Ovo je bolno tacno i ono sto me najvise nanerviralo kada je doneseno u formi zakona.Jos samo da dodam da je cijena litra goriva na maximumu bila 2,56KM onda kada je barel kostao preko 150 $,sada je cijena barela Ne vise od 85$ a cijena kod nas 2,40KM.I jos da dodamU normalnim zemljama onaj ko bi pokusao oformiti udruzenje naftasa kiselio bi se iza resetakasasvim je ocito da iskoristavaju monopolski polozaj i dogovaraju cijene a drzava ni prstom da makne!metronom wrote:A zasto se cijena litre goriva zaokruzuje na 0,05 KM? Razumio bih da se racun na kraju zaokruzi na 5 feninga, ali cijena litre goriva... Gorivo nije pakovano u ambalazu od litar pa da mozete kupiti fino flasu i onda joj cijena mora prema zakonu biti zaokruzena na 0,05. Za robu koja se nalazi u tecnom stanju i prodaje bez ambalaze se po mom misljenju ne bi smjelo koristiti zaokruzivanje na 5 pf. Nema logike.
Ovako ispada, da bi prodavac recimo, uzimajuci u obzir svoju trenutnu kalkulaciju,mogao smanjiti cijenu za 4 pf, ali mu to drzava ne dozvoljava, te on na taj nacin po svakom litru zaradi i ta 4 dodatna feninga.
Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Moderator: anex
-
Glanzer
#26 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
- fidoremilienko
#27 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Za našu državu, znam da je u pitnaju mafija, naftaši+političari!
-
Glanzer
#28 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Ma kakvo petljanje s gorivom nema sanse bar kada je o brendiranim pumpama rijec.Svi od EP-a do OMV-a imaju ugradene sonde koje su uvezane s poreskom upravom koje pokazuju kvalitet goriva.Marze su im jako velike zagarantovano uzimaju extraprofit dogovorom cijena.Septik wrote:Barrel jeste pao, ali je US $ skočio, a nafta se ipak plaća u toj valuti.
Poređenja radi...srednji kurs US $=KM centralne banke BiH je 14.06.2011 bio 1USD=1,36256, a sa današnjim danom je 1,505295, što je samo po sebi skok od 10,47%.
Naftaši imaju razliku u cijeni 8-13% i među njima vlada konkurencija kao i u bilo kojoj drugoj branši.
Građane BiH direktno dere država akcizama i nametima. I naftaši to rade, ali ne direktno cijenom, nego petljanijom oko goriva, što građani ispaštaju većom potrošnjom i popravcima zbog istih.
- Dozer
#29 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Cinjenica je da je drzava = nigdje veze.
Samim tim je cinjenica i da nema ama bas nikakve kontrole bilo cega, pa tako ni goriva po kvalitetu, a jos manje po cijenama.
Ali ima jos jedna cinjenica - sljedeca godina ce biti finansijski horor u "drzavi". A taj horor ce za sobom povuci i mnogo cega drugog. Prvenstveno ce skociti cijena svega i svacega, a samim tim i goriva, i to bez obzira na cijene na svjetskom trzistu. Barel moze biti i 2$, ovdje ce litar i dalje biti isto toliko, tj. 2$.
Sljedece na redu ce biti nova masa nezaposlenih, cime automatski opada i ukupna kupovna moc (za sad se drzi, ali samo u par gradova, ostalo je opet = nigdje veze), sto ce opet dovesti do povecanja cijena na prethodno povecanje, a nadalje i nestajanje cijele mase malih privrednika i masovno zatvaranje privatnog poduzetnistva.
U svemu tome ce naftasi popusiti nemilice, pa ce biti i zatvaranja pumpi. OMV je ovo vec skontao, i to je u stvari razlog zasto se povlaci sa ovog trzista. Uzeli su nas lopatom, i sada nece da krenu u minus koji neminovno dolazi u narednih par mjeseci. Umjesto toga su skontali da profit zadrze, i to u punom obimu, sto ce zasigurno postici odlaskom i prodajom pumpi rusima.
Samim tim je cinjenica i da nema ama bas nikakve kontrole bilo cega, pa tako ni goriva po kvalitetu, a jos manje po cijenama.
