Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Moderator: anex
-
Trebam te
#126 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Nije plajcka vec su to realne trzisne cijene u svijetu,
svi smo imali povecanje cijena naftnih derivata i neznam sto bi BiH bila izuzetak, jedino ce biti ako vlada ima para i subvencira da potrosac ne placa punu cijenu.

- fidoremilienko
#127 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Evo recimo u DE, cijela litre dizela 1.59 Eur, a benzir 1.69 Eur. Nas i njihov standard, sve je jasno.
-
metronom
#128 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
A sto onda Vlada ne odredi dadzbine na gorivo u fiksnom iznosu po litri, a ne u procentima? Kad su procenti, onda rastom rafinerijskih cijena, raste i iznos dadzbina, te drzava nepotrebno povecava cijenu goriva. Takodje bi se moglo odrediti i da marza bude do nekog fiksnog iznosa, a ne u procentu, jer troskovi koje distributeri imaju za transport, skladistenje i prodaju goriva gotovo uopste ne zavise od cijene goriva.Trebam te wrote:Nije plajcka vec su to realne trzisne cijene u svijetu,svi smo imali povecanje cijena naftnih derivata i neznam sto bi BiH bila izuzetak, jedino ce biti ako vlada ima para i subvencira da potrosac ne placa punu cijenu.
Znaci ako se ne mozemo boriti protiv povecanja rafinerijskih cijena, mozemo i moramo se boriti protiv rasta raznoraznih dadzbina.
-
Ogre
#129 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Šta mislite da li stvarno postoji mogućnost da gorivo pređe cijenu od 3 KM po litri?
http://www.dnevni-list.ba/index.php?opt ... i&Itemid=2
- O'zone
- Globalni moderator
#130 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Postoji itekako!Ogre wrote:Šta mislite da li stvarno postoji mogućnost da gorivo pređe cijenu od 3 KM po litri?
Pitanje ostaje da li će se to desiti zbog povećanja rafinerijskih cijena nafte ili zbog povećanja nameta od države kojoj fali novca da hrani svoj birokratski aparat.
- drndalo
#131 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Sto da ne ? Fali im para, ja se necu iznenaditi... Na zalost, ni pozitivno...
-
Trebam te
#132 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
metronom wrote:A sto onda Vlada ne odredi dadzbine na gorivo u fiksnom iznosu po litri, a ne u procentima? Kad su procenti, onda rastom rafinerijskih cijena, raste i iznos dadzbina, te drzava nepotrebno povecava cijenu goriva. Takodje bi se moglo odrediti i da marza bude do nekog fiksnog iznosa, a ne u procentu, jer troskovi koje distributeri imaju za transport, skladistenje i prodaju goriva gotovo uopste ne zavise od cijene goriva.Trebam te wrote:Nije plajcka vec su to realne trzisne cijene u svijetu,svi smo imali povecanje cijena naftnih derivata i neznam sto bi BiH bila izuzetak, jedino ce biti ako vlada ima para i subvencira da potrosac ne placa punu cijenu.
Znaci ako se ne mozemo boriti protiv povecanja rafinerijskih cijena, mozemo i moramo se boriti protiv rasta raznoraznih dadzbina.
Hahaha Drzava i administrativni aparat misli kako namiriti sebe, a od cega ce ako ne od raznoraznih poreza. Covejce nista ne proizvodimo a niti pametno izvozimo, i Drzava zivi kao i obican gradjanin puko prezivljavanje
-
metronom
#133 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Meni bas i nije smijesno. Drzava znaci moze drugacije regulisati dadzbine na gorivo, tako da na njihovu visinu ne utice cijena goriva. U ovoj situaciji, ekstraprofite ubiru svi u lancu od proizvodjaca, do pumpadzija, ukljucujuci i drzavu.
Gorivo danas nije luksuz vec energent od strateske vaznosti kako za pojedinca, tako i za drzavu i njenu ekonomiju. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da drzava ubire ekstra kajmak u ovoj kriznoj situaciji.
Gorivo danas nije luksuz vec energent od strateske vaznosti kako za pojedinca, tako i za drzavu i njenu ekonomiju. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da drzava ubire ekstra kajmak u ovoj kriznoj situaciji.
- drndalo
#134 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Osim sto im fali para...?
Nije ni meni do smijeha, ali bolje i to nego da budem depresivan i placem...
Nije ni meni do smijeha, ali bolje i to nego da budem depresivan i placem...
- O'zone
- Globalni moderator
#135 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Na ovo se i računa kad se dižu cijene jer bez goriva sve staje a da se to ne bi desilo platiće se koliko god je potrebno.metronom wrote:Meni bas i nije smijesno. Drzava znaci moze drugacije regulisati dadzbine na gorivo, tako da na njihovu visinu ne utice cijena goriva. U ovoj situaciji, ekstraprofite ubiru svi u lancu od proizvodjaca, do pumpadzija, ukljucujuci i drzavu.
- Hemel
#136 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
vi se jos cudite kako cijene nafte i derivata idu gore. ovo je jos dobro kako ce biti.
