Cijene u BiH, poredjenje
Moderator: anex
-
Fikret_ZE
#1 Cijene u BiH, poredjenje
Pa ne razumijem kako ovako mogu cijene da lete u nebo...
Mozete li mi predociti sa primjerima: kolike su cijene u BiH u odnosu na susjede i druge evropske zemlje??????????
Pa kako ljudi da zive... Pa je li to toliko mala razlika u platama BiH i ostalih zemalja???? A u nas je to sve normalno, 10 KM, 30 KM... za kafu, za rucak... Pa u nas ljudi stvarno ne cijene pare!!!!!!
Mozete li mi predociti sa primjerima: kolike su cijene u BiH u odnosu na susjede i druge evropske zemlje??????????
Pa kako ljudi da zive... Pa je li to toliko mala razlika u platama BiH i ostalih zemalja???? A u nas je to sve normalno, 10 KM, 30 KM... za kafu, za rucak... Pa u nas ljudi stvarno ne cijene pare!!!!!!
-
RenaTTa
#2 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Sve je to zbrda-zdola, znam dosta prijatelja se zali kako su u Bosni cijene drasticno skocile,
samo pazite, sad nakon potpisivanja SSP-a sa EU mogu jos da skoce, mada valjda i ti vasi politicari
gore znaju nesto odraditi, PDV nije fino rasporedjen, ovdje je drukcija situacija.
Zavisi koje te cijene i usporedbe zanimaju, samo reci ja cu pokusati da ti rangiram
Pozz
samo pazite, sad nakon potpisivanja SSP-a sa EU mogu jos da skoce, mada valjda i ti vasi politicari
gore znaju nesto odraditi, PDV nije fino rasporedjen, ovdje je drukcija situacija.
Zavisi koje te cijene i usporedbe zanimaju, samo reci ja cu pokusati da ti rangiram
Pozz
-
ludacha
#3 Re: Cijene u BiH, poredjenje
fikrete, mislim da nije toliko potrebno usporedjivati cijene sa susjednim drzavama. prvo usporedi cijene istog proizvoda i istog uvoznika (proizvodjaca ukoliko je domaci) od grada do grada. pa se tek tad trebas za glavu uhvatiti.
mozda nekima glupast primjer, ali evo moga. rijec je o ziveznoj namirnici (vrlo poluparnoj i neophodnoj) proizvodjaca iz mog grada. artikal u lokalnim trgovinama (od malih piljarica pa do velikih trznih centara ) košta 4,59KM. u susjednom (vecem) gradu je 3,59. (dakle govorimo o istom proizvodu). na širokom brijegu (poznatom po skupoci svega) je jos veća brojka.
e pa sad ti vidi!
cjenovna diskriminacija je na djelu. samo sto ovdje ne govorimo o prostranstvima, nego o podrucju kojeg maltene možes caskom pjeske preci.
mozda nekima glupast primjer, ali evo moga. rijec je o ziveznoj namirnici (vrlo poluparnoj i neophodnoj) proizvodjaca iz mog grada. artikal u lokalnim trgovinama (od malih piljarica pa do velikih trznih centara ) košta 4,59KM. u susjednom (vecem) gradu je 3,59. (dakle govorimo o istom proizvodu). na širokom brijegu (poznatom po skupoci svega) je jos veća brojka.
e pa sad ti vidi!
cjenovna diskriminacija je na djelu. samo sto ovdje ne govorimo o prostranstvima, nego o podrucju kojeg maltene možes caskom pjeske preci.
-
newone
#4 Re: Cijene u BiH, poredjenje
A to sam i ja primjetio da Bosanci nemaju nikakav odnos prema zaradjenom novcu. Na primjer, ja ovdje u Americi pravim nekakve pare, a gledam da cipele koje kupujem me ne kostaju vise od 80$. Dodjem u Sarajevo, a moja rodica koja zaradjuje nekih 1000 km sa toplim obrokom, ni pet ni sest, vec ode u prodavnicu i zvekne 250 km za cizme. Ona nije usamljen primjer. Primjetio sam da se ljudi tamo uvaljuju u koje kakve bankovne kredite a da uopste ne procitaju uslove kreditnog ugovora pa onda uj pomagaj kada kamata klizne gore, kao sta je sad ovo.