Ali ima jos jedna cinjenica - sljedeca godina ce biti finansijski horor u "drzavi". A taj horor ce za sobom povuci i mnogo cega drugog. Prvenstveno ce skociti cijena svega i svacega, a samim tim i goriva, i to bez obzira na cijene na svjetskom trzistu. Barel moze biti i 2$, ovdje ce litar i dalje biti isto toliko, tj. 2$.
Sljedece na redu ce biti nova masa nezaposlenih, cime automatski opada i ukupna kupovna moc (za sad se drzi, ali samo u par gradova, ostalo je opet = nigdje veze), sto ce opet dovesti do povecanja cijena na prethodno povecanje, a nadalje i nestajanje cijele mase malih privrednika i masovno zatvaranje privatnog poduzetnistva.
U svemu tome ce naftasi popusiti nemilice, pa ce biti i zatvaranja pumpi. OMV je ovo vec skontao, i to je u stvari razlog zasto se povlaci sa ovog trzista. Uzeli su nas lopatom, i sada nece da krenu u minus koji neminovno dolazi u narednih par mjeseci. Umjesto toga su skontali da profit zadrze, i to u punom obimu, sto ce zasigurno postici odlaskom i prodajom pumpi rusima.
- Optimus Prime
#30 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Nije da zelim da vam kvarim raspravu, ali koliko ja znam gorivo u BiH je medju jeftnijim u Evropi, ustvari najjeftnije ako se izuzmu Rusija i Ukrajina.
http://www.amzs.si/?podrocje=18
Prosjecna cijena goriva iznosi oko 1,4 eura, i skoro je ista i za benzin i diesel, a odokativno ima najmanje 10 zemalja u kojim je diesel skuplji, izmedju ostalih i Svicarska i V. Britanija.
Prosjecna cijena goriva iznosi oko 1,4 eura, i skoro je ista i za benzin i diesel, a odokativno ima najmanje 10 zemalja u kojim je diesel skuplji, izmedju ostalih i Svicarska i V. Britanija.
- zateznistub
#31 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Da li su i plate jeftinije?Optimus Prime wrote:Nije da zelim da vam kvarim raspravu, ali koliko ja znam gorivo u BiH je medju jeftnijim u Evropi, ustvari najjeftnije ako se izuzmu Rusija i Ukrajina.
Sto se tice cijena nafte u bih razlog je jasan ko dan-cista pljacka. Dobro znaju da je najvise vozila koja koriste dizel gorivo i lovu koju kupe preko marzi za vlasnike pumpi i drzava preko PDV-a.
Zasto bi se drzava bunila i smanjivala cijene dizela i time vadila pare iz svog dzepa.
- Optimus Prime
#32 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Da, plate su manje, ako se izuzme Srbija,Makedonija, Albanija, Kosovo, pa i Bugarska koje su otprilike tu negdje, a sve redom placaju visu cijenu goriva.zateznistub wrote:Da li su i plate jeftinije?Optimus Prime wrote:Nije da zelim da vam kvarim raspravu, ali koliko ja znam gorivo u BiH je medju jeftnijim u Evropi, ustvari najjeftnije ako se izuzmu Rusija i Ukrajina.
Sto se tice cijena nafte u bih razlog je jasan ko dan-cista pljacka. Dobro znaju da je najvise vozila koja koriste dizel gorivo i lovu koju kupe preko marzi za vlasnike pumpi i drzava preko PDV-a.
Zasto bi se drzava bunila i smanjivala cijene dizela i time vadila pare iz svog dzepa.
Sa obzirom da nafta na svjetskom trzistu za sve kosta podjednako, i da su troskovi rafiniranja te njen prevoz otprilike isti mislim da situacija i nije toliko losa.
Naravno drzava bi mogla smanjiti dadzbine i o tome se da raspravljati mada u ovom trenutnku kada stojimo pred bankrotom to vjerovatno ne dolazi u obzir.
Poenta je ta da ova hipoteza o legalnoj pljacki ne pije vode.
