objavljeno: 17.09.2013. 06:16 | Autor: B. TURKOVIĆ
Sarajka apelira da se snize cijene pogrebnih usluga
Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući
Šanjta: Morala se "snalaziti u familiji"
FOTO: M. Kadrić
Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući
Troškovi dženaze viši od 2.000 maraka klasično su otimanje para, ustvrdila je u izjavi za "Dnevni avaz" Sarajka Azra Šanjta. Ogromnim izdacima, za koje ne može naći nikakvo logično objašnjenje, ona je bila izložena prije desetak dana, nakon smrti oca Seada Litrića.
Još shrvana tugom, Šanjta nam je objasnila da nije ni slutila da 1.000 KM, koliko je u nesretnom trenutku "imala u džepu", neće pokriti ni polovinu troškova.
Tehničke pripreme
Objašnjava da njen otac nije bio član Islamske zajednice niti bilo kojeg pokopnog društva, ali da je sreća u nesreći što je otac imao grobno mjesto na Barama, pa su ti troškovi iznosili "samo" 136 KM rezervacije.
Faksimil računa plaćenog društvu „Jediler
No, za druge stavke, vjerski obred i tehničke pripreme, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo i pokopnom društvu "Jedileri" platila je 920, odnosno 940,39 maraka. S još 50 KM koje je Medžlisu naknadno platila za učenje sedmine, dženaza je njenu porodicu koštala ukupno 2.046,36 KM.
- Dan nakon očeve smrti, najprije sam nazvala "Jedileri" i rekli su mi koliko će me koštati dženaza. Kada sam upitala šta bude s onima koji nemaju 2.000 KM, rečeno mi je da mejt ostaje u kući dok porodica ne iznađe sredstva - ispričala nam je Šanjta, upućujući apel odgovornima da izađu ususret porodicama plitkih džepova i smanje troškove ukopa.
Stavka kapela
Šanjta nam priča da je njen otac bio demobilisani borac, ali da ni to nije pomoglo kod smanjenja troškova, jer joj je objašnjeno da određeni popust može ostvariti tek naknadno, kada "zaganja papire".
Šanjta ne krije da je ostala zapanjena pojedinim detaljima koje je uočila na računima, poput "ostale stavke", što iznosi 800 KM. Još više se iznenadila kada je otišla po objašnjenje u "Jedileri". Na njihovom računu navedena je i stavka kapela, koja košta 105 KM.
Faksimil računa uplaćenog Islamskoj zajednici
Među nelogičnim stavkama na računu društva "Jedileri" je i 28 KM plaćenih za "sitni pribor". Dodaje da ne žali novac, ali se pita na koji način dženaze plate oni slabijeg imovinskog stanja.
Selimović: Opravdani troškovi
U namjeri da čujemo i drugu stranu priče, jučer smo kontaktirali i MIZ Sarajevo te pokopno društvo "Jedileri". Zbog kraja radnog vremena odjela za dženaze, u Medžlisu nam nisu mogli dati odgovor, dok je Bego Selimović, direktor "Jedilera", sve troškove okarakterizirao opravdanim.
- Imamo pravila kojih se moramo pridržavati. Mi i Medžlis ne naplaćujemo iste usluge, ne radi se o podudaranju stavki. Gospođa koja se žalila nije bila član Islamske zajednice ni našeg društva - kazao je on, objašnjavajući da bi u suprotnom troškovi bili znatno manji.
Neke od stavki
400 KM gasuljenje i opremanje u ćefine
400 KM prisustvo hodža na dženazi
120 KM učenje tevhida
50 KM sedmina
50 KM za struju i vodu u gasulhani
Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
- rimac
#1 Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Danas ništa nije jeftino ali je umiranje izgleda najskuplje. Tekst iz danasnjih novinaNe bih da se obručanovamo s ovom ili onom vjerskom zajednicom, nego da pokažemo empatiju prema velikoj većih naših penzionera koji su doslovno na ničijoj zemlji, niti mogu živjeti a skupo je i umrijeti.
Last edited by rimac on 17/09/2013 13:44, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#2 Re: Cijena umiranja
vjerske organizacije su finansijske korporacije
biznis zasnovan na principu (apstraktne) kazne i nagrade. ako ne bude sahrana po ps-u, slijedi pakao ili dzehenem.
