Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

p206

#101 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by p206 »

Može li neko ukratko objasniti kako ide ta procedura povećanja cijena goriva?
Ko podnosi zahtjev, kojem ministarstvu i da li to ministarstvo zna reći NE? Zar ne zna reći, nabavili ste tu i tu količinu goriva po toj i toj cijeni, i dok ne potrošite zalihe nema dizanja cijena. Jer očigledno da uzimaju extraprofit na tim starim zalihama.
I kako dolazi do smanjenja cijena? Jer kako sam primjetio smanje cijene, za npr. 5 kf i zatim ih nakon 20 dana povećaju za 10. Laik sam za ovo, zato i laička pitanja.
talić

#102 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by talić »

p206 wrote:Može li neko ukratko objasniti kako ide ta procedura povećanja cijena goriva?
Ko podnosi zahtjev, kojem ministarstvu i da li to ministarstvo zna reći NE? Zar ne zna reći, nabavili ste tu i tu količinu goriva po toj i toj cijeni, i dok ne potrošite zalihe nema dizanja cijena. Jer očigledno da uzimaju extraprofit na tim starim zalihama.
I kako dolazi do smanjenja cijena? Jer kako sam primjetio smanje cijene, za npr. 5 kf i zatim ih nakon 20 dana povećaju za 10. Laik sam za ovo, zato i laička pitanja.
Prodavac goriva podnese zahtjev ministarstvu trgovine FBiH ali mislim da se ne radi o zahtjevu koji se odobrava nego se više radi o najavi poskupljenja koje po pravilniku stupa na snagu za četiri dana od podnošenja zahtjeva (ranije je to bio samo jedan dan) Nafta i naftni derivati nisu roba čiju cijenu reguliše neka od agencija tako da bilo koja pumpa ima pravo da prodaje gorivo i po 10 KM/litar ukoliko ima kupaca. Zarada distributera nije tako velika od 0,20 do 0,25 KM/l . Ako računamo da prosječna benziska pumpa vrijedi bar milion maraka, upošljava minimalno 5 ili 6 radnika, treba prodati bar 100.000 litara goriva mjesečno da bi pokrila troškove i mislim da ih pola nema takvu prodaju nego se snalaze i nešto petljaju i varaju.
fidoremilienko

#103 Re: Gorivo kao sirovina

Post by fidoremilienko »

integral wrote: Problem cijene goriva, generalno gledajuci, rasta i padanja, nije samo unutar B&H nego i izvan njenih granica.
Dakle, niste jedini koji mozak sa time zamarate.
Ustvari vi jos ne zamarate mozak, njega mozete tek poceti pravo zamarati, kad svjetske naftne rezerve pocnu izmedju od 2020.god. i 2030.god. padati, tada cete se smijati ovim cijenama nakon "panike koja ce na trzistu nastati". A onda cete pricati kako je gorivo 2012 bilo definitivno jeftino :!: ,
I to je politika i špekulacije ne bi li se dodatno zaradilo. Kakve ba svjetske rezerve nafte i pad :-)
danny_boy

#104 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by danny_boy »

Ako cijene nastave rasti, mislim da je vrijeme da se pokrene neki narodni
bojkota u vidu prestanka korištenja automobila neko vrijeme (dan,dva,mjesec...)
koliko god treba...da ih malo naučimo pameti...
Ja se odmah odazivam, a čak i sada razmatram opcije za znatno reduciranje
korištenja automobila.

Kad im prodaja padne na nulu, cijene će opet biti kako treba,a to je znatno niže nego
što su sada (NPR. 1,5-1,8KM)...
palamuda

#105 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by palamuda »

danny_boy wrote:Ako cijene nastave rasti, mislim da je vrijeme da se pokrene neki narodni
korištenja automobila.

Kad im prodaja padne na nulu, cijene će opet biti kako treba,a to je znatno niže nego
Vjeruj mi od te priče nema ništa, ako bošnjo neće da kupi naftu kupit će je bilo ko drugi jer ta roba ide ko halva svugdje u svijetu. To što tamo neka zemljica bojkotuje cijenu nafte najmanje interesuje one koji je kreiraju.
O'zone
Globalni moderator

#106 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by O'zone »

palamuda wrote:
danny_boy wrote:Ako cijene nastave rasti, mislim da je vrijeme da se pokrene neki narodni
korištenja automobila.

Vjeruj mi od te priče nema ništa, ako bošnjo neće da kupi naftu kupit će je bilo ko drugi jer ta roba ide ko halva svugdje u svijetu. To što tamo neka zemljica bojkotuje cijenu nafte najmanje interesuje one koji je kreiraju.
Mislim da @danny_boy nije mislio na bojkotovanje svjetske naftne industrije nego lokalnih nafaša koji trebalo-ne trebalo dostavljaju zahtjeve za povećanje cijena
palamuda

#107 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by palamuda »

Evo ja ću podržati bojkot, al unaprijed znam da ćemo doživjeti fjasko i poslije deset dana otić na benzinsku nasut za cenera goriva po najnovijoj cijeni od 3,25 KM po litri.
Halcyon

#108 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by Halcyon »

palamuda wrote:
korištenja automobila.

