Cijene iz BH Gasa i ratni dug
- DoctorSa
#1 Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Smatrate li pravednom odlukom povecanje cijena BH Gasa? Naravno da se niko nece sloziti s povecanjem cijena, al ono što ovdje nije pravedno, da stanovništvo koje sad koristi gas placa ratni dug, dok oni koji su taj isti plin koristili u ratu, a sada se griju na drva, ne placaju nikako 
-
MAN-lion's coach
#2 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:30, edited 1 time in total.
- van Basten
#3 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
meni je sada došlo 4Km te takse. Mislim da to zaračunaju svakih nekoliko mjeseci. Ne bih riječi rekao na tu taksu, ali moja zgrada je izgrađena 2008., i nema nikakve logike da mi plaćamo nešto što je potrošeno 15 godina prije psotojanja zgrade. Ali kod nas logika već odavno ne stanuje, osim logike -kako opuhati krajnjeg levata, pardon korisnika
- Alhemicarkaa
#4 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Jes vala, trebalo bi svim ljudima koji su preživjeli rat udariti kakve takse. Mnogi su od njih i ložili, i to zamisli, ne drva, već gumene čizme i cipele, zamisli koliko su opteretili zrak, i Boga pitaj šta mi sad udišemo, trebalo bi im naplatiti to, a i smeće su proizvodili kad se objektivo nije moglo odvoziti, što se nisu strpili, sad nam zato žohari hodaju i kojekakve bube, a i oni copori pasa lutalica su sigurno posljedice togs, treba zaći i svim koji su bili u ratu to naplatiti, a otale poštediti, pa ja.
Jeste li ikad culi za ljudskost i pristojost?
Jeste li ikad culi za ljudskost i pristojost?
- van Basten
#5 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
gluposti. I ja sam u ratu izložio i čizme i cipele i ostalo što pobrojavaš, pa šta... plin nisam tada ni trošio jer ga u mojoj zgradi nije bilo, a u ovoj sadašnjoj ga ima i ja moram plaćati tuđe dugove? nema to veze sa ljudskošću i pristojnosti, već sa bezobrazlukom. A očito nisu sami...
-
zonbirile
#6 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
------------------------------------------------------------van Basten wrote:gluposti. I ja sam u ratu izložio i čizme i cipele i ostalo što pobrojavaš, pa šta... plin nisam tada ni trošio jer ga u mojoj zgradi nije bilo, a u ovoj sadašnjoj ga ima i ja moram plaćati tuđe dugove? nema to veze sa ljudskošću i pristojnosti, već sa bezobrazlukom. A očito nisu sami...
nisi shvatio,i nemoj odmah lično,ali da je plin improvizovano uveden gdje god je moglo i trošilo se nemilice na neekonomičnim gorionicima,plus curenja po divljim priključcima,to je bilo sigurno.Sigurno je i to da su se mnogi sada vratili na centralno,struju,ugalj,a dug plaćaju korisnici sadašnji plina.Ne mogu korisnici gasa preuzeti ulogu države,biti sponzori i donatori.
-
zonbirile
#7 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
van Basten wrote:gluposti. I ja sam u ratu izložio i čizme i cipele i ostalo što pobrojavaš, pa šta... plin nisam tada ni trošio jer ga u mojoj zgradi nije bilo, a u ovoj sadašnjoj ga ima i ja moram plaćati tuđe dugove? nema to veze sa ljudskošću i pristojnosti, već sa bezobrazlukom. A očito nisu sami...
- van Basten
#8 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
normalno da ću shvatiti lično kada , pod plaštom cinizma, neko meni spočitava nedostatak ljudskosti zato što je neko eto ložio cipele i ja sada to trebam kao plaćati. Tako postavljena stvar jeste glupost i ništa više. Igra se na kartu patetike, bez ikakvih valjanih razloga koji bi podržali odluku. Uostalom, neko ko je ložio cipele najmanje je trošio plin.
