlazci skuplji, kafa je 2.50 eura, piva 3-4 eura, mislim na obicne caffe, po diskotekama i drugim slicnim mjestima je jos skuplje.

Sad mi naumpadose neke stvari koje vec duze vrijeme kupujem u bosni, prije 1-2 godine kilu sira sam placao 6-7 maraka, sad isti taj sir placam 12-13 maraka, odjeca na pijaci bila pravo jeftina, sad cijene troduple u odnosu na prije 1-2 godine.
Vilenjak Lego

#17 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Vilenjak Lego »

Sto se tice cijena evo ih friske:
bezolovni 95 Hrvatska 9,65 kn (1,37 EUR/l); Slovenija 1,21 EUR/l; Italija 1,51 EUR/l ; BiH (1,17 EUR/l)
teletina (baby beef) Slovenija (12 EUR/kg); Italija (20 EUR/kg) ; BiH (8 EUR/kg)
itd........

Cijene zavise od hiljadu i jednog faktora i one su nastale kao rezultat ponude i potraznje. Posto se u BiH za sve trazi stela, za sve se i pravi vjestacka potraznja te prodavaci formiraju cijene kakao hoce. Zbog toga je moguce da u dvije rodavaonice (jedna do druge) cijena bude različita i za 30%. i da na jednoj prodavaonici u sred SA 6 mjeseci stoji sniženje do 50% !!?

Cijene nisu osnovno mjerilo, osnovno mjerilo je kvalitet života, a to je nesto sto se razlikuje od pojedinca do pojedinca, odnosno od porodice do porodice i tu spada svasta nesta

Pozdrav
mamica papucarka

#18 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by mamica papucarka »

mgogic wrote:Drage nase prijatelje iz Njemacke,Austrije,Francuske i ostalih zemalja EU,pa i Bugarske,bih molio da nam napisu kakva je situacija kod njih sto se tice recimo,ulja,teletine,brasna tip 500,kinder jaja,i slicnih stvari,pa cu i ja da obidjem sutra ove nase prodavnice,pa cu cijene da kacim ovdje pa da usporedimo!Ko zna,mozda za godinu dana dodjemo u Graz da se podmirimo,ko nekad u Madjarsku!
Pozdrav!!!
pa evo odokativno od jedne mlade domacice (znaci u 10 centi gore dole)
:D a i radila sam kratko u trgovini, pa znam ponesto ;-)
Kinder jaje 1,10 jedna vrta, 0,99 onaj obicni

Mlijeko 1,10, a dugotrajno oko 89 centi
Kruh je razlicit, ali je generalno kruh u Austriji skup. Uglavnom ti treba dnevno oko 2 -3 Euro za cetveroclanu porodicu (ovo je minimalno)
Piletina 1 kg oko 4 Euro (kokosi variraju od 3,5 do 6,5 Euro)
Teletina od 7 Euro pa dalje
Svinjetinu ne jedemo, ali znam da je najjeftinije meso :D .
Pola kile fasiranog ti je oko 3,5-4 Euro
Pavlaka 65 centi
Velika Milka cokolada je cini mi se 1,5 Euro (znam da je jeftinija nego u Bosni) i generalno su slatkisi jeftiniji.
Argeta je nesto manje od jednog eura
eto odokativno. Mrsko mi vise pisat. :D

ja kako sam otisla iz Bosne preporodila sam se sto se tice odjece. Uglavnom, ako pratis snizenja, mozes se sasvim solidno obuc za duplo manje pare nego u Bosni.
ja u Bosni nikada nisam kupila farmerke za 150 km. Ja ne znam kako vi dajete tolike pare i dje radite, ali mi poslijeratna generacija nikad nismo mogli tolike pare odvojiti za samo jedne farmerke. E jesam jednom levis 501 platila 120 km :mrgreen: i jednom cizme zaisto toliko para. :oops: Inace, Sirano majka, mada vidim da su se i oni na Siranu pohasili :D

Ovdje cipele u prosjeku placam izmedju 20-30 Euro, a ovih ljetnih mozes naci i po 1 Euro. Majke mi ja skoro sandale platila 1 Euro. Nisam mogla vjerovat svojim ocima. Sako u H&M-u sam platila 9 Euro, a drugi sam nasla cak za 3 Euro.
Muzu sam prosle godine kupila dvije majice os ST. Oliver po ) Euro
Muske uske bokserice u u H&M-u 9 Euro, pakovanje u kojem dodje tri komada.
Zenske gace su oko 4-5 Euro, a kvalitetniji grudnjaci od 30 Euro pa dalje.
Djeciju odjecu kupujem na snizenjima i jeftinije je nego dole (ako se kupuje na snizenjima, ali snizenja ima jako cesto tako da svi tada i kupuju ;-) )
Al sto imaju odjecu za nas vanserijske gradje :D

e da.... nisam vozac, ali znam da muz kuka kako je pun rezervoar benzina 80 Euro. Do prije godinu dvije je bio oko 50 Euro. :roll:
mamica papucarka

