Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#226 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ja mislim da ce za godinu-dvije cijene stanova po gradu rapidno da padnu 
- Topla voda
#227 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
meni jaran prodo stan u kvadrantu prije 4-5 mjeseci po 3000ahuseino wrote:Topla voda wrote:dobrinja,vojnicko ,alipasino 1700-2000Topla voda wrote: otoka,malta 2200-3000![]()
grbavica 1800-3000
breka ,ciglane,marindvor 2300-3000(kod doma pisaca 2400km)
carsija 3000-3500
e sad ..ne kontam ovaj dio otoka,gradacacka,malta,hrasno...
haj u gradu,pa marindvor,pa i grbavica za 2000-2500,al ne kontam kako neko moze prodavat stan u soliteru na otoci,za cijenu za koju prodaje neko stan u gradu.
pa jel kupi iko stan na anexu il svrakinu za 2500?
otoka malta,grbavica 1800-2300
breka ,ciglane,marindvor 2500
carsija 2500-3000
zvao sam danas 30 oglasa i govorio da imam kesh i kao ovo su cijene...
... pa jel' to onda pad... od 20% u dva mjeseca...?
Hebo ti Ameriku
-
KENJAC
#228 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ej moze li jedno pitanje konkretno i jedan odgovor , nadasve konkretan! Interesuje me jel iko zna licno ikoga ko je kupio ili prodao stan 70-90 metara kvadratnih u zoni oko ambasada , dakle Mejtas, Bjelave pa dole do Ciglana??? Citam i ja oglase al tamo su neke cifre koje ja ne razumijem! Ili ljudi iz dosade stave oglas pa ako ko nasjene ili su cijene takve!!! U Sarajvu!!! I jos nesto , koliko kosta garaza u istom dijelu!! Ovdje u dijaspori cujem svakakve price pa bih htio da cujem nekog ko zna tacno! Hvala!
- slavkoimamodilera
#229 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
A ja bih rekao da ti o trzistu nekretnina i ne znas bas puno...Admir_1984 wrote:Ja mislim da ce za godinu-dvije cijene stanova po gradu rapidno da padnu
-
Master.DKP
#230 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ponuda i potraznja diktiraju sve i to je idealan pokazatelj stanja cijena na trzistu nekretnina u Sarajevu. Sarajevo ne prati trend priliva stanovnista koje je definitivno najveci od kada postoji Sarajevo i ne postoji obim gradnje koji prati kretanja broja stanovnika.
Cijene nekretnina u centru grada mogu samo blago stagnirati na sadasnjim cijenama, tj, takoder rasti u odredenim podrucjima. To je tako u cijelom regionu. Cijene novo gradnje u rubnim i novim dijelovima Sarajevo ce i dalje raste sve dok ne mode jos masovnije gradnje. Cijena od 2 500 KM/m2 je jos uvijek dobra cijena za stan u novijim dijelovima Sarajevo i ispod te cijene nije realno za ocekivati.
U jeku finansiskre krize i otezanih bankarskih (hipotekarnih) kredita jedan dio stanovnista ceka na kupovinu stana, sto ce se vijerovatno promijeniti na proljece kada ce banke opet izbaciti nove i bolje stabneke kredite, koji bi trebali biti "blizi" prosijecnome kupcu....
Cijene nekretnina u centru grada mogu samo blago stagnirati na sadasnjim cijenama, tj, takoder rasti u odredenim podrucjima. To je tako u cijelom regionu. Cijene novo gradnje u rubnim i novim dijelovima Sarajevo ce i dalje raste sve dok ne mode jos masovnije gradnje. Cijena od 2 500 KM/m2 je jos uvijek dobra cijena za stan u novijim dijelovima Sarajevo i ispod te cijene nije realno za ocekivati.
U jeku finansiskre krize i otezanih bankarskih (hipotekarnih) kredita jedan dio stanovnista ceka na kupovinu stana, sto ce se vijerovatno promijeniti na proljece kada ce banke opet izbaciti nove i bolje stabneke kredite, koji bi trebali biti "blizi" prosijecnome kupcu....
