Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
- dedovic.almir
#176 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Odkud ovako visoke cijene ukopa u BiH ????
Do 14.000 KM za grobna mjesta u Starom Gradu
Sarajka Azra Šanjta izazvala je dosta reakcija jer je dala uvid u troškove dženaze za njenog oca koji su prelazili 2.000 KM. Stoga smo istražili šta je s onima koji ne mogu izdvojiti toliki novac za ukop članova porodice.
Direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković kazala nam je da evidentirani korisnici stalne novčane pomoći mogu tražiti da ukop njihovih umrlih finansira KS.
Dug proces
- Nažalost, mi možemo izaći ususret samo onima kod kojih postoje dokazi da nemaju imovinu, posao i već se nalaze na našoj evidenciji. Oni upute molbu, zatim se provede postupak dokazivanja, a onda Centar upućuje prijedlog resornom ministarstvu, koje odobri novac za dženazu - pojasnila je Poturković.
Evidentno dugotrajan proces dokazivanja kojem podliježu samo najteže kategorije socijalnih slučajeva, ne rješava problem velikog broja drugih građana kojima je dženaza udar na kućni budžet.
Vrtoglavi iznosi
Realni razlozi za vrtoglave novčane iznose koje Islamska zajednica traži, a koje su građani Sarajeva prinuđeni izdvojiti kako bi dostojanstveno i prema islamskim propisima ukopali svoje mrtve, prema riječima načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića (SBB), ne postoje.
- To nije ništa drugo do klasično "deranje građana po ušima". Od tih para finansiraju hodže, bule... Samo za grobna mjesta na gradskim mezarjima koja se uglavnom nalaze na području Starog Grada traže se cifre od 2.500 do 14.000 KM, što je van pameti. Općina nema službu koja bi rješavala ove probleme, ali smo više puta, na inicijativu uprave "Bakija", pomagali ljudima koji dođu u ovu situaciju - naveo je Hadžibajrić.
Poseban fond u "Bakijama"
Direktor pokopnog društva "Bakije" Fuad Šehbajraktarević kazao nam je da niko nije ostao neukopan.
- "Bakije" djeluju već 90 godina, a u 40 godina, otkako sam ja tu, bilo je slučajeva da porodice nisu u stanju platiti dženazu, ali mi imamo poseban fond u kojem prikupljamo novac upravo za ovakve situacije - kazao je Šehbajraktarević.
Do 14.000 KM za grobna mjesta u Starom Gradu
Sarajka Azra Šanjta izazvala je dosta reakcija jer je dala uvid u troškove dženaze za njenog oca koji su prelazili 2.000 KM. Stoga smo istražili šta je s onima koji ne mogu izdvojiti toliki novac za ukop članova porodice.
Direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković kazala nam je da evidentirani korisnici stalne novčane pomoći mogu tražiti da ukop njihovih umrlih finansira KS.
Dug proces
- Nažalost, mi možemo izaći ususret samo onima kod kojih postoje dokazi da nemaju imovinu, posao i već se nalaze na našoj evidenciji. Oni upute molbu, zatim se provede postupak dokazivanja, a onda Centar upućuje prijedlog resornom ministarstvu, koje odobri novac za dženazu - pojasnila je Poturković.
Evidentno dugotrajan proces dokazivanja kojem podliježu samo najteže kategorije socijalnih slučajeva, ne rješava problem velikog broja drugih građana kojima je dženaza udar na kućni budžet.
Vrtoglavi iznosi
Realni razlozi za vrtoglave novčane iznose koje Islamska zajednica traži, a koje su građani Sarajeva prinuđeni izdvojiti kako bi dostojanstveno i prema islamskim propisima ukopali svoje mrtve, prema riječima načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića (SBB), ne postoje.
- To nije ništa drugo do klasično "deranje građana po ušima". Od tih para finansiraju hodže, bule... Samo za grobna mjesta na gradskim mezarjima koja se uglavnom nalaze na području Starog Grada traže se cifre od 2.500 do 14.000 KM, što je van pameti. Općina nema službu koja bi rješavala ove probleme, ali smo više puta, na inicijativu uprave "Bakija", pomagali ljudima koji dođu u ovu situaciju - naveo je Hadžibajrić.
