Cijene namirnica u gradu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Namirnice

#51 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

Ovdje, evo, i nije neka razlika u cijenama. Korpa, priznacete, nije uvijek puna onih bas, bas najpotrebnijih namirnice. Uvijek kupimo nesto usput, luksuzno, slatko, interesantno. Nije sve do ulja, brašna, šećera, mlijeka ... Dakle, mi od svih ovih tabela sedmičnih kasnije biramo neke proizvode, po nekom kriterijumu i onda sabiremo cijene, uzmemo u obzir neku količinu kupljenih proizvoda i slično. Evo, recimo, jedne solidne korpe, otprilike namirnica koje najcesce kupujemo: (ovo je tabela iz decembra prošle godine :) )

Image

Imate detalje ovdje
Naravno, Facebook ovdje :)
Ambrozija

#52 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ambrozija »

Nisam znala da je Konzum najskuplji....
Ja idem u Mercator, to sam vec negdje pisala...Uglavnom zbog urednosti i zbog svega onog sto nudi (jer zaista mozes pronaci sve sto ti treba)...prostrano je, prozracno a najvaznije osoblje je izuzetno ljubazno....A sto se tice suhomesnatih proizvoda, sireva i slicno - mislim da im tu niko nije ravan.....
Interex mi takodjer nije los, Robot niko ne uporedjuje :D Iako je Robot zadnji u koji bi otisla, mislim da je cak i najjeftiniji...A u Bingo nemam naviku ici....
Ergun

#53 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ergun »

Ambrozija wrote:Nisam znala da je Konzum najskuplji....
Ja idem u Mercator, to sam vec negdje pisala...Uglavnom zbog urednosti i zbog svega onog sto nudi (jer zaista mozes pronaci sve sto ti treba)...prostrano je, prozracno a najvaznije osoblje je izuzetno ljubazno....A sto se tice suhomesnatih proizvoda, sireva i slicno - mislim da im tu niko nije ravan.....
Interex mi takodjer nije los, Robot niko ne uporedjuje :D Iako je Robot zadnji u koji bi otisla, mislim da je cak i najjeftiniji...A u Bingo nemam naviku ici....

Sve što ima u Mercatoru ima i u drugim tržnim centrima.
:dance:
Ambrozija

#54 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ambrozija »

Ergun wrote:

Ma i nije bas tako, ali OK, a uz to sam nekoliko puta imala losa iskustva sa kvalitetom namirnica u Konzumu i Interexu, sa Mercatorom nemam takvo iskustvo, sto ne znaci da necu imati....
justika_sa

#55 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by justika_sa »

ima ako ti je svejedno sta kupujes. Svaki trzni centar ima sir. Ali nema raznolik izbor vrsta i brendova. A ja recimo kad za nesto zapnem zapnem i odem u Bingo, Amko, DP i sl i kupim dio namirnica i onda opet moram u mercator ili konzum da kupim ono sto ovi nemaju... a za cijene se slazem... mada kad se sve sastavi ti popusti u Mercatoru se zaista isplate
Ergun

#56 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ergun »

Ambrozija wrote:
Ergun wrote:

Ma i nije bas tako, ali OK, a uz to sam nekoliko puta imala losa iskustva sa kvalitetom namirnica u Konzumu i Interexu, sa Mercatorom nemam takvo iskustvo, sto ne znaci da necu imati....

Ja kupujem u Interexu otkad se otvorio u Sarajevu, i nikad nisam imao problema.
Al ok, vidim da si neka budzovanka, može ti se da iste proizvode plaćaš po znatno višoj cijeni, i samo nastavi janezima puniti dzepove.
Ergun

#57 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ergun »

justika_sa wrote:ima ako ti je svejedno sta kupujes. Svaki trzni centar ima sir. Ali nema raznolik izbor vrsta i brendova. A ja recimo kad za nesto zapnem zapnem i odem u Bingo, Amko, DP i sl i kupim dio namirnica i onda opet moram u mercator ili konzum da kupim ono sto ovi nemaju... a za cijene se slazem... mada kad se sve sastavi ti popusti u Mercatoru se zaista isplate
U Mercatoru su 90% strani proizvodi, i ti su jeftiniji, a naše, bosanskohercegovačke proizvode, slabo drže, a i ono što drže, nabace cijenu da ti oči stanu. :bih: :bih: :bih: :bih:
van Basten

#58 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by van Basten »

u mercatoru dosta stvari za bebe su jeftinije nego drugdje.. provjereno na svojoj koži. Recimo bijeli pampers veliko pakovanje je bilo najjeftinije tamo i u Bingu, dok smo ga kupovali, u interexu 3,5 km skuplje, u konzumu 4,5 km skuplje a u merkuru 10 km :-)
Humana mlijeko za dohranu u mercatoru 15,6, a interex 16,5km
Znači, može se i tu naći jeftinijih stvari, samo malo protabanati, uporediti, pregledati račun detaljnije...
Ergun