#19 Re: Cijene u BiH, poredjenje

zaboravih

jedino sto me nervira kod nekih trgovina u EU je to sto naprave navlakusu snizenja. Ono, prvo dignu cijenu proizvodu, pa onda naprave snizenje :-) U takve trgovine generalno ni idem ( a tu su one malo bolje)

Zaobilazim u sirokom luku i one angebote sto bi rekli :lol: Recimo, ako kupis tri iste majice ustedit ces 20% od normalne cijene. Hebem ti, sta ce mi tri iste majice ili hlace :lol:
LFC4EVER

#20 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by LFC4EVER »

Ma daj "newone" šta je tebi čovječe?!
Skoro pa svaka hebena stvar ("od igle do lokomotive") je u Americi neusporedivo jeftinija nego u EU, a da ne govorim na ovim našim prostorima!
Imaš svemoćni Google pa usporedi...

Pogledaj samo benzin, koji je uračunat u cijenu svakog proizvoda.
Budući da sam ja trenutno u HR... evo ti INA cijena na današnji dan: Eurosuper 95 = 9,65 kn/l (što ti u US dolarima dođe - 2,10 $/l); Eurodizel = 9,93 kn/l (tj. 2,17 $/l). A pogledaj USA... http://www.eia.doe.gov/oil_gas/petroleu ... _page.html - po ovom siteu neka prosječna cijena je 4,24 $/galon (Minnestota = 3,93 $/galon; California = 4,55 $/galon). E sad, galon ima 3,785 litara koliko ja znam, pa tako ispada da je neka prosječna cijena goriva u USA = 1,12 $/l.
Hejjjj... to je za cijeli dolar po litri skuplje gorivo!? Ili ako ti je lakše zamislit... zamisli da u toj Americi rokaš 8 $ za galon...

Ajmo dalje... tehnika i sl.
Evo uzmimo ove "next-gen" konzole za primjer... cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, u USA je koliko sam našao - 450 $ (što je 2.062 kn, tj. oko 510-520 KM). U HR, cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, je - 3.500 kn (što je 763 $, tj. oko 875 KM)!
Pa sad ti usporedi razliku od 300-315 $... pa to je 70% razlika u cijeni... mislim WTF!!??
Cijena obične jedne jebene igre (uzmimo najnoviji MGS4: Guns of the Patriots za primjer) za tu istu konzolu je u Americi 59 $ (što je 270 kn, tj. oko 65-70 KM). U HR ta ista igra trenutno dođe - 545 kn (što je 99 $, tj. oko 135-140 KM)!
To je razlika od 40 $ (tj. oko 65%) po običnom DVD-u!!!

Ista stvar je i sa svom drugom tehnikom i milijun drugih stvari... aute da i ne spominjem!
Mislim stvarno mi ne ide u glavu da neko može i uspoređivat Američke cijene sa našim. A ni cijene u EU nisu ni blizu Američkim... one su uglavnom na pola puta između naših i Američkih (barem kad je tehnika u pitanju). Benzin je u EU još i skuplji nego kod nas (ugl. se kreće 2,20-2,70 $/l - ovisno o zemlji).
Tako da... "newone" - spusti se na zemlju ili barem malo proguglaj... :-)
Last edited by LFC4EVER on 14/07/2008 10:14, edited 1 time in total.
fatal error

#21 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by fatal error »

LFC4EVER wrote:Ma daj "newone" šta je tebi čovječe?!
Skoro pa svaka hebena stvar ("od igle do lokomotive") je u Americi neusporedivo skuplja nego u EU, a da ne govorim na ovim našim prostorima!
Imaš svemoćni Google pa usporedi...

Pogledaj samo benzin, koji je uračunat u cijenu svakog proizvoda.
Budući da sam ja trenutno u HR... evo ti INA cijena na današnji dan: Eurosuper 95 = 9,65 kn/l (što ti u US dolarima dođe - 2,10 $/l); Eurodizel = 9,93 kn/l (tj. 2,17 $/l). A pogledaj USA... http://www.eia.doe.gov/oil_gas/petroleu ... _page.html - po ovom siteu neka prosječna cijena je 4,24 $/galon (Minnestota = 3,93 $/galon; California = 4,55 $/galon). E sad, galon ima 3,785 litara koliko ja znam, pa tako ispada da je neka prosječna cijena goriva u USA = 1,12 $/l.
Hejjjj... to je za cijeli dolar po litri skuplje gorivo!? Ili ako ti je lakše zamislit... zamisli da u toj Americi rokaš 8 $ za galon...