Isto mi je beskarjno cudno da su cijene u prodavnicama u sred Sarajeva skoro pa iste onima u koje kakvim shopping centrima i hipermarketima na periferiji grada. Pa valjda bi te cijene po perifernim prodajnim centrima trebale biti znatno nize u odnosu na cijene u prodavnicama u sred grada i do 50%. Tako je barem svugdje u svijetu inace zbog cega uopste trositi benzin i vrijeme i ici u te prodajne centre i kupovati, ako to isto mozete naci u prodavnici na par stotina metara od stana ili kuce u kojem zivite. Valjda je jedini razlog zbog kojeg tamo Sarajelije idu je sto je sve na jednom mjestu.
I ono fakat, cijene su vam u Sarajevu jezive.....sve je skupo. Levi's hlace u Americi od 20 do 35 dolara, a u shoppu kod trznice, cini mi se, 150 km. Neko vas tu dobrim budalama pravi.
Isto mi je beskarjno cudno da su cijene u prodavnicama u sred Sarajeva skoro pa iste onima u koje kakvim shopping centrima i hipermarketima na periferiji grada. Pa valjda bi te cijene po perifernim prodajnim centrima trebale biti znatno nize u odnosu na cijene u prodavnicama u sred grada i do 50%. Tako je barem svugdje u svijetu inace zbog cega uopste trositi benzin i vrijeme i ici u te prodajne centre i kupovati, ako to isto mozete naci u prodavnici na par stotina metara od stana ili kuce u kojem zivite. Valjda je jedini razlog zbog kojeg tamo Sarajelije idu je sto je sve na jednom mjestu.
I ono fakat, cijene su vam u Sarajevu jezive.....sve je skupo. Levi's hlace u Americi od 20 do 35 dolara, a u shoppu kod trznice, cini mi se, 150 km. Neko vas tu dobrim budalama pravi.
-
d2
#5 Re: Cijene u BiH, poredjenje
ti si se vjerovatno rodio u americi pa ne znas da je amerika uvijek jeftinije od evrope, BMW u Njemackoj kosta recimo 50.000 eura u Americi je 30% jeftiniji, leviske kako si i sam vidio su takodje jeftinije, sto mislis to ljudi masovno kupuju laptope kad idu u USA i prodaju ih ovdje i slicno...
To ima veze sa velicinom trzista, kupovnom moci i jos brojnim drugim parametrima koji bas i nemaju veze sa ekonomijom a ticu se politike - vojnih angazmana i slicno...
Nije niko ovdje glup nego je Amerika-Amerika a Evropa-Evropa...
Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara ima u Kiseljaku na pijaci po 25, ista je cijena ja mislim i na Otoci...
To ima veze sa velicinom trzista, kupovnom moci i jos brojnim drugim parametrima koji bas i nemaju veze sa ekonomijom a ticu se politike - vojnih angazmana i slicno...
Nije niko ovdje glup nego je Amerika-Amerika a Evropa-Evropa...
Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara ima u Kiseljaku na pijaci po 25, ista je cijena ja mislim i na Otoci...
-
chaos158
#6 Re: Cijene u BiH, poredjenje
A ne odg oko 97% raje...d2 wrote:Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara...
-
newone
#7 Re: Cijene u BiH, poredjenje
BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
Nisam se rodio u Americi, vec u Sarajevu, i za razliku od tebe znam kada me neko "levati"!
Bujrum d2 kupi sebi hlace od 150 km, a mozes i do Kiseljaka po jeftiniju "fake" verziju istih.
Nisam se rodio u Americi, vec u Sarajevu, i za razliku od tebe znam kada me neko "levati"!
Bujrum d2 kupi sebi hlace od 150 km, a mozes i do Kiseljaka po jeftiniju "fake" verziju istih.