- illuminated
#231 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Master.DKP wrote:Ponuda i potraznja diktiraju sve i to je idealan pokazatelj stanja cijena na trzistu nekretnina u Sarajevu. Sarajevo ne prati trend priliva stanovnista koje je definitivno najveci od kada postoji Sarajevo i ne postoji obim gradnje koji prati kretanja broja stanovnika.
U HR se trziste vec odavno slomilo i cijene su pale, dok u Crnoj Gori Rusi peru pare, pa to i nije relevantno.
Dva moja prijatelja su u ovom mjesecu kupili na Malti stan i platili 2k.
Jedan dio stanovnistva ne moze da kupi stan, i nece moci ni na proljece, jer ce kamate biti vece i uslovi mnogo gori nego danas.
Pa i sam znas da su banke u zadnje vrijeme samo povisivale stope.
Evropske banke su u gabuli, NJemacka privreda do godine ulazi u recesiju, kod nas inflacija raste, uslovi zivota se pogorsavaju, cijene goriva i hrane divljaju i na proljece ce biti mnogo, mnogo gore. Do proljeca cijene idu -20% dole.
Znam ja da je malo gradj. zemljista, da se malo gradi, da svi hoce u Sa. stan da kupe, ali jednostavno ovo je bezobrazno skupo i nerealno, na kraju to je moj subjektivni utisak, a objektivno to nema ko da plati i tacka. Treba nazvati agencije i pitati koliko su stanova prodale...
-
tatoo
#232 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Da se osvrnem na boldano, tvrditi da ce na proljece biti "boljih kredita" je blago receno ignoriranje trenutne ekonomske situacije globalno a i u BiH.Master.DKP wrote:Ponuda i potraznja diktiraju sve i to je idealan pokazatelj stanja cijena na trzistu nekretnina u Sarajevu. Sarajevo ne prati trend priliva stanovnista koje je definitivno najveci od kada postoji Sarajevo i ne postoji obim gradnje koji prati kretanja broja stanovnika.
Sto se tice ostatka posta . . . para nema i sve ce ih manje biti . . . bez obzira na potraznju koja je i malo
Patience is a virtue . . . a moze biti i jako profitabilno uskoro.
-
Master.DKP
#233 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Cinjenica je da vecina potencijalnih kupaca nema mnogo zivog novca, tj. da prema procijena oko 70 % ljudi kupuje i dalje nekretninu na hipotekarni kredit.
Medutim, tu se opet vracamo na banke, koje su do sada bile dosta "tvrde" sa hipotekarnim kreditima jer to tek postoji par godina u BiH. Sada je nevijerovatna konkurencija u BH bankarskom sektoru, pa samo u Sarajevu u 15-tak Banaka mozete traziti hipotekarne kredite,a na nivou BiH ima oko 35 banaka.
Neko je spomenuo Zagreb i pad cijena nekretnina. Tacna je informacija da se cijena novogradnje u Zagrebu spaminja tj. stagnirala zadnjih godinu dana.Medutim, glavni podatak je taj da se u Zagrebu godisnje gradilo 8 000 do 10 000 stanova zadnjih 11-12 godina. To vam pravi broj od preko 120 000 stanova u peridou od 97-07. god. Procentualno rilih stanovnista u glavni grad Hrvatske se ne moze mijeriti sa ovim u Sarajevu, zato sto Hrvatska ima vise gradova koji su privlacni ljudima kao Split,Rijeka itd. a u BiH postoji samo Sarajevo koje ljudima daje "neku" persprektivu. Drugo, cijena Hrvatska nema ni 30 % dijaspore kao BiH. Po zvanicnim podacima saveza dijaspore BiH, BH dijasproa broji minimalno 1,4 miliona ljudi. Niko dugorocno gledao od tih ljudi se nece vracati u dijelove kao sto su istocna bosna, sjeverna bosna, Banja Luka itd.
Na to sve dodajmo da je ove godina zavrseno nesto vise od 300 stanova u Kantonu Sarajevu vidjet ce te da smo od Zagreba daleko dobrij 5 - 7 godina "rada" !