#59 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ergun »

van Basten wrote:u mercatoru dosta stvari za bebe su jeftinije nego drugdje.. provjereno na svojoj koži. Recimo bijeli pampers veliko pakovanje je bilo najjeftinije tamo i u Bingu, dok smo ga kupovali, u interexu 3,5 km skuplje, u konzumu 4,5 km skuplje a u merkuru 10 km :-)
Humana mlijeko za dohranu u mercatoru 15,6, a interex 16,5km
Znači, može se i tu naći jeftinijih stvari, samo malo protabanati, uporediti, pregledati račun detaljnije...
Što se tiče tih stvari oko beba, nemam pojma, priznajem. :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#60 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by PipiDugaDevetka »

Skonto sam da sam navučen trgovačkim trikom...Jabuke Idared II kvalitete, cijena im bila 1KM/kg,..Naiđem treći dan, poskupile one moje jabuke, haj nisu puno poskupile 1,05KM/kg. Peti dan naidjem da kupim kad, ja tamo, a ono međutim, cijena jabuka 1,35KM/kg.
Navučen sam, priznajem.
Nema deklaracije na jabukama, a trgovačka pomoćnica ne zna odakle su jabuke. Domaće, navodno. Nema deklaracije!
alica.k

#61 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by alica.k »

Ergun wrote:Sve što ima u Mercatoru ima i u drugim tržnim centrima.
pa to jednostavno nije istina.
Ledenko

#62 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ledenko »

Ergun wrote:

Gdje mogu naći pršut i čajnu Krasovu?
http://www.kras.si/
Ambrozija

#63 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ambrozija »

Ergun wrote:
Ja kupujem u Interexu otkad se otvorio u Sarajevu, i nikad nisam imao problema.
Al ok, vidim da si neka budzovanka, može ti se da iste proizvode plaćaš po znatno višoj cijeni, i samo nastavi janezima puniti dzepove.
Svima nam je u cilju da ustedimo, tako i meni...Navela sam razloge zbog kojih se uvijek rado vratim u Mercator...Uz to skupljam Pika bodove, na kraju imam odredjenu sumu novca da potrosim zahvaljujuci istima, tako da kad se sve sabere i oduzme, dodje na isto :)
hana_montana

#64 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by hana_montana »

ja samo u mercatoru kupujem..skupljam te pike i tako :-D
Ergun

#65 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ergun »

Ledenko wrote:
Ergun wrote:

Gdje mogu naći pršut i čajnu Krasovu?
http://www.kras.si/
U Istočnom Sarajevu. :bih: :lol:
hogar strasni

#66 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by hogar strasni »

Inace kupujem tamo gdje mi je najblize i ispade da je to Interex, al neki dan sam se cisto slucajno nasao u Halilovicima u Škafa trznom centru i ugodno sam se iznenadio povoljnijim cijenama.A ni izbor nije los.
VjecitiStudent

#67 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by VjecitiStudent »

Namirnice wrote:Ovdje, evo, i nije neka razlika u cijenama. Korpa, priznacete, nije uvijek puna onih bas, bas najpotrebnijih namirnice. Uvijek kupimo nesto usput, luksuzno, slatko, interesantno. Nije sve do ulja, brašna, šećera, mlijeka ... Dakle, mi od svih ovih tabela sedmičnih kasnije biramo neke proizvode, po nekom kriterijumu i onda sabiremo cijene, uzmemo u obzir neku količinu kupljenih proizvoda i slično. Evo, recimo, jedne solidne korpe, otprilike namirnica koje najcesce kupujemo: (ovo je tabela iz decembra prošle godine :) )

Image

Imate detalje ovdje
Naravno, Facebook ovdje :)
Da, dobro je poznato da prosjecni sarajevski kupac ne moze zamisliti svoj dorucak bez tunjevine Rio Mare, za koju ce svakog dana bez razmisljanja potrositi 4km, i koje ima ko "slucajno" u ovoj listi citavih 5 komada, kako bi se napravila odgovarajuca razlika prema drugoplasiranom supermarketu.

Ima li nacina da malo sofisticiranije stimate ove liste?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#68 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Entropio »

Najbolje bi bilo da ti, VjecniStudent, napišeš jednu listu pa fino zamoliš ljude koji ovo rade da obiđu tržne centre i naprave komparaciju cijena... Ozbiljan sam.
VjecitiStudent

#69 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by VjecitiStudent »

Entropio wrote:Najbolje bi bilo da ti, VjecniStudent, napišeš jednu listu pa fino zamoliš ljude koji ovo rade da obiđu tržne centre i naprave komparaciju cijena... Ozbiljan sam.
Jedini nacin je pravljenje poredjenja unutar iste grupe proizvoda, npr. u jednoj turi da porede sve cokolade, prvo one od 100grama, pa 200g, i slicno, pa onda secer od 1kg, 2kg, brasno tipa 500 od 1kg i slicno.

