Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#1 Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler » 27/10/2011 20:50

Kao los film svake, ali bas svake godine isti scenario. Rusi poskupe plin, cijene grijanja skoce, gradjani psuju vlast. Gradjani duguju toplanama, toplane u vjecitim dugovima prema BH Gasu, BH Gas u vjecitim dugovima prema Rusima, Rusi vjecito prijete da ce iskljuciti plin taman pred najgoru zimu. Trauma svake godine.

Hajmo jednom biti pametni i napraviti presjek vise. Stavljam temu u politiku jer se cijene plina svaki put pretvore u politicko pitanje. Sto prema domacim vlastima, sto preko Ruskog ucjenjivanja svojih musterija.

Dakle hajmo redom.

Cijene plina mogu samo da rastu.


Image

Mi eksluzivno uvozimo Ruski plin => Ekonomski rast Rusije ekzluzivno ovisi o cijenama prirodnog gasa => Rusija nam nije pijateljska zemlja.

Da li stvarno moram da i zakljucak izvodim ovdje? Nema dalje ljudi. To je kraj.


Kad shvatimo da bolje niti moze niti hoce biti moramo o alternativama razmisljati. Sta su alternative? Evo par ofrljoke:

1) Alternativni izvori uvozi plina.
Problemi:
- Postojeci plinovod ide samo ka Rusima.
- Alternativni plinovod ka Bosanskom Brodu blokiraju cetnici
- Alternativa je praviti plinovod ka jugu ka HR ili ka Bihacu ka HR. Isplati li se to? Da li su hrvati spremni dovesti plinovod do granice sa svoje strane? Kolika je cijena plina iz tog pravca i isplati li se uopste i pricati o ovome.
- Druga alternativa je dovodjenje plina u tecnom stanju morskim putem i skladistenje. Gdje se moze skladistiti? Da li praviti nova skladista ili mozda koristiti stara rudarska okna npr u Tuzli? Kolika je cijena plina iz tog pravca i isplati li se uopste i pricati o ovome?

2) Istraziti mogucnosti eksploatacije domaceg plina
- Famozni memorandum sa Shellom navodno se bavi i prirodnim plinom. Postoje li i ako postoje koliko su rezerve domaceg plina. Kolika je cijena eskploatacije? Itd itd itd

3) Parovod iz TE Kakanj (meni laiku najinteresantnija ideja
- Nus proizvod iz TE Kakanj bi po nekim izvorima mogao grijati citav grad Sarajevo. Za ovo je potrebno izgraditi parovod od Kaknja do SA i popratnu infrastrukturu. Tuzla ovo radi vec desetljecima. Zenica planira na slican nacin rijesiti problem grijanja samo sto oni (po meni van svake pameti) grade plinsku elektranu sa (navodno) Kazahstancima. Kolika bi bila cijena ovog parovoda i ostale infrastrukture. Koliko god da je, postaje primamljivo kad vidis da SA danas trosi 120 miliona KM na grijanje godisnje i svake godine ce biti sve vise.

4) Alternativni nacini zagrijavanja
Struja ili neke nove tehnologije koje primjenjuje svijet, nisam upoznat previse.Rusi od mene feninga nikad ne bi vidjeli.


User avatar
madner
Posts: 51850
Joined: 09/08/2004 16:35

#2 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner » 27/10/2011 21:13

Plin je jos uvijek po energetskoj vrijednosti jeftiniji i cistiji energent od alternative za druge drzave, tako da rusi mogu poskupljivati plin samo dok je to istinito. Dakle postoji neka gornja granica, ali naravno da nije isto Svabi i Bosancu izletiti 300 KM mjesecno.

BiH ima tri alternative

Ugalj
Drva
Struju

Po meni je najisplativije napraviti za toplane jedan moderan kompleks koji bi istovremeno reciklirao smece i koristio odpad od drva kao primarni izvor.

User avatar
Mecena
Posts: 173
Joined: 20/09/2011 17:25

#3 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Mecena » 27/10/2011 21:16

Nisi ponudio ni jedan jedini grafikon u kome bi se komparirao rast cijena ostalih energenata. Cijene plina se ne mogu posmatrati izolovano, te na taj način prikriti ostale faktore rasta cijena plina.

