Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bloo
Globalna šefica

#476 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by Bloo »

red evil wrote:
Bloo wrote:
red evil wrote:Taj dio koji si boldirala govorim o tome da imam radi đaba, što nema nikakve logike. Svi vi koji govorite da rade besplatno radite vi, jednostavno. :D
Ja radim u odnosu radnik-poslodavac. Na moja primanja se placaju razni porezi i doprinosi, odnosno sve ide na trošak poslodavca.
Sve što zaradim kao freelancer (novac koji primim od dopunskog rada na svoj račun), uredno prijavim poreznoj u martu. :)
Naravno nekad primim i novac na ruke of course.

Ja legalno radim, to sam i pitala za hodže. Na koji način su regulisali svoj RADNI ODNOS sa IZ, te ovom državom :), te prilive novca na račun.
Plačaju se doprinosi za imame, sve što treba. I ovo drugo nije kao freelancering jer ti kao freelancer očekuješ i zahtjevaš pare a to imam ne zahtjeva već ide na principu dobrovoljnog davanja.
Na osnovu zakona o obligacionim odnosima za izvršenu uslugu :D.
Znači imam može i ne mora da primi novac za svoje izvršene usluge (npr. dženaze)?
red evil

#477 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by red evil »

I ne plača se klanjanje dženaze već potrebno za to daske, ćefini, kopači i slično. A u nekim medžlisima je i to besplatno jer su uraditi to putem članarine, plačaš jednu marku više i sve to bude džaba. A sve ostalo nije u sklopu posla imama i zato ako hoćeš plačaš, plačaš na nivou hedije i utrošenog vremena.
Bloo
Globalna šefica

#478 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by Bloo »

red evil wrote:I ne plača se klanjanje dženaze već potrebno za to daske, ćefini, kopači i slično. A u nekim medžlisima je i to besplatno jer su uraditi to putem članarine, plačaš jednu marku više i sve to bude džaba. A sve ostalo nije u sklopu posla imama i zato ako hoćeš plačaš, plačaš na nivou hedije i utrošenog vremena.
Znači "tehnički" dio ukopa je pokriven članarinom Bakijama ili Jedileri.
Vjerski dio:
Osnovna vjerska usluga prilikom ukopavanja (za nečlana Islamske zajednice) iznosi 800,00 KM. Ukoliko želite i dodatno da proučite tevhid vašem umrlom, onda ste dužni da platite dodatnih 120 KM. Za pružanje ove usluge će biti angažovana dva imama i tri osobe koje će gasuliti (kupati) umrlog. Ukoliko porodica na dženazi želi samo jednog imama, onda se usluga umanjuje za 60 KM. Vjerske usluge za djecu do jedne godine su umanjene za 50%.
Za člana Islamske zajednice po isteku jedne godine članstva ova usluga se naplaćuje 560,00 KM. Nakon isteka jedne godine članstva cijena za svaku narednu godinu neprekidnog članstva se umanjuje za 50% visine godišnje članarine. Nakon 25 godina neprekidnog članstva u Islamskoj zajednici osnovna vjerska usluga se ne plaća...

Ako sam dobro razumjela, ako niste član IZ i želite "vjerski dio" ukopa, onda se plaća prema gore navedenom cjeniku.

Ne znam koji je iznos članarine za IZ? edit: Pronađoh iznos od 50 KM.
Ergo, nakon 25 godina plaćanja članarine, možeš si pokriti sve gore navedeno :D
Bloo
Globalna šefica

#480 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by Bloo »

red evil wrote:Tako nekako. :mrgreen:
Ako si "nečlan" opet plaćaš IZ?
i lijepo odzvanja ovaj glagol - Ukoliko želite i dodatno da proučite tevhid vašem umrlom, onda ste dužni da platite dodatnih 120 KM.

Elem, odraše vas :D

Oni tamo su jeftiniji...100 KM :D
red evil

#481 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by red evil »

Bloo wrote:
red evil wrote:Tako nekako. :mrgreen:
Ako si "nečlan" opet plaćaš IZ?
i lijepo odzvanja ovaj glagol - Ukoliko želite i dodatno da proučite tevhid vašem umrlom, onda ste dužni da platite dodatnih 120 KM.

