Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zutipostar

#176 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zutipostar »

ETO

Istina malo boli-ali je bar istina.
hare_sa

#177 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by hare_sa »

hape_hapica wrote:
mikilauda76 wrote:Ja sam skoro renovirao stan, doduse jesam sve mjenjao, i doslo me je 40.000KM sa namjestajem.
Sta si ti renovirao da mi je znati? Zlatne plocice u hali? :?

Ako si izletio 40.000 KM za renoviranje stana, onda ocekujem najmanje mramorne plocice u cijelom stanu i unikatni namjestaj narucen u Italiji.
S obzirom da si TOTALNO ne upucen, ne lupaj gluposti po forumu. Za 'prosjecno' renoviranje ili hajmo reci osvjezavanje stana cca 70-80m2 treba ti najmanje 15k-20k .. ako se radi o generalci u koju ulaze i instalacije i ostale stvari 40k je sasvim ok :wink:
sabanss

#178 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by sabanss »

gaius wrote:evo moje kalkulacije.. 70 m2

struja,voda 5000
parket 5000
kupatilo,wc 5000
prozori (ALU+komarice+ALU roletne) 9000
vrata 5000
ruke 6000
kuhinja 5000
ormari 3000

dakle.. ca. 43.000 KM.. ali za vrlo kvalitetno renoviranje.. bez opremanja..
Pa otprilike si pogodio cijene, parket je malo jeftiniji (cak i jako kvalitetan), stolarija takodje, wc malo skuplji kao i kuhinja (razlike do 500 KM).

Uglavnom to je tu negdje...
gaius

#179 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by gaius »

alu je skup do bola.. same alu roletne su skupe kao pvc prozori.. ali kao što kažeš.. manje više to je tu negdje.. za kvalitetnu stvar..
to je to

#180 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by to je to »

Koliko se krece m2 u Dobrinji a koliko u Vogosci?
barby02

#181 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by barby02 »

Kako se meni cini, cijene stanova ce ostati ovakve a kasnije rasti, kad ne bude bilo PDV-a. Ono sto meni nije jasno je ta minimalna razlika cijene stana u centru i npr. na Dobrinji ili Ilidzi. Onda su mi rekli, da su to mali gradovi u gradu i tako to. . . a sta je onda sa Alipasinim fazama? Tu su cini mi se najjeftiniji. Kao losa gradnja itd. . ne znam, ne stanujem tamo. Cak od 1.600 ima m2. U Dubrovniku cijena stana dostigla 16.000 KM ljetos. A Sarajevo Centar niko ne proda za 3.500 KM ?! Zagreb ide do 4000 €. mozda je losa uporedba ali . . evo nama Vrtova Riverine :D
Topla voda

#182 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

pa za renoviranje devastiranog stana je cca 400km po kvadratu,bilo prije poskupljenja,znaci sad oko 500km,ono da se nategnes.
al devastiran sa rupama u podu,explodiranom granatom u kupatilu.

to je da se napravi normalan stan,bez jakuzia,slavina od 300km i raznih trendi folova.

a ovaj je garant iz istanbula sto kaze da je tamo jeftinije a da je milionski grad.
tamo je osim ultimativno strogog centra, gdje je gotovo nemoguce naci stan...pravo ok sa cijenama.
ima po 1000-1500 usd novogradnje u bombona zgradama i naseljima..novogradnje :wink: ...tamo investitor odmah pravi 5 solitera ,uredjuje okolinu i prodaje uz minimalnu marzu.
doduse tamo je zemlja jezivo skupa i kazu mi da se placa i po 10-tak miliona eura za nju.jos investicija 10-15....a na kraju investitor uzme 10-20%na ulozeno i fura dalje,samo da se radi.
jaran mi je uzeo kucu tamo za 70 milja usd,jedno 100-110 m2,al ko kad je to ogromno,pa ti imas ponude kakve hoces
jeste da ima i stanova po 3500 usd novogradnje,al je to full +ako je pored neko zelenilo,sumica,nesto sto je rijetkost,a to su vise za penzionere bogatune,da imaju dje cuke vodati
Topla voda