Buducnost je u novo gradnji koja ce se polako stvarati iducih 3-5 godina u Sarajevu, prije svega mislim da dobar potencijal Opstina Novi Grad i pogotovo Ilidze, gdje objektivno mozemo ocekivati gradevinski bom sljedecih 5 godina. Za analizu uzmite samo primjer Istocnog Sarajeva koji ove godine ima oko 700 stambenij jedinica koje su zavrsene i vecina useljenja, znaci vise nego cijeli Kanton Sarajevo.
Medutim, tu se opet vracamo na banke, koje su do sada bile dosta "tvrde" sa hipotekarnim kreditima jer to tek postoji par godina u BiH. Sada je nevijerovatna konkurencija u BH bankarskom sektoru, pa samo u Sarajevu u 15-tak Banaka mozete traziti hipotekarne kredite,a na nivou BiH ima oko 35 banaka.
Neko je spomenuo Zagreb i pad cijena nekretnina. Tacna je informacija da se cijena novogradnje u Zagrebu spaminja tj. stagnirala zadnjih godinu dana.Medutim, glavni podatak je taj da se u Zagrebu godisnje gradilo 8 000 do 10 000 stanova zadnjih 11-12 godina. To vam pravi broj od preko 120 000 stanova u peridou od 97-07. god. Procentualno rilih stanovnista u glavni grad Hrvatske se ne moze mijeriti sa ovim u Sarajevu, zato sto Hrvatska ima vise gradova koji su privlacni ljudima kao Split,Rijeka itd. a u BiH postoji samo Sarajevo koje ljudima daje "neku" persprektivu. Drugo, cijena Hrvatska nema ni 30 % dijaspore kao BiH. Po zvanicnim podacima saveza dijaspore BiH, BH dijasproa broji minimalno 1,4 miliona ljudi. Niko dugorocno gledao od tih ljudi se nece vracati u dijelove kao sto su istocna bosna, sjeverna bosna, Banja Luka itd.
Na to sve dodajmo da je ove godina zavrseno nesto vise od 300 stanova u Kantonu Sarajevu vidjet ce te da smo od Zagreba daleko dobrij 5 - 7 godina "rada" !
Buducnost je u novo gradnji koja ce se polako stvarati iducih 3-5 godina u Sarajevu, prije svega mislim da dobar potencijal Opstina Novi Grad i pogotovo Ilidze, gdje objektivno mozemo ocekivati gradevinski bom sljedecih 5 godina. Za analizu uzmite samo primjer Istocnog Sarajeva koji ove godine ima oko 700 stambenij jedinica koje su zavrsene i vecina useljenja, znaci vise nego cijeli Kanton Sarajevo.
-
JohnGotti
#234 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa i nije baš... vrhunac krize se desio već, jedni padaju, dolaze polako drugi igrači, i to će potrajati... ali nema to veze sa nama. Recimo, Euribor već počinje da pada...tatoo wrote:Da se osvrnem na boldano, tvrditi da ce na proljece biti "boljih kredita" je blago receno ignoriranje trenutne ekonomske situacije globalno
http://www.euribor.org/html/download/euribor_2008B.xls
i krediti ce postati povoljniji, obično je ciklus od 6 mjeseci...
Inače, nema smisla porediti trendove u svijetu i BiH. Čak i u okruženju BiH. Ovdje taj balon treba tek da se naduva, što je donekle i sreća jer više manje kriza na svjetskom tržištu nas je zaobišla... e sad, pitanje je koliko je dobro uvijek kasniti toliko za svima, ali eto... nekad i jeste. Ako ništa, zato što čovijek zna šta tačno slijedi, jer su drugi to već prošli. Od nekakvog sloma, ovdje ništa nema. Jer nema šta ni da se slomi.
Bilo kako bilo, ko može i kome stvarno treba, riješavaće svoje probleme i potrebe odmah, na ovaj ili onaj način... Kako reče ovaj:
http://business.hr/Default2.aspx?ref=la ... dcomment=1
Tako i jeste... nema tu puno pametovanja.Svoju ulagačku filozofiju Buffett objašnjava jednostavno: "Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful." (Strahuj kada su drugi pohlepni, budi pohlepan kada drugi strahuju).
-
nelo
#235 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
koliko ja vidjeh u oglasima, cijene jesu pale mozda do 10%.
po meni nece jos puno padati, ali za krajnjeg kupca to i ne vrijedi puno kad su kamate otišle gore.