Elem, odraše vas :D

Oni tamo su jeftiniji...100 KM :D
Sve što hoćeš dodatno treba platiti, sve te stvari i ne mora hodža da radi ako već hoćeš hodžu i plati ga. :D
Zlajaoni

#482 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by Zlajaoni »

Bloo wrote:
red evil wrote:I ne plača se klanjanje dženaze već potrebno za to daske, ćefini, kopači i slično. A u nekim medžlisima je i to besplatno jer su uraditi to putem članarine, plačaš jednu marku više i sve to bude džaba. A sve ostalo nije u sklopu posla imama i zato ako hoćeš plačaš, plačaš na nivou hedije i utrošenog vremena.
Znači "tehnički" dio ukopa je pokriven članarinom Bakijama ili Jedileri.
Vjerski dio:
Osnovna vjerska usluga prilikom ukopavanja (za nečlana Islamske zajednice) iznosi 800,00 KM. Ukoliko želite i dodatno da proučite tevhid vašem umrlom, onda ste dužni da platite dodatnih 120 KM. Za pružanje ove usluge će biti angažovana dva imama i tri osobe koje će gasuliti (kupati) umrlog. Ukoliko porodica na dženazi želi samo jednog imama, onda se usluga umanjuje za 60 KM. Vjerske usluge za djecu do jedne godine su umanjene za 50%.
Za člana Islamske zajednice po isteku jedne godine članstva ova usluga se naplaćuje 560,00 KM. Nakon isteka jedne godine članstva cijena za svaku narednu godinu neprekidnog članstva se umanjuje za 50% visine godišnje članarine. Nakon 25 godina neprekidnog članstva u Islamskoj zajednici osnovna vjerska usluga se ne plaća...

Ako sam dobro razumjela, ako niste član IZ i želite "vjerski dio" ukopa, onda se plaća prema gore navedenom cjeniku.

Ne znam koji je iznos članarine za IZ? edit: Pronađoh iznos od 50 KM.
Ergo, nakon 25 godina plaćanja članarine, možeš si pokriti sve gore navedeno :D
Naravno da mozes pokriti ako pretpostavis da tvoja clanarina ide iskljucivo za dzenazu. Medjutim, mislim da covjek koji placa tu clanarinu cijelih 25 godina koristi svoju lokalnu dzamiju i njenu infrastrukturu 5 puta dnevno. Odrzavanje kosta. :) :) :)
Last edited by Zlajaoni on 26/12/2017 17:09, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#483 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by mk ultra »

red evil wrote: Hoćete imama pa i platite ga, jednostavno. Ako već hoćete besplatno osobu koja će to da radi, onda ne očekujte da ta osoba bude online 24h dnevno. I imam ima djecu, potrebe kao i ti i zašto bi on radio besplatno nešto cijeli dan. Hoćete besplatno pa onda će te dobiti osobu koja će biti tu ponekad jer ta osoba mora zaraditi pare da plati školovanje djece, prehraniti porodicu... ili jednostavno takva osoba to ne mora da radi?

A ovo za dženaze, treba sve platiti, niko od vas ne ode u prodavnicu i uzme što mu treba pa na vrata već ode na kasu i plati. IZ nije banka i ne plaća dovama sve potrebno za dženazu.
jel ovo temelj islama - dzemat?

Bezbroj puta mi se desilo da sam dosao na namaz u dzamiju, a imama nema a placen je za to... mijenja ga il mujezin il bilo ko drugi ko ispunjava uvjete (a nisu teski)... a on dobije platu za to
Sta mislis da ja koji put tako na svom poslu, dobio bi otkaz za sekundu

Tako su u jednom dzematu koji mi je blizu posvadjali se ko ce da mijenja hodzu na ikindiji, pa na kraju svi posebno klanjali :mrgreen:

