Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
- sadie_forever
#526 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ja samo znqm jednu stvar -kad su tetke nani uplatile hatmu i hodza mladi nije htio da naplati jos im rekao prece je da proucis fatihu ali cu besplatno hatme proucit moje tetke su otisle drugom hodzi.Jer navodno nece se racunat inace (em ne ucis licno em ne placas)
- Haris.ba
#527 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Džaba ponavljati.
Nije obavezno sahraniti osobu sa imamom, gasuljenjem, tehvidima,...
I uvijek mi je bilo fascinantno, osoba koja je od islama imala samo ime završi sa dženazom, gasuljenjem, tehvidima....
I da se razumije - čak i musliman ne mora imati hodžu na dženazi. Svu tu ceremoniju može obaviti svaki musliman. Znači i žena (u određenim okolnostima).
Kada se odbiju svi ovi nepotrebni troškovi, može se sahrana obaviti sa manju cifru. Platiš tabut, prevoz i grobno mjesto.
I uvijek mi je bilo fascinantno, osoba koja je od islama imala samo ime završi sa dženazom, gasuljenjem, tehvidima....
I da se razumije - čak i musliman ne mora imati hodžu na dženazi. Svu tu ceremoniju može obaviti svaki musliman. Znači i žena (u određenim okolnostima).
Kada se odbiju svi ovi nepotrebni troškovi, može se sahrana obaviti sa manju cifru. Platiš tabut, prevoz i grobno mjesto.
- JThomas
#528 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
al tetke su rekle da se tako ne računa.
- Bloo
- Globalna šefica
#529 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ali šta će mahala reći...Haris.ba wrote:Džaba ponavljati.
-
demagog
#530 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ljudi ovu problematiku dozivljavaju emotivno a ne racionalno.
Kad ti neko umre to su ti najtezi trenuci u zivotu i dosta ljudi ne moze svariti kad te neko u takvom stanju opali cifrom koja je za vecinu ljudi u BiH vrlo velika. Tu su takodjer kao jedan od igraca i vjerske institucije koje proklamuju brigu za ljude, pomoc u nevolji i slicne stvari pa ljude buni ako i oni nesto naplate.
Treba razumjeti i drugu stranu tj. ljude koji od toga zive i izdrzavaju djecu a obavljaju posao koji vecina ne bi radila ni za kakve pare.
Kad ti neko umre to su ti najtezi trenuci u zivotu i dosta ljudi ne moze svariti kad te neko u takvom stanju opali cifrom koja je za vecinu ljudi u BiH vrlo velika. Tu su takodjer kao jedan od igraca i vjerske institucije koje proklamuju brigu za ljude, pomoc u nevolji i slicne stvari pa ljude buni ako i oni nesto naplate.
Treba razumjeti i drugu stranu tj. ljude koji od toga zive i izdrzavaju djecu a obavljaju posao koji vecina ne bi radila ni za kakve pare.
- arzuhal
#531 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Koliko znam gusul mrtve osobe je obavezan dio kod dženaze, osim ako nije riječ o šehidu. Za ostalo se slažem.Haris.ba wrote:Džaba ponavljati.
- arzuhal
#532 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Takvima je sevap uzet pare.sadie_forever wrote:Ja samo znqm jednu stvar -kad su tetke nani uplatile hatmu i hodza mladi nije htio da naplati jos im rekao prece je da proucis fatihu ali cu besplatno hatme proucit moje tetke su otisle drugom hodzi.Jer navodno nece se racunat inace (em ne ucis licno em ne placas)
-
moonca
#533 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Kako je meni receno, ne moze bez toga,sve je u 'paketu'.Haris.ba wrote:Džaba ponavljati.
- Haris.ba
#534 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Šta mora u paketu? Možeš doći na groblje i reći da želiš sahranu. Šta ti treba neko? Ne kontam.moonca wrote:Kako je meni receno, ne moze bez toga,sve je u 'paketu'.
-
moonca
#535 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Mslim da ne mozes tek tako doci i obaviti sve na svoju ruku.Haris.ba wrote:Šta mora u paketu? Možeš doći na groblje i reći da želiš sahranu. Šta ti treba neko? Ne kontam.moonca wrote:Kako je meni receno, ne moze bez toga,sve je u 'paketu'.
Na familijarnom, moguce.
- vjesticanametli
#536 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
ne moze jebo ih otac....uslovljavaju te .....u ranama crkavali a ne mogli krepat komplet izHaris.ba wrote:Šta mora u paketu? Možeš doći na groblje i reći da želiš sahranu. Šta ti treba neko? Ne kontam.moonca wrote:Kako je meni receno, ne moze bez toga,sve je u 'paketu'.
- Haris.ba
#537 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ama šta te uslovljavaju? Dođeš i kažeš jednu ateističku parcelu molim. Jedino ako nekome nije crnjak ležati među nevjernicima.vjesticanametli wrote:uslovljavaju te .....u ranama crkavali a ne mogli krepat komplet iz
- vjesticanametli
#538 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
A to ...ok. mislila sam da govoris za vjerski dio....cafiri mogu
uz rnr 
- Haris.ba
#539 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ja ne govorim o tome da troškovi sahrane nisu skupi. Jesu. Naročito u Sarajevu. I za to ima lijeka. Odeš u džemat izvan Sarajeva. Često imaš mezar bez ležarine. A i drugi troškovi su jeftiniji.vjesticanametli wrote:A to ...ok. mislila sam da govoris za vjerski dio....cafiri moguuz rnr
Već da muslimani (barem koje ja znam) znaju sve troškove sahrane. I nema iznenađenja. I svi su članovi nekoga džemata. Plaćaju članarinu, pa nema tih troškova "dolazak hodže". Doće hodža džaba ako treba.
Ali, ako je i to skupo. Muslimanu nije belaj ležati i među ateistima. Ne voliš hodže da plačaš za dolazak. Hoćeš sve u krugu familije. Što ne bi moglo? Buniće se ateisti što muslimani uzimaju i ateističke parcele?
- vjesticanametli
#540 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ma ja ionako idem na razanj
kad se nevjernik rasprsi ima da vjernici kisu
nek naplacuju materi te nebuloze
- vješalica
#541 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ljudi imaju pravo da traze sta hoce kad se kopaju i to nije nikakav problem
Problem su moroni koji to koriste pa naplacuju boga oca i izmisljaju iz guzice
Problem su moroni koji to koriste pa naplacuju boga oca i izmisljaju iz guzice
-
moonca
#542 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Problem je sto svi muslimani i nisu vjernici. A familija hoce da ga ukopa u Vlakovo- mora platiti svu 'ceremoniju koja je oko $ 4 000 KMHaris.ba wrote:
Već da muslimani (barem koje ja znam) znaju sve troškove sahrane. I nema iznenađenja. I svi su članovi nekoga džemata. Plaćaju članarinu, pa nema tih troškova "dolazak hodže". Doće hodža džaba ako treba.
Ali, ako je i to skupo. Muslimanu nije belaj ležati i među ateistima. Ne voliš hodže da plačaš za dolazak. Hoćeš sve u krugu familije. Što ne bi moglo? Buniće se ateisti što muslimani uzimaju i ateističke parcele?
Nece hodza doci dzaba.