-
d2
#8 Re: Cijene u BiH, poredjenje
pa mislim da je taj procenat puno manji jer da nije manji ne bi bilo toliko radnji sa takvim cijenamachaos158 wrote:A ne odg oko 97% raje...d2 wrote:Kome cijena od 150 KM za farmerke ne odgovara...
-
newone
#9 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Pa naivcinama uvijek mozes muda za bubrege prodavati.
-
d2
#10 Re: Cijene u BiH, poredjenje
pa da ti kazem prica ti je sa takve visine da kao da si se rodio u bijeloj kuci, nemam ja sta ne znat da li me levate ili ne levate, to je cijena 501 ovdje i mogu ja od jutra do sutra vikati - sta levatite ljude - ta ce cijena ostati... to sto ti mislis da si superpametan sto znas da im nije ta cijena u americi, pa to znaju i ljudi ovdje ali to nije nista promijenilo... otvori firmu i izvozi ih ovdje po 25$, pomozi nama from Baznia... Ja sam prije par godina, kada sam bio u Zenevi kupovao 501 prijatelju koji me je zamolio i cijena im je bila malo preko stoje ako se ne varam, 110-120 KM cini mi se...newone wrote:BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
sto se tice auta mi u bosni imamo i satelitsku i kablovsku pa mozemo gledati razne auto emisije na kojima vidimo da su cijene auta znatno nize u americi, to sto ti pricas o tome da su cijene iste - to mozes pricati nekome drugom, cijene za ameriku su znatno nize nego cijene ovdje. evo ti prvo auto na koje sam nisao http://www.dodge.com/en/2008/avenger/ OVO kosta 24.000 KM, ovdje za te pare ovdje mozes kupiti napucan CLIO.
ja znam ljude koji cesto putuju usa-bosna i svoje karte pokriju laptopima i garderobom koju kupe u usa i prodaju ovdje
javi se kad sidjes na zemlju, ufuran si kao da si direktor svemira, valjda amerika udarila u glavu
- mgogic
#11 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Drage nase prijatelje iz Njemacke,Austrije,Francuske i ostalih zemalja EU,pa i Bugarske,bih molio da nam napisu kakva je situacija kod njih sto se tice recimo,ulja,teletine,brasna tip 500,kinder jaja,i slicnih stvari,pa cu i ja da obidjem sutra ove nase prodavnice,pa cu cijene da kacim ovdje pa da usporedimo!Ko zna,mozda za godinu dana dodjemo u Graz da se podmirimo,ko nekad u Madjarsku!
Pozdrav!!!
Pozdrav!!!
-
newone
#12 Re: Cijene u BiH, poredjenje
d2,
link koji si ovdje postavio je za automobil Dodge, a ne BMW. Rekao sam ti da je BMW u Americi sa cijenom kao i u Njemackoj. A kako je Dodge kvalitetan auto i ova mu je cijena previsoka!
Ne znam sta gledas na kablovskoj tv, ali ti ponavljam da cijene laptop kompjutera i ostale elektronike kao i koje kakvih krpica ovdje i u Evropi su tu negdje.
Ako ti kazes da mi je Amerika udarila u glavu, onda si vjerovatno u pravu.
Poenta je u cinjenici da ti i stotine hiljada Bosanaca poput tebe ne cine ama bas nista da promjene tamo situaciju, vec sto je najcrnje u tvojim postovima pronalazim opravdanja za tu situaciju koja nicim nisu utemeljena.
I super d2, nista ne cini and do shopping po Bosanskim prodavnicama i puni djepove domacim lopovima i salabajzerima.
Sto se tice brasna, mlijeka, secera, rize, ulja i ovdje cijene u Americi rastu, ali kako vidim jos su uvijek nize nego u Bosni.
link koji si ovdje postavio je za automobil Dodge, a ne BMW. Rekao sam ti da je BMW u Americi sa cijenom kao i u Njemackoj. A kako je Dodge kvalitetan auto i ova mu je cijena previsoka!