Tvoj post već ima smisla, znam ja sve to, kao što znam da je većina tog duga napravljena prije Sarajeva, u dijelu države koji se sada odaziva na PC, ali opet mi moramo plaćati nesposobnost naših političara koji nisu u stanju natjerati da plate one koji su dug i napravili, pa sada udaraju tamo gdje mogu - kod svog stada. Dovoljno mi je što me država pljačka na mojim dugovanjima gdje stigne, sada treba da me pljačka i zbog tuđih dugova... smiješno.
Tvoj post već ima smisla, znam ja sve to, kao što znam da je većina tog duga napravljena prije Sarajeva, u dijelu države koji se sada odaziva na PC, ali opet mi moramo plaćati nesposobnost naših političara koji nisu u stanju natjerati da plate one koji su dug i napravili, pa sada udaraju tamo gdje mogu - kod svog stada. Dovoljno mi je što me država pljačka na mojim dugovanjima gdje stigne, sada treba da me pljačka i zbog tuđih dugova... smiješno.
-
MAN-lion's coach
#9 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:28, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#10 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
---------------------------------------------------van Basten wrote:normalno da ću shvatiti lično kada , pod plaštom cinizma, neko meni spočitava nedostatak ljudskosti zato što je neko eto ložio cipele i ja sada to trebam kao plaćati. Tako postavljena stvar jeste glupost i ništa više. Igra se na kartu patetike, bez ikakvih valjanih razloga koji bi podržali odluku. Uostalom, neko ko je ložio cipele najmanje je trošio plin.
koliko znam sa RS su prebili dugove,odnosno dogovorili procentualne iznose-pošteno i pravilno da li je ne znam,ali je tako.Ostaje i dalje fol,da je grad u ratu trošio plin i to nemilice,jer je bio đabe tada,na neekonomičan način,plus curenja,a sada plačaju legalni korisnici.Pa neboderi sa centralnim gijanjem su uvodili plin,grijali se i elegantno se vratili na cg,a račune ostavili nama.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
izgleda da komunizam i dalje živi u pojedinim kompanijama u BiH ali i u ljudskim umovima
-
zonbirile
#12 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
------------------------------------komi wrote:izgleda da komunizam i dalje živi u pojedinim kompanijama u BiH ali i u ljudskim umovima
bilo je svima prema potrebama,a računi levatima.
- vol-taren
#13 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
"Cist" primjer nesposobnosti vodjenja jedne drzavne firme. Najlakse je udariti po dzepu krajnjeg kupca. To je i malo dijete sposobno uraditi ... ma da ne vrijedjam nasu lijepu djecu ... nema se s cim uporediti 
-
zonbirile
#14 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
-----------------------------------------------vol-taren wrote:"Cist" primjer nesposobnosti vodjenja jedne drzavne firme. Najlakse je udariti po dzepu krajnjeg kupca. To je i malo dijete sposobno uraditi ... ma da ne vrijedjam nasu lijepu djecu ... nema se s cim uporediti
problem je što su ratni krajnji korisnici izvukli guzicu,zahvaljujući vlasti.Mi plaćamo "galantnost","čovjekoljublje i ratni merhamet",pljačkaša iz vlasti.Država je ta koja je omogućila grijanje svima,sada neka i plati.
-
gradjaninSa
#15 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
ovaj dug je stara priča i otplaćujemo ga već neko vrijeme
nisam baš vidio neke reakcije ranije
osnovna stvar za mene je da sam
za gas koji sam trošio tokom rata već, poslije rata, platio paušalan iznos ...
pohvalili me, rekli: "Tako je najbolje, sve odjednom, u gotovini"
zašto sad opet nešto plaćam ???
ali najgore je kad mi sad zaračunaju nešto što sam već potrošio i platio "retroaktivno"
nisam baš vidio neke reakcije ranije
osnovna stvar za mene je da sam
za gas koji sam trošio tokom rata već, poslije rata, platio paušalan iznos ...
pohvalili me, rekli: "Tako je najbolje, sve odjednom, u gotovini"
zašto sad opet nešto plaćam ???
ali najgore je kad mi sad zaračunaju nešto što sam već potrošio i platio "retroaktivno"
- Haris.ba
#16 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Kažu u Vladi Federacije sutra vanredna sjednica povodom pisanja na forumu sa-x -a o nepravdi plaćanja "ratnoga gasa". Planira se poništiti odluka o uvođenju tog poreza, i sve prijašnje uplate vratiti.