Dva grafikona u prilogu.

Image

Image

Dobro je razmišljati o alternativama, pa makar prvo polazište bilo pogrešno i zasnovano samo na emocijama.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#4 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by VjecitiStudent » 27/10/2011 21:26

Za usporedbu, cijene energije u Evropi mozete naci ovdje
http://www.energy.eu/
S obzirom da su cijene gasa date u Eur/kwh potrebno je mnoziti sa 11.1 da se dobije cijena izrazena u Eur/m3

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#5 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler » 27/10/2011 21:27

Prvo polaziste pogresno i zasnovano na emocijama? Jer sam ti se prema tvojim Rusima ruzno ophodio? To sto smo pod sapom najgorih parazita na kugli zemaljskoj ne mijenja cinjenicu da plin nikad nece biti jeftiniji. Tacka.

Sad ili cemo istraziti postoje li bolje alternative i ako postoje implementirati ih, ili da jednom zauvijek umuknemo.

User avatar
Penicilin
Posts: 383
Joined: 26/09/2009 13:59

#6 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Penicilin » 27/10/2011 21:30

budalaštinja je se zemlja koja je prekrivena sa 50% drveta grije na plin. plin nam treba za industrijske potrebe međutim po istoj odnosno sad već nižoj cijeni mogli bi se grijati na drvo čije je sagorjevanje također potpuno ekološki prihvatljivo naročito u obliku peleta i briketa čije je sagorjevanje u modernim pećima skoro 100%. peleti i briketi se prave od otpadaka od drveta i nisu konkurencija industrijskom drvetu. ovaj energent može se koristiti i za individulno i za kolektivno grijanje (toplane) s tim da veća postrojenja u isto vrijeme mogu proizvoditi i struju. dakle rješenje nam je pred nosom kao i u svemu drugom ali...

User avatar
Mecena
Posts: 173
Joined: 20/09/2011 17:25

#7 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Mecena » 27/10/2011 21:34

heckler wrote:Prvo polaziste pogresno i zasnovano na emocijama? Jer sam ti se prema tvojim Rusima ruzno ophodio? To sto smo pod sapom najgorih parazita na kugli zemaljskoj ne mijenja cinjenicu da plin nikad nece biti jeftiniji. Tacka.

Sad ili cemo istraziti postoje li bolje alternative i ako postoje implementirati ih, ili da jednom zauvijek umuknemo.
Pogrešno jer ne sadrži komparaciju, a da je zasnovano na emocijama, očito je iz svake rečenice. Ja sam svoj, a ne ruski i nemam simpatičnu iluziju da BiH može da smanji ili poveća bilo čiji, a nadasve ruski GDP.

Još jedan pozdrav za alternativnu misao, ma koliko bila manjkava, a manjkava je. Sasvim.

User avatar
Mecena
Posts: 173
Joined: 20/09/2011 17:25

#8 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Mecena » 27/10/2011 21:36

O, Bože, sad BiH treba da ide na drva, u 21 stoljeću... No comment.

User avatar
Penicilin
Posts: 383
Joined: 26/09/2009 13:59

#9 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Penicilin » 27/10/2011 21:39

Mecena wrote:O, Bože, sad BiH treba da ide na drva, u 21 stoljeću... No comment.
to kralju. haj malo na google pa se javi poslije

User avatar
oldschool
Posts: 7013
Joined: 20/02/2008 17:27
Location: where reality is just bunch of illusions

#10 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by oldschool » 27/10/2011 21:53