Poseban fond u "Bakijama"
Direktor pokopnog društva "Bakije" Fuad Šehbajraktarević kazao nam je da niko nije ostao neukopan.
- "Bakije" djeluju već 90 godina, a u 40 godina, otkako sam ja tu, bilo je slučajeva da porodice nisu u stanju platiti dženazu, ali mi imamo poseban fond u kojem prikupljamo novac upravo za ovakve situacije - kazao je Šehbajraktarević.
- chudjenhe
#177 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
ne mogu zanemariti da ti je google i wiki glavni izvor informacija kad govoris o ajetima i tumacis ihExNihilo wrote:Ako zanemarimo tvoje neznanje da se ova sintagma "zamjenjuju Allahove riječi za ono što malo vrijedi" pojavljuje na više mjesta u Kur'anu i u različitim kontekstima, a ne samo u odnosu na "sljedbenike knjige", ne mogu da te ne pitam: Da li je kur'ansko spominjanje prošlih naroda cilj samo sebi ili je cilj opomena onima koji dolaze, tj. nama, da ne postupamo jednako ? Razmišljanje o ovakvim ajetima po principu "ovo važi za kršćane" je, u najmanju ruku...glupo. U ajetu ne stoji, kako ti tvrdiš, "mijenjanje prošlih objava", to je tvoja slobodna interpretacija.
Na kraju krajeva, suština je da praksa naplaćivanja Kur'ana i drugih vjerskih obreda (po cjenovniku, molim lijepo) nema nikakvog vjerskog uporišta. Svako ko tvrdi da ima: dajte dokaz, gospodo. Ako dokaz nemate, ako isti ne postoji, po kom "islamu" se oni ravnaju?
Tvoj presjek izvora finansiranja, koje sam nabrojao, je fenomenalan![]()
1. Šta kažeš, nema donacija? A vidi ovo, miša mu, svjež primjer:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zenicais ... /130513138
2. Šta, ono, još veliš? Mali procenat zekata ide IZ-i? Hajde da vidimo, hajde....
Čitavih, nevjerovatnih, frapantnih, 3,6 % sredstava je otišlo IZVAN kruga IZ-e. Pa nisu džaba, u ime Boga, kao Njegovi glasnovornici, naglasili kako će Allah primiti zekat samo ako se njima dadne.Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini u procentima
Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini vrši se na osnovu prikupljenih 6.650.000,00 KM, od čega 5.800.000,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 850.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a raspodjela je izvršena prema navedenom prikazu.
Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 47,1%
Mediji IZ-e u BiH 12%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,4%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak 3,6%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,7%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e 15,6%
Vjerskoprosvjetne aktivnosti Rijaseta IZ-e 5,3%
Stipendije, studentski dom FIN-a i drugi vidovi pomoći 4,3%Jebem ja tu vjersku zajednicu koja daje 4 x više novca od zekata za svoje medije (čitaj: propagandu) nego siromasima i ugroženim. Ali, pazi ovog pranja novca: pola miliona KM za štampanje onih blokića za zekat i vitr
Pola miliona
![]()
3. Šta nam ovo dalje tvrdiš, deder da vidimo?
Sergije, kažeš, idu za izgradnju džamije? Jest, ali svaka prestupna sergija. No, čak i da je svaka sergija za džamiju, argument je i dalje glup - džamije i jesu njihova imovina, a boga mi i kapital![]()
![]()
. Mislim, ko je ikad vidio da se, za primjer, organizirala sergija za pomoć nekom bolesniku? Ha? Nema toga, jelde?