Ako je vjerskom lideru novac neophodan za moralnu satisfakciju takav ne treba
I svaki cu put ostaviti u dzamiji pare, jer je moja duznost kao i cijelog dzemata da se odrzava, da se moze uzeti abdest, da bude cisto i sve
Najbolji iz tog dzemata trebaju da budu hatibi... a ne ljudi koji ce od dzume do ikindije na kafu... zaboli njega neka stvar sto meni penale pucaju kad ostanem duze na dzumi.
Mogu do ujutro da nabrajam nelogicnosti... krivo mi je jer sam kao musliman dio svega toga
red evil

#484 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by red evil »

mk ultra wrote:
red evil wrote: Hoćete imama pa i platite ga, jednostavno. Ako već hoćete besplatno osobu koja će to da radi, onda ne očekujte da ta osoba bude online 24h dnevno. I imam ima djecu, potrebe kao i ti i zašto bi on radio besplatno nešto cijeli dan. Hoćete besplatno pa onda će te dobiti osobu koja će biti tu ponekad jer ta osoba mora zaraditi pare da plati školovanje djece, prehraniti porodicu... ili jednostavno takva osoba to ne mora da radi?

A ovo za dženaze, treba sve platiti, niko od vas ne ode u prodavnicu i uzme što mu treba pa na vrata već ode na kasu i plati. IZ nije banka i ne plaća dovama sve potrebno za dženazu.
jel ovo temelj islama - dzemat?

Bezbroj puta mi se desilo da sam dosao na namaz u dzamiju, a imama nema a placen je za to... mijenja ga il mujezin il bilo ko drugi ko ispunjava uvjete (a nisu teski)... a on dobije platu za to
Sta mislis da ja koji put tako na svom poslu, dobio bi otkaz za sekundu

Tako su u jednom dzematu koji mi je blizu posvadjali se ko ce da mijenja hodzu na ikindiji, pa na kraju svi posebno klanjali :mrgreen:

Ako je vjerskom lideru novac neophodan za moralnu satisfakciju takav ne treba
I svaki cu put ostaviti u dzamiji pare, jer je moja duznost kao i cijelog dzemata da se odrzava, da se moze uzeti abdest, da bude cisto i sve
Najbolji iz tog dzemata trebaju da budu hatibi... a ne ljudi koji ce od dzume do ikindije na kafu... zaboli njega neka stvar sto meni penale pucaju kad ostanem duze na dzumi.
Mogu do ujutro da nabrajam nelogicnosti... krivo mi je jer sam kao musliman dio svega toga
To je temelj života.

Zbog jednog primjera sudiš svima. U svakom poslu imaš ljudi koji zabušavaju, ali po tome se ne može suditi svima. Svaki imam ima 1 dan slobodnog, kad nije pod moranjem da bude na poslu već može otići posjetiti rodbinu ili neke druge obaveze ispuniti.

Hatib treba da bude onaj ko ima najviše škole, koga je izabrao narod, koga narod poštuje... Opet kažem, imam je dostupan 24h dnevno i nema prostora da radi nešto drugo i zaradi za porodicu. Sasvim logično je da ta osoba ima platu.
edo_79

#485 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by edo_79 »

red evil wrote:
Bloo wrote:
red evil wrote:Taj dio koji si boldirala govorim o tome da imam radi đaba, što nema nikakve logike. Svi vi koji govorite da rade besplatno radite vi, jednostavno. :D
Ja radim u odnosu radnik-poslodavac. Na moja primanja se placaju razni porezi i doprinosi, odnosno sve ide na trošak poslodavca.
Sve što zaradim kao freelancer (novac koji primim od dopunskog rada na svoj račun), uredno prijavim poreznoj u martu. :)
Naravno nekad primim i novac na ruke of course.