50 km vode i struje
u mojoj zgradi je do nedavno bilo 5 km po glavi mjesecno ZIVIH ljudi, koji trose vodu svaki dan. a sve skupa struje nije bilo ni blizu
biznis zasnovan na principu (apstraktne) kazne i nagrade. ako ne bude sahrana po ps-u, slijedi pakao ili dzehenem.
50 km vode i struje
u mojoj zgradi je do nedavno bilo 5 km po glavi mjesecno ZIVIH ljudi, koji trose vodu svaki dan. a sve skupa struje nije bilo ni blizu
Last edited by uglavnomja on 17/09/2013 11:41, edited 1 time in total.
- branimir stulic
#3 Re: Cijena umiranja
Biznis je biznis... a para la(h)ka.
Ovog posla ce uvijek biti. Mislim da postoji tarifa i za brzinu molitve (valjda je brža verzija jeftinija - vrijeme je novac).
Ovog posla ce uvijek biti. Mislim da postoji tarifa i za brzinu molitve (valjda je brža verzija jeftinija - vrijeme je novac).
- Pasiflora
#4 Re: Cijena umiranja
Da, fakat je uzasno skupo... Moji roditelji su prije 10-tak godina kupili grob i sve vrijeme placaju njegovo "odrzavanje". Mi djeca smo protiv toga jer smatramo da je to suvisam trosak, ali i oni su u neku ruku u pravu: grobovi su tako suludo skupi da se lako moze desiti da covjeku nesto krene naopako u zivotu pa da se nađe u problemu kada roditelj umre...rimac wrote:Danas ništa nije jeftino ali je umiranje izgleda najskuplje. Tekst iz danasnjih novinaNe bih da se obručanovamo s ovom ili onom vjerskom zajednicom, nego da pokažemo empatiju prema velikoj većih naših penzionera koji su doslovno na ničijoj zemlji, niti mogu živjeti a skupo je i umrijeti.
Troskovi sahrane/dzenaze su apsolutno prenapuhani.
Necija izjava iz prethodnog texta: "mejt ostaje u kući dok porodica ne iznađe sredstva" je bolestan. Razumijem da moraju zarađivati i ljudi koji rade sve te poslove oko mrtve osobe, ali tako hapati kada je smrt u porodici - za mene je potpuno bezobrazno.
Također stavka: "50 KM za struju i vodu u gasulhani" je bezobrazna. Koliko to mjet ostaje u gasulhani? Pa nas cetvero zivimo u stanu i svi se kupamo svaki dan, a ukupna cijena struje i vode nam je oko 90KM. Kako troskovi struje i vode za mejt koji ostane u gasulhani (koliko?) dan-dva moze biti 50KM?
Cijena osmrtnica u dnevnim novinama je također prica za sebe - i to ne lijepa prica
Ne vidim nacin da sve ovo sa prenapuhanim cijenama prestane. Bojim se da troskovi mogu postajati samo sve veci, nazalost.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#5 Re: Cijena umiranja
Pogledajte samo ovu reakciju. Da je ovaj novinar došao normalnom čovjeku i vjerniku u IZ koji u svome biću ima normalna ljudska osjećanja, on bi se postidio, grizla bi ga savjest i iskazao bi suosjećanje prema ovoj porodici tražeći način da im se izađe u susret. Umjesto toga imamo DEMONstraciju bezosjećajnosti, bezdušnosti i totalnog duševnog mrtvila koje na zapadu zovu psihopatija. Kakve veze ima što neko nije platio mizernih 30 KM članarine i što nije član Islamske zajednice? Kakva su to bezdušna zombi pravila? Gdje je vjera, grižnja savjesti što mejt leži neukopan u kući, suosjećanje i empatija prema muslimanskoj porodici? Ovakvo ponašanje uopće nije Islamsko i nema nikakve veze sa Islamom, niti sa sunetom/praksom poslanika Muhameda s.a.v.s. Zamislite samo da je u to doba neko držao mejta danima neukopana zbog toga što porodica nema novca da ga ukopa? Mislim da bi se taj duševni mrtvac i psihopata pridružio mejtu. Ovako se prema umrlima i živima mogu odnosi samo duševni mrtvaci i psihopate koji u svome biću nemaju normalnih ljudskih osjećanja kao što je grižnja savjesti, empatija i suosjećanje. Ukoliko Kavazović ne krene u hitnu reformu, preporod i ''duševno oživljavanje'' Islamske zajednice postavljanjem na funkcije ''duševno živih'' ljudi koji u svome biću gaje duboke osjećaje grižnje savjesti i suosjećanja, naš ''duševno zamrli'' narod će lagano nestati sa ovih prostora jer iz dana u dan postajemo zemlja starih ljudi.rimac wrote:.Selimović: Opravdani troškovi
U namjeri da čujemo i drugu stranu priče, jučer smo kontaktirali i MIZ Sarajevo te pokopno društvo "Jedileri". Zbog kraja radnog vremena odjela za dženaze, u Medžlisu nam nisu mogli dati odgovor, dok je Bego Selimović, direktor "Jedilera", sve troškove okarakterizirao opravdanim.