#183 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

ja..ovo sam htio reci :-D
ako cemo gledati ,to je vrijednost izgradnje.
to je isto ko da zamislis da sad u sarajevu ne postoji ni jedna jedina kuca i stan i ti prvi pravis objekat...na livadi.
kolko te kosta? napravis 150m2 za 150 hiljada maraka.
to je realna cijena stana.
a cijena lokacije stana je nesto sto se placa u urbanim sredinama.
dakle kad kupis stan na skenderiji dao si 1000km realne cijene stana i 2000km za lokaciju po kvadratu,kad kupis na dobrinji dao si 1000km za stan i 1000km za lokaciju...a kad kupis u ilijasu dao si 1000km za stan i 6km za lokaciju :D

e sad ...ko plati lokaciju vise od cijene stana ,taj meni nije dobar :)
Haris.ba

#184 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Haris.ba »

Topla voda wrote:
e sad ...ko plati lokaciju vise od cijene stana ,taj meni nije dobar :)
Ko ima para,ako treba stan(kuca) na odredjenoj lokaciji, kupice se; ko nema para ibretice se.

Problem nisu cijene stanova. Zgrada u pejtonu - Ilidza (novogradnja), pored magistralnog puta, izgleda ko da ce u njoj zivjeti patuljci, kosta 2800 KM po metru. Stanovi ce se rasprodati. Cijene stanova su visoki koliko je kupac voljan platiti za njih. Socijalizam je prosao, gdje se zgrade prave uz minimalnu marzu gradjevinskih firmi. Realna cijena troska gradjevinskih radova je oko 800 kmica po metru ( prosjecan kvalitet). Nije uracunata zemlja. Uglavnom, spomenuti primjer - "gazda" ce zaraditi negdje oko 1000 kmica po metru cistog profita.
Kome je skupo ne mora kupiti. Nek pravi kucu, ako misli da ce izaci jeftinije. Posteno!?
Ako ni to ne moze, donji je.

Problem jeste kupovna moc stanovnistva. Tj. ono sto jeste problem, a tome nije uzrok - vec samo posljedica "visoka" cijena stanova,je da puno stanovnistva ne moze zaraditi dovoljno da moze zadovoljiti standardne potrebe zivota i kupiti stan. Zato "izgleda" da su stanovi kupi; heh,oni tim ljudima i jesu,al ti stanovi i dalje imaju kupce. Jednostavno, dijaspora je puno digla cijene, malverzanti, banke, Sarajevo kao jedno od mjesta u BiH gdje je najlakse naci posao (mozda sarajlijama ovo zvuci smijesno, ali ljudi "iz okolice u to vjeruju i samo to mantraju), studenti cine vjernu bazu za izdavanje stanova... a trziste jos nije zasiceno.

Mala digresija:
Necu nikada zaboraviti komentare doktora nauka i akademika iz Ceske. Kad su vidjeli "kvalitet" izgradnje kuca u Bosni, pitali su zasto im se pokazuje samo gdje bogati ljudi zive, i gdje je tolika sirotinja u BiH? Ljudima cudno da ovoliko ljudi u BiH ima povelike kuce, relativno kvalitetno napravljene, pa i u najsiromašnijim krajevima BiH.
Topla voda

#185 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

pa dobro ,to je to...
ti potvrdjujes da se placaju lokacije ,a ne stanovi i njihov kvalitet,jel?
a ne smatram da je posteno...jer ne moze svako praviti ,nego se poslovi dobijaju ,znas i sam kako.
a socijalizam nema veze s ovim....ima ko kad bi se sve pekare dogovorile da bude hljeb 5km ,pa ti rekao ..nije vise socijalizam ,ko ima ima,ko nema nema,
ovo su monopolisticki odredjene cijene,gazde uzimaju na 5000m2 izgradjenih 5 miliona maraka u djep.
zakite lokalne politicare tako sto im na svastike i jarane uknjize dva -tri stana,dobiju zemlju za klikere....
..lova se pere od raznih marifetluka,fol se dizu krediti za gradnju...pa pogledaj samo ko su investitori.
eno ti sirbegovica kojeg je 5 i po miliona zgrada izasla,nedovrsena unutra,samo ceka da je preproda...a prodaje je za 20.
jel to realno?
pa jeste ,sto je najgore ,postalo je realno i poceli smo svi izgleda tako razmisljati.