Ukinuše mi post na SDP-u, pa da ga ovdje pritefterim. Plin je ekološki najprihvatljiviji energent, uzimajući u vidu njegovu upotrebljivost. Plin dolazi iz nekih sjevernoafričkih zemalja, dok glavnina iz Rusije, oko 50% plina u EU dolazi iz Rusije, imajući u vidu da je Rusija pokupovala sve moguće koncesije na eksploataciju plina na Kavkazu, nema ništa od projekta Sjeverni tok, Nabuko, jer se nema šta prenositi. :mrgreen: Jedina alternativa je Iran, a sve se bojim da će im Ahmo dati, a Evropa ih mora držati pod sankcijama, već neki u EU popuštaju i drže direktne pregovore s Iranom, nehajući za Amere. Treba napomenuti da Rusija ne prodaje svim državama gas po istoj cijeni, rukovodi se ekonomskim razvojem države, a što nas lažu a mi to kupujemo je druga stvar. Alternative nema, donji smo u svakom pogledu, ukoliko nemamo nekog novog Teslu, pa namo pomogne. :mrgreen:

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#11 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler » 27/10/2011 22:02

oldschool wrote:Ukinuše mi post na SDP-u, pa da ga ovdje pritefterim. Plin je ekološki najprihvatljiviji energent, uzimajući u vidu njegovu upotrebljivost. Plin dolazi iz nekih sjevernoafričkih zemalja, dok glavnina iz Rusije, oko 50% plina u EU dolazi iz Rusije, imajući u vidu da je Rusija pokupovala sve moguće koncesije na eksploataciju plina na Kavkazu, nema ništa od projekta Sjeverni tok, Nabuko, jer se nema šta prenositi. :mrgreen: Jedina alternativa je Iran, a sve se bojim da će im Ahmo dati, a Evropa ih mora držati pod sankcijama, već neki u EU popuštaju i drže direktne pregovore s Iranom, nehajući za Amere. Treba napomenuti da Rusija ne prodaje svim državama gas po istoj cijeni, rukovodi se ekonomskim razvojem države, a što nas lažu a mi to kupujemo je druga stvar. Alternative nema, donji smo u svakom pogledu, ukoliko nemamo nekog novog Teslu, pa namo pomogne. :mrgreen:

To da je prirodni plin drasticno ekoloski prihvatljiviji je nesto sto vecina ljudi uzima zdravo za gotovo. Ali koliko vidim iz malo pretrazivanja ta prihvatljivost kada se sve uzme u obzir i nije toliko drasticna.

http://www.thegoodhuman.com/2011/03/13/ ... -friendly/

Mene i dalje jako interesuje ako postoji ikakva studija o parovodu iz TE Kakanj. To je ogromna energija koja se trenutno ne koristi nikako a TE je tu u svakom slucaju. Ako postoji racunica za tu simbiozu to bi i samo postojanje TE visestruku opravdalo.

User avatar
beco
Posts: 2475
Joined: 25/08/2004 14:22

#12 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco » 27/10/2011 22:04

Mene zivo ineteresuje slijedece: Zasto raste cijena plina i nafte ali konkretno? Moje misljenje da cijena raste uslijed lobiranja energetskih kompanija u finansiskom svijetu, ovi proizvode spekulacije tipa nafte i plina ce nestati za cirka 15g, tesko crpiti izvore i tako dalje. Mislim da se radi o tome da ovi lihvari od energetski kompanija vise nisu zadovoljni da zaraduju u 100 miliona vec u 100 milijardi dolara. :x

User avatar
madner
Posts: 51850
Joined: 09/08/2004 16:35

#13 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner » 27/10/2011 22:09

beco wrote:Mene zivo ineteresuje slijedece: Zasto raste cijena plina i nafte ali konkretno? Moje misljenje da cijena raste uslijed lobiranja energetskih kompanija u finansiskom svijetu, ovi proizvode spekulacije tipa nafte i plina ce nestati za cirka 15g, tesko crpiti izvore i tako dalje. Mislim da se radi o tome da ovi lihvari od energetski kompanija vise nisu zadovoljni da zaraduju u 100 miliona vec u 100 milijardi dolara. :x
Cijena raste zato sto potraznja raste dok je ponuda manje vise ista. Potrazna raste zato sto Indija i Kina ulaze u krug industrijskih zemalja.

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#14 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Bosnolog » 27/10/2011 22:11

Dobra tema, :thumbup:

Izmedu ostalog ovdje se moze iznijeti mnogi alternativni izvori energije i kako ih iskoristiti u domacinstvima kao zamjena ili smanjivanje ovisnosti od bezobrazih monopolistickih cijena ruskog gasa i svih lobisticko lihvanerskih korporacija i kompanija koji su nakacenin na transport i odrzavanje su takode sisavci bez granica,.