Nemoj bit tako siguran. Zadnji puta kada je nafta dosegla svoje rekordne vrijednosti (2008. godine) došlo je do ogromnog pada potražnje što je kasnije uzrokovalo i pad cijene. Nemoj mislit da se ista stvar neće opet desit, pa taman da Bošnjo nikad i ne organizuje bojkot. ;)
palamuda

#109 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by palamuda »

Halcyon wrote:
palamuda wrote:
korištenja automobila.

Nemoj bit tako siguran. Zadnji puta kada je nafta dosegla svoje rekordne vrijednosti (2008. godine) došlo je do ogromnog pada potražnje što je kasnije uzrokovalo i pad cijene. Nemoj mislit da se ista stvar neće opet desit, pa taman da Bošnjo nikad i ne organizuje bojkot. ;)
Mislim da o padu potražnje nema govora i to je prilično nasumice zaključeno odakle god da si čuo.
Zadnje poskupljenje je bilo u ljeto 2008., a na jesen je krenula recesija koja i danas traje i to jedini razlog, tada su naftaši vidjeli kako se svi bogate na napuhanom balonu pa da i oni malo okoriste pred kraj derneka.
Cijena nafte će još malo rasti pa će neznatno pasti i to će zasad biti to, al to se sigurno neće desiti zbog pada potražnje. Razmisli malo pa vidi koliko bi dugo trajalo bilo šta bez nafte.
talić

#110 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by talić »

Kad se pogleda koliko se bezobzirnih profitera ugrađuje u cijenu goriva ispadne da gorivo nije ni skupo. Godišnja svjetska potrošnja se kreće oko 4 miljarde tona. Većina zemalja uzima poreza i taxi daleko iznad 1KM/l i ako računamo da je prosjek samo 0,5 KM/l opet nas uzmu naši dragi vlastodršci 2000 milijardi maraka. Dobit svih kompanije koje crpe i prerađuju naftu sigurno prelazi još 2000 milijardi. Tako da prostora za snižavanje ima. Granica podnošljivosti je dotaknuta i ako Ameri ne zarete ponovo na nekim naftnim poljima smanjenje potrošnje i cijene je za očekivati.
Bitno je da nafte još ima i priče da su zalihe male ne stoji jer se 1980. tvrdilo da su svjetske rezerve 600 milijadri barela a 2007. godine da rezerve iznose 1200 milijardi barela.
danny_boy

#111 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by danny_boy »

Mislim da bi se smanjenjem potrošnje od strane građana itekako uticalo
i na državne strukture, ali i na privatnike da cijene "obuzdaju" i da ih vrate
koliko toliko realne veličine.
Nema potrošnje, nema zarade, nema poreza, nema ničega, onda je jedina
opcija da se cijene spuste...

Mi samo plaćamo ove silne privatne benzinske koje nisu likvidne, koje su
od sumnjivih novaca otvorene i koje sada ne znaju šta će, pa onda dižu cijene
bez argumenata kako bi koliko toliko pokrpali finansijske minuse.

Po teoriji evolucije, jedinke koje se ne mogu prilagoditi one prirodno
izumiru. Tako treba da se desi i sa mnogim benzinskim pumpama.
chuchumbamayumbe

#112 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam, sticajem okolnosti (besparica), prestao koristiti osobni automobil (prodajem ga) i prešaltao se na alternativni prevoz (GRAS, nogatrans...) .
Em se osjeti na budžetu, em je mnogo zdravije.
danny_boy

#113 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by danny_boy »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sam, sticajem okolnosti (besparica), prestao koristiti osobni automobil (prodajem ga) i prešaltao se na alternativni prevoz (GRAS, nogatrans...) .
Ja stvarno prelazim prilično kilometara, ali nakon ovoga je prevršilo sve
mjere. Skoro sigurno se prešaltavam na autobuse, pa neka oni dižu koliko
žele...Ja neću plaćati "porez za budale"...
Hemel

#114 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by Hemel »

auto vec odavno nije luksuz vec potreba. zalosno je sto se to zloupotrebljava kroz razne namete. mislim da ce taj trend biti jos gori. cijene goriva ce rasti, razni porezi i nameti takodje...sta je rjesenje, imati auto ali ga racionalno koristiti.
muha_sa

#115 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by muha_sa »

danny_boy wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja sam, sticajem okolnosti (besparica), prestao koristiti osobni automobil (prodajem ga) i prešaltao se na alternativni prevoz (GRAS, nogatrans...) .
nije fol vozit il ne vozit :-) lako se odrec auta pa prešaltat na gradski jal tabanovic fijaker :D vec je problem što poskupljenje goriva povlaci za sobom poskupljenje svih namirnica :-)
talić

#116 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by talić »