Ne znam sta gledas na kablovskoj tv, ali ti ponavljam da cijene laptop kompjutera i ostale elektronike kao i koje kakvih krpica ovdje i u Evropi su tu negdje.
Poenta je u cinjenici da ti i stotine hiljada Bosanaca poput tebe ne cine ama bas nista da promjene tamo situaciju, vec sto je najcrnje u tvojim postovima pronalazim opravdanja za tu situaciju koja nicim nisu utemeljena.
I super d2, nista ne cini and do shopping po Bosanskim prodavnicama i puni djepove domacim lopovima i salabajzerima.
Sto se tice brasna, mlijeka, secera, rize, ulja i ovdje cijene u Americi rastu, ali kako vidim jos su uvijek nize nego u Bosni.
-
AO83
#13 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Ovo je prvi post koji ostavljam ovde na sarajevo-x, i nisam bas zelio da taj prvi svecani:) ispucam na ovu temu ali posto je inflacija aktuelna u svijetu onda je mozda i ovo bas prava tema.newone wrote:d2,
"newone" ne zelim da zvucim grubo ili agresivno ali sa svim postovanjem ti moram reci da imas obicaja da totalno pises netacna misljenja. Cijene u Americi su u maltene SVEMU manje nego u Evropi.
Tvoje cudjenje da su Leviske skuplje u Bosni nego u USA mi dokazuje da se nerazumijes u market/trzisnu razmijenu robe ili proizvoda. Evo naprimjer, nastavicemo sa Leviskama - koje se proizvode od americke firme bazirane u San Francisku. Znaci da bi se te farmerke prodale tebi u recimo New Yorku ili bilo kojem drugom gradu u Americi, jedini trosak koji Levis Strauss kompanija mora podnijeti jeste prevoz iz svoje fabrike u prodavnicu u gradu u kojem se nalazis.
Dok naprimjer da se te iste Leviske prodaju u Sarajevu - na tu pocetnu cijenu farmerka moramo dodati transportaciju do Sarajeva (ako uzmemo u obzir infrakstrukturu u kojoj se BiH nalazi onda znamo da je ovo veoma skupa stvar), pa onda naravno 30% tarife trebas da dodas na te farmerke, pa i onda na kraju naravno dodaj komisiju koju zeli da napravi butik koje te iste farmerke prodaje u Sarajevu. Kad sve to saberemo 150 KM je trzisna vrijednost tih farmerki u BiH.
Uzmi u obzir kada odes u robnu kucu u Americi subotom popodne, jedva mozes proci od kupaca koji nabijaju svoje plasticne kreditne kartice. Dok u Sarajevu posle ljetnih dana robne kuce slabo sta prodaju. Znaci da taj butik u Sarajevu mora da stavi dosta vecu cijenu na neki proizvod da bi tim istim profitom mogao da pokrije operacijske troskove.
- Better Man
#14 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Leviske jesu jeftinije i uvijek će biti jeftinije u USA iz prostog razloga što je to domaći USA proizvod i što se na njega ne plaćaju određene carine itd.. Bilo bi nelogično da imaju istu cijenu i u USA i u BiH ili nekom drugoj Evropskoj državi.
- zgembo_sa
#15 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Ja vas nista ne understand 
- Op3r4t0r
#16 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Sto se tice austrije mogu reci da je ovdje u odnosu na bosansku platu sve jeftinije, ja znam da sam nekad kad mi treba odjeca cekao da odem u bosnu i nakupujem po pijaci, odavno sam to prestao, evo primjer, prije mjesec dana sam u bosni najbezveznije lanene trofrtaljke na pijaci platio 30 maraka, ovdje u shopping centru kupim puno kvalitetnije za 10 eura, a ako naletim na kakvo snizenje za te pare mogu kupiti i markirane.mgogic wrote:Drage nase prijatelje iz Njemacke,Austrije,Francuske i ostalih zemalja EU,pa i Bugarske,bih molio da nam napisu kakva je situacija kod njih sto se tice recimo,ulja,teletine,brasna tip 500,kinder jaja,i slicnih stvari,pa cu i ja da obidjem sutra ove nase prodavnice,pa cu cijene da kacim ovdje pa da usporedimo!Ko zna,mozda za godinu dana dodjemo u Graz da se podmirimo,ko nekad u Madjarsku!