Zbog sankcija Iranu nafta će poskupiti za 30 posto
http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... posto.html
dovoljno je da neko podrigne(da ne kazem sta ruznije) negdje tamo i cijena nafte ode gore. najvecu cijenu placaju najslabiji.
- chuchumbamayumbe
#137 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Mene ne čudi rast cijena, mene samo čudi kako to da gorivo nikada ne pojeftini?!
Spao barell sa $200 na $100, kod nas cijene više nego što su bile kada je bio $200?!

Spao barell sa $200 na $100, kod nas cijene više nego što su bile kada je bio $200?!
- drndalo
#138 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Jel' te stvarno cudi, ili se za*ebavas ?
- chuchumbamayumbe
#139 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Ma, ne čudi me, ali nema ZDRAVE logike, jel tako?drndalo wrote:Jel' te stvarno cudi, ili se za*ebavas ?
- drndalo
#140 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Nema POSTENE logike, a ZDRAVE ima... Bar s njihove strane... A nasu stranu, ko
... 
- Hemel
#141 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
isti slucaj je i sirom europe. nekada ode 1-2 centa dole pa onda 1-2 centa gore, pa dole...i kad skocichuchumbamayumbe wrote:Mene ne čudi rast cijena, mene samo čudi kako to da gorivo nikada ne pojeftini?!
- jedna tamo
#142 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
do kad misle ovo gorivo više poskupljivati?
čovječe sad mi 20 KM ne može biti ni 5 dana, pa ispade da ću mjesečno trošit 200 KM a auto mi ima malu potrošnju
čovječe sad mi 20 KM ne može biti ni 5 dana, pa ispade da ću mjesečno trošit 200 KM a auto mi ima malu potrošnju
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#143 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
chuchumbamayumbe wrote:Mene ne čudi rast cijena, mene samo čudi kako to da gorivo nikada ne pojeftini?!
Nema zdrave, ali ima ciste logike,samo je treba malo potraziti..
Cijena po barelu bila 200 pala na 100, eh mi kao da zaboravljamo
da su tankeri/cisterne koji nam dovlace gorivo tocili gorivo po staroj cijeni,
tako da mi krajni potrosaci nosimo i vece transportne troskove.
...gume od kamiona skuplje, jer koristena nafta koja je
duplo skuplja bila, i sve u krug.... opet cista logika, sve skuplje.
- Comrad
#144 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Pa jesu li cijene icega, ikada padale, ali na duze vrijeme kod nas? Ono da kazes sad je cijena hljeba 1KM, za dvije godine je palana 0,5KM. Evo citav period od rata pa na ovamo. Nisu, niti ce. Pa kod nas je inflacija preko 200% jbt. I ajd, pomirili bi se i s tim nekako, da barem plate rastu proporcionalno.
Ne tako davno hljeb je bio pola marke (nekad davno i 30 feninga), al odjednom se sastase pekari i rekose sad je 1KM, pa 1,30 KM, 1,40KM i onda kao oni dobri, humani, snizise nam opet na 1KM - narod sretan.
Isto ce biti i sa gorivom, otice na 3KM, 'naviknut' ce nas malo na tu cijenu i onda ce snizit na 2,50 KM, svi ce udarat nogom u guzicu i bit sretni sto su nam toliko snizili cijenu. Itd. A sta drzava radi, je li joj palo na pamet da pomogne tom obicnom gradjaninu koje je izdrzava, gdje idu moji toliki doprinosi, PDV...kome je to bacam...
Jos ovaj PDV kad nam gruhnu, donji smo. A politicari su glupi, umjesto da umjereno trose, oni se raspiaju, a tikva ce puknut, ja opet mislim da postoji neka granica do koje i bosnjo nesto moze tolerisati, ali kad se to predje e onda nek im je bog na pomoci. A ovo kako je krenulo, nece na dobro izac...
Ne tako davno hljeb je bio pola marke (nekad davno i 30 feninga), al odjednom se sastase pekari i rekose sad je 1KM, pa 1,30 KM, 1,40KM i onda kao oni dobri, humani, snizise nam opet na 1KM - narod sretan.
Isto ce biti i sa gorivom, otice na 3KM, 'naviknut' ce nas malo na tu cijenu i onda ce snizit na 2,50 KM, svi ce udarat nogom u guzicu i bit sretni sto su nam toliko snizili cijenu. Itd. A sta drzava radi, je li joj palo na pamet da pomogne tom obicnom gradjaninu koje je izdrzava, gdje idu moji toliki doprinosi, PDV...kome je to bacam...
Jos ovaj PDV kad nam gruhnu, donji smo. A politicari su glupi, umjesto da umjereno trose, oni se raspiaju, a tikva ce puknut, ja opet mislim da postoji neka granica do koje i bosnjo nesto moze tolerisati, ali kad se to predje e onda nek im je bog na pomoci. A ovo kako je krenulo, nece na dobro izac...
-
motorola01
#145 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...
Blago tebi,ja jutros razmisljam hoce li mi moci 50 KM biti 5-6 danajedna tamo wrote:do kad misle ovo gorivo više poskupljivati?
Ima li iko kakav link od rafinerije od koje nasi uzimaju(ako ih imaju tri,onda tri) pa da onda pratimo ove nase lopove,za lijeka im trebalo...