ocito je da znas o cemu govoris,pa time vjerovatno znas i kako te stvari sa novogradnjom funkcionisu...a one direktno uticu na cijenu starijih stanova.
kad zivis u zgradi do koje se pravi novogradnja za 3000 km ,ti svoj prodajes za 2700-2800
a kad je stan ko na dobrinji 2000km novogradnja,odmah cijene padaju na 17-18 stoja

a sto je cijena 3500 za novogradnju na sipu?
hoces da ti kazem kolko se na kafu daje da dobijes po 1400m2?
Master.DKP

#186 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Master.DKP »

Misljenja sam da ljudi "prosto" racunaju profit banaka, investitora i gradevinara kada kaze da napravis za 1 000 KM a prodas za 2 5 00 KM i zaradis 1 500 KM. To je svijetlosnu godinu daleko od realne zarade. 1m2 kvalitetne gradnje, sa zemljiste, dozvolama, radom,arhitekturom i svim izdacima skoro nikada nije ispod 1600 KM ( Govori za Kanton Sarajevo sa razumnim cijenama zemljista). Reala profit investitora je oko 30 % u idealnom slucaju ! Opet ponavljam da gradevinska firma, agenti isl. zaraduju najmanje, najvise zaraduje davalac kapitala (investitor). Bilo je takoder slucajeva gdje se jefitno dolazilo do zemlje, te jeftino gradilo pa je profit i preko 40 % ali dolaskom konkurencije i to je stvar proslosti.

Ove zarade su naravno daleko vece nego recimo u vecini zemalja EU, gdje na stambenu gradnju banka profuitiram najvise 10 % u idealnom slucaju.

Takoder, kada spominjene recimo stambeni objekat recimo na Stupu, Sarajevo od 2 500 KM/m2 racunajte da je i tu PDV od 17 %, da je trenutno 1m2 zemljista na stuput 300 KM/m2,da su opstinske rente oko 40 KM/m2 itd. Kompletan proces "planiranja" i "gradnje" jedne zgrade kosta i kosta mnogo !

Ove stanove koje gradi recimo Kanton/Vlada itd. to nije pravljeno privatnih interesom, nego drzava pravi ne da bi pomogla "gradanima" nego da bi zaradila jednako kao i ostali! Uzmite na prijer da zemlja na Dobrinjin, gdje 1m2 kosta 2000 KM pa i vise, nije kostala nista i da niti jedan administrativni troska nije placan zato sto gradi "kanton" pa ima te povlastice... Kvalitet i procedura odabira kupaca tih stanova nije transparetan jer vi se ne trenirate kao normalne musterija, nego skupljete neke bodovo i takmicite se ko ce imate pravo da kupi taj sta, sto nema opet veze sa trzistem.

Rijesenje su nova naselja, daleko od centra, gdje stan od 40-45 m2 nece prelaziti preko 100 000 KM, sto je recimo limit za 80 % potencijalnih kupaca i nesto sto banke hoce i moze da "prati" !
madner

#187 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Vidim da je u racunicu usla struja, voda, cijelo kupatilo (plocice i elementi), grijanje vrata i stolarija.

I to mjenjate svake 5 godine? :?

Ako je kvalitetno uradjeno, neke od ovih stvari se ne moraju taci circa 20 godina.
madner

#188 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

hape_hapica wrote:
madner wrote:Vidim da je u racunicu usla struja, voda, cijelo kupatilo (plocice i elementi), grijanje vrata i stolarija.

Ako je kvalitetno uradjeno, neke od ovih stvari se ne moraju taci circa 20 godina.
Pa o ovome i govorim drug, cifra je prenapuhana za obicno renoviranje. Makar neko ko je shvatio sta govorim.
Ovi agenti bas zestoko prosipaju propagandu.