Pozdrav!!!
Ako nebi gledali na platu, onda sto se tice hrane ovdje je meso, cigare i sirevi skuplji, namirnice poput ulja, secera, soli, mlijeka, brasna, su tu negdje, nesto je ovdje malo skuplje, nesto je malo jeftinije, ali na kraju opet ako uporedim s platom koja je ovdje bar 3 puta veca dodje da su cijene 3 puta manje.
Ok, ovdje su izlazci skuplji, kafa je 2.50 eura, piva 3-4 eura, mislim na obicne caffe, po diskotekama i drugim slicnim mjestima je jos skuplje.
Sad mi naumpadose neke stvari koje vec duze vrijeme kupujem u bosni, prije 1-2 godine kilu sira sam placao 6-7 maraka, sad isti taj sir placam 12-13 maraka, odjeca na pijaci bila pravo jeftina, sad cijene troduple u odnosu na prije 1-2 godine.
- Vilenjak Lego
#17 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Sto se tice cijena evo ih friske:
bezolovni 95 Hrvatska 9,65 kn (1,37 EUR/l); Slovenija 1,21 EUR/l; Italija 1,51 EUR/l ; BiH (1,17 EUR/l)
teletina (baby beef) Slovenija (12 EUR/kg); Italija (20 EUR/kg) ; BiH (8 EUR/kg)
itd........
Cijene zavise od hiljadu i jednog faktora i one su nastale kao rezultat ponude i potraznje. Posto se u BiH za sve trazi stela, za sve se i pravi vjestacka potraznja te prodavaci formiraju cijene kakao hoce. Zbog toga je moguce da u dvije rodavaonice (jedna do druge) cijena bude različita i za 30%. i da na jednoj prodavaonici u sred SA 6 mjeseci stoji sniženje do 50% !!?
Cijene nisu osnovno mjerilo, osnovno mjerilo je kvalitet života, a to je nesto sto se razlikuje od pojedinca do pojedinca, odnosno od porodice do porodice i tu spada svasta nesta
Pozdrav
bezolovni 95 Hrvatska 9,65 kn (1,37 EUR/l); Slovenija 1,21 EUR/l; Italija 1,51 EUR/l ; BiH (1,17 EUR/l)
teletina (baby beef) Slovenija (12 EUR/kg); Italija (20 EUR/kg) ; BiH (8 EUR/kg)
itd........
Cijene zavise od hiljadu i jednog faktora i one su nastale kao rezultat ponude i potraznje. Posto se u BiH za sve trazi stela, za sve se i pravi vjestacka potraznja te prodavaci formiraju cijene kakao hoce. Zbog toga je moguce da u dvije rodavaonice (jedna do druge) cijena bude različita i za 30%. i da na jednoj prodavaonici u sred SA 6 mjeseci stoji sniženje do 50% !!?
Cijene nisu osnovno mjerilo, osnovno mjerilo je kvalitet života, a to je nesto sto se razlikuje od pojedinca do pojedinca, odnosno od porodice do porodice i tu spada svasta nesta
Pozdrav
-
mamica papucarka
#18 Re: Cijene u BiH, poredjenje
pa evo odokativno od jedne mlade domacice (znaci u 10 centi gore dole)mgogic wrote:Drage nase prijatelje iz Njemacke,Austrije,Francuske i ostalih zemalja EU,pa i Bugarske,bih molio da nam napisu kakva je situacija kod njih sto se tice recimo,ulja,teletine,brasna tip 500,kinder jaja,i slicnih stvari,pa cu i ja da obidjem sutra ove nase prodavnice,pa cu cijene da kacim ovdje pa da usporedimo!Ko zna,mozda za godinu dana dodjemo u Graz da se podmirimo,ko nekad u Madjarsku!