Ajmo dalje... tehnika i sl.
Evo uzmimo ove "next-gen" konzole za primjer... cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, u USA je koliko sam našao - 450 $ (što je 2.062 kn, tj. oko 510-520 KM). U HR, cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, je - 3.500 kn (što je 763 $, tj. oko 875 KM)!
Pa sad ti usporedi razliku od 300-315 $... pa to je 70% razlika u cijeni... mislim WTF!!??
Cijena obične jedne jebene igre (uzmimo najnoviji MGS4: Guns of the Patriots za primjer) za tu istu konzolu je u Americi 59 $ (što je 270 kn, tj. oko 65-70 KM). U HR ta ista igra trenutno dođe - 545 kn (što je 99 $, tj. oko 135-140 KM)!
To je razlika od 40 $ (tj. oko 65%) po običnom DVD-u!!!

Ista stvar je i sa svom drugom tehnikom i milijun drugih stvari... aute da i ne spominjem!
Mislim stvarno mi ne ide u glavu da neko može i uspoređivat Američke cijene sa našim. A ni cijene u EU nisu ni blizu Američkim... one su uglavnom na pola puta između naših i Američkih (barem kad je tehnika u pitanju). Benzin je u EU još i skuplji nego kod nas (ugl. se kreće 2,20-2,70 $/l - ovisno o zemlji).
Tako da... "newone" - spusti se na zemlju ili barem malo proguglaj... :-)

stamparska?
LFC4EVER

#22 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by LFC4EVER »

fatal error wrote:stamparska?
Jest, jest... hvala na upozorenju! Kamo sreće da su nam cijene manje nego Američke...
fatal error

#23 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by fatal error »

newone wrote:BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.

reci mi gdje da ih sad idem kupiti

http://www.karstadt.de/kategorieFilter. ... fad=857183
leeloo

#24 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by leeloo »

I onda se pitaju zasto nam dijasporci idu na zivce... ja levat zato sto mi je zemlja banana republika....

Prije neki dan u posjeti mi je bila rodica iz Australije. Zaprepastila se cijenama odjece. Obicna majica koju ces nositi na posao kosta 30+ km. U kaze da dole moze kupiti tri takve za istu cijenu. Zato im je evropska kozna obuca skupa. Domaca proizvodnja im je u tom segmentu losa, a evropske cipele ne mogu svi priustiti sebi. Ostale cijene su im otprilike iste, samo sto je rijec o australijskim dolarima. Njihova sedmicna plata iznosi koliko bolja mjesecna u BiH... znaci 1000+.

Ja bih rado otisla u njemacku ili negdje, pa poharala H&M, ali odakle mi viza...
mamica papucarka

#25 Re: Cijene u BiH, poredjenje

leeloo wrote:I onda se pitaju zasto nam dijasporci idu na zivce... ja levat zato sto mi je zemlja banana republika....

Prije neki dan u posjeti mi je bila rodica iz Australije. Zaprepastila se cijenama odjece. Obicna majica koju ces nositi na posao kosta 30+ km. U kaze da dole moze kupiti tri takve za istu cijenu. Zato im je evropska kozna obuca skupa. Domaca proizvodnja im je u tom segmentu losa, a evropske cipele ne mogu svi priustiti sebi. Ostale cijene su im otprilike iste, samo sto je rijec o australijskim dolarima. Njihova sedmicna plata iznosi koliko bolja mjesecna u BiH... znaci 1000+.

Ja bih rado otisla u njemacku ili negdje, pa poharala H&M, ali odakle mi viza...
Moji iz Bosne bili prosli mjesec :mrgreen: samo smo harali po H&M-u
Nego, ma sve to stoji, nego fazon ti je sto u dijaspori placas stan (ili kredit za stan) i to ti odmah odbije dobar dio mjesecnih prihoda. I uvijek nesto placas, dolaze nake priznanice, osiguranje za ovo, za ono... :lol: I realno, kad vidis da imas jako dobra mjesecna primanja, a da ih za koji dan nestane, fakat ti bude muka :D
a da je bolje, jeste (ja sam otisla iz BiH prije nekih pet godina), s tim da moras biti spreman i hale prati ako zatreba :D (a vidim da su mnogi protiv svjetski peraca hala kao sto jedna domaca dole ne nekoj temi rece ;-) )
Ono, sto se mene i muza tice mi ne bismo nikada zivjeli u inostranstvu da nije djece. Da smo u Bosni vjerovatno se ne bismo usudili imati djecu.To je razlog zasto smo tu i zasto fakticki idemo sve iz pocetkau svojim 30-im godinama (ja posebno. On je isao i vracao se))
Moja rodica i muz (inzinjeri ljudi) su otisli iz Bosne samo radi djece i sad rade neke poslove koji su recimo mnogo ispod njihove bosanske kvalifikacije. Ja znam dosta svojih prijatelja koji su u Bosni koji se recimo nikada ne bih "spustili" na taj nivo (doslovno su ovako rekli)
Post Reply