Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

lamarab

#26 Re: Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Post by lamarab »

melac wrote:
slavkoimamodilera wrote:Covjek ocekuje projekat u kojem ce znati tacno koliko koje gradje ide, a vi mu pricate o kvadratima :-) Kad odes kupovat gradju ide se kupovat u kubicima i cijenu ti i onaj zadnji drvosjeca u Vucjoj luci kaze cijenu u kubicima prema tome nemojte zamajavat covjeka... :-)
Valjda mi koji smo inženjeri građevine i koji stalno radimo s time, znamo kako se obračunava krvona konstrukcija. Istina je da se grđa kupuje u kubicima, ali kada se radi predmjer krovne konstrukcije radi se po horizontalnoj, neki i po kosoj, projekciji krova. Npr. ako se daje ponuda nekom izvođaču, on će te pitati kolika je horizontalna projekcija krova, s tom informacijom on već ima okvirno sve potrebne informacije o utrošku svih ostalih materijala ( naravno da zavisi i od kompikovanosti same krovne konstrukcije ), ali kada je u pitanju krovna konstrukcija obračun se radi po horizontalnoj projekciji krova.
upravo tako:)
dariva

#27 Re: Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Post by dariva »

pozdrav za sve forumase. :D trebao bi mjenjati krovnu konstrukciju dali mi moze ko izracunati koliko mi gradje treba naravno rogovi,letva ma sve sto treba kuca je sledeci dimenzija sirina kuce je 10,30 m,i duzina je 8,30m.znaci klasisni krov na 2 vode bez badja.krov ide znaci na sirinu kuce,hvala u naprijed :razz:
shibonja

#28 Re: Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Post by shibonja »

dariva wrote:pozdrav za sve forumase. :D trebao bi mjenjati krovnu konstrukciju dali mi moze ko izracunati koliko mi gradje treba naravno rogovi,letva ma sve sto treba kuca je sledeci dimenzija sirina kuce je 10,30 m,i duzina je 8,30m.znaci klasisni krov na 2 vode bez badja.krov ide znaci na sirinu kuce,hvala u naprijed :razz:

Do 5000 km,bez crijepa
_ado_

#29 Re: Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Post by _ado_ »

Ja sam mjenjao krov na kuci skoro pa identicnih dimenzija, prije nepune tri godine. Krov ima jednu badzu.
Gradja me kostala oko 3800 km. Dimezija greda je 16x14 cm, iako je vecina predlagala 12x14 cm. Isli smo sa duplim 'pantama'. Za 'potkov' smo koristili brodski pod umjesto lamperije, koja je jeftinija varijanta. Znaci, nismo pokusavali sfuseriti, vec ici na neku malo skuplju varijantu jer pravimo kucu za sebe.

Gradju smo kupovali negdje oko Pala i tako ustedili nesto para u odnosu na kupovinu u Sarajevu.
edit: Tek sad vidim da si u Tuzli, tako da ne znam da li su tamo drukcije cijene.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#30 Re: Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Post by F&N »

Pozz jedno pitanje za sve ljude koji se razumiju u ovu struku:
1. Koja je okvirno cijena krova kod gradnje stambenog objekta (crijep ili lim)
2. Koja je razlika izmedju standardnih krovova (crijep, lim, šindra) i ravnih krovova kao na zgradama i koji je isplativiji.
Hemel

#31 Re: Cijene gradje za krovnu konstrukciju???

Post by Hemel »

F&N wrote:Pozz jedno pitanje za sve ljude koji se razumiju u ovu struku:
1. Koja je okvirno cijena krova kod gradnje stambenog objekta (crijep ili lim)
2. Koja je razlika izmedju standardnih krovova (crijep, lim, šindra) i ravnih krovova kao na zgradama i koji je isplativiji.
Bas si udrobio.

Odmah da ti kaze, za detaljnije i preciznije informacije moras naci nekoga ili arhitektu ili dobrog majstora za krovove.
Cijene rezane gradje opet zavise od regije do regije, od kvaliteta, suhoce...ali mislim da je od 320-400 km/m3
Cijena jednog krova zavisi od dimenzija objekta, slozenosti, kvaliteta(kojeg zelis), pokrova...Zato kazem da ti treba neko ko ce prvo nacrtati pa izmjeriti koliko ti cega treba.

Od svih navedenih vrsta krovova, mislim(moje misljenje) da je ravni krov najgori. Sindra se na nasim podrucjima pokazala kao losa, Lim ima svojih mana i prednosti a ja uvijek dajem prednost kvalitetnom crijepu.
Post Reply