4. Da vidimo dokle smo došli. Kažeš vitri ne idu njima. Pogledaj gore ponovo izvještaj o raspodjeli zekata i vitra![]()
6. Ne kontam šta je pjesnik htio da kaže, rečenica nema smisla.
7. Ne znam šta ti nije jasno?
na nacin da na principu univerzalnosti izjednacis narode koji su mijenjali bozije objave i ove kojima ces ostaviti nesta da popuse zato sto naplacuju clanarinu
ovo oko finansiranja se nismo razumili, al stvarno nismo
il ti je cilj da izneses nesto svoje, neovisno o cemu se diskutovalo
- uglavnomja
#178 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
chudjenhe wrote: na nacin da na principu univerzalnosti izjednacis narode koji su mijenjali bozije objave i ove kojima ces ostaviti nesta da popuse zato sto naplacuju clanarinu![]()
- chudjenhe
#179 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
nesta nije jasno?uglavnomja wrote:chudjenhe wrote: na nacin da na principu univerzalnosti izjednacis narode koji su mijenjali bozije objave i ove kojima ces ostaviti nesta da popuse zato sto naplacuju clanarinu![]()
-
zara79
#180 Re: AW: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana,
I jos kad kazu: "De Boga ti malo mlada pozuri s tim ruckom, kasnim na slijedeću dženazu" ili kad se bule na jednom od tevhida posvađaše čija je čaša jogurta ispred (licno dozivjela)newlevel wrote:Al kad vidis poslije dzenaza kako hodze jedu ko ludi na rucku, haha... Bas ko da danima nisu jeli pa dodju na dzenazu i natovare se.
Sent from my Sony Xperia using Tapatalk
- branimir stulic
#181 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
IZJAVA STOLJECA--- IZJAVA MILENIJUMA....
HA HA HA HA

HA HA HA HA
- JThomas
#182 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
fuade mijenjaj prezime u topalović...
- ExNihilo
#183 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Ti izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje.chudjenhe wrote: ne mogu zanemariti da ti je google i wiki glavni izvor informacija kad govoris o ajetima i tumacis ih
na nacin da na principu univerzalnosti izjednacis narode koji su mijenjali bozije objave i ove kojima ces ostaviti nesta da popuse zato sto naplacuju clanarinu![]()
Nema mi ništa draže nego kad forumaši krenu izmišljati "argumente", tipa "samo mali dio procenta zekata ide IZ", pa ih onda suočiš sa faktima i gledaš kako se snebivaju "nismo se razumjeli".chudjenhe wrote:ovo oko finansiranja se nismo razumili, al stvarno nismo
il ti je cilj da izneses nesto svoje, neovisno o cemu se diskutovalo
- madnessa
#184 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Islamska zajednica BiH je jedinstven fenomen u islamskom svijetu. IZ naplaćuje članarinu za sve usluge, koje pruža. Od mekteba, održavanja džamija, mevluda, mukabela, pa tek onda i dženazu. Naš narod je dozvolio da toliko izađe iz vjere da mora imati IZ da mu održava Islam. Da su prava vremena, kako nam nalaže sunnet, sam džemat bi se brinuo o medžlisima, džamijama, same majke bi podučavale djecu vjeri, dženazu bi klanjao sin svojim roditeljima, a djeca i rodbina bi gasulili. Mezaristan bi održavale džematlije, a djeca bi dovila za svoje roditelje svaki dan i ne bi nam trebali tevhidi. Ali pošto se naš narod sjeti Boga samo onda kada mu je najteže, pa zaboravi najosnovnije proučiti, to mu mora neko uraditi, da slučajno ne bi nešto pogriješili u "proceduri" i tako naštetili mejtu u njegovom kaburskom životu.
U mojoj familiji se o smrti i samim procedurama uvijek pričalo kao o najnormalnijem trenutku nečijeg života. Moja nana rahmetli je imala spremne ćefine, tabut i daske još za života. Svaki detalj je prenijela djeci i nama unucima, pa smo znali šta je tačno htjela i kako da sve obavimo. Pošto je htjela da se ukopa u mjesni mezaristan, ona je plaćala članarinu IZ, koje je pripadalo njima. Rođak je klanjao dženazu, pa se nismo puno nasekirali.