Biranje rukicom odredjenih prozivoda, pa onda stimanje njihovih kolicina, da bi se iz toga dobila ko objektivna lista moze sluziti samo prevari lakovjernih.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#70 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Entropio »

Meni ne treba ova stranica da mi kaže da je Bingo najjeftiniji. Bio sam u Bingu jednom i iznenadio se cijenama -- značajno su niže. Recimo, ja redovno uzimam Jogobellu i nju redovno plaćam 2,45 - 2,55KM (Mercator, Robot, Konzum), a u Bingu vidim cijenu 2,10. Nisam mogao vjerovati. Slično je i sa drugim proizvodima.

Tvoja ideja nije loša -- bilo bi dobro napraviti listu "Cijene čokolada"... i fino sve čokolade i svi tržni centri.
BHF_Manijak

#71 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by BHF_Manijak »

Pa ne mozes ljude praviti budalama koji su obisi i kupovali u vise trznih cenatara, sto kaze Entropio ne trabe me neko levatom pravit kad i sam imam oci, vidim i sam da mi je Bingo najjeftiniji!

A koji je to supermarket po tebi najeftiniji, gdje ti kupujes???
Namirnice

#72 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

VjecitiStudent wrote:
Da, dobro je poznato da prosjecni sarajevski kupac ne moze zamisliti svoj dorucak bez tunjevine Rio Mare, za koju ce svakog dana bez razmisljanja potrositi 4km, i koje ima ko "slucajno" u ovoj listi citavih 5 komada, kako bi se napravila odgovarajuca razlika prema drugoplasiranom supermarketu.

Ima li nacina da malo sofisticiranije stimate ove liste?
Najbolje je da izbacimo Bingo i Interex :-)
Evo jedne male tabele, samo Milka čokolada, s tim što nismo u Konzumu našli sve, ali ovo je kad smo bili mladi :)

Image

Ovdje detalji
chuchumbamayumbe

#73 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by chuchumbamayumbe »

Bingo je fakat vidljivo jeftiniji, znam iz ličnog iskustva.
Nije ni Konzum toliko skup koliko ga se ovdje predstavlja, samo se ide na riktanje artikala koji su skuplji, očito šiljenje.
8-)
Stavite u korpu:
Pavlaku 400gr (Meggle, Milkos, Dukat)
Jaja 10kom
Argetu 1 kom
Hljeb je svuda isti
Ulje (Bimal, Agragold, Floriol)
Mlijeko Meggle 1l
Mlijeko Milkos 1l
Mlijeko Dukat 1l
Isto vrijedi i za jogurt
ABC sir
Vajkrem
Puter 250gr (Meggle, Alpen)
Poli salamu (malu i veliku)
Cedevitu (malu i veliku)
Tjesteninu (2-3 vrste)
Instant supu (2-3 vrste)
Eurokem onaj od pola kile
Nutellu
Faks od 3kg
Omekšivač Lenor
Pastu za zube Colgate, Blendamed
Toalet papir Violeta i Harmony, (8/12/24kom)
Pile 1kg
Bataci 1kg
Paradajz, kupus, krompir, luk - sve po 1kg
Ajvar tegla 850gr
Ness Kafa 200gr
Kafa 500gr zlatna džezva (zelena)
Vranac pro Corde 8-)
Ždrepčeva krv
Coca Cola
Kisela (Kiseljak, Tešanjski dijamant)
Plazma keks
Čokolino 200g
.
.
.
itd

Znači, ako piše 3 vrste ulja, provjeriti cijenu za svaki posebno i unijeti u tabelu.
Eto domaći za ovu sedmicu, javite se kada odradite da vidimo! :thumbup:
Ako još neko ima što da doda, bilo bi super, ali mislim da je ovo najrealnije što se tiče većine nas.

:run:
headbanger

#74 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by headbanger »

mah sve je to u 5 deka sto bi se reklo

ustedis na mostu platis na cupriji

npr, piva u merkatoru skuplja a kola jefitinija a odemo u intereks piva jeftinija a kola skuplja

mene ne brine sto je sampon ili kaladanot skuplji u interexu a jeftini u merkatoru
mene sikira skupoca stvari koje svakodnevno kupujemo
hljeb, mljeko, razne pavlake, itd itd

a ovako kada se kupuje naveliko, ustedi se maksimalno 10KM, ali i tu uracunaj gorivo, kolicima ogrebano auto :D,

i u ovoj tabeli se vidi razlika u 5KM, e sad nekome je i 5KM ustede za uhar
kada bi razgovarali o 20KM razlike onda bi imali o cemu da raspravljamo a ovako.... sve su to ista govna

nista, ne preostaje nam nista drugo nego ganjati akcije i vozati se od centra do centra, ali ode gorivo
Namirnice

#75 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

Evo ovdje smo, doduše početkom decembra prošle godine, sklopili ovu tabelu samo najosnovnijih: mlijeko, šećer, brašno, ulje i kafa. Unijeli i faktor količine, pa ispade Interex najjeftiniji. Jedna pretpostavka s kojom smo krenuli u ovaj "biznis" bila je da su svi marketi bara-bara sa cijenama. Pisali smo detaljnije o tome ovdje, a detalje o tabeli ispod možete pronaći ovdje.

Image

I, naravno, naša Facebook stranica :)
Post Reply