- pametolog
#33 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
cijene goriva u razlicitim drzavama nije lako porediti, jer pored cijene same sirove nafte i kursa dolara (cesto jedno ide gore a drugo dole, tako da u prosjeku sve ostaje manje-vise isto) svaka drzava dodaje razne poreze/putarine/takse/kakogoddasezove, mimo PDV. Tako i kod nas postoji putarina i tzv posebni porez koji se dodaje u apsolutnom iznosu a ne u procentima, i nije isti za dizel i za benzin.
Sto se tice profitabilnosti, Turci su odustali upravo zbog male profitabilnosti (osim ako ne muljas), OMV u zadnjih godina zvanicno radi sa gubitkom i zato i prodaje svoj biznis nekome ko ce biti spreman negdje malo zavrnuti.
Sto se tice profitabilnosti, Turci su odustali upravo zbog male profitabilnosti (osim ako ne muljas), OMV u zadnjih godina zvanicno radi sa gubitkom i zato i prodaje svoj biznis nekome ko ce biti spreman negdje malo zavrnuti.
- Optimus Prime
#34 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
I jos da dodam moje cjenjeno misljenje
Ja mislim da bi za drzavu bilo cak pametnije da cijene nafte dodatno uveca za nekih 10% u cilju jos stedljivijeg ponasanja. Sa obzirom da smo prosle godine platili skoro milijardu maraka deviza u tu svrhu, dotano povecanje cijene bi sigurno smanjilo nas trgovacki deficit za nekih 50-100 miliona KM godisnje, a bilo bi i pozitivnih efekata na zdravlje nacije, sa obzirom da bi mnogi od nas cesce malo prosetali ili uvalili dupe na biciklo.
Ja mislim da bi za drzavu bilo cak pametnije da cijene nafte dodatno uveca za nekih 10% u cilju jos stedljivijeg ponasanja. Sa obzirom da smo prosle godine platili skoro milijardu maraka deviza u tu svrhu, dotano povecanje cijene bi sigurno smanjilo nas trgovacki deficit za nekih 50-100 miliona KM godisnje, a bilo bi i pozitivnih efekata na zdravlje nacije, sa obzirom da bi mnogi od nas cesce malo prosetali ili uvalili dupe na biciklo.
- Intimus
#35 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Ovako su do prije nekoliko godina tvrdili i za usluge BH Telecoma za usluge telefonije i interneta... sve dok nije dosla konkurencija.Optimus Prime wrote:Nije da zelim da vam kvarim raspravu, ali koliko ja znam gorivo u BiH je medju jeftnijim u Evropi, ustvari najjeftnije ako se izuzmu Rusija i Ukrajina.
I sada, a i decenijama prije, auto je na ovim prostorima smatran luksuzom, prestižom, počesto i sredstvo za iživljavanje, a najmanje potreba. Koliko samo košta polaganje vozačkog ispita, od obuke u auto školi, pa ljekarsko, pa rijetko ko položi iz prvog puta... nisam siguran, mislim da je negdje oko 1.500 KM!?
"Strategija razvoja" (čitaj održavanja stanja i preživljavanja) ove države - preciznije vladajućih garnitura, svodi se na ubiranje harači putem javnih preduzeća (voda, struja, plin, telekom...), a tu su onda i porezi na gorivo, hranu, lijekove, jednom riječi osnovne životne potrebe.
Zato su poređenja nas i normalnih evropskih država daleko od bilo kakve zdrave logike.
I još samo da dodam, često mi zapara uši fraza "da je ova vlast (ove vlasti) nesposobna"!?
Itekako sposobna, samo što njih osim njihovih plata i privilegija i pravilnog razmještaja uže i šire rodbine ništa drugo i ne zanima!!