Očeve sestre nisu plaćale članarinu, pod izgovorom "ja kad umrem, šta me briga, mora me neko zakopati". Nažalost, to što one nisu plaćale za svog života, palo je na nas žive. Ljudi plaćaju silne članarine kako bi poštedjeli rodbinu od takvih situacija. Mišljenja sam da čovjek mora da o tome razmišlja dok je živ - plaćanjem članarina i grobnih parcela ili pak da zaganja neki svoj komad zemlje, da od države dobije potrebna odobrenja da se tu ukopa, da mu familija klanja dženazu, pa da prođe bez IZ-a i možda po pravilnijim vjerskim propisima. Sad stvarno ne znam kako dobiti odobrenje da se neko može pokopati na privatno zemljište, ali vjerujem da postoje neke odredbe u zakonu. I ne znam da li bi to bila skuplja pita nego tepsija - da trošak zemljišta i dozvola koštaju više nego grobno mjesto u Vlakovu.
U mojoj familiji se o smrti i samim procedurama uvijek pričalo kao o najnormalnijem trenutku nečijeg života. Moja nana rahmetli je imala spremne ćefine, tabut i daske još za života. Svaki detalj je prenijela djeci i nama unucima, pa smo znali šta je tačno htjela i kako da sve obavimo. Pošto je htjela da se ukopa u mjesni mezaristan, ona je plaćala članarinu IZ, koje je pripadalo njima. Rođak je klanjao dženazu, pa se nismo puno nasekirali.
Očeve sestre nisu plaćale članarinu, pod izgovorom "ja kad umrem, šta me briga, mora me neko zakopati". Nažalost, to što one nisu plaćale za svog života, palo je na nas žive. Ljudi plaćaju silne članarine kako bi poštedjeli rodbinu od takvih situacija. Mišljenja sam da čovjek mora da o tome razmišlja dok je živ - plaćanjem članarina i grobnih parcela ili pak da zaganja neki svoj komad zemlje, da od države dobije potrebna odobrenja da se tu ukopa, da mu familija klanja dženazu, pa da prođe bez IZ-a i možda po pravilnijim vjerskim propisima. Sad stvarno ne znam kako dobiti odobrenje da se neko može pokopati na privatno zemljište, ali vjerujem da postoje neke odredbe u zakonu. I ne znam da li bi to bila skuplja pita nego tepsija - da trošak zemljišta i dozvola koštaju više nego grobno mjesto u Vlakovu.
-
zara79
#185 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
A o cijeni nisana da i ne govorim! Cujem da se i za njihovo podizanje u zadnje vrijeme mora traziti građevinska dozvola
Ako sam pogresno informisana, neka me neko ispravi
- chudjenhe
#186 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
ma jasno je meni da nema argumenta koji bi potrao ili smanjio tu gorcinu i odvratnost koju osjecas prema njima, niti se trudim da to radim, nastavi ih psovati, vrijedjati, namjerno tendenciozno prezentirati neke stvari, zaboli me cose...ExNihilo wrote:Ti izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje.Naglašavanjem članarine kao najvažnije moguće obaveze koju jedan musliman ima, IZ iskrivljava islam. Jer, IZ će bez problema klanjati dženazu osobi koja: 1. Nikada nije kročila nogom u džamiju, 2. Nikada nije pala na sedždu, 3. Nije ispunjavala utemeljene vjerske dužnosti poput zekata, vitra, posta, itd. 4. Koja je počinila samoubistvo, AKO plati. Ali, neće klanjati dženazu osobi koja nije plaćala članarinu. Time oni "obavezu" članarine, koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje u islamu, stavljaju ispred svih drugih vjerskih dužnosti, kao "sine qua non islama". To je klasično mijenjanje vjere, jer Poslanikova praksa nije nametala muslimanima mandatorne finansijske obaveze mimo zekata i vitra - pri čemo je obaveza zekata vrijedila samo za one koji su imućni. Ali, šta se ima IZ zamarati praksom Poslanika, tvoje je da platiš i tačka. Nije bitno jesi li imućan ili ne, jesi li penzioner, jesi li student, nezaposlen, imaš li šta jesti. Plati, jarane. Ako to nije iskrivljavanje ove vjere - onda ne znam šta jeste. I to iskrivljavanje ne zbog nekih doktrinarnih ubjeđenja, nego radi sitnićarskih materijalističkih interesa.