- Imamo pravila kojih se moramo pridržavati. Mi i Medžlis ne naplaćujemo iste usluge, ne radi se o podudaranju stavki. Gospođa koja se žalila nije bila član Islamske zajednice ni našeg društva - kazao je on, objašnjavajući da bi u suprotnom troškovi bili znatno manji
Obratite pažnju na ovaj pasus u kontekstu gore napisanog ...
... i biće vam sve jasno kakvi duševni mrtvaci predvode Bošnjake već dvadeset godina.Naš izvor iz IZ kaže da je ef. Smajić oličenje vječito uspavanog čovjeka, bez energije i harizme, zbog toga ga u krugovima Islamske zajednice BiH zovu “međed”. Sarajevski tajkuni ga, međutim, zbog visokih kirija na atraktivne lokale koje mu plaćaju, zovu “Hadžiuzimaga”.
-
sokkia
#6 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
400 KM prisustvo hodža na dženazi
ljudi,jel ovo greška ili je zbilja ovolika cjena hodže
ma to treba otjerat u tri p... m....
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#7 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Zaista je degutantno što uopće ovo komentarišemo ali dženaze traju otprilike oko 2 sata, tako ispada da 1 sat prisustva hodže iznosi 200 KM, u zemlji gdje ljudi kod privatnika rade na građevini za satnicu od 0,80 KM do 5 KM. Koja je to samo bezdušnost i duševno mrtvilo, 400 KM je puno i za dnevnicu od osam sati. Sa druge strane, kada se uzmu u obzir troškovi skupih putovanja bivšeg Reis Uleme Cerića koji je u toku svoga mandata obišao zemaljsku kuglu nekoliko desetina puta, za razliku od svoga vlastitog naroda koji se nalazi zatvoren u ovom njihovom privatnom GETO-u već dvadeset godina, onda ne treba da čudi ovaj cjenovnik, koji kao da ga je sam Cerić sebi pravio.sokkia wrote:400 KM prisustvo hodža na dženazi
ljudi,jel ovo greška ili je zbilja ovolika cjena hodže![]()
ma to treba otjerat u tri p... m....
-
talić
#8 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
U Zenici je koliko sam čuo oko 1.800 KM.
Jedna od stavki je kopanje kabura 600 KM.
Za te pare možeš platit bager da čitav dana kopa.
I onda još dobiješ instrukcije u IZ kako je red tim ljudima koji kopaju donijeti doručak i dati nešto para.
Valjda im oni u IZ od tih 600 KM ne mogu dati ni marke.
To je institucija sa najčvršće stisnutom šakom a propovjedaju suprotno.
Jedna od stavki je kopanje kabura 600 KM.
Za te pare možeš platit bager da čitav dana kopa.
I onda još dobiješ instrukcije u IZ kako je red tim ljudima koji kopaju donijeti doručak i dati nešto para.
Valjda im oni u IZ od tih 600 KM ne mogu dati ni marke.
To je institucija sa najčvršće stisnutom šakom a propovjedaju suprotno.
-
muzicar_iz_parka
#9 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Smrt je jedini sigurni biznis.
- _mufljuz_
#10 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
toliko nam je islam razvijen i sacuvan da su od "tradicionalnog bosanskog islama" napravili vazelin za politicka potkusurivanja, meso za klanje, mladiceve kanonade i emocionalni biznis....
sve manje mi je cudnije sto nam se desilo to sto se desilo 1992-95....
sve manje mi je cudnije sto nam se desilo to sto se desilo 1992-95....