Ja legalno radim, to sam i pitala za hodže. Na koji način su regulisali svoj RADNI ODNOS sa IZ, te ovom državom :), te prilive novca na račun.
Plačaju se doprinosi za imame, sve što treba. I ovo drugo nije kao freelancering jer ti kao freelancer očekuješ i zahtjevaš pare a to imam ne zahtjeva već ide na principu dobrovoljnog davanja.
Izvini prijatelju sad si me malo izgubio .... ne radi ni imam džaba, ali ne zahtijeva pare, te pri tome ima bolji životni standard of 90% vjernika.... Kako?
red evil

#486 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by red evil »

edo_79 wrote:Izvini prijatelju sad si me malo izgubio .... ne radi ni imam džaba, ali ne zahtijeva pare, te pri tome ima bolji životni standard of 90% vjernika.... Kako?
Jesi siguran za ovo životni standard? Vjeruj to je velika zabluda, znam o ćemu govorim i daleko je to od toga da ima bolji od 90% vjernika, veoma, veoma daleko.
edo_79

#487 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by edo_79 »

red evil wrote:
edo_79 wrote:Izvini prijatelju sad si me malo izgubio .... ne radi ni imam džaba, ali ne zahtijeva pare, te pri tome ima bolji životni standard of 90% vjernika.... Kako?
Jesi siguran za ovo životni standard? Vjeruj to je velika zabluda, znam o ćemu govorim i daleko je to od toga da ima bolji od 90% vjernika, veoma, veoma daleko.
Nisam napisao da sam siguran, al sam definitivno zbunjen
red evil

#488 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by red evil »

edo_79 wrote:Nisam napisao da sam siguran, al sam definitivno zbunjen
Znam da večina ljudi misli da imami zarađuju velike pare, što nije istina, nije čak ni prosječna plata u BiH. :D
edo_79

#489 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by edo_79 »

red evil wrote:
Znam da večina ljudi misli da imami zarađuju velike pare, što nije istina, nije čak ni prosječna plata u BiH. :D
Ma ja, nemaju hudi ni milju maraka ;-)
Laertes

#490 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Laertes »

edo_79 wrote:
elma89_ wrote:Sve zajedno,dakle platis to,i ni na sto ne mislis...i to je dakle ako nisi bio clan IZ-e

ne znam ,po meni je sebicno ne placati clanarinu a onda ocekivati da iza tebe plate,,ili placaj,ili brate ostavi u amanet da zelis ateisticku sahranu,koja je daleko najjeftinija
Bolje i ateistička sahrana, kao čovjek, a ne plaćanje hodžarine cijeli život, i onda dobiješ simiboličan popust na dženazu, i još ti se natovare ove krvopije .... čuj sebično :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A koliko je ateisticka sahrana? Ozbiljno pitam.
red evil

#491 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by red evil »

edo_79 wrote:
red evil wrote:
Ma ja, nemaju hudi ni milju maraka ;-)
Nemaju. Vrlo dobro sam s ovim upoznat i znam situaciju i ovo što ti kažem je istina.
vješalica

#492 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by vješalica »

sve se hodzama placa
od ucenja na grobu do tehvida po kucama
ove sto uce po tehvidima,uvijek neko preporuci ovog onog,pa nabere se,zavisi kako kotiras,uglavnom se sve placa,a da li im je opao promet jer narod nije budala vise,u to necu da ulazim
a sta ae najvise placa to je.grobno mjesto,zavisi gdje i kako,vlakovo,bare i sl.
edo_79

#493 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by edo_79 »

red evil wrote:Nemaju. Vrlo dobro sam s ovim upoznat i znam situaciju i ovo što ti kažem je istina.
Ja znam da kod nas imam ima kuću koju koristi, oktaviju A5, i jede na potpis ili ujutro dođe čovjek za njeg plati ;)
edo_79

#494 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by edo_79 »

vješalica wrote:sve se hodzama placa
ove sto uce po tehvidima,uvijek neko preporuci ovog onog,pa nabere se,zavisi kako kotiras,uglavnom se sve placa,a da li im je opao promet jer narod nije budala vise,u to necu da ulazim
a sta ae najvise placa to je.grobno mjesto,zavisi gdje i kako,vlakovo,bare i sl.
Ja znam jedno .... meni ko dođe tražit za IZ neće dobit dinara .... a bog dao ima još uvijek ljudi koji znaju učiti i mimo IZ, tako da mi je veći sevap ono što ću dati IZ da dam nekoj nani kojoj treba....
all_might

#495 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by all_might »