Na kraju, opet smo na istom, kupac eć dati isto para samo više će uzeti banka
po meni nece jos puno padati, ali za krajnjeg kupca to i ne vrijedi puno kad su kamate otišle gore.
Na kraju, opet smo na istom, kupac eć dati isto para samo više će uzeti banka
-
tahoma
#236 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ja bih voljela da je ovako, ali ja evo vec 3 mjeseca pratim cijene bez treptanja, ma ne vidim nikakvo pojeftinjenje. Sto je najzanimljivije, cak i oni oglasi koji mi se cine povoljni, stalno se vrte, a da ne govorim za one sa ludim cijenama i kvadraturom iznad 80m2, znaci ljudi ne kupuju nista, sve haman stoji. Onaj kome se zuri prodati stan, on ce ga sniziti, a kome ne, cekat ce "bolja" vremena.Topla voda wrote:dobrinja,vojnicko ,alipasino 1700-2000Topla voda wrote: otoka,malta 2200-3000![]()
grbavica 1800-3000
breka ,ciglane,marindvor 2300-3000(kod doma pisaca 2400km)
carsija 3000-3500
e sad ..ne kontam ovaj dio otoka,gradacacka,malta,hrasno...
haj u gradu,pa marindvor,pa i grbavica za 2000-2500,al ne kontam kako neko moze prodavat stan u soliteru na otoci,za cijenu za koju prodaje neko stan u gradu.
pa jel kupi iko stan na anexu il svrakinu za 2500?
otoka malta,grbavica 1800-2300
breka ,ciglane,marindvor 2500
carsija 2500-3000
zvao sam danas 30 oglasa i govorio da imam kesh i kao ovo su cijene...
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#237 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nikad ne kupuj nekretninu preko preprodavaca ili firmi jer ces platiti do 5% od prave cijene. Pogledajte samo oglase i vidjecete da se stanovi i poslovni prostori ponavljaju po 100 puta. Nema potraznje vise, cijene previsoke.
PREPRODAVACI NIKAD!!!
PREPRODAVACI NIKAD!!!
-
JohnGotti
#238 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Agencije svakako zaobići, ali ovo o gradjevinskim firmama je glupost. Tako je čak i najbolje. Ozbiljna firma, sa referencama, koja na vrijeme završava radove, po mogućnosti gradi čitav dio, naselje, planski... i direkno, pa platiti koliko košta. Sve ostalo je petljavina, i kockanje....ili firmi
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#239 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nece biti potraznje za stanovima, ljudi nece imati lovu, banke ce povecati kamatne stope,inflacija se poevacava, trenutne cijene su prenapuhane.......slavkoimamodilera wrote:A ja bih rekao da ti o trzistu nekretnina i ne znas bas puno...Admir_1984 wrote:Ja mislim da ce za godinu-dvije cijene stanova po gradu rapidno da padnu
-
JohnGotti
#240 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Imas kristalnu kuglu, pa si siguran? Znas kako, vecina ljudi koja je nesto uzela, rijesila probleme, u medjuvremenu nesto mozda i zaradila na tome, tako ne razmislja. Probaj naci stan, probaj ga kupiti, prodji tu proceduru, pa onda pricaj... drugacije je to malo u stvarnom zivotu.Nece biti potraznje...
Zamisli neko te poslusa. Mada forum i nije nekakavo mjesto gdje se pamet skuplja i zivotni problemi rijesavaju, al' ajd...
Hoces ti nekome licno iz svog dzepa namiriti stetu pretrpljenu i godine izgubljene uzalud?
Bottom line, svako radi kako misli da je najpametnije, a jbga, zdrav razum ipak nalaze da ljudi koji su nesto prosli, i po nekoliko puta, znaju malcice vise o tome.
-
tatoo
#241 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
quote="Master.DKP"]Cinjenica je da vecina potencijalnih kupaca nema mnogo zivog novca, tj. da prema procijena oko 70 % ljudi kupuje i dalje nekretninu na hipotekarni kredit.