Lijepo čovjek napisao odmah nakon uvodnog posta ove teme:
@motorola01
... Jednostavno u ovoj drzavi se vodi,kako to nas narod zna reci seljacka politika.Kod nas nema neke visoke politike niti je ima ko provoditi.Sve go seljak.I ti papci su shvatili da narod kupuje samo dizele(opet to je sve seljak pokrenuo od golfa dvojke pa nadalje,imas milion sad vec mitova) i fino se dogovorili da sad kod nas,posto nista nije normalno ne bude ni to normalno.I tako na kraju dobijes ovo cijenu dizela.Znaci kod nas pored ulazne cijene dizela i svim mogucih i nemogucih akciza,u okviru formiranja cijene dizela imas i stavku trgovackog bezobrazluka i seljacke politike
- branimir stulic
#36 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Jos uvijek je gorivo u BiH jeftino... Svaki dan hiljade auta po Sarajevu.. a u njima po jedno sjedi i laganini. I to ne samo skupa auta novokomponovanih bogatasa i tajkuna. Ima i Golfova 2, dakle siroke narodne mase voze... Neka brate. Neka voze. Dabogda benzin 10 maraka bio. Ima Bosnjo para ...
- just principe
#37 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
branimir stulic wrote:Jos uvijek je gorivo u BiH jeftino... Svaki dan hiljade auta po Sarajevu.. a u njima po jedno sjedi i laganini. I to ne samo skupa auta novokomponovanih bogatasa i tajkuna. Ima i Golfova 2, dakle siroke narodne mase voze... Neka brate. Neka voze. Dabogda benzin 10 maraka bio. Ima Bosnjo para ...
i ja kazem isto to ali za cigare, jer realno gledano vise je potrebnije auto nego kutija cigara
-
SundanceKid
#38 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Nije gorivo jeftino, nit narod ima para, vec je nasem narodu mozak okrenut drugacije, pa mu je stavka "gorivo i auto" na listi prioriteta pozicionirana na drugom mjestu, odmah iza stavke "hljeb". Gorivo je skupo, a siroke narodne mase voze jer je alternativa zvana GRAS katastrofalna, sa skromnim linijama, pa se bas i nema nekih opcija drugih, a auto ti omoguci da odes na poso i zaradis hljeb...branimir stulic wrote:Jos uvijek je gorivo u BiH jeftino... Svaki dan hiljade auta po Sarajevu.. a u njima po jedno sjedi i laganini. I to ne samo skupa auta novokomponovanih bogatasa i tajkuna. Ima i Golfova 2, dakle siroke narodne mase voze... Neka brate. Neka voze. Dabogda benzin 10 maraka bio. Ima Bosnjo para ...
Ne sporim naravno da je kod nas to naopako, i da nam je mentalitet los. Ne znamo mi da je auto luksuz, pa onda sve para sto imamo, prvo damo na auto, pa onda na ostalo....al eto, nemoj bas generalizirat sve u isti kos...nije to bas tako..
- Comrad
#39 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
E ako je jedno auto za porodicu luksuz u 21 vijeku onda jbg.
Cuj luksuz... Da imamo iole organizovan javni prijevoz, ja bih prvi prestao koristiti auto za prevoz do posla. Zasto se maltretirati oko parkinga, goriva..fino sjednes ko covjek i voze te, boli te briga. Ali sa ovakvim javnim prevozom, kojeg sam koristio nekih 7-8 godina NEMA SANSE, makar ne imao sta da jedem, natocit cu benzina da dodjem na posao. I siguran sam da nema te osobe koja ce komfor automobila zamjeniti GRAS-om. One jutarnje guzve shvatam, ali kad ti krenes na posao, pa ti nema trole, tramvaja..onda dodje jedan pun ko sibica, puna i stanica, ljudi smrde, svadjaju se, tersaju, nerviraju, reva pegla, djecurlija ona pusta muzike po mobitelima...pa jbt dodjes na posao mrtav umoran, a tek 8h ujutro. I onda ti kraj radnog, ajmo opet ista tortura.
Da se sredi stanje sa javnim prijevozom, smanjila bi se i potreba za tolikim automobilima. Dok je ovakvo stanje, svaka osoba ce jedva cekati da kupi bilo kakvo auto i kutarise se tramvaja, buseva, trola...
p.s. I nikako da skontam vise ove sto nas uporedjuju sa Evropom. Pa mi fenjerasi sa Albanijom se ne mozemo ni u cemu porediti sa ostatkom evrope. Kod njih da je gorivo 10 maraka, opet je jeftinije nego kod nas.