Ovo gore je adaptacija potpuno unistenog objekta.
spanc777

#189 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by spanc777 »

Za agnete se slazem, da su tu samo zbog manipulacije cijenom, ali ovo za renoviranje nije istina, i ne mora biti devasitran stan, da se izleti 40k za renoviranje, pa ako renoviras kupatilo nije vazno jel ono devastirano ili "NormalnO" radis ponovo sve, tako i za ostale dijelove stana
nuttyyy

#190 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by nuttyyy »

madner wrote:
hape_hapica wrote:
madner wrote:Vidim da je u racunicu usla struja, voda, cijelo kupatilo (plocice i elementi), grijanje vrata i stolarija.

Pa o ovome i govorim drug, cifra je prenapuhana za obicno renoviranje. Makar neko ko je shvatio sta govorim.

Sta podrazumijevate pod @obicnim renoviranjem@???

U ljeto 2004 godine smo kupili stan 71 m2, star 28 godina u koji se nista nije ulozilo od izgradnje zgrade, nije bio devastiran ali je bio apsolutno neuslovan za stanovanje, prljav, pohaban, zapusten....
Te godine smo utrosili cca 35k za renoviranje - izmjena vanjske stolarije jer se stara nije mogla zatvoriti kako treba, ugradnja blindo ulaznih vrata, kompletno renoviranje kupatila i malog WC-a, digli stari parket koji je svakako bio napola dignut i stavili novi, izvadili stare ugradbene plakare iza kojih je bilo 28 godina star prasine i stavili nove, promijenili podne i zidne plocice u kuhinji, ovi zahvati su vjerovatno trazili i izmjenu instalacija pa pretpostavljam da je i to uslo u cijenu. Dalje smo izbacili stare konvektore i stavili nove radijatore, izmijenili sve uticnice u stanu, zamijenili balkonske popucale plocice...... mislim da je to to.... cijena 35k bez namjestaja za trosoban stan od 71 kvadrat, sve prosjecnog kvaliteta.....
Uz danasnje cijene i inflaciju 40k nije uopste suluda cifra....i naravno da necu iduce godine sve ovo raditi opet....

Renoviranje je rijec koja sama za sebe sve govori - renew tj. uciniti nesto ponovo novim. Nema obicnog i neobicnog renoviranja.... kad renoviras dizes sve i radis da bude kao novo....
nelo

#191 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by nelo »

najjaci su mi oni sa izjavama tipa:
"za 3500 sam citav stan renoviro".............wtf :lol: :lol: :lol: :lol:
madner

#192 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

nuttyyy wrote:
madner wrote:
hape_hapica wrote: Pa o ovome i govorim drug, cifra je prenapuhana za obicno renoviranje. Makar neko ko je shvatio sta govorim.

Sta podrazumijevate pod @obicnim renoviranjem@???

U ljeto 2004 godine smo kupili stan 71 m2, star 28 godina u koji se nista nije ulozilo od izgradnje zgrade, nije bio devastiran ali je bio apsolutno neuslovan za stanovanje, prljav, pohaban, zapusten....
Te godine smo utrosili cca 35k za renoviranje - izmjena vanjske stolarije jer se stara nije mogla zatvoriti kako treba, ugradnja blindo ulaznih vrata, kompletno renoviranje kupatila i malog WC-a, digli stari parket koji je svakako bio napola dignut i stavili novi, izvadili stare ugradbene plakare iza kojih je bilo 28 godina star prasine i stavili nove, promijenili podne i zidne plocice u kuhinji, ovi zahvati su vjerovatno trazili i izmjenu instalacija pa pretpostavljam da je i to uslo u cijenu. Dalje smo izbacili stare konvektore i stavili nove radijatore, izmijenili sve uticnice u stanu, zamijenili balkonske popucale plocice...... mislim da je to to.... cijena 35k bez namjestaja za trosoban stan od 71 kvadrat, sve prosjecnog kvaliteta.....
Uz danasnje cijene i inflaciju 40k nije uopste suluda cifra....i naravno da necu iduce godine sve ovo raditi opet....

Renoviranje je rijec koja sama za sebe sve govori - renew tj. uciniti nesto ponovo novim. Nema obicnog i neobicnog renoviranja.... kad renoviras dizes sve i radis da bude kao novo....
I kolko puta si od toga ulozio 40k?