Pozdrav!!!
Kinder jaje 1,10 jedna vrta, 0,99 onaj obicni
Mlijeko 1,10, a dugotrajno oko 89 centi
Kruh je razlicit, ali je generalno kruh u Austriji skup. Uglavnom ti treba dnevno oko 2 -3 Euro za cetveroclanu porodicu (ovo je minimalno)
Piletina 1 kg oko 4 Euro (kokosi variraju od 3,5 do 6,5 Euro)
Teletina od 7 Euro pa dalje
Svinjetinu ne jedemo, ali znam da je najjeftinije meso
Pola kile fasiranog ti je oko 3,5-4 Euro
Pavlaka 65 centi
Velika Milka cokolada je cini mi se 1,5 Euro (znam da je jeftinija nego u Bosni) i generalno su slatkisi jeftiniji.
Argeta je nesto manje od jednog eura
eto odokativno. Mrsko mi vise pisat.
ja kako sam otisla iz Bosne preporodila sam se sto se tice odjece. Uglavnom, ako pratis snizenja, mozes se sasvim solidno obuc za duplo manje pare nego u Bosni.
ja u Bosni nikada nisam kupila farmerke za 150 km. Ja ne znam kako vi dajete tolike pare i dje radite, ali mi poslijeratna generacija nikad nismo mogli tolike pare odvojiti za samo jedne farmerke. E jesam jednom levis 501 platila 120 km
Ovdje cipele u prosjeku placam izmedju 20-30 Euro, a ovih ljetnih mozes naci i po 1 Euro. Majke mi ja skoro sandale platila 1 Euro. Nisam mogla vjerovat svojim ocima. Sako u H&M-u sam platila 9 Euro, a drugi sam nasla cak za 3 Euro.
Muzu sam prosle godine kupila dvije majice os ST. Oliver po ) Euro
Muske uske bokserice u u H&M-u 9 Euro, pakovanje u kojem dodje tri komada.
Zenske gace su oko 4-5 Euro, a kvalitetniji grudnjaci od 30 Euro pa dalje.
Djeciju odjecu kupujem na snizenjima i jeftinije je nego dole (ako se kupuje na snizenjima, ali snizenja ima jako cesto tako da svi tada i kupuju
Al sto imaju odjecu za nas vanserijske gradje
e da.... nisam vozac, ali znam da muz kuka kako je pun rezervoar benzina 80 Euro. Do prije godinu dvije je bio oko 50 Euro.
-
mamica papucarka
#19 Re: Cijene u BiH, poredjenje
zaboravih
jedino sto me nervira kod nekih trgovina u EU je to sto naprave navlakusu snizenja. Ono, prvo dignu cijenu proizvodu, pa onda naprave snizenje
U takve trgovine generalno ni idem ( a tu su one malo bolje)
Zaobilazim u sirokom luku i one angebote sto bi rekli
Recimo, ako kupis tri iste majice ustedit ces 20% od normalne cijene. Hebem ti, sta ce mi tri iste majice ili hlace 
jedino sto me nervira kod nekih trgovina u EU je to sto naprave navlakusu snizenja. Ono, prvo dignu cijenu proizvodu, pa onda naprave snizenje
Zaobilazim u sirokom luku i one angebote sto bi rekli
-
LFC4EVER
#20 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Ma daj "newone" šta je tebi čovječe?!
Skoro pa svaka hebena stvar ("od igle do lokomotive") je u Americi neusporedivo jeftinija nego u EU, a da ne govorim na ovim našim prostorima!
Imaš svemoćni Google pa usporedi...
Pogledaj samo benzin, koji je uračunat u cijenu svakog proizvoda.