Stoga treba raditi na alternativnim izvorima energije a mi imamo dosta veliki prirodni potencijal hidroenergije kao i vjetra koji se ne iskoristava,tu treba dodati i solarnu energiju u Hercegovni,...

Izmedu ostalod evo nekih od vidova energije koriscenja toplote unutrasnjosti zemlje koja je zimi ali i ljeti priblizno ista na dubini od nekoliko metara. http://mapawatt.com/2009/09/22/resident ... s-it-work/

GEOGERMALNE PUMPE (Geothermal heat pump) http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_heat_pump
Image

http://www.consumerenergycenter.org/hom ... ermal.html

http://www.buildingscience.com/document ... efficiency

Ovo je za sada najbrzi,najbolje i najednostavnije i njaeftinije grijanje koje radi na bazi struje i friona.Zimi radii kao grijanje a ljeti kao klima,....

http://www.mnpower.com/powerofone/one_h ... /index.htm


Image

http://www.srpnet.com/energy/pumpworks.aspx
Last edited by Bosnolog on 27/10/2011 22:14, edited 1 time in total.

User avatar
oldschool
Posts: 7013
Joined: 20/02/2008 17:27
Location: where reality is just bunch of illusions

#15 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by oldschool » 27/10/2011 22:12

heckler wrote:
oldschool wrote:Ukinuše mi post na SDP-u, pa da ga ovdje pritefterim. Plin je ekološki najprihvatljiviji energent, uzimajući u vidu njegovu upotrebljivost. Plin dolazi iz nekih sjevernoafričkih zemalja, dok glavnina iz Rusije, oko 50% plina u EU dolazi iz Rusije, imajući u vidu da je Rusija pokupovala sve moguće koncesije na eksploataciju plina na Kavkazu, nema ništa od projekta Sjeverni tok, Nabuko, jer se nema šta prenositi. :mrgreen: Jedina alternativa je Iran, a sve se bojim da će im Ahmo dati, a Evropa ih mora držati pod sankcijama, već neki u EU popuštaju i drže direktne pregovore s Iranom, nehajući za Amere. Treba napomenuti da Rusija ne prodaje svim državama gas po istoj cijeni, rukovodi se ekonomskim razvojem države, a što nas lažu a mi to kupujemo je druga stvar. Alternative nema, donji smo u svakom pogledu, ukoliko nemamo nekog novog Teslu, pa namo pomogne. :mrgreen:

To da je prirodni plin drasticno ekoloski prihvatljiviji je nesto sto vecina ljudi uzima zdravo za gotovo. Ali koliko vidim iz malo pretrazivanja ta prihvatljivost kada se sve uzme u obzir i nije toliko drasticna.

http://www.thegoodhuman.com/2011/03/13/ ... -friendly/

Mene i dalje jako interesuje ako postoji ikakva studija o parovodu iz TE Kakanj. To je ogromna energija koja se trenutno ne koristi nikako a TE je tu u svakom slucaju. Ako postoji racunica za tu simbiozu to bi i samo postojanje TE visestruku opravdalo.
Pojasnih gore, energent koji može zamijeniti naftu, imaš ti daleko prihavtljivije energente, ali s njima ne možeš namiriti ni 1/10000000 planete. Od nafte i sličnih je mnogo ekološki prihvatljiviji. Nemamo mi tih studija, imaju jedino Hrvati neke šture, ali ne o paravodima već o energetskoj situaciji, alternativama, budućnosti. Srbi prevode ruske studije, ništa više. Na tom planu smo katastrofalni.

Beco, formira se na berzi, ali uvijek ima špekulacija, Rusija se digla iz pepela na osnovu energenata.