Pa majku mu majkinu, ima gore na "gradini" u tuzli odma kod mrtvare neka firma što sređuju i uređuju mrtvace za sahranu, ljudi tužni i uplakani došli da vide svoje a ovi pecaju mušterije, znam da oni žive i zarađuju od toga al stvarno nema smisla, vise pred onim ulazom i daju ponude isto ko da su na pijaci :evil:
ovo_mi_je_nick

#496 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by ovo_mi_je_nick »

vješalica wrote:sve se hodzama placa
Plus što se hodža najede ko da nije vidio hljeba mjesecima. Pa manje jede siroče iz Afrike. Pa to kad sjede za stol, raskorači se, ruke raširi pa trpa u sebe ko da neće jest 20 dana. Hebo sve fesove pa to samo što ne pukne al pojede i tri kolača.

Pregledajte video od Čajlakovića kad kaže kako u gostima više ne iznose sve što ima domačin. Kao to nije od islama hahahah. Nego treba sve iznijeti pa će biti bereketa.

Valjda negdje ostao gladan :lol:
vješalica

#497 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by vješalica »

edo_79 wrote:
red evil wrote:Nemaju. Vrlo dobro sam s ovim upoznat i znam situaciju i ovo što ti kažem je istina.
Ja znam da kod nas imam ima kuću koju koristi, oktaviju A5, i jede na potpis ili ujutro dođe čovjek za njeg plati ;)
hodzinski i popadijski vozni park hehheeh
pozavidili bi i narkobossovi na odabiru

ljetos ja u vlakovu
katolicki svecenik nakon obreda dolazi i rega sjeda u bijelog gajnc novog GTI-ja

ima takvih primjera hejbe
nego sine uci u ime boga,dace bog svega hhahaha
vješalica

#498 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by vješalica »

ovo_mi_je_nick wrote:
Plus što se hodža najede ko da nije vidio hljeba mjesecima. Pa manje jede siroče iz Afrike. Pa to kad sjede za stol, raskorači se, ruke raširi pa trpa u sebe ko da neće jest 20 dana. Hebo sve fesove pa to samo što ne pukne al pojede i tri kolača.

Pregledajte video od Čajlakovića kad kaže kako u gostima više ne iznose sve što ima domačin. Kao to nije od islama hahahah. Nego treba sve iznijeti pa će biti bereketa.

Valjda negdje ostao gladan :lol:
vala bas
kod nas je problem njegovanja kulta u svim religijama da kad neko umre,moras najesti i napiti pola gladne kugle zemaljske i naplacat se hodza jer gdje ces na onaj svijet rahat otici bez dova i svega
ako nisi iznio onda si bijeda i fukara i o tome se prica
jedna od najprimitivnijih stvari koje sam cula su rasprave koliko je ko iznio i koliko se pamte vjerski obredi po iznesenoj kolicini hrane i koliko je ko gurnuo hodzama i zenama koje uce tehvide u dzep
dugo ce proci vremena i odvikavanja od takve vrste nastranog obicaja u naseg naroda
red evil

#499 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by red evil »

edo_79 wrote:
Opet po jednom primjeru sudiš svima. Ta kuća u kojoj, najvjerovatnije, nije njegova već je koristi dok je tu imam. A ja ih isto znam koji voze i dan danas kadeta, zadnjih 10 dana u mjesecu nemaju za kafe. U Sarajevu je moguće da su plate veće ali u ostalim mjestima nisu.
edo_79

#500 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Post by edo_79 »

red evil wrote:
edo_79 wrote:
Opet po jednom primjeru sudiš svima. Ta kuća u kojoj, najvjerovatnije, nije njegova već je koristi dok je tu imam. A ja ih isto znam koji voze i dan danas kadeta, zadnjih 10 dana u mjesecu nemaju za kafe. U Sarajevu je moguće da su plate veće ali u ostalim mjestima nisu.
Ama ne sudim nikom drug moj, samo kažem da poznajem takav slučaj.... ne znam čemu odjednom te izjave tipa ''sudiš svima'' nikog ja nisam osudio niti šta ružno rekao ....
Post Reply