Budući da sam ja trenutno u HR... evo ti INA cijena na današnji dan: Eurosuper 95 = 9,65 kn/l (što ti u US dolarima dođe - 2,10 $/l); Eurodizel = 9,93 kn/l (tj. 2,17 $/l). A pogledaj USA... http://www.eia.doe.gov/oil_gas/petroleu ... _page.html - po ovom siteu neka prosječna cijena je 4,24 $/galon (Minnestota = 3,93 $/galon; California = 4,55 $/galon). E sad, galon ima 3,785 litara koliko ja znam, pa tako ispada da je neka prosječna cijena goriva u USA = 1,12 $/l.
Hejjjj... to je za cijeli dolar po litri skuplje gorivo!? Ili ako ti je lakše zamislit... zamisli da u toj Americi rokaš 8 $ za galon...
Ajmo dalje... tehnika i sl.
Evo uzmimo ove "next-gen" konzole za primjer... cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, u USA je koliko sam našao - 450 $ (što je 2.062 kn, tj. oko 510-520 KM). U HR, cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, je - 3.500 kn (što je 763 $, tj. oko 875 KM)!
Pa sad ti usporedi razliku od 300-315 $... pa to je 70% razlika u cijeni... mislim WTF!!??
Cijena obične jedne jebene igre (uzmimo najnoviji MGS4: Guns of the Patriots za primjer) za tu istu konzolu je u Americi 59 $ (što je 270 kn, tj. oko 65-70 KM). U HR ta ista igra trenutno dođe - 545 kn (što je 99 $, tj. oko 135-140 KM)!
To je razlika od 40 $ (tj. oko 65%) po običnom DVD-u!!!
Ista stvar je i sa svom drugom tehnikom i milijun drugih stvari... aute da i ne spominjem!
Mislim stvarno mi ne ide u glavu da neko može i uspoređivat Američke cijene sa našim. A ni cijene u EU nisu ni blizu Američkim... one su uglavnom na pola puta između naših i Američkih (barem kad je tehnika u pitanju). Benzin je u EU još i skuplji nego kod nas (ugl. se kreće 2,20-2,70 $/l - ovisno o zemlji).
Tako da... "newone" - spusti se na zemlju ili barem malo proguglaj...
Skoro pa svaka hebena stvar ("od igle do lokomotive") je u Americi neusporedivo jeftinija nego u EU, a da ne govorim na ovim našim prostorima!
Budući da sam ja trenutno u HR... evo ti INA cijena na današnji dan: Eurosuper 95 = 9,65 kn/l (što ti u US dolarima dođe - 2,10 $/l); Eurodizel = 9,93 kn/l (tj. 2,17 $/l). A pogledaj USA... http://www.eia.doe.gov/oil_gas/petroleu ... _page.html - po ovom siteu neka prosječna cijena je 4,24 $/galon (Minnestota = 3,93 $/galon; California = 4,55 $/galon). E sad, galon ima 3,785 litara koliko ja znam, pa tako ispada da je neka prosječna cijena goriva u USA = 1,12 $/l.
Hejjjj... to je za cijeli dolar po litri skuplje gorivo!? Ili ako ti je lakše zamislit... zamisli da u toj Americi rokaš 8 $ za galon...
Evo uzmimo ove "next-gen" konzole za primjer... cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, u USA je koliko sam našao - 450 $ (što je 2.062 kn, tj. oko 510-520 KM). U HR, cijena PlayStation 3 konzole (40 GB model) + igra, je - 3.500 kn (što je 763 $, tj. oko 875 KM)!
Pa sad ti usporedi razliku od 300-315 $... pa to je 70% razlika u cijeni... mislim WTF!!??
Cijena obične jedne jebene igre (uzmimo najnoviji MGS4: Guns of the Patriots za primjer) za tu istu konzolu je u Americi 59 $ (što je 270 kn, tj. oko 65-70 KM). U HR ta ista igra trenutno dođe - 545 kn (što je 99 $, tj. oko 135-140 KM)!
Ista stvar je i sa svom drugom tehnikom i milijun drugih stvari... aute da i ne spominjem!