Nije upitno poslje 28 godina, ali ovaj rece svakih 5.

I pazi ulozio si 35 za gotovo duplo vecu kvadraturu nego u primjeru.
illuminated

#193 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by illuminated »

to se mijenja da se bolje proda (cak iako nema potrebe). Kupio za 100k KM, malo renoviro, prodaje za 200k KM.

I ove price 40k renoviranje su za malu djecu. to jest 40k ako je ukljuceno i opremanje. Ako se kupe vrhunski aparati u kuhinju: Sporet, Masina za sudje, napa, kafe masina -> to moze biti 5k. Ali fucking plocice, kuhinjski radni sto i slavine ne mogu.
sabanss

#194 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by sabanss »

illuminated wrote: to se mijenja da se bolje proda (cak iako nema potrebe). Kupio za 100k KM, malo renoviro, prodaje za 200k KM.

I ove price 40k renoviranje su za malu djecu. to jest 40k ako je ukljuceno i opremanje. Ako se kupe vrhunski aparati u kuhinju: Sporet, Masina za sudje, napa, kafe masina -> to moze biti 5k. Ali fucking plocice, kuhinjski radni sto i slavine ne mogu.
Nadam se da uskoro kreces u renoviranje pa da se licno uvjeris. Za tvoju informaciju, kuhinju srednje klase i velicine sa svim aparatima tesko mozes uzeti ispod 7000 KM. Ako znas negdje da ima ja uskoro kupujem samo mi javi adresu.

Za stan od 71 metar kvadratni ne mozes proci ispod 35 000 KM ako hoces imalo kvalitetno renoviranje i u tu cijenu ne ulazi namjestaj. Istina, takvo renoviranje se ne radi svako 5 vec svako 25 godina.
Mx

#195 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Mx »

Evo da pokusamo napraviti jednu serioznu kalkulaciju za jedan test objekat da bi mogli korektno izracunati fakticka/stvarna kostanja izgradnje jednog objekta od 100 m2.

Ovo sve iz razloga da bi mogli da razdvojimo fakticku/stvarnu cijenu izgradnje jednog test objekta i zaradu pri prodaji kada se izgradi taj objekat!

Za Test lokaciju zbog cijene zemljista mozemo uzeti Novo Sarajevo!

Koliko bi mogla da kosta kompletna izgradnja normalnog standarda kuce (bez namjestaja)?

Koliko bi mogla da kosta kompletna izgradnja po m2?

Zemljiste - cijena

Zemljiste za kucu od 100 m2? =
Zemljiste od 1000 m2 za okucnicu? =

Projekat/Nacrt - cijena

Arhitekta (crtez, plan - kompletan)? =
Opstina - sve dozvole, urbanisticka, gradjevinska itd? =

Infrastruktura, uvodjenje infrastrukture - cijena

Put, prilaz objektu ili kopcanje na put? =
Struja? =
Voda? =
Kanalizacija? =
Grijanje na plin, radijatori? =
Telefon? =
Kablovska TV, Internet prikljucci? =

Material za gradnju objekta - cijena

Cimenta? =
Sljunak? =
Pijesak? =
Cigla/Blokovi? =
Izolacija? =
Grede za krov? =
Crijep? =
Fasada gruba izvana? =
Fasada fina izvana? =
Boja fasade izvana? =
Fasada gruba iznutra? =
Fasada fina iznutra? =
Boja unutrasnjih zidova stana iznutra? =
Toalet/Kupatilo - plocice i sve sto ulazi u kupatilo? =
Parket, ljepilo i sve sto ulazi uz to? =
Vrata? =
Prozori? =
Balkoni – plocice, ograde? =

Cijena izvodjenja gradjevinskih radova/ruke za ovaj kompletan objekat? =

Garaza – kompletna za jedno auto? =

Totalno kostanje? =

Ako sam zaboravio jos nesto dodajte slobodno :-D
to je to

#196 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by to je to »

to je to wrote:Koliko se krece m2 u Dobrinji a koliko u Vogosci?
Ima li neko sa svježim informacijama? Pitanje se odnosi na kupovinu stana.
beka_mo