User avatar
madner
Posts: 51850
Joined: 09/08/2004 16:35

#16 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner » 27/10/2011 22:14

Ima jedna jako jeftina i cista alternativa. Nuklerna energija. :D

User avatar
beco
Posts: 2475
Joined: 25/08/2004 14:22

#17 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco » 27/10/2011 22:15

madner wrote:
beco wrote:Mene zivo ineteresuje slijedece: Zasto raste cijena plina i nafte ali konkretno? Moje misljenje da cijena raste uslijed lobiranja energetskih kompanija u finansiskom svijetu, ovi proizvode spekulacije tipa nafte i plina ce nestati za cirka 15g, tesko crpiti izvore i tako dalje. Mislim da se radi o tome da ovi lihvari od energetski kompanija vise nisu zadovoljni da zaraduju u 100 miliona vec u 100 milijardi dolara. :x
Cijena raste zato sto potraznja raste dok je ponuda manje vise ista. Potrazna raste zato sto Indija i Kina ulaze u krug industrijskih zemalja.
Da da sve poznati argumenti, ali odkud znas da je to istina, nek mi dokazu da je ponuda manja, za potraznju priznam. Ja stvarno mislim recimo da je to supljak cisti da je ponuda manja, nego da je to jednostavno ok argument koji mi tek tako prezvacemo. Hocu da kazem iste kompanije koje ti prodaju energente loze te da je manjak istih tako vjestacki povecavajuci potraznju i cijenu :D
Last edited by beco on 27/10/2011 22:17, edited 1 time in total.

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#18 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler » 27/10/2011 22:16

oldschool wrote:
heckler wrote:
oldschool wrote:Ukinuše mi post na SDP-u, pa da ga ovdje pritefterim. Plin je ekološki najprihvatljiviji energent, uzimajući u vidu njegovu upotrebljivost. Plin dolazi iz nekih sjevernoafričkih zemalja, dok glavnina iz Rusije, oko 50% plina u EU dolazi iz Rusije, imajući u vidu da je Rusija pokupovala sve moguće koncesije na eksploataciju plina na Kavkazu, nema ništa od projekta Sjeverni tok, Nabuko, jer se nema šta prenositi. :mrgreen: Jedina alternativa je Iran, a sve se bojim da će im Ahmo dati, a Evropa ih mora držati pod sankcijama, već neki u EU popuštaju i drže direktne pregovore s Iranom, nehajući za Amere. Treba napomenuti da Rusija ne prodaje svim državama gas po istoj cijeni, rukovodi se ekonomskim razvojem države, a što nas lažu a mi to kupujemo je druga stvar. Alternative nema, donji smo u svakom pogledu, ukoliko nemamo nekog novog Teslu, pa namo pomogne. :mrgreen:

To da je prirodni plin drasticno ekoloski prihvatljiviji je nesto sto vecina ljudi uzima zdravo za gotovo. Ali koliko vidim iz malo pretrazivanja ta prihvatljivost kada se sve uzme u obzir i nije toliko drasticna.

http://www.thegoodhuman.com/2011/03/13/ ... -friendly/

Mene i dalje jako interesuje ako postoji ikakva studija o parovodu iz TE Kakanj. To je ogromna energija koja se trenutno ne koristi nikako a TE je tu u svakom slucaju. Ako postoji racunica za tu simbiozu to bi i samo postojanje TE visestruku opravdalo.
Pojasnih gore, energent koji može zamijeniti naftu, imaš ti daleko prihavtljivije energente, ali s njima ne možeš namiriti ni 1/10000000 planete. Od nafte i sličnih je mnogo ekološki prihvatljiviji. Nemamo mi tih studija, imaju jedino Hrvati neke šture, ali ne o paravodima već o energetskoj situaciji, alternativama, budućnosti. Srbi prevode ruske studije, ništa više. Na tom planu smo katastrofalni.

Beco, formira se na berzi, ali uvijek ima špekulacija, Rusija se digla iz pepela na osnovu energenata.
Nije ovdje cilj planetu spasiti nego kako Sarajevo ugrijati zima i prekinuti ovaj sizorenicni zacarani krug kroz koji prolazimo svake hebene godine.

User avatar
madner
Posts: 51850
Joined: 09/08/2004 16:35

#19 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner » 27/10/2011 22:17

Jah, pa jednostavno pitanje, gdje su ogromna naftna/plinska nalazista koja su pronadjena u zadnjih 5-10 godina?