- chudjenhe
#11 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
- ako covjek nije bio clan ni jedne vjerske zajednice, zasto ga nije ateisticki sahranila, jel to jeftinije, zna li neko?
- ako je vec htjela islamski, zasto neko od od porodice nije obavio posao koji je jedilerima platila 900 i kusur KM
- sedmine, tevhidi, mevludi, gluposti ove i one...neobavezne su to stavke, sto je to radila?
edit: koliko kosaju sahrane identicnih slucajva po zapadu?
- ako je vec htjela islamski, zasto neko od od porodice nije obavio posao koji je jedilerima platila 900 i kusur KM
- sedmine, tevhidi, mevludi, gluposti ove i one...neobavezne su to stavke, sto je to radila?
edit: koliko kosaju sahrane identicnih slucajva po zapadu?
Last edited by chudjenhe on 17/09/2013 17:54, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#12 Re: Cijena umiranja
uglavnomja wrote:vjerske organizacije su finansijske korporacije![]()
50 km vode i struje![]()
![]()
kratko i jasno
- sarajlija80
#13 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Hvala Alija zemlja ti kosti izbacivala iz zemlje i slicnim tebi sto ste mnogima unistili zivot dostojnog jednog covjeka ,da se mrtav covjek ne moze ukopati dostojanstveno nego najblizim kozu oderete onoko ucviljene,bogatili ste se i bogatite se na mrtvim ljudima ,zelim vam dugu starost i tesku bolest ,jebem li vama majku SDAovsku bagro .
- LoveIsGone
#14 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
I ja jebem majku i svu familiju svima koji su nas doveli ovdje gdje jesmo, a dobro i oni, a i svi znamo koji su to. Iz svih redova, bez iznimki, im se sjetim najbližih i tešku smrt želim.
- chudjenhe
#15 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
pisalo se jednom ovdje da je slicno i u ostala 2 konstitutivna narodasarajlija80 wrote:Hvala Alija zemlja ti kosti izbacivala iz zemlje i slicnim tebi sto ste mnogima unistili zivot dostojnog jednog covjeka ,da se mrtav covjek ne moze ukopati dostojanstveno nego najblizim kozu oderete onoko ucviljene,bogatili ste se i bogatite se na mrtvim ljudima ,zelim vam dugu starost i tesku bolest ,jebem li vama majku SDAovsku bagro .
nek se javi neko da i njima opsuje
-
spacek
#16 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
...
Last edited by spacek on 23/04/2016 12:52, edited 1 time in total.
- sarajlija80
#17 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
chudjenhe wrote:pisalo se jednom ovdje da je slicno i u ostala 2 konstitutivna narodasarajlija80 wrote:Hvala Alija zemlja ti kosti izbacivala iz zemlje i slicnim tebi sto ste mnogima unistili zivot dostojnog jednog covjeka ,da se mrtav covjek ne moze ukopati dostojanstveno nego najblizim kozu oderete onoko ucviljene,bogatili ste se i bogatite se na mrtvim ljudima ,zelim vam dugu starost i tesku bolest ,jebem li vama majku SDAovsku bagro .
sve su to ista govna ja govorim ja govorima kao aliji i njegovoj stranci kao najodgovornijim ljudima sto se tice vodjena ovog naroda pa dobrim djelom i ove drzave,alija je jedna obicna ljiga koja je iskoristila islam za svoje osobne ciljeve i ciljeve svoji ljudi .
Ako ima Boga presudice im jos na ovom svjetu ,jer ovo sto oni rade ovo samo mogu ljudi koji su do srzi zli u kojima je davno izumro moral i sve ono sto cini covjeka uzvisenim bicem.
- branimir stulic
#18 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Ne smije njima ni SIPA ni poreska uci jer to su drzave u drzavi...
-
6saturn6
#19 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Pa najveci je problem u onima koji podrzavaju religijske institucije kao i religiju uopste.
Uostalom ova tema svakako nece dugo izdrzati s obzirom da je klix centar religijskog ekstremizma u BiH.