Plaćati će te, i još biti zahvalni što možete plaćati. Ako kome smeta - ode i odjavi se u Sarajevogas. Ko vas ba pita.
Plaćati će te, i još biti zahvalni što možete plaćati. Ako kome smeta - ode i odjavi se u Sarajevogas. Ko vas ba pita.
- nokia6170
#17 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Ova ratna dugovanja ne treba placati. Zakon o obligacionim odnosima propisuje da svi ti dugovi zastarjevaju nakon godinu dana. Ovo je cista navlakusa da pokusaju da naplate nesto na sta nemaju pravo.
Član 467 Jednogodišnji rok zastare (ZOO 378 izmijenjen)
(1) Zastarijevaju za jednu godinu:
1. potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za
dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za
potrebe domaćinstva;
Pitanje ratnog duga za plin se mora drugacije rjesavati, a ne na ovaj nacin.
Član 467 Jednogodišnji rok zastare (ZOO 378 izmijenjen)
(1) Zastarijevaju za jednu godinu:
1. potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za
dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za
potrebe domaćinstva;
Pitanje ratnog duga za plin se mora drugacije rjesavati, a ne na ovaj nacin.
- Haris.ba
#18 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Ti misliš da su oni u vladi tolike tarabe? Kada treba uzeti pare laganini - vjeruj mi nisu.nokia6170 wrote:Ova ratna dugovanja ne treba placati. Zakon o obligacionim odnosima propisuje da svi ti dugovi zastarjevaju nakon godinu dana. Ovo je cista navlakusa da pokusaju da naplate nesto na sta nemaju pravo.
"Ratni dug za gas" je ustvari POREZ. A u biti ti možeš porez uvesti na broj plavih latica u cvijeću u stanu. Jedina je stvar da li se krše načela poreznog sistema. Ali koga to zanima?
-
zonbirile
#19 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
ma krši se logika,zdrav razum.Cijeli grad trošio enormno,a sada plačaju legalni korisnici-nigdje veze s vezom.
-
AdnanSA
#20 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Meni dođe da odjavim plin. Naplatili mi 14 KM od početka godine do sada na ime ratnog duga, plus 226 KM što sam potrošio u aprilu.
Preskupo je sve to izašlo.
Individualni korisnici plačaju razliku zato što korisnici što se griju preko toplana plačaju premalo.
Treba im dići na 2,2 KM po kvadratu preko čitave godine.
Individualni korisnici plačaju razliku zato što korisnici što se griju preko toplana plačaju premalo.
-
zonbirile
#21 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
-------------------------------------------AdnanSA wrote:Meni dođe da odjavim plin. Naplatili mi 14 KM od početka godine do sada na ime ratnog duga, plus 226 KM što sam potrošio u aprilu.
kad skontaš 14KM na 4 mjeseca nije puno,ali stvar je principa,jebanja u zdrav mozak.
- nokia6170
#22 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Pa ako je porez opet se zna kako se porezi uvode i na koji nacin se obracunavaju. Uz bilo kakav racun za bilo koju sulugu moze ici samo cijena usluge + PDV.Haris.ba wrote:Ti misliš da su oni u vladi tolike tarabe? Kada treba uzeti pare laganini - vjeruj mi nisu.nokia6170 wrote:Ova ratna dugovanja ne treba placati. Zakon o obligacionim odnosima propisuje da svi ti dugovi zastarjevaju nakon godinu dana. Ovo je cista navlakusa da pokusaju da naplate nesto na sta nemaju pravo.
"Ratni dug za gas" je ustvari POREZ. A u biti ti možeš porez uvesti na broj plavih latica u cvijeću u stanu. Jedina je stvar da li se krše načela poreznog sistema. Ali koga to zanima?