User avatar
Mecena
Posts: 173
Joined: 20/09/2011 17:25

#20 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by Mecena » 27/10/2011 22:18

zagazaga wrote:
Mecena wrote:
Pogrešno jer ne sadrži komparaciju, a da je zasnovano na emocijama, očito je iz svake rečenice. Ja sam svoj, a ne ruski i nemam simpatičnu iluziju da BiH može da smanji ili poveća bilo čiji, a nadasve ruski GDP.
OPOMENA pred ban!
Za šta, bona, opomena!? Hajde da se dogovorimo lijepo. Haj' ti mene banuj, odmah, da ja ovjde više ne gubim ni sekunde, a ti štiti i po babu i po stričevima ove moralne i intelektualne "gromade". Kada na forumu ne bude drugačijeg mišljenja, vi ćete srušiti Rusiju i Bosna će postati zemlja nasmijanih lica.

Hajde, Allahimanet.

User avatar
beco
Posts: 2475
Joined: 25/08/2004 14:22

#21 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco » 27/10/2011 22:19

madner wrote:Jah, pa jednostavno pitanje, gdje su ogromna naftna/plinska nalazista koja su pronadjena u zadnjih 5-10 godina?
Evo ti pod pitanje dokazi da postoji realni nedostak energenata, ali od nezavisne intitucije. Nemoj Boga ti da bude kao sto sam ti rekao u proslom postu, Shell mi govori da nema nafte a istu mi prodaje.

User avatar
oldschool
Posts: 7013
Joined: 20/02/2008 17:27
Location: where reality is just bunch of illusions

#22 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by oldschool » 27/10/2011 22:23

madner wrote:Ima jedna jako jeftina i cista alternativa. Nuklerna energija. :D
Odakle da uvezemo inžinjere i tehnologiju, odmah će Slavuj i Dodik reći da pravimo atomsku da majoriziramo Srbe i Hrvate. :mrgreen:

Heckler, nema alternative, ne možeš samo Sarajevo grijati. Ustvari ima, da sagradimo terminal za ukapljeni/tekući plin, te da ga uvozimo i sami distribuiramo. :D Ne znam koliko bi to sve koštalo, da li bi se isplatilo, eto prilike za studiju.

User avatar
madner
Posts: 51850
Joined: 09/08/2004 16:35

#23 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by madner » 27/10/2011 22:24

beco wrote:
madner wrote:Jah, pa jednostavno pitanje, gdje su ogromna naftna/plinska nalazista koja su pronadjena u zadnjih 5-10 godina?
Evo ti pod pitanje dokazi da postoji realni nedostak energenata, ali od nezavisne intitucije. Nemoj Boga ti da bude kao sto sam ti rekao u proslom postu, Shell mi govori da nema nafte a istu mi prodaje.
Dobro cim napravim ovaj ljek protiv AIDS i sredim malo ovu glad u Africi. :D

User avatar
beco
Posts: 2475
Joined: 25/08/2004 14:22

#24 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by beco » 27/10/2011 22:25

Sto opet da izmisljamo toplu vodu pored TE Kakanj, projekat postoji, otplatio bi se za 5 godina, a zagadenje bi se drasticno smanjilo :D

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

#25 Re: Cijene plina - Energetska Politika/Strategija

Post by heckler » 27/10/2011 22:25

oldschool wrote:
madner wrote:Ima jedna jako jeftina i cista alternativa. Nuklerna energija. :D
Odakle da uvezemo inžinjere i tehnologiju, odmah će Slavuj i Dodik reći da pravimo atomsku da majoriziramo Srbe i Hrvate. :mrgreen:

Heckler, nema alternative, ne možeš samo Sarajevo grijati. Ustvari ima, da sagradimo terminal za ukapljeni/tekući plin, te da ga uvozimo i sami distribuiramo. :D Ne znam koliko bi to sve koštalo, da li bi se isplatilo, eto prilike za studiju.
Niko drugi u Bosni se ne grije na plin. A svi (uglavnom) prezive zimu isto kao i Sarajlije. Samo je sa Sarajevom drama svake godine.

Post Reply