Buducnost je u novo gradnji koja ce se polako stvarati iducih 3-5 godina u Sarajevu, prije svega mislim da dobar potencijal Opstina Novi Grad i pogotovo Ilidze, gdje objektivno mozemo ocekivati gradevinski bom sljedecih 5 godina. Za analizu uzmite samo primjer Istocnog Sarajeva koji ove godine ima oko 700 stambenij jedinica koje su zavrsene i vecina useljenja, znaci vise nego cijeli Kanton Sarajevo.[/quote]
70%kredtina kupovina, dodajmo na to stopu nezaposlenosti, broj onih kojima su poslovi nestabilni, i moje subjektivno misljenje sve veci problem zaposljavanja u buducnosti (volio bih da se varam) . . .
Sto se tice dijaspore, koji je rezon, osim nostalgije platiti kvadrat u Sarajevu na recimo jako dobroj lokaciji malo manje nego u dijaspori na pristojnoj lokaciji? Mislim da se mladi nece vracati a starijima ako se vrate nije premium zona prioritet, mada sumnjam da ce i broj starijih biti znacajan . . . jer im je bolje i zdravstvo i usluzni sektor i administracija bolja tamo gdje jesu . . .
Naravno mozda grijesim ali svi gledamo sa raznih pozicija . . .
Buducnost je u novo gradnji koja ce se polako stvarati iducih 3-5 godina u Sarajevu, prije svega mislim da dobar potencijal Opstina Novi Grad i pogotovo Ilidze, gdje objektivno mozemo ocekivati gradevinski bom sljedecih 5 godina. Za analizu uzmite samo primjer Istocnog Sarajeva koji ove godine ima oko 700 stambenij jedinica koje su zavrsene i vecina useljenja, znaci vise nego cijeli Kanton Sarajevo.[/quote]
70%kredtina kupovina, dodajmo na to stopu nezaposlenosti, broj onih kojima su poslovi nestabilni, i moje subjektivno misljenje sve veci problem zaposljavanja u buducnosti (volio bih da se varam) . . .
Sto se tice dijaspore, koji je rezon, osim nostalgije platiti kvadrat u Sarajevu na recimo jako dobroj lokaciji malo manje nego u dijaspori na pristojnoj lokaciji? Mislim da se mladi nece vracati a starijima ako se vrate nije premium zona prioritet, mada sumnjam da ce i broj starijih biti znacajan . . . jer im je bolje i zdravstvo i usluzni sektor i administracija bolja tamo gdje jesu . . .
Naravno mozda grijesim ali svi gledamo sa raznih pozicija . . .
-
tatoo
#242 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
JohnGotti wrote:tatoo wrote:Da se osvrnem na boldano, tvrditi da ce na proljece biti "boljih kredita" je blago receno ignoriranje trenutne ekonomske situacije globalno
Pa i nije baš... vrhunac krize se desio već, jedni padaju, dolaze polako drugi igrači, i to će potrajati... ali nema to veze sa nama. Recimo, Euribor već počinje da pada...
http://www.euribor.org/html/download/euribor_2008B.xls
i krediti ce postati povoljniji, obično je ciklus od 6 mjeseci...
Inače, nema smisla porediti trendove u svijetu i BiH. Čak i u okruženju BiH. Ovdje taj balon treba tek da se naduva, što je donekle i sreća jer više manje kriza na svjetskom tržištu nas je zaobišla... e sad, pitanje je koliko je dobro uvijek kasniti toliko za svima, ali eto... nekad i jeste. Ako ništa, zato što čovijek zna šta tačno slijedi, jer su drugi to već prošli. Od nekakvog sloma, ovdje ništa nema. Jer nema šta ni da se slomi.
Bilo kako bilo, ko može i kome stvarno treba, riješavaće svoje probleme i potrebe odmah, na ovaj ili onaj način... Kako reče ovaj:
http://business.hr/Default2.aspx?ref=la ... dcomment=1Svoju ulagačku filozofiju Buffett objašnjava jednostavno: "Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful." (Strahuj kada su drugi pohlepni, budi pohlepan kada drugi strahuju).
Tako i jeste... nema tu puno pametovanja.