- Haris.ba
#23 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Ko što je na telefonskim računima?nokia6170 wrote: Pa ako je porez opet se zna kako se porezi uvode i na koji nacin se obracunavaju. Uz bilo kakav racun za bilo koju sulugu moze ici samo cijena usluge + PDV.
Isto je i sa plinom.
I gdje piše da na računu za bilo koju uslugu može ići samo cijena usluge + pdv? U zakonu o zaštiti potrošača? Taj zakon vrijedi onoliko koliko papir na kome je oštampan. Ili drugačije rečeno - dobar je za obrisati guzicu, ili da ne budem vulgaran - zadnjicu.
-
zonbirile
#24 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
-----------------------------------------Haris.ba wrote:Ko što je na telefonskim računima?nokia6170 wrote: Pa ako je porez opet se zna kako se porezi uvode i na koji nacin se obracunavaju. Uz bilo kakav racun za bilo koju sulugu moze ici samo cijena usluge + PDV.Eto, godinama se plaća rtv taksa, koja je ustvari porez. Pa ne vidjeh da ih je iko dobio na sudu. Jest, da se bh telekom žali da je izgubio 50.000 korisnika zbog toga. Pa lijepo, kome smeta odjavi fiksni - jer druge opcije nema.
Isto je i sa plinom.
I gdje piše da na računu za bilo koju uslugu može ići samo cijena usluge + pdv? U zakonu o zaštiti potrošača? Taj zakon vrijedi onoliko koliko papir na kome je oštampan. Ili drugačije rečeno - dobar je za obrisati guzicu, ili da ne budem vulgaran - zadnjicu.
mislim da se ne diskutuje o meritumu,nego o tehničkim detaljima naplate.Nije bitno,porez,PDV,prikaz računa,fol je da su ratnu potrošnju sviju,svalili na sadašnje korisnike.Ratni se vratili na centralno,struju,drva-kapiš?
- Haris.ba
#25 Re: Cijene iz BH Gasa i ratni dug
Jednostavno - čekalo se da se dug oprosti. Ili se čekalo da će doći neki dobri donator i to srediti. I svi mi znamo da haman poslije rata svake godine pred sklapanje ugovora sa Rusima o isporuci plina ova priča vrtila po medijima nekoliko dana. Izmišljali se svi mogući i nemogući potezi od prebijanja klirinškog duga do duzanja kredita Bh gasa. I niko nije htio da to riješi - jer nije morao. A kada je došla voda do grla i Rusi rekli da neće više da ih zavlačimo - trenutni potrošači su ostali da plate ceh. To ti je ko ona priča: koga gazda zadnjeg u kafani zatekne - taj plaća.zonbirile wrote:mislim da se ne diskutuje o meritumu,nego o tehničkim detaljima naplate.Nije bitno,porez,PDV,prikaz računa,fol je da su ratnu potrošnju sviju,svalili na sadašnje korisnike.Ratni se vratili na centralno,struju,drva-kapiš?
Taj gas je potrošen. Da li su cijevi puštale u ratu i plin se trošio neracionalno - uopće nije važno. Jer to je bio rat. Da li bi bilo pošteno da je ovaj dug preuzeo kanton i da ga indirektno plaćaju i oni koji ni plina nisu primirisali? Znamo mi da je nepošteno što su korisnici toplana izuzeti od ovoga. Jer često i danas u zgradama koje danas koriste centralno mogu se naći cijevi iz rata za plinsku instalaciju. Ali toplane su zaštićene ko međedi. I njih nikakva poskupljenja ne diraju. Ne zato što imaju neku protekciju - već su nesposobni da naplate svoja potraživanja, pa neće niko da svakako lošu situaciju gdje platiše plaćaju za neplatiše učine još gorom. Ne naravno iz dobrih pobuda - već zato što para jednostavno nema.
I ti i ja i svi korisnici usluga Sarajevogasa plaćati će račune. I još biti zahvalni što možemo da imamo uopšte gas da plaćamo.