Nema mi ništa draže nego kad forumaši krenu izmišljati "argumente", tipa "samo mali dio procenta zekata ide IZ", pa ih onda suočiš sa faktima i gledaš kako se snebivaju "nismo se razumjeli".Mislim da smo se savršeno razumjeli.
nego mi eto malo zapelo za prste kad se guglom i wikipedijom tumaci Kur'an, nevazno
i ovo oko finansiranja, zaista se nismo razumili, da probam obrazloziti
vidio sam ovaj izvjestaj nekad prije, mozda cak i ovdje na forumu i Kur'anom je odredjeno kojim kategorijama se dijeli prikupljeni zekat
vidis eto i sam da nema stavke plata hodzama, bulama, tehnickom osoblju, koje se ustvari placa od te clanarine
na to sam mislio kad sam pitao na koji nacin to da finansiraju
Last edited by chudjenhe on 18/09/2013 16:35, edited 1 time in total.
- chudjenhe
#187 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
hocemo li i cijenu nadgrobnih spomenika, njihovo postavljanje i propise postavljanja u groblju koji nisu vlasnistvo vjerskih zajednica takodje adresirati na vjerske zajednice?zara79 wrote:A o cijeni nisana da i ne govorim! Cujem da se i za njihovo podizanje u zadnje vrijeme mora traziti građevinska dozvolaAko sam pogresno informisana, neka me neko ispravi
- arte.fakt
#188 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
po starom forumaskom obicaju jedva se doceka da se pljuje a cinjenice nisu bitne ...
ljetos sam u razmaku od 30 dana ukopao svog djeda i nanu (oca sa mamine i majku sa oceve strane ) djed je bio clan IZ a nana nije . njegova dzenaza je kostala oko 500 KM a nanina oko 2500 KM . zar je tesko izdvojiti 4 KM mjesecno za clanarinu ? kutija cigara je 3 KM ... problem je u tome sto su ljudi nemarni . tek kad se nesto pocnu razmisljati sta i kako ...
ljetos sam u razmaku od 30 dana ukopao svog djeda i nanu (oca sa mamine i majku sa oceve strane ) djed je bio clan IZ a nana nije . njegova dzenaza je kostala oko 500 KM a nanina oko 2500 KM . zar je tesko izdvojiti 4 KM mjesecno za clanarinu ? kutija cigara je 3 KM ... problem je u tome sto su ljudi nemarni . tek kad se nesto pocnu razmisljati sta i kako ...
- chudjenhe
#189 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
bogami je marlboro haman pa 4, ko pusi 2 kutije dnevno, za par dana popusi godisnju clanarinuarte.fakt wrote:kutija cigara je 3 KM ...
- Sanchez22
#190 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Kod nas je dzenaza oko 200-400 KM,neki dogovor,hodzama nije odgovaralo ali sta ces 
- chudjenhe
#191 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
nemoj biti skrt, opisi ovdje forumskom auditoriju kako da se mafiji stane u krajSanchez22 wrote:Kod nas je dzenaza oko 200-400 KM,neki dogovor,hodzama nije odgovaralo ali sta ces
-
FrozenCastle
#192 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Članarina za Jedilere je za jedno koliko znam a članarina za IZ skroz nešto drugo. Objašnjeno mi je da ta članarina za IZ služi za održavanje mekteba i sl., i da nema veze za ukopom. I to je objašnjenje dobiveno iz IZ direktno.
E sad, jel ima neka caka ili šta?
E sad, jel ima neka caka ili šta?
