Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Generalno gledajući, u praksi ima dosta slučajeva kada se pokaže da originalni dio sa istog auta (u prevodu sa otpada), puno bolje se pokaže nego zamjena samo rotirajućeg elementa u ovom slučaju ležaja. Ovo ne lupam bezveze, već su tvrdnje iskusnih majstora.
Normalno da je i stanje tog zamjenskog dijela veoma važno, nećeš uzimati smeće sa tog auta.
Jest bolje od kineskih dijelova, svaki brendiran dio je bolji nov nego "original" polovan
Original pod navodnicima jer je možda baš npr SKF ležaj koji su kupio u autodijelovima ili kod SKF dilera, u tvom autu došao tvornički
Ta priča je otprilike pandan priči za Golfove 4 i diskove koji su bolji original polovni- iz uvoza-jer je za disk bitno jel vožen po autoputu il makadamu nego oni koje kupiš u prodavnici. Naravno, kad niko u prodavnici ne kupi brendirane nego kupe 4 diska za 100KM
Generalno gledajući, u praksi ima dosta slučajeva kada se pokaže da originalni dio sa istog auta (u prevodu sa otpada), puno bolje se pokaže nego zamjena samo rotirajućeg elementa u ovom slučaju ležaja. Ovo ne lupam bezveze, već su tvrdnje iskusnih majstora.
Normalno da je i stanje tog zamjenskog dijela veoma važno, nećeš uzimati smeće sa tog auta.
O tome i govorim , kako cu znati jel ispravan?
Dok ne ugradis ne znas
Sve je stvar percepcije kvara. Npr. ja znam da je moj ležaj stradao tako što sam se okrenuo 180 stepeni na zaleđenoj cesti i bočno udario zadnjom felgom od ivičnjak pri 50-60km/h. Kvar se nije desio tako što se potrošio i izraubo ležaj. Da li je loš ili ne, spreman preuzeti rizik za 50 kermica.
Smatram da mi je bolje dati 40-50 maraka za komplet dio sa istog auta, nego mijenjati solo ležaj (što je teži posao), ili komplet sa novom glavčinom što će biti minimalno dvije stoje.
To se rijetko dešava, da ležaj tek tako zakuje, a tu ti je ionako još stvari oštećeno osim samog ležaja. Kod nas se mogu nabaviti SKF ležajevi i svaki pismen mehaničar znat će ga ispravno ugraditi. Polovno sa otpada je puno veći rizik.