U razvijenim europskim zemljama prosječno četvoročlano domaćinstvo troši 20% do 30% kućnog budžeta na hranu. U posljednjih par godina su troškovi mobilnosti porodice (gorivo, osiguranje, održavanje i amortizacija) došli na skoro isti iznos kućnog budžeta.
U narednih par godina će mnogi mjenjati navike koje su ionako kao što kažeš nezdrave. Ljudi ne pješače skoro nikako. Svakodnevna vožnja automobilom po gradu postaje zamorna i skupa. Da bi prešao par km treba ti nekad 20 minuta i auto proguta mnogo više love nego što košta gradski prevoz. O skupim i lošim parkinzima da i ne govorimo. U svijetu se javlja jedan novi oblik korištenja vozila "Car sharing" uzmeš auto sa parkinga voziš koliko ti treba i ostaviš na parking i platiš mjesečni račun po km, ne brineš se za održavanje ni za registraciju.
Sve dok budemo prihvatali igru krupnog kapitala broj milijardera u svijetu će rasti a mi ćemo za "normalan" život morati više sati rada investirati.
SAID5

#117 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by SAID5 »

Ovo je cisti bezobrazluk, pocevsi od goriva, pa do registracije. Ceste su cista katastrofa, gorivo prelose kvalitete. Ono malo jada od autoputa opet masno naplate, i jos masniju lovu lobi uzme prilikom izgradnje. U svakom slucaju za nadat se da ce se kultura voznje bickla u Sarajevu malo popravit :cry:
O'zone
Globalni moderator

#118 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by O'zone »

SAID5 wrote:Ovo je cisti bezobrazluk, pocevsi od goriva, pa do registracije. Ceste su cista katastrofa, gorivo prelose kvalitete. Ono malo jada od autoputa opet masno naplate, i jos masniju lovu lobi uzme prilikom izgradnje. U svakom slucaju za nadat se da ce se kultura voznje bickla u Sarajevu malo popravit :cry:
Onda ćeš dobiti porez na bicikla.
chuchumbamayumbe

#119 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by chuchumbamayumbe »

muha_sa wrote:
danny_boy wrote:
nije fol vozit il ne vozit :-) lako se odrec auta pa prešaltat na gradski jal tabanovic fijaker :D vec je problem što poskupljenje goriva povlaci za sobom poskupljenje svih namirnica :-)
Svjestan sam ja toga hamu, ali sam se, bar za sada, riješio automobila i fakat, nekako mnogo normalnije živim.
Imam osjećaj da mi se još riješiti mobitela, FB-a i ovog foruma, da bih se preporodio!
:D
Tahta

#120 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by Tahta »

ha ha sjeti se poslovice o magarcu i bosancu :D:D:D
tamna ga odučio od hrane i on umro (magarac) a bio je dobar :D
Comrad

#121 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by Comrad »

Cycling in the Netherlands is a common and popular method of transport and recreation, accounting for 27% all trips nationwide, and up to 59% of all trips in its cities.

Kod nas mozda 0,00000000000001%
Dr.Mr.Fr.

#122 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by Dr.Mr.Fr. »

Comrad wrote:Cycling in the Netherlands is a common and popular method of transport and recreation, accounting for 27% all trips nationwide, and up to 59% of all trips in its cities.

ali je zato i brdo misaona imenica :lol:
frngla

#123 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by frngla »

ko izadje na sirokacu, hrid, sedrenik, crni vrh, vraca i sl. padinske dijelove sarajeva biciklom, ja cu mu kupiti 3 da ima da se voza :lol: :lol:
strong69

#124 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by strong69 »

Comrad wrote:Cycling in the Netherlands is a common and popular method of transport and recreation, accounting for 27% all trips nationwide, and up to 59% of all trips in its cities.

Ja mislim da imaju cak i podsticaj neki ako voze bicikl... Koliko on iznosi ne znam. Sjecam se da su mi o tome pricali za vrijeme mog boravka u Amsterdamu i Hagu. A fakat sam ostao zapanjen koliko bicikala ima tamo.

U Sarajevu bi stradali kao muhe da se poveca broj biciklista :D
O'zone
Globalni moderator

#125 Re: Cijene goriva u BiH - Legalna pljacka ili...

Post by O'zone »

frngla wrote:ko izadje na sirokacu, hrid, sedrenik, crni vrh, vraca i sl. padinske dijelove sarajeva biciklom, ja cu mu kupiti 3 da ima da se voza :lol: :lol:
Dobro se sjećam kad sam 98-99 sa BMX-om se penjao uz Derviša Numića pa do spomen parka više puta na dan, ljudi se čudili a ja onda ko sivonja zapnem još više :mrgreen:

Uz malo vježbe sve se može a kažu i da nužda zakon mijenja, nego smo se mi malo opustili pa i na samu pomisao na pedalanje uzbrdo dođe neka muka isto kao kad sam ja izašao na stadion da igram fudbal vidio kolika je širina i dužina terena skontao da moram držati svoju stranu barem 45 minuta i odustao :mrgreen: lakše je na TV-u
Post Reply