- Towelie
#193 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Jako dobar post.Ti izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje.Naglašavanjem članarine kao najvažnije moguće obaveze koju jedan musliman ima, IZ iskrivljava islam. Jer, IZ će bez problema klanjati dženazu osobi koja: 1. Nikada nije kročila nogom u džamiju, 2. Nikada nije pala na sedždu, 3. Nije ispunjavala utemeljene vjerske dužnosti poput zekata, vitra, posta, itd. 4. Koja je počinila samoubistvo, AKO plati. Ali, neće klanjati dženazu osobi koja nije plaćala članarinu. Time oni "obavezu" članarine, koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje u islamu, stavljaju ispred svih drugih vjerskih dužnosti, kao "sine qua non islama". To je klasično mijenjanje vjere, jer Poslanikova praksa nije nametala muslimanima mandatorne finansijske obaveze mimo zekata i vitra - pri čemo je obaveza zekata vrijedila samo za one koji su imućni. Ali, šta se ima IZ zamarati praksom Poslanika, tvoje je da platiš i tačka. Nije bitno jesi li imućan ili ne, jesi li penzioner, jesi li student, nezaposlen, imaš li šta jesti. Plati, jarane. Ako to nije iskrivljavanje ove vjere - onda ne znam šta jeste. I to iskrivljavanje ne zbog nekih doktrinarnih ubjeđenja, nego radi sitnićarskih materijalističkih interesa.
-
FrozenCastle
#194 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
ExNihilo sve objasnio. Islam je jedno, a postupanje IZ skroz drugi par rukavica.
- vjesticanametli
#195 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
a njegovi na kraju popuse ono totalnochudjenhe wrote:bogami je marlboro haman pa 4, ko pusi 2 kutije dnevno, za par dana popusi godisnju clanarinuarte.fakt wrote:kutija cigara je 3 KM ...
-
motorola01
#196 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Lokacija Zenica. Dva smrtna slucaja u familiji u zadnje 2-2,5 godine koja su dijametralno suprotna.arte.fakt wrote:po starom forumaskom obicaju jedva se doceka da se pljuje a cinjenice nisu bitne ...
Prvi, covjek nije nikad bio clan IZ. Za ukop IZ i "njihov" Rahmet trazili 4300 i nesto KM jer nije bio clan IZ. Placeno je nesto manje jer su oslobodili placanja 10 godina(cca 500KM). Sve sa grobnim mjestom.
Drugi slucaj, zena je bila veliki vjernik i cijeli zivot je placala IZ i Rahmet. Ukop bez grobnog mjesta(grobno mjesto je ko zna kad obezbijedjeno i placana je clanarina ko zna koliko godina jer je zena umrla u 93. godini zivota) je kostao 1300KM.
Jednostavno, kriminalci i nista vise. Kod njih ocito nisu iste cijene i uslovi "ugovora" u svim gradovima i kantonima ove drzave! Rade kako hoce i kako im se hoce.
Treci slucaj i slucaj za koji se jednostavno nema rijeci. Slucaj koji ce vam ogaditi kompletnu IZ i njihove "uposlene".
Prije par godina je neki momak umro od predoziranja narkoticima. Njegovi nisu imali da plate reket koji zahtjeva ova organizacija. Nisu htjeli ukopati dok se ne plati. Nije se platilo. Ozalosceni su ukopali sina mimo IZ. Hodza koji je bio na dzenazi, a koji je dosao svojom voljom i obavio dzenazu bez ikakvog naplacivanja svoje usluge je da izvinete naebao od IZ kad su culi da je bio na dzenazi. Sad ne znam da li je samo bio kaznjen da vise to ne moze raditi na odredjeni period ili mu je zabranjeno da vise ikad u ime IZ obavlje takvu duznost.