Da se sredi stanje sa javnim prijevozom, smanjila bi se i potreba za tolikim automobilima. Dok je ovakvo stanje, svaka osoba ce jedva cekati da kupi bilo kakvo auto i kutarise se tramvaja, buseva, trola...
p.s. I nikako da skontam vise ove sto nas uporedjuju sa Evropom. Pa mi fenjerasi sa Albanijom se ne mozemo ni u cemu porediti sa ostatkom evrope. Kod njih da je gorivo 10 maraka, opet je jeftinije nego kod nas.
- poznanik
#40 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Prosječna visina mjesečne plate u BiH među najnižim je u toj istoj Evropi, kupovna moć stanovništva BiH je pri dnu.Optimus Prime wrote:Nije da zelim da vam kvarim raspravu, ali koliko ja znam gorivo u BiH je medju jeftnijim u Evropi, ustvari najjeftnije ako se izuzmu Rusija i Ukrajina.
Prosjecna cijena goriva iznosi oko 1,4 eura, i skoro je ista i za benzin i diesel, a odokativno ima najmanje 10 zemalja u kojim je diesel skuplji, izmedju ostalih i Svicarska i V. Britanija....
jos da dodam moje cjenjeno misljenje
Za jednu prosječnu mjesečnu platu u BiH, moguće je kupiti manje od 200 litara goriva. Koliko goriva za svoju prosječnu platu može kupiti Švicarac, Britanac…?
- Optimus Prime
#41 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
I sta sad?poznanik wrote:Prosječna visina mjesečne plate u BiH među najnižim je u toj istoj Evropi, kupovna moć stanovništva BiH je pri dnu.Optimus Prime wrote:Nije da zelim da vam kvarim raspravu, ali koliko ja znam gorivo u BiH je medju jeftnijim u Evropi, ustvari najjeftnije ako se izuzmu Rusija i Ukrajina.
Prosjecna cijena goriva iznosi oko 1,4 eura, i skoro je ista i za benzin i diesel, a odokativno ima najmanje 10 zemalja u kojim je diesel skuplji, izmedju ostalih i Svicarska i V. Britanija....
jos da dodam moje cjenjeno misljenje
Za jednu prosječnu mjesečnu platu u BiH, moguće je kupiti manje od 200 litara goriva. Koliko goriva za svoju prosječnu platu može kupiti Švicarac, Britanac…?
Znaci iz razloga sto imamo tri puta manje place, ti mislis da valjda neka veca sila treba da nam obezbijedi tri puta nize cijene kako bi neka kosmicka pravda bila zadovoljena.
Postoje objektivni razlozi zasto te zemlje imaju vece plate i veci zivotni standard. Mi 100% ovisimo o uvozu nafte koja na svjetskom trzistu u godisnjem prosjeku nikad nije bila veca. Bas iz tog razloga upravo trebamo dodatno oporezovati gorivo kako bi se zastitili od veceg odliva deviza.
-
talić
#42 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Cijena goriva se sastoji od :Rafinerijske cijene, poreza na mineralna goriva i taksi, PDV-a i trgovačke marže. Mislim da su u većini zemalja u Europi PDV, porez na mineralna goriva i takse znatno više nego kod nas i ako se uzme u obzir kvalitet goriva onda je ono kod nas najskuplje. Jedan od problema je što imamo jako mnogo pumpi na broj automobila i realno malu prodaju pa se vlasnici pokrivaju visokim maržama i prodajom lošeg goriva.
- Dozer
#43 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Tacno tako. S druge strane, drzava je ta koja mora imati sluha i osjecaja za generalno stanje drzave i nacije, i onda u skladu s tim formirati namete i harace za bilo sta, pa tako i gorivo. Kod nas je sve to obrnuto naopacke, pa se prvo razmislja o nametima, kojima se po svaku cijenu pokusava pratiti EU koja je daleko ispred nas po standardima svake vrste.
I onda se dodje u situaciju da je cijena barela nafte (159 l) na trzistu 85$, sto je 0,55$ po litri ili 0,82 KM ili 0,42 EUR.