Mislim stvarno mi ne ide u glavu da neko može i uspoređivat Američke cijene sa našim. A ni cijene u EU nisu ni blizu Američkim... one su uglavnom na pola puta između naših i Američkih (barem kad je tehnika u pitanju). Benzin je u EU još i skuplji nego kod nas (ugl. se kreće 2,20-2,70 $/l - ovisno o zemlji).
Last edited by LFC4EVER on 14/07/2008 10:14, edited 1 time in total.
-
fatal error
#21 Re: Cijene u BiH, poredjenje
LFC4EVER wrote:Ma daj "newone" šta je tebi čovječe?!
Skoro pa svaka hebena stvar ("od igle do lokomotive") je u Americi neusporedivo skuplja nego u EU, a da ne govorim na ovim našim prostorima!
stamparska?
-
LFC4EVER
#22 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Jest, jest... hvala na upozorenju! Kamo sreće da su nam cijene manje nego Američke...fatal error wrote:stamparska?
-
fatal error
#23 Re: Cijene u BiH, poredjenje
newone wrote:BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
reci mi gdje da ih sad idem kupiti
http://www.karstadt.de/kategorieFilter. ... fad=857183
-
leeloo
#24 Re: Cijene u BiH, poredjenje
I onda se pitaju zasto nam dijasporci idu na zivce... ja levat zato sto mi je zemlja banana republika....
Prije neki dan u posjeti mi je bila rodica iz Australije. Zaprepastila se cijenama odjece. Obicna majica koju ces nositi na posao kosta 30+ km. U kaze da dole moze kupiti tri takve za istu cijenu. Zato im je evropska kozna obuca skupa. Domaca proizvodnja im je u tom segmentu losa, a evropske cipele ne mogu svi priustiti sebi. Ostale cijene su im otprilike iste, samo sto je rijec o australijskim dolarima. Njihova sedmicna plata iznosi koliko bolja mjesecna u BiH... znaci 1000+.
Ja bih rado otisla u njemacku ili negdje, pa poharala H&M, ali odakle mi viza...
Prije neki dan u posjeti mi je bila rodica iz Australije. Zaprepastila se cijenama odjece. Obicna majica koju ces nositi na posao kosta 30+ km. U kaze da dole moze kupiti tri takve za istu cijenu. Zato im je evropska kozna obuca skupa. Domaca proizvodnja im je u tom segmentu losa, a evropske cipele ne mogu svi priustiti sebi. Ostale cijene su im otprilike iste, samo sto je rijec o australijskim dolarima. Njihova sedmicna plata iznosi koliko bolja mjesecna u BiH... znaci 1000+.
Ja bih rado otisla u njemacku ili negdje, pa poharala H&M, ali odakle mi viza...
-
mamica papucarka
#25 Re: Cijene u BiH, poredjenje
Moji iz Bosne bili prosli mjesecleeloo wrote:I onda se pitaju zasto nam dijasporci idu na zivce... ja levat zato sto mi je zemlja banana republika....
Nego, ma sve to stoji, nego fazon ti je sto u dijaspori placas stan (ili kredit za stan) i to ti odmah odbije dobar dio mjesecnih prihoda. I uvijek nesto placas, dolaze nake priznanice, osiguranje za ovo, za ono...
a da je bolje, jeste (ja sam otisla iz BiH prije nekih pet godina), s tim da moras biti spreman i hale prati ako zatreba
Ono, sto se mene i muza tice mi ne bismo nikada zivjeli u inostranstvu da nije djece. Da smo u Bosni vjerovatno se ne bismo usudili imati djecu.To je razlog zasto smo tu i zasto fakticki idemo sve iz pocetkau svojim 30-im godinama (ja posebno. On je isao i vracao se))
Moja rodica i muz (inzinjeri ljudi) su otisli iz Bosne samo radi djece i sad rade neke poslove koji su recimo mnogo ispod njihove bosanske kvalifikacije. Ja znam dosta svojih prijatelja koji su u Bosni koji se recimo nikada ne bih "spustili" na taj nivo (doslovno su ovako rekli)