#197 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by beka_mo »

Pa struci sam ekonomista, ali posao koji trenutno obavljam nema nema veze sa nekretninama. Tako da nisam ti bas toliko iskusan. :-D .
Ali volim pratiti sve sto ima veze sa ekonomijom, pogotovo kad su nekretnine u pitanju.
Problem kod vecine kolega ekonomista, je kad zavrse fakultet nikad vise i ne procitaju nijedan clanak vezan za svoju struku a da mu to nije potrebno za posao. Trenutno na poslu imam puno kolega, koji su zavrsili mozda prije 5 godina ekonomiju, a nikad nisu ni culi za EURIBOR a kamoli za Jean-Claude Trichet, Predsjednika Evropske Centralne Banke, koji kad god ima govor, citava Evropa drhti.
Ali da se vratim na temu. Neznam da li ce se sad forumasi sloziti da su kuce trenutno dosta jeftinije nego stanovi. Sad da ne ulazim zbog cega je to tako, ali je istina.
Sad ja ne znam sa koliko para ti raspolazes, ali evo kako se mnogi u Sarajevu dobro bogate. I ne treba ti sad neki ogromni kapital za ovo. Znaci,kupe staru rusevnu kucu u nekom blizem centru, koje su dosta povoljne s obzirom kako sad cijene stoje. U tom slucaju oni ne kupuju kucu kao kucu nego zemljiste, koje ce u neko skorije vrijeme vrijediti citavo bogastvo. Na tom istom mjestu, zavisi od regulacionog plana, podignu x spratova, i naprave kao jednu malu zgradu sa 2 ili 3 stana. Recimo 2 stana prodaju, vrate investiciju a sto ostane za njih.
Eto to ti je ukratko. Mozes i angazovati neku agenciju ako vec nemas vremena, ali tako bi te skuplje izaslo.[/quote]

Gledala sam malo oglase zemljista u okolici Sarajeva. Ne znam bas tacno gdje se sta nalazi. Malesici,Faletici,Dobrosevici,Rakovica???????? Ako ko zna sta je od ovog blize Sarajevu i pogodno za gradnju vikendica. a da nije kliziste,jer cujem i tog ima ali ne znam tacno koje lokacije. Ma ova Rakovica mi zanimljivo izgleda,zelenilo,vidim da je popularno za vikendice. Ne znam je li tacan podatak da se tamo moze kupiti dulum za 6000KM!!!!!!
Agencija, ne dolazi u obzir,oni su digli cijene do besvijesti,tako je i ovdje u Mostaru! Ne zuri mi se,sama cu trazit. Ovo za kupnju stare rusevine je ok, ko ima neki veci kapital(jer vidim da su cijene i do pola miliona) pa ce investirati u novi objekat i tako profitirati.
beka_mo

#198 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by beka_mo »

Danas slusam radio,kaze u Americi krah trzista nekretnina. Banke davale kredite manje solventnim licima,tako da je i poznata banka(zaboravih kako se zove) u gubitcima od 2 milijarde. Cijene nekretnina su tamo pale cak u pola i vise. Strucnjaci Velike britanije vec biljeze slicno u VB. Znaci taj val pada nekretnina cini mi se i europu hvata!
Koliko je ovo tacno,ima li ko kakav komentar? (osim agenata koji ce reci da ovo sve nije istina,i da to nikako nece doci do nas)! :bih: :bih:
alijagicalija

#199 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alijagicalija »

jel neko primjetio kako ljudi, bar na forumu, ulazu po 30k, 40k, 50k, za renoviranje + stan. Pa znaci novac postoji. GDP nije realan. Slika da nemamo novca je pogresna...
tataratira

#200 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tataratira »

alijagicalija wrote:jel neko primjetio kako ljudi, bar na forumu, ulazu po 30k, 40k, 50k, za renoviranje + stan. Pa znaci novac postoji. GDP nije realan. Slika da nemamo novca je pogresna...
aha
imaš ti 1000 KM a ja kokuz
ali statistički imamo po 500 KM

tako da je pogrešno misliti da sam ja kokuz ako nemam para
jer statistika je neumoljiva
Post Reply