Dakle, na osnovu nameta i marzi kod nas se po litri cijena od nabavne dize od 1,40 do 1,60 KM, a u EU od 1,60 do 1,80.
Ne znam koji je tacno prosjek plata u EU, ali sigurno nije ispod 1.000 EUR, odnosno 1950 KM, i kada to uporedimo sa domacim prosjekom od oko 800 KM (sto je za oko 58% nize od EU) i cijenom goriva koja je samo neznatno niza od cijena u EU, racunica je porazavajuca...
I sve to komplet pada na teret i obraz vlastodrzaca i precizno pokazuje koliko oni uopste brinu o narodu. Mada, to sve vec znamo, zar ne?
I onda se dodje u situaciju da je cijena barela nafte (159 l) na trzistu 85$, sto je 0,55$ po litri ili 0,82 KM ili 0,42 EUR.
Dakle, na osnovu nameta i marzi kod nas se po litri cijena od nabavne dize od 1,40 do 1,60 KM, a u EU od 1,60 do 1,80.
Ne znam koji je tacno prosjek plata u EU, ali sigurno nije ispod 1.000 EUR, odnosno 1950 KM, i kada to uporedimo sa domacim prosjekom od oko 800 KM (sto je za oko 58% nize od EU) i cijenom goriva koja je samo neznatno niza od cijena u EU, racunica je porazavajuca...
I sve to komplet pada na teret i obraz vlastodrzaca i precizno pokazuje koliko oni uopste brinu o narodu. Mada, to sve vec znamo, zar ne?
-
zippoo87
#44 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
gorivo je preskupo za nas standard i tu nema price
evo kolega povis i objasni a prosjecna plata je i veca od milju eura na zapadu
e sada vidim neki bi da gorivo bude i skuplje ali niko ovdje ne spomenu ni p od rijeci privreda i koliko je ista vezana za gorivo
svako preduzece,nebitno cime se bavi,mora imati vozni park i trositi gorivo,sto za samu proizvodnju sto za transport
zamislite samo da jos poskupi gorivo,privrednici (mali,oni veliki su se nakrali) bi bili unisteni,gradjevinari isto i jos mnogi drugi
bilo je skoro na hayatu kalkulacija cijena goriva i ono sto me iznenadilo je podatak da ako je cijena goriva 2.40 KM
cak 1.30 KM ide drzavi za posebne akcize i pdv a znaci 1.10 KM ide naftasima i ako sada oduzmemo onu cijenu sirove nafte sto neko u postu spomene,tacno dodje da marza naftasa i nije veca od 8-13 %
a komedija je da opet imamo najgore puteve u evropi a najvise drzavi dajemo
drugo bi bilo da je privrednicima jeftiniji dizel(plavi dizel) pa da makar poskupljenja neprave lancanu reakciju a narodu kako bude
evo kolega povis i objasni a prosjecna plata je i veca od milju eura na zapadu
e sada vidim neki bi da gorivo bude i skuplje ali niko ovdje ne spomenu ni p od rijeci privreda i koliko je ista vezana za gorivo
svako preduzece,nebitno cime se bavi,mora imati vozni park i trositi gorivo,sto za samu proizvodnju sto za transport
zamislite samo da jos poskupi gorivo,privrednici (mali,oni veliki su se nakrali) bi bili unisteni,gradjevinari isto i jos mnogi drugi
bilo je skoro na hayatu kalkulacija cijena goriva i ono sto me iznenadilo je podatak da ako je cijena goriva 2.40 KM
cak 1.30 KM ide drzavi za posebne akcize i pdv a znaci 1.10 KM ide naftasima i ako sada oduzmemo onu cijenu sirove nafte sto neko u postu spomene,tacno dodje da marza naftasa i nije veca od 8-13 %
a komedija je da opet imamo najgore puteve u evropi a najvise drzavi dajemo
drugo bi bilo da je privrednicima jeftiniji dizel(plavi dizel) pa da makar poskupljenja neprave lancanu reakciju a narodu kako bude
- Halcyon
#45 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Kako je moguće da je cijena goriva kod nas bila skoro ista kao i danas u vrijeme kada je barel košao oko 180 dolara? I tada su postojali porezi, i tada je država uzimala sebi, i tada su naftaši krali?