- Sanchez22
#197 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Starosjedioci dobili zamjenu,dosli mladi ljudi ,postavili pravila da bude besplatno gotovo sve.Pokusacu naci ta pravila da napisem sta je besplatno.Mnogi se bunili ali nema tu price,hoces ili neceschudjenhe wrote:nemoj biti skrt, opisi ovdje forumskom auditoriju kako da se mafiji stane u krajSanchez22 wrote:Kod nas je dzenaza oko 200-400 KM,neki dogovor,hodzama nije odgovaralo ali sta ces
-
m_l
#198 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
ExNihilo wrote:
Ti izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje.Naglašavanjem članarine kao najvažnije moguće obaveze koju jedan musliman ima, IZ iskrivljava islam. Jer, IZ će bez problema klanjati dženazu osobi koja: 1. Nikada nije kročila nogom u džamiju, 2. Nikada nije pala na sedždu, 3. Nije ispunjavala utemeljene vjerske dužnosti poput zekata, vitra, posta, itd. 4. Koja je počinila samoubistvo, AKO plati. Ali, neće klanjati dženazu osobi koja nije plaćala članarinu. Time oni "obavezu" članarine, koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje u islamu, stavljaju ispred svih drugih vjerskih dužnosti, kao "sine qua non islama". To je klasično mijenjanje vjere, jer Poslanikova praksa nije nametala muslimanima mandatorne finansijske obaveze mimo zekata i vitra - pri čemo je obaveza zekata vrijedila samo za one koji su imućni. Ali, šta se ima IZ zamarati praksom Poslanika, tvoje je da platiš i tačka. Nije bitno jesi li imućan ili ne, jesi li penzioner, jesi li student, nezaposlen, imaš li šta jesti. Plati, jarane. Ako to nije iskrivljavanje ove vjere - onda ne znam šta jeste. I to iskrivljavanje ne zbog nekih doktrinarnih ubjeđenja, nego radi sitnićarskih materijalističkih interesa.
-
Great Cornholio
#199 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Bezobrazluk i potpuni nedostatak razumijevanja za tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani BiH.
- chudjenhe
#200 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
post je tendeciozan i dobar je samo onome ko zeli ovo procitati a ne znati istinuTowelie wrote: Jako dobar post.
ja nisam pricao o mijenjanju vjere, nego o mijenjanju sadrzaja svetih knjiga prije Kur'ana i tumacenju Kur'ana onako kako to tebi odgovaraTi izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje
Islam je u Kur'anu, djelima i rijecima Poslanika a.s. a to sto je IZ ovdje dobila koncesiju na vjeru
cek...jel me fakat zezas??? hoces da IZ donosi sudi ljudima, ko je kakav? i jel fakat mislis da se moze utvrditi ko ide a ko ne ide u dzamiju, ko posti ko daje vitre....Jer, IZ će bez problema klanjati dženazu osobi koja: 1. Nikada nije kročila nogom u džamiju, 2. Nikada nije pala na sedždu, 3. Nije ispunjavala utemeljene vjerske dužnosti poput zekata, vitra, posta, itd. 4. Koja je počinila samoubistvo, AKO plati.
a po hanefijskom mezhebu, kojem pripada IZ samoubici se klanja dzenaza
naravno da hoce, mislis da su svi platili sto su ukopani? ako stvarno tako mislis onda si naivan i neozbiljan diskutantAli, neće klanjati dženazu osobi koja nije plaćala članarinu
nek se u vlakovu raspita svako koga zanima koliko se puta desilo na dzenazi samo jedan hodza, IZ spremi samo jednog (jer nije placena clanarina) da se ipak obred obavi
istina, clanarina nema utemeljenje u islamuTime oni "obavezu" članarine, koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje u islamu, stavljaju ispred svih drugih vjerskih dužnosti, kao "sine qua non islama"
nema utemeljenje ni profesija hodza/imam
al hajde budi realan pa reci na sta bi licili obredi kod muslimana kad ne bi imali osobe koje prodju min 4godisnje skolovanje
osmi je padez sto je to finaansiranje rijeseno preko clanarine, mozda se neko dosjeti nekog drugog nacina, pa nas sviju kutarise i tog nameta
vjerujem da ti je poznato kad Kur'an govori o zekatu kaze ''uzmi iz njihovih imetaka zekat'' i vjerujem da ti je poznato da je prvi halifa nakon Poslanika a.s. poveo rat protiv plemena koja su odbila davati zekat...to je praksa Poslanika i zamisli sad tu praksu na koju pozivas pa reis krene sa svojom serijatskom policijom da uzima zekat...koji bi to teferic bioTo je klasično mijenjanje vjere, jer Poslanikova praksa nije nametala muslimanima mandatorne finansijske obaveze mimo zekata i vitra - pri čemo je obaveza zekata vrijedila samo za one koji su imućni
dobrovoljna clanarina vs reis uzima silom od onih koji ne daju zekat???