Vrhunac krize nije ni blizu, moje misljenje, naravno nema kristalnu kuglu kao ni ti . . .prati downsizing u svim granama industrije u narednih par mjeseci - opet bez kristalne kugle
Trend je tren, samo negdje dodje prije a negdje kanije, zavisno od izlozenosti . . . a da je BiH neizlozena je zabluda . . .
- zgembo_sa
#243 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ovi naivni na kraju najvise najebu, cuj vrhunac krize vec prosao 
-
mr2
#244 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Znaci za nekih 35 000-40 000 eura moci ce se uzet stancicAdmir_1984 wrote:Ja mislim da ce za godinu-dvije cijene stanova po gradu rapidno da padnu
-
tatoo
#245 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
zgembo_sa wrote:Ovi naivni na kraju najvise najebu, cuj vrhunac krize vec prosao
A cuj mozda mi koji mislimo da je kriza tek pocela grijesimo . . . sve je moguce.
Mislim da je od ponude i potraznje bitnije slijedece:
Rent to price ratio
Price to income ratio
-
tatoo
#246 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ako cijene padnu i imash cash. Bez casha tesko.mr2 wrote:Znaci za nekih 35 000-40 000 eura moci ce se uzet stancicAdmir_1984 wrote:Ja mislim da ce za godinu-dvije cijene stanova po gradu rapidno da padnu![]()
![]()
![]()
![]()
-
tatoo
#247 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
House price to income ratio (nema BiH) ali da ima bili bi povisoko . . .
http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... dp-per-cap
http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... dp-per-cap
-
globalbih
#248 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
sada bi trebao post da glasi "Cijene nekretnina blago padaju" a evo zasto:
Od par prijatelja koji su na rukovodecim polozajima u bankama (u BiH naravno) saznajem da je drasticno pala potraznja kredita tj: ljudi se teze usudjuju uzimati kredit, barem dok ne prodje ovaj val oko finansijske krize u svijetu *ne samo u americi*.
Takodjer, veci broj domacih agencija je smanjilo *ne drasticno ali je smanjilo* cijenu kvadrata i vecinom se tjese da ce ovo proci (a svi znamo da nece) veoma brzo.
Velika je vecina gradj.kompnaija u kreditima, jako je velika ponuda NOVIH stanova u Sarajevu po cijenama do 1999 KM itd...
Mislim da kriza oko pada nekretnina tek predstoji, jer nema augustovskih "domacih" EU Bosanaca a zainteresovanost je sve manja, ljudi se snalaze i rentaju stanove jer je daleko (trenutno) isplatnije nego placati ratu kredita em nesto sigurno mozes i ustedjeti pod uslovom da tu ustedjevinu cuvas u EURO (radi moguce inflacije).
Jedini opravdan razlog da cijena ostane neko vrijeme na ovome mjestu vidim u poskupljenju *primarno* celika.
Naravno, ima jos dosta za i protiv argumenata jer za 120.000 mozete kupiti zemlju, napraviti kucu 250m2 sa svim potrebnim kljuc u ruke...a ovako imate stan od 60m2 na koji svaki mjesec morate placati odrzavanje, ciscenje, i t d...
tek toliko...
Od par prijatelja koji su na rukovodecim polozajima u bankama (u BiH naravno) saznajem da je drasticno pala potraznja kredita tj: ljudi se teze usudjuju uzimati kredit, barem dok ne prodje ovaj val oko finansijske krize u svijetu *ne samo u americi*.
Takodjer, veci broj domacih agencija je smanjilo *ne drasticno ali je smanjilo* cijenu kvadrata i vecinom se tjese da ce ovo proci (a svi znamo da nece) veoma brzo.
Velika je vecina gradj.kompnaija u kreditima, jako je velika ponuda NOVIH stanova u Sarajevu po cijenama do 1999 KM itd...
Mislim da kriza oko pada nekretnina tek predstoji, jer nema augustovskih "domacih" EU Bosanaca a zainteresovanost je sve manja, ljudi se snalaze i rentaju stanove jer je daleko (trenutno) isplatnije nego placati ratu kredita em nesto sigurno mozes i ustedjeti pod uslovom da tu ustedjevinu cuvas u EURO (radi moguce inflacije).
Jedini opravdan razlog da cijena ostane neko vrijeme na ovome mjestu vidim u poskupljenju *primarno* celika.