Religija = koorporacija
Domen religije = {RAT}
Najbitnija varijabla religije = dolariiii $$$$
Uostalom ova tema svakako nece dugo izdrzati s obzirom da je klix centar religijskog ekstremizma u BiH.
Religija = koorporacija
Domen religije = {RAT}
Najbitnija varijabla religije = dolariiii $$$$
- chudjenhe
#20 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
sta ne bi smjele naplacivati i koji su nacini finansiranja tih ili sluzbenika bilo koje vjerske zajednicespacek wrote: hodze ne bi trebale i ne bi smjele naplacivati svoje usluge, jer se finansiranje vrsi na drugaciji nacin!
- oldtajmer
#21 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
musliman sam,ali na zalost moram da priznam da su ove stvari postale degutantne bar sto se tice islamske zajednice
iako to i nije bas islamska praksa kod nas se dosta uce tevhidi i hatma dove za umrle sto je takodje dodatni izvor prihoda islamske zajednice,tako da ih oni cak i promicu
svako ko je prisustvovao bar jednoj hatma dovi u dzamiji mogao je vidjeti koji je to biznis (na veliku zalost) i ja ne mogu nikako da shvatim kako se moze zaradjivati na ucenju kur'ana
iako to i nije bas islamska praksa kod nas se dosta uce tevhidi i hatma dove za umrle sto je takodje dodatni izvor prihoda islamske zajednice,tako da ih oni cak i promicu
svako ko je prisustvovao bar jednoj hatma dovi u dzamiji mogao je vidjeti koji je to biznis (na veliku zalost) i ja ne mogu nikako da shvatim kako se moze zaradjivati na ucenju kur'ana
- fidoremilienko
-
costacurta
#23 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
U Tuzli dobiješ fakturu tj. račun za pola iznosa a onu drugu polovinu ti napišu na nešto slično kao paragon blok. kakav PDV, kakva fiskalizacija kakve trice.spacek wrote:koji je ovo kriminal majko mila...
pa ne mogu da vjerujem...
ovo je i za SIPE i poreske...jer ne vjerujem da se placa PDV na ove stavke???
hodze ne bi trebale i ne bi smjele naplacivati svoje usluge, jer se finansiranje vrsi na drugaciji nacin!
fuj!
IVZ se finansira iz budžeta ali eto imaju "stavku" i kod pogrebnih društava koja djeluju pod njihovih (IVZ) "blagoslovom".
- uglavnomja
#24 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
spacek wrote:koji je ovo kriminal majko mila...
pa ne mogu da vjerujem...
ovo je i za SIPE i poreske...jer ne vjerujem da se placa PDV na ove stavke???
hodze ne bi trebale i ne bi smjele naplacivati svoje usluge, jer se finansiranje vrsi na drugaciji nacin!
problem su nasi novinarcici koji nemaju muda da ovo istraze i javno objave ne bi li se digla frka...
djubrad godinama profitira na tudjoj muci...jer kad dodje taj trenutak svi govore: neka pusti, red je...a oni ko lesinari trljaju rukama!
fuj!
a plave koverte
malo jedan, trebaju 2, pa ima jedan mali, tek svrsio skolu, a uci kao slavuj, ... pa bule kod kuce, pa sedmina, pa 40 tina, pa 6 mjeseci, pa ...
pa ovih 7 i 40 dana su i izmisljeni da se pare uzimaju jos 2 puta dok je tuga svjeza i boli dusa.
pa tehvidi i mevludi ... sve se to placa. na crno, naravno.
hebote, ima jedna organizacija, svjetski poznata, koja uzima reket, javno i tajno, za "bijele" poslove, a jos radi i na crno .... ali sve po zakonu
-
kakavdanakneiskustvu
#25 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
chudjenhe wrote:pisalo se jednom ovdje da je slicno i u ostala 2 konstitutivna narodasarajlija80 wrote:Hvala Alija zemlja ti kosti izbacivala iz zemlje i slicnim tebi sto ste mnogima unistili zivot dostojnog jednog covjeka ,da se mrtav covjek ne moze ukopati dostojanstveno nego najblizim kozu oderete onoko ucviljene,bogatili ste se i bogatite se na mrtvim ljudima ,zelim vam dugu starost i tesku bolest ,jebem li vama majku SDAovsku bagro .
taj sam