- Dozer
#46 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Pa ocito je moguce...
Tada je cijena skocila, narod i dalje kupovao istim tempom, i skontalo se da nema potrebe da se cijena smanji kada je cijena barela pala.
Drugim rijecima, trenutno i naftasi i drzava uzimaju extra na extra profit. I to nikoga ne zanima, ocito...
Tada je cijena skocila, narod i dalje kupovao istim tempom, i skontalo se da nema potrebe da se cijena smanji kada je cijena barela pala.
Drugim rijecima, trenutno i naftasi i drzava uzimaju extra na extra profit. I to nikoga ne zanima, ocito...
-
SSemir
#47 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
de ti u tu svoju racunicu dodaj: prerada nafte (jer je cijena po barelu SIROVE nafte), onda transport iz nigerije i ostalih odakle se dobavlja nafta. brojni su nameti dok nafta dodje do bih...Dozer wrote:Tacno tako. S druge strane, drzava je ta koja mora imati sluha i osjecaja za generalno stanje drzave i nacije, i onda u skladu s tim formirati namete i harace za bilo sta, pa tako i gorivo. Kod nas je sve to obrnuto naopacke, pa se prvo razmislja o nametima, kojima se po svaku cijenu pokusava pratiti EU koja je daleko ispred nas po standardima svake vrste.
- Ateista
#48 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Jeli to prije par godina kada je cijena kod nas pala na oko 1,70Km bila drugacija cijena transporta i prerade?SSemir wrote:de ti u tu svoju racunicu dodaj: prerada nafte (jer je cijena po barelu SIROVE nafte), onda transport iz nigerije i ostalih odakle se dobavlja nafta. brojni su nameti dok nafta dodje do bih...Dozer wrote:Tacno tako. S druge strane, drzava je ta koja mora imati sluha i osjecaja za generalno stanje drzave i nacije, i onda u skladu s tim formirati namete i harace za bilo sta, pa tako i gorivo. Kod nas je sve to obrnuto naopacke, pa se prvo razmislja o nametima, kojima se po svaku cijenu pokusava pratiti EU koja je daleko ispred nas po standardima svake vrste.
-
motorola01
#49 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Pa to ti sve govori koliko nas sad lupaju po dzepu!!!Jedina ispravka u citiranom tekstu je da je barel bio 147 dolara(najvisa cijena)..Tada je benzin 95-ca bila 2,29KM,a sad kad je barel 85-100 dolara,sada je benzin 2,25...Jedino sto su jos jednu taxu ubacili ili povecali,mislim za 10 feninga(drzava)..Halcyon wrote:Kako je moguće da je cijena goriva kod nas bila skoro ista kao i danas u vrijeme kada je barel košao oko 180 dolara? I tada su postojali porezi, i tada je država uzimala sebi, i tada su naftaši krali?
Ja mislim da se ovdje nema vise sta reci i mislim da treba pokrenuti jednu kvalitetnu temu koja bi i mogla rijesiti neke od problema...Ovdje( u drzavi) i budala vidi da nas vlada hebe ko sansku kozu sa ovim dopustanjem divljanja cijena svega i svacega da bi kroz te vise cijene dobile vise PDV-a i tako napunile budzet za svoja sranja.Od hrane(brasna,kruha i ostalih namirnica) pa do cijene goriva...Eh sad bi trebalo pokrenuti temu koja bi govorila kako se suprostaviti drzavi,njihovim raznoraznim inspekcijama koje navodno rade i koji bi mjere mogle pomoci da se ove cijene smanje i vrate u normalu..Znaci kako shebati drzavu i izvrsiti pritisak na drzavne organe da rade svoj posao za koji dobijaju mjesecno ogromne sume novca????Da li postoji ikakav nacin osim izlaska na ulicu i ne ganjanja politicara po ulici nego ubijanja istih,jer dok neko ne plati glavom ove budale se nece kaniti ovog sr.nja...
Postoji li ikakav normalan put kroz institucije ove nazovi drzave?????
Last edited by motorola01 on 15/12/2011 15:18, edited 1 time in total.
-
motorola01