Naravno, ima jos dosta za i protiv argumenata jer za 120.000 mozete kupiti zemlju, napraviti kucu 250m2 sa svim potrebnim kljuc u ruke...a ovako imate stan od 60m2 na koji svaki mjesec morate placati odrzavanje, ciscenje, i t d...
tek toliko...
-
JohnGotti
#249 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Svako ko prati ovo trziste zna da do malih korekcija dodje u ovom periodu, svake, ali bas svake godine... a onda podivlja iza nove godine."Cijene nekretnina blago padaju"
Pazi, to kad kazes "nov stan 2000 maraka" ne znaci nista... Lokacija? Kvalitet gradnje (same zgrade i ugradjenih elemenata)? I 2000 je previse ako svaki dan treba provesti po par sati u saobracajnoj guzvi, ili se citav zivot klackati javnim prevozom za skoro svaku sitnicu...Velika je vecina gradj.kompnaija u kreditima, jako je velika ponuda NOVIH stanova u Sarajevu po cijenama do 1999 KM itd...
A o staroj gradnji ne vrijedi ni pricati... obicno ti "super povoljni" stanovi su ruzne zgradetine, u kojim se nemoguce rijesiti zohara i ostale gamadi.I kad se renovira takav stan opet nije dobar... nagledao sam se ja takvih gomilu. Rijetokost je da se nesto povoljno i ispod cijene moze naci, a tada obicno vlasnik prodaje jer mu hitno pare trebaju, i hoce gotovinu. Kredit, i procedura koja traje mjesecima, otpadaju...
Isplativije ti baciti pare bespovratno, nego platiti po MOZDA (kako kome) vecoj cijeni? Pa ne znam bas, ima ljudi, neces vjerovati, koji radje ulazu u svoje... i ta razlika u kojoj stotini maraka (ako i toliko, i to sada, u za par godina vrlo vjerovatno bude obrnuto) je u stvari razlika izmedju toga da li ces imati nesto u zivotu (i sacuvati zivce) ili biti bez icega, a vrlo brzo i zivaca i vremena da zapocnes nesto takvo. Vrijeme ide, dok se okrenes 40 i neka, i nema vise kredita. Nema novih prilika. Nema uspona, nema napredovanja... ako do tada covjek nesto ne zapocne, kasno je druze za sve... vec poslije 35-e, polako to ide silaznom putanjom, ako se na vrijeme ne krene ulagati u sebe.ljudi se snalaze i rentaju stanove jer je daleko (trenutno) isplatnije
Ovo je tolika zabluda... kao prvo, potpuno je svejedno, marke ili euri... KM je zakonski, fiksno vezana za euro, i ova navala na saltere i podizanje ustedjevina je koliko smjesna, toliko i tragicna. Traume naroda, jos od rata... ali sta ces...em nesto sigurno mozes i ustedjeti pod uslovom da tu ustedjevinu cuvas u EURO (radi moguce inflacije).
To vise manje... pomenu inflaciju. Inflacija, kao prvo, najbrze "zdere" pare u slamarici, carapi ili gdj vec ljudi preferiraju da ih drze. Ako ih orocis u banci, imas kamatu, otprilike na nivou inflacije, pa budes na istom. Inace gubis.
I onda dodjemo na jednu jako bitnu stvar. Gdje ulagati novac, a da ne izgubimo? Eto, bankama ne vjerujemo. Berze propadaju... Firme su lose... sta ostaje? Nekretnine... I to je i osnovni razlog zasto tog pada nece biti. Mislim, ne kazem, mozda bude "stan od 'iljadu i po'", ali... ehm, ko zna u koje 3 pm... i s kakvim skrivenim i neskrivenim manama.
- alijagicalija
#250 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ne znam kako da pocenem odgovor i na sta. Nekretnina na prodaju sve vise. Cijene sve nize... Ovo sam govorio prije nekoliko mjeseci. Ali... Pokusajte sami... Nadjite tri nekretnine i pratite njihove cijene u narednih 4 mjeseca... provjerite cijene u februaru. Cijene ce se zaustaviti tek u Sept.2009... sve do tada slijedi pad od 15